Champignons

Voordelen Rijk aan B-vitamines en koper
Hoe kiezen Witte champignons zonder vlies of schubben
Hoe bewaren In een papieren zak in de koelkast
De champignon is de bekendste eetbare paddenstoel. Wij eten de bloem van de zwamvlok, het zichtbare deel van een draderig kluwen dat onder de grond leeft.
Wat is het juiste seizoen in België?
- Oorspronkelijk seizoen
- Verlengd seizoenMore info
- Buiten seizoen
In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Energie | 17 kcal 70 kJ |
Vetten
|
0,5 g 0,1 g 0 g 0,15 g |
Koolhydraten
|
0,4 g 0,4 g |
Eiwitten | 2,3 g |
Vezels | 1,8 g |
Zetmeel | 0,1 g |
Zout | 0,03 g |
Water | 94 g |
Voedingswaarde | Per 100 g |
---|---|
Calcium | 5 mg |
Folaat | 30 µg |
Fosfor | 110 mg |
IJzer | 0,3 mg |
Jodium | 3 µg |
Kalium | 413 mg |
Koper | 0,2 mg |
Magnesium |
11 mg |
Natrium | 50 mg |
Selenium | 0 µg |
Vitamine A | 0 µg |
Vitamine B1 | 0,1 mg |
Vitamine B2 | 0,1 mg |
Vitamine B6 | 0,1 mg |
Vitamine B12 | 0,6 µg |
Vitamine C | 2 mg |
Vitamine D | 2 µg |
Vitamine E | 0,1 mg |
Vitamine K | 0 µg |
Zink | 0,5 mg |
Wat zijn de voordelen van champignons?
Champignons bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper en bevatten ze veel B-vitamines. Daarnaast leveren ze behoorlijk wat vezels, eiwitten en antioxidanten aan.
Van champignons wordt weleens beweerd dat ze een goede vleesvervanger zijn, maar dat klopt niet. Ze bevatten eiwitten en ijzer, maar in kleinere hoeveelheden dan vlees. Daarnaast wordt het ijzer in champignons minder goed opgenomen dan het ijzer in vlees. Ook de samenstelling van de eiwitten is anders.
Hoe champignons kiezen?
Kies mooie blanke champignons met een egale hoed, zonder bruine vlekjes, vliesjes of schubben. Een minder verse champignon herken je aan de oneffenheden op zijn hoed.
Hoe champignons bewaren?
Bewaar champignons in een papieren zak in de koelkast. Niet in de groentenlade, daar is het te vochtig, en niet te dicht bij sterk geurende producten zoals uien en prei.
Hoe champignons klaarmaken?
Paddenstoelen kun je stoven, koken, frituren en zelfs vullen. Eet champignons liever niet rauw, omdat ze mogelijk schadelijke stoffen bevatten zoals agaritine, of bacteriën dragen (omdat ze gekweekt worden op paardenmest).
Omdat gekweekte paddenstoelen veel vocht opnemen, maak je ze liever droog schoon om hun smaak te bewaren. Veeg los vuil weg met een doek of borsteltje. Wilde paddenstoelen mag je wel wassen, die zijn gewend aan (regen)water. Droog ze wel goed voor je ze bakt.
Bak paddenstoelen nooit langer dan 5 à 8 minuten, anders worden ze taai. Voeg ze pas op het einde van de bereiding toe.