Aardbei

Voordelen Vitamine C, mangaan, kalium
Hoe kiezen Glanzend zonder zachte plekken
Hoe bewaren Afgedekt in de koelkast
De naam aardbei, betekent bes (baie in het frans) die dicht bij de aarde groeit. Sommigen noemen deze zomervrucht een "zomerkoninkje".
Aardbeien zijn verwant aan de roos of de Rosaceae. Ze bestaan in allerlei verschillende kleuren, smaken en structuren.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 27 kcal 111 kJ |
Vetten
|
0 g 0 g 0 g 0 g |
Koolhydraten
|
5,2 g 4,7 g |
Eiwitten | 0,7 g |
Vezels | 1,3 g |
Zetmeel | 0,5 g |
Zout | 0 g |
Water | 90 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 8 mg |
Folaat | 65 µg |
Fosfor | 29 mg |
IJzer | 0,2 mg |
Jodium | 0 µg |
Kalium | 265 mg |
Koper | 0 mg |
Magnesium |
11 mg |
Natrium | 0 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 0 µg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,06 mg |
Vitamine B12 | 0 µg |
Vitamine C | 49 mg |
Vitamine D | 0 µg |
Vitamine E | 0,4 mg |
Vitamine K | 3 µg |
Zink | 0,1 mg |
Wat zijn de voordelen van aardbeien?
Deze zomervruchten zijn rijk aan vitamine C, mangaan en kalium. Ze bevatten ook foliumzuur.
Hoe aardbeien kiezen?
Koop mooi glanzende, stevige aardbeien zonder zachte plekken, die heerlijk ruiken.
Hoe aardbeien bewaren?
Verse aardbeien blijven het langst goed in de koelkast. Bewaar ze wel afgedekt.
Hoe aardbeien klaarmaken?
Spoel de aardbeien vóór je het kroontje verwijdert. Eet ze als dessert, tussendoortje of zelfs bij het ontbijt met yoghurt. Aardbeien zijn calorie-arm en bevatten weinig koolhydraten.Je kunt aardbeien ook altijd invriezen om ze nadien te verwerken tot confituur of coulis.