Oesterzwammen

Voordelen Redelijk wat eiwitten
Hoe kiezen Zonder schimmels
Hoe bewaren In de lade van de koelkast
De oesterzwam heeft een platte, waaiervormige hoed met een doorsnede van 5 tot 15 cm, een kleine steel en duidelijk zichtbare lamellen aan de onderzijde.
Oesterzwammen worden afzonderlijk of in trossen verkocht.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 22 kcal 90 kJ |
Vetten
|
0,3 g 0,03 g 0,04 g 0,22 g |
Koolhydraten
|
1,4 g 0,5 g |
Eiwitten | 1,9 g |
Vezels | 2,9 g |
Zetmeel | 0,3 g |
Zout | 0,01 g |
Water | 93 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 5 mg |
Folaat | 38 µg |
Fosfor | 84 mg |
IJzer | 1,4 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 257 mg |
Koper | 0,1 mg |
Magnesium |
13 mg |
Natrium | 4 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 2 µg |
Vitamine B1 | 0,1 mg |
Vitamine B2 | 0,2 mg |
Vitamine B6 | 0,11 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 4 mg |
Vitamine D | 0,7 µg |
Vitamine E | 0 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,5 mg |
Wat zijn de voordelen van oesterzwammen?
Oesterzwammen bevatten vitamine B2, mineralen en vezels. De paddenstoelen brengen ook redelijk wat eiwitten aan.
Hoe oesterzwammen kiezen?
Verse oesterzwammen zien er fris en ongeschonden uit, vrij van scheurtjes of beschadigde hoeden, en voelen droog en stevig aan.
Hoe oesterzwammen bewaren?
Bewaar oesterzwammen in de groentenlade van de koelkast, weg van sterk ruikende groenten zoals prei en ui. Ze nemen namelijk makkelijk geurtjes over.
In de buurt van fruit en citrusvruchten blijven paddenstoelen dan weer minder lang vers.
Hoe oesterzwammen klaarmaken?
Verwijder het onderste, hardere gedeelte van de steel. Oesterzwammen mogen nooit gewassen worden, maar je kunt ze wel borstelen om ze schoon te maken.
Door de commerciële teelt kent de oesterzwam verschillende kleuren en smaken. De gele oesterzwam heeft een nootachtige smaak, de roze is wat zoetig, en de grijze oesterzwam heeft een zachtere, haast romige smaak. De smaak van de oesterzwam is aromatischer en zachter dan die van een champignon.
Oesterzwammen komen zowel in soepen en sauzen als in een bijgerecht bij een mals stukje vlees goed tot hun recht. Je kunt ze ook verwerken in lauwwarme salades.
Het zachte vruchtvlees moet maar een paar minuten worden verhit, zodat de paddenstoel stevig blijft. Oesterzwammen slinken niet bij de bereiding.