Koolrabi

Voordelen Veel vezels en vitamine B11 en C
Hoe kiezen Stevige en gladde koolrabi zonder beschadigingen
Hoe bewaren Koel of gesneden in vershoudfolie
Koolrabi is de verdikte stengel van de koolplant die boven de grond groeit. Hij is ooit ontstaan uit een kruising van een wilde kool en een witte, wilde biet.
De kool is pittig van smaak. Gekookte koolrabi is qua smaak te vergelijken met bloemkool, terwijl rauwe koolrabi eerder doet denken aan selder.
Er bestaan verschillende varianten van koolrabi: wit, lichtgroen of paars. De lichtgroene koolrabi is de meest verkochte. Hoewel koolrabi vaak als een knol wordt beschouwd, is het eigenlijk een kool.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 30 kcal 124 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
4 g 0 g |
Eiwitten | 2 g |
Vezels | 2,8 g |
Zetmeel | 4 g |
Zout | 0,03 g |
Water | 90 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 90 mg |
Folaat | 60 µg |
Fosfor | 60 mg |
IJzer | 1 mg |
Jodium | 1 µg |
Kalium | 500 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
43 mg |
Natrium | 10 mg |
Selenium | 1 µg |
Vitamine A | 2 µg |
Vitamine B1 | 0,04 mg |
Vitamine B2 | 0,05 mg |
Vitamine B6 | 0,09 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 60 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,3 mg |
Wat zijn de voordelen van koolrabi?
Koolrabi is een goede bron van kalium en is rijk aan vitamine C, folaat (vitamine B11) en vezels.
Hoe koolrabi kiezen?
Kies een koolrabi zonder beschadigingen, die stevig en glad aanvoelt.Hoe koolrabi bewaren?
Bewaar koolrabi op een koele plek. Eens hij gesneden is, moet je hem in vershoudfolie verpakken.
Hoe koolrabi klaarmaken?
Snij de stengels en vezelige stukken weg van de knollen. Begin met schillen aan de onderkant.
Koolrabi is lekker rauw, maar je kunt hem ook koken, smoren, vullen en zelfs frituren. Rauw is de smaak iets pittiger dan gekookt. Ook in soep is de koolrabi een echte aanrader.