Nieuws

Water en zeep als het kan, handgel als het moet

04 maart 2020
alcoholgel

Een goede handhygiëne is de beste (en ook enige) manier om een besmetting met het coronavirus te proberen voorkomen. Maar wat houdt dat nu exact in? En is een desinfecterende gel daarbij een vereiste? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Eerste keuze is water en zeep

Om een besmetting van het coronavirus (en uiteraard ook andere infecties) te voorkomen, is een goede handhygiëne van cruciaal belang. Was je handen daarom geregeld grondig (gedurende 40 à 60 seconden) met water en zeep. Doe dit zeker na het hoesten of niezen, na een toiletbezoek, voor je gaat eten en wanneer je in contact komt met een ziek persoon.

Hoewel de desinfecterende gels als zoete broodjes over de toonbanken vliegen, is het belangrijk om te weten dat deze enkel nuttig zijn wanneer het niet mogelijk is om je handen te wassen met water en zeep. Zulke gels drogen je huid immers fel uit. Water en zeep blijven daarom eerste keuze.

Let op het alcoholpercentage

 

Goed om te weten is dat zulke desinfecterende gels pas effectief zijn tegen bacteriën en virussen als ze het alcoholpercentage tussen 60 % en 95 % ligt. Dit kan op het etiket onder verschillende benamingen terug te vinden zijn: alcohol denat, isopropanol, ethanol, 1-propanol of propaan 2-ol. Ook wanneer je een huisgemaakte handgel koopt, moet deze een etiket hebben waarop je het percentage terugvindt. Belangrijk om te weten is dat zulke gels je handen niet reinigen. Heb je vuile handen, dan blijven water en zeep vereist. De bovenstaande gels bevatten allemaal het benodigde percentage alcohol.

Verder is het uiteraard ook belangrijk dat je de gel correct gebruikt.

  • Neem een beetje desinfecterende gel (ongeveer 3 ml).
  • Wrijf je handpalmen tegen elkaar.
  • Wrijf je rechterhandpalm over je linkerhandrug en omgekeerd.
  • Breng je handpalmen daarna naar elkaar en haak al wrijvend je vingers in elkaar.
  • Breng de achterkant van je rechtervingers in je linkerhandpalm en wrijf deze heen en weer.
  • Herhaal met je andere hand.
  • Wrijf met de duim van iedere hand in de palm van je andere hand.
  • Draai tot slot met de vingertoppen van in de palm van de andere hand.

Antibacteriële zepen helpen niet

Naast de desinfecterende handgels vonden wij in de winkelrekken ook nog vier vloeibare antibacteriële zepen. Wij hebben hier sterk onze twijfels bij. In de ingrediëntenlijst vonden we immers geen enkele stof tussen die antibacterieel zou werken. Hij lijkt dus eerder op een verkoopspraatje …

Maar zelfs mochten ze wél doen wat ze zouden moeten doen, dan nog bieden deze zepen je geen bescherming tegen het coronavirus. Het gaat hier immers om een virus en geen bacterie.

Desinfecterende vochtige doekjes volstrekt nutteloos

Hoewel ze vaak met die intentie worden gebruikt, kunnen vochtige doekjes je handen niet desinfecteren. Zelfs als ze al alcohol en antibacteriële ingrediënten bevatten, is de concentratie hiervan aanzienlijk lager dan in desinfecterende gels, waardoor ze dus ook veel minder effectief zijn. Daarbij komt nog dat de milieu-impact van zulke doekjes niet te onderschatten is. Laat deze dus links liggen.