Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Water en zeep als het kan, handgel als het moet

04 maart 2020

Een goede handhygiëne is de beste (en ook enige) manier om een besmetting met het coronavirus te proberen voorkomen. Maar wat houdt dat nu exact in? En is een desinfecterende gel daarbij een vereiste? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Eerste keuze is water en zeep

Om een besmetting van het coronavirus (en uiteraard ook andere infecties) te voorkomen, is een goede handhygiëne van cruciaal belang. Was je handen daarom geregeld grondig (gedurende 40 à 60 seconden) met water en zeep. Doe dit zeker na het hoesten of niezen, na een toiletbezoek, voor je gaat eten en wanneer je in contact komt met een ziek persoon.

Hoewel de desinfecterende gels als zoete broodjes over de toonbanken vliegen, is het belangrijk om te weten dat deze enkel nuttig zijn wanneer het niet mogelijk is om je handen te wassen met water en zeep. Zulke gels drogen je huid immers fel uit. Water en zeep blijven daarom eerste keuze.

Let op het alcoholpercentage

 

Goed om te weten is dat zulke desinfecterende gels pas effectief zijn tegen bacteriën en virussen als ze het alcoholpercentage tussen 60 % en 95 % ligt. Dit kan op het etiket onder verschillende benamingen terug te vinden zijn: alcohol denat, isopropanol, ethanol, 1-propanol of propaan 2-ol. Ook wanneer je een huisgemaakte handgel koopt, moet deze een etiket hebben waarop je het percentage terugvindt. Belangrijk om te weten is dat zulke gels je handen niet reinigen. Heb je vuile handen, dan blijven water en zeep vereist. De bovenstaande gels bevatten allemaal het benodigde percentage alcohol.

Verder is het uiteraard ook belangrijk dat je de gel correct gebruikt.

  • Neem een beetje desinfecterende gel (ongeveer 3 ml).
  • Wrijf je handpalmen tegen elkaar.
  • Wrijf je rechterhandpalm over je linkerhandrug en omgekeerd.
  • Breng je handpalmen daarna naar elkaar en haak al wrijvend je vingers in elkaar.
  • Breng de achterkant van je rechtervingers in je linkerhandpalm en wrijf deze heen en weer.
  • Herhaal met je andere hand.
  • Wrijf met de duim van iedere hand in de palm van je andere hand.
  • Draai tot slot met de vingertoppen van in de palm van de andere hand.

Antibacteriële zepen helpen niet

Naast de desinfecterende handgels vonden wij in de winkelrekken ook nog vier vloeibare antibacteriële zepen. Wij hebben hier sterk onze twijfels bij. In de ingrediëntenlijst vonden we immers geen enkele stof tussen die antibacterieel zou werken. Hij lijkt dus eerder op een verkoopspraatje …

Maar zelfs mochten ze wél doen wat ze zouden moeten doen, dan nog bieden deze zepen je geen bescherming tegen het coronavirus. Het gaat hier immers om een virus en geen bacterie.

Desinfecterende vochtige doekjes volstrekt nutteloos

Hoewel ze vaak met die intentie worden gebruikt, kunnen vochtige doekjes je handen niet desinfecteren. Zelfs als ze al alcohol en antibacteriële ingrediënten bevatten, is de concentratie hiervan aanzienlijk lager dan in desinfecterende gels, waardoor ze dus ook veel minder effectief zijn. Daarbij komt nog dat de milieu-impact van zulke doekjes niet te onderschatten is. Laat deze dus links liggen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

211 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020

Sinds er meer mondmaskers worden gedragen zijn meer mensen bewust van het feit dat er een virus is en dat we elkaar moeten/kunnen beschermen.
Er zullen altijd mensen zijn die alleen aan eigen ongemak denken, maar door overal geconfronteerd te worden met maskers, doen ook meer mensen aan social distancing e.d.
Dat is geen direct nut, maar indirect heeft het wel voordelen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Beste helaas ervaar ik het omgekeerde.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

En de cijfers aangaande het toenemend aantal besmettingen spreken voor zich, heel wat mensen nemen het blijkbaar niet zo nauw met de veiligheidsmaatregelen. Naast een goede handhygiëne en het bewaren van de nodige afstand is het dragen van een mondmasker een essentieel onderdeel om coronabesmettingen te beperken. Meer info over onze tips en tricks lees je in ons dossier via de link: https://bit.ly/31a3C9J  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

heel fijn reactie

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2020

geen probleem met het dragen van mondmasker in drukke straten en wlnkels,zal mij aan de regels houden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Ik ben eerlijk - in de mondmasker voel ik me als een schaap die voor zuurstof moet betalen (dus boetes betalen), en in de masker zelf kan ik niet ademen en wordt ik slecht van. Mijn gezondheid (en van andere mensen) moet dus kapot uit "voorzorg" dat de maskers misschien ergens een bepaalde rol kunnen spelen (dat geen enkele studie bewijst) voor het virus dat maar 1 van zo veel virussen op de aarde is. We kunnen ons niet opsluiten van alle virussen in de wereld, in plaats daarvan moeten we onze immuunsystemen versterken. En met zuurstof te kort gaat dit NIET gebeuren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

ik hoop dat jij me niet besmet want de kans is zeer klein dat ik het overleef, dank u

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Ik deel jou mening volledig, wij worden een kudde schapen, gewoon omdat de een of andere wil dat wij in de rij lopen. Vandaag was ik de enige aan de schoolpoort zonder masker, in openlucht op afstand van andere mensen, het was precies of is was de virus, het begint erg te worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2020
, Gereageerd:

Ik ga gewoon als deel van de kudde meedoen met het dragen van een mondmasker. Net zoals ik met de auto, zoals de rest van de kudde, rechts blijf rijden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

Helemaal akkoord!

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Persoonlijk heb ik weinig vertrouwen in de verklaringen van virologen en overheid.
Bij het begin van corona verklaarde Marc Van Ranst en ook het WHO dat het dragen van een mondmasker zinloos was, het virus werd overgedragen door contact en grote druppels. Men raadde aan geen hand meer te geven, 1,5 m afstand te houden en veelvuldig handen te wassen. Aerosolen waren niet de oorzaak van de verspreiding van de besmettingen. Het WHO en onze virologen zijn pas van mening veranderd nadat een tweehonderdtal wetenschappers een gezamenlijk ondertekend schrijven naar het WHO hadden gestuurd om erop te wijzen dat aerosolen de belangrijkste oorzaak waren van de verspreiding. Had onze overheid in het bijzonder de minister van volksgezondheid de correcte informatie op grond van bestaand wetenschappelijk onderzoek bij het begin van de uitbraak aan de bevolking meegedeeld dan waren er wellicht een groot aantal minder slachtoffers gevallen.
Had men de leiding en verantwoordelijken van bejaarden en verzorgingstehuizen de raad gegeven bijzonder veel aandacht te schenken aan verluchting van de gebouwen, zoals zoveel als mogelijk vensters en deuren te openen, dan was niet gebeurt wat nu gebeurt is.
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft in 2010 een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd i.v.m. verspreiding en besmetting door het influenza virus, dit onderzoek is ook van toepassing voor corona. Daaruit blijkt dat besmetting via aerosolen 20 maal groter is dan besmetting door grote druppels.
Nu verklaren overheid en virologen dat dragen van een mondmasker niet onszelf beschermt we moeten het dragen om anderen te beschermen, het virus kan binnendringen langs de ene kant maar kan er niet uit via de andere kant, ...heel raar.
Een virus is 30 à 200 nm groot (1 nm = 1 miljoenste van 1 mm) enkel PFF 2 en PFF 3
zullen de drager beschermen. Bij het dragen van een gewoon mondmasker zullen de grote druppels worden tegengehouden de uitgeademde lucht en waterdamp met de aanwezige virussen van een besmet persoon zullen niet worden tegengehouden, gelet op de afmetingen van virussen is dit gewoon onmogelijk, eveneens de druk op het masker door de uitgeademde lucht is hier van belang.
Tot slot wil ik de artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers in ziekenhuizen danken voor de inspanningen die ze leveren en geleverd hebben tijdens deze moeilijke periode.
Op de plaatsen waar het verplicht is, draag ook ik een mondmasker maar zie er geheel het nut niet van in.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

ja, maar in het begin wist men weinig over corona, maar, zoals dat bij alle virussen gaat, hebben ook zij al bijgeleerd, dus een beetje begrip zou hier op zijn plaats zijn

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2020
, Gereageerd:

Ik deel u mening volledig, het is enkel bijzonder lastig om te zien hoe mensen door het lint gaan als je deze dingen nog maar aan haalt of bespreekbaar probeert te maken. Eveneens doe ik het voor de anderen die zich ongemakkelijk voelen en veel angst hebben door de vele verschillende bronnen van informatie. Zelf zegt men intuïtie dat er hier echt iets niet klopt. Eveneens met de cijfers word er zo gegoogeld... Dan wetende dat andere virussen veel dodelijker zijn dan deze covid vorm. Eveneens middelen die helpen worden in een slecht daglicht gezet en alle aandacht gaat naar vaccinaties.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/09/2020
, Gereageerd:

Beste Nick, bedankt om klare wijn te schenken over wat je denkt. We hebben nood aan een tegenverhaal. Persoonlijk hink ik op twee gedachten. Ik zal mijn enerzijds-anderzijds verhaal presenteren. Misschien kan je het meenemen om een Heideggeriaanse Aufhebung te bewerkstelligen, om zo jouw gedachten naar een hoger niveau te tillen. Mondmaskers zijn niet zo effectief. Nick, ik ben het hier volmondig (ja, zelfs met een mondkapje op (humor moet kunnen, niet waar:-) (ook in tijden van crisis (zelfs als er teveel haakes worden gebruikt)))) mee eens. Anderzijds komen er heel wat nieuwe mondkapjes met leuk motiefje uit. Ik heb er gezien met ijsbeertjes, pinguings, gare rapen en - God betert - knalgroene wasknijpers. Ik vind dit heel leuk. Ik heb dan ook een aanvraag ingediend om deze rijke traditie erkend te zien als Unesco Werelderfgoed, nu Aalst Caranaval op schandalige wijze uit de boot is gevallen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/10/2020
, Gereageerd:

Een masker beschermd ook tegen andere virussen, het griepvirus om er maar 1 te noemen. Niemand draagt het voor zijn plezier.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Het is belachelijk te stellen dat onderzoeken ethisch niet verantwoord zijn. Indien men bvb met vrijwillig(ste)ers werkt, die op zich geen andere aandoeningen hebben, dan is het perfekt mogelijk om een dubbel blind wetenschappelijk experiment op te zetten, dat door anderen voor herhaling vatbaar is.Het is totaal onbegrijpelijk dat na negen maanden hier nog altijd geen resultaten van bekend zijn.
Baat het niet, het schaadt niet is een totaal onwetenschappelijk uitgangspunt. Men kan dan even goed een koptelefoon verplichten. Misschien komt het virus via de oren binnen en bereikt het de longen via de buis van Eustachius enz...
Overigens ben ik zeker dat een mondmasker helemaal niet helpt. Ik zou graag nog leven als men binnen 10 of 15 jaar de geïllustreerde geschiedenis van vandaag zal schrijven. Dan pas zal blijken hoe hopeloos belachelijk wij ons gemaakt hebben.
Frans

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Helemaal akkoord mijnheer Gevaert, bekijk de video maar eens via de onderstaande link.
Het ganse gedoe bekeken door een nuchtere wetenschapper.
www.youtube.com/watch

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Voor de zoveelste keer. Kan iemand mij vertellen waarom wij er nooit iets van hoorden. Volgens het r.i.v.m (Nederland) waren er in de winter van 2014 op 2015 op 21 weken ruim 65000 doden als gevolg van het toenmalig griepvirus (influenza).Nu gaat alles op slot voor een fractie van dit aantal doden. Waarom? bedankt voor uw reactie waarvan ik veronderstel dat die er niet komt!

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/09/2020
, Gereageerd:

Beste Charles, ik heb je vragen even voorgelegd aan onze experten. Ze hebben het jaarlijkse rapport van het Nederlandse RIVM ivm influenza in het seizoen 2014-2015 nagelezen en komen tot de volgende vaststelling. 

De griepepidemie in de winter 2014-2015 duurde 21 weken en was langer en zwaarder dan de voorgaande jaren. Het klopt echter niet dat er ruim 65,000 doden waren als gevolg van influenza. Er waren tijdens die 21 weken 65,103 doden in totaal, maw als gevolg van om het even welk oorzaak (kanker, ongeval, hart- en vaatziekten, enz.). Het aantal doden in Nederland als gevolg van influenza in de winter 2014-2015 wordt op basis van oversterfte geschat op 8,608.

Het aantal doden als gevolg van corona ligt volgens de officiële cijfers van de Nederlandse overheid momenteel op 6,267, maar volgens berekeningen op basis van de oversterfte door het Centraal Bureau voor de Statistiek, zou dit aantal 50% tot 100% hoger liggen dan de officiële cijfers. Dit komt omdat in Nederland alleen positief geteste overleden personen geregistreerd worden als coronadoden (terwijl er tijdens de eerste maanden van de epidemie veel te weinig testen beschikbaar waren). Tijdens de eerste 11 weken van de corona-epidemie lag de geschatte oversterfte ten gevolge van covid-19 tussen 8,593 en 11,691. Dat is dus minstens evenveel doden op 11 weken door covid-19 in 2020 als door griep op 21 weken tijdens het seizoen 2014-2015.

Daarbij is het heel belangrijk om te beseffen dat het aantal overlijdens door corona en het aantal ziekenhuisopnames en intensive care opnames véél hoger geweest zou zijn zonder alle maatregelen die genomen zijn, zoals de lockdown, afstand houden, testen, mondmaskers, contactonderzoek, enz. 

Het gebrek aan kennis van vele aspecten van covid-19, gecombineerd met de hogere mortaliteit en besmettelijkheid en het feit dat er nog geen vaccin of doeltreffende behandeling bestaat en er nog weinig groepsimmuniteit is, maakt dat de overheid uit voorzorg vaak kiest voor de meest voorzichtige oplossing. Bij het begin van de lockdown was die oplossing ‘alles op slot’ omdat we op dat moment zeker nog nauwelijks kennis hadden over het SARS-CoV-2 virus. Naarmate we meer leren over het virus kunnen de maatregelen verfijnd worden zonder in te boeten aan veiligheid. Mvg, ^An

 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

Aan iedereen die hier de domme reacties geven, lees eerst aandachtig wat hierboven staat

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2020
, Gereageerd:

Waarom wordt hier voortgegaan op de cijfers van 2014-2015 terwijl de griep epidemie van 2017-2018 véél erger was? Bovendien kunnen de PCR testen corona NIET detecteren en worden mensen nodeloos bang gemaakt. Overal komt de waarheid stilaan naar boven. Bereid jullie maar al voor op een class action.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Hoi Charles kijk hier eens op, de cijfers op deze site zijn niet gemanipuleerd,
www.sciensano.be/.../cijfers
een 500.000 mensen in belgie krijgen griep, 1 op 1000 krijgt complicaties en moeten naar het ziekenhuis, (dit zijn er dan 500) sterft staat daar niet bij.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

....... Het blijft bizar en wie zich daar geen vra

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

....... Het blijft bizar en wie zich daar geen vra

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020

Ik voer ondertussen al een week actie tegen die onzinnige mondmaskerdracht en tegen de blinde willekeur waarmee de burgemeester me dit kan opleggen. Het doet me enorm deugd dat er nuance wordt gebracht in deze saga door een credibele organisatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

bedankt om andere mensen in gevaar te brengen

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2020
, Gereageerd:

Wat doet u daarvoor precies? Ik zie dat er meer en meer mensen daartegen moeten protesteren, hun opinie aan de overheid laten weten want dit
1) neemt onze zuurstof van ons af waardoor we allemaal ziek gaan worden binnenkort omdat onze cellen niet genoeg zuurstof krijgen - dan zal er sprake zijn van zogenaamde "2de golf"
2) ik heb tot nu toe GEEN onderzoeken gevonden die bewijzen dat de mondmaskers tegen de virus wel helpen (wel onderzoeken met omgekeerde resultaten)
3) als alle mensen blijven zwijgen, worden nog de mondmaskers voor de kleine kinderen op school op verplicht... dit is al gedaan voor de middelbare scholen en arme kinderen, die zo naar school moeten - studeren en zuurstof te kort hebben voor hun hersenen, hoe moeten ze dan studeren? Gaat dit dan over STUDEREN? Gaat dit dan over SOCIALISEREN als ze op zo'n afstand van elkaar moeten zijn? 2 kinderen in China zijn al gestorven tijden de turnles die ze in de maskers moesten doorbrengen? Excuseer, maar dan is het best voor de kids om thuis via de computer te studeren, en veiliger ook...

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2020
, Gereageerd:

Ik heb onder meer mails verstuurd aan virologen, team WilmesI, gouverneurs.
Daarnaast heb ik mijn facebook account opnieuw geactiveerd. Met de idee, ik moet er over spreken, dat is de enige macht die ik heb. Ik ervaar twee maatregelen als dermate traumatiserend dat zwijgen en afwachten geen optie voor me is. Wel zoeken op Annemie Heylen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/08/2020
, Gereageerd:

Hier is nog een mooie initiatief, ga ik ook een brief schrijven naar mijn mutualiteit www.vaccinatieschade.be/.../lezersbrief-vertaald en hier nog een link www.vaccinatieschade.be/.../brief-aan-alle-mutualiteiten-en-verzekeringen

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/08/2020

Ikzelf zal binnenkort starten met de fabricatie van een soort " touchless" verstuiver/vernevelaar
die de handen volledig zal vernevelen met een disinfecterende alcohol minimaal 70%. De dosis hiervan kan door de klant bepaald worden van 1 tot 3cc per "mist". Ik kreeg al reacties waarop men mij er op wees dat de minimale hoeveelheid 3cc MOET zijn. Ik vind hier echter niks van terug...enkel dat de alcohol minstens 70% moet zijn. Advies ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2020

Een mondmasker met klepje en filter mag deze gebruikt worden zonder in de fout te gaan?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Een klepje zit meestal enkel in filters om jezelf te beschermen . FFP2 of FFP3 . De bedoeling van het huidige mondkapjesbeleid is om je medemens te beschermen met de goedkoopste en meest voorhanden zijnde maskers ... Als je een masker met klepje gebruikt adem je uit door het klepje en heeft dit eigenlijk hetzelfde effect als zou je geen masker dragen . Als je inademt daarentegen worden zo goed als 99 procent van alles virussen tegen gehouden en bescherm je dus wel perfect jezelf ... Maar deze maskers worden dus eigenlijk alleen gebruikt om besmette mensen te gaan verzorgen ... Niet om je medemens te beschermen omdat jij mogelijks zelf besmet bent met Covid-19

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Volgens mijn zwager die aan het OCMW werkt, mag dat wel zolang er een filter in het klepje verwerkt zit.
Of was het juist omgekeerd ? 1 van de 2 alvast.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Mijn verzekeraar van het medisch sociaal secretariaat beweert dat optie 1 noch optie 2 juridisch steek houdt als je paragraaf 3.89 van het ministerieel besluit eens deftig ontleedt. Jullie kunnen bazelen tot mijn tante nonneke wieltjes heeft maar verzekeringtechnisch valt van dit hout geen pijl te snijden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/07/2020

Hallo,

Ik zit met veel vragen in mijn hoofd over de mondmaskers...

Hoe wettelijk is het om ze te verplichten in Belgie? Wat zegt de Grondwet en de andere wetten daarover?

Zijn er onderzoeken die bewijzen dat mondmaskers tegen de virus helpen? Indien ja - waar kan ik ze vinden? Tot nu toe heb ik er geen gevonden...

Zijn er onderzoeken die bewijzen dat de mondmaskers veilig zijn? Je ademt met de CO2 in plaats van de zuurstof. Als ik nu eentje aandoe om in de supermarkt binnen te mogen, ben ik direct niet goed en kan niet ademen, ik neem zo snel mogelijk iets mee en loop rap naar buiten. Ik geloof niet dat dit gezond voor mij is. En wat dan voor de mensen die daarmee de hele dag verplicht zijn om te werken?

Ik heb op internet een beetje gelezen wat gebeurt er als je te weinig zuurstof krijgt en dit noemt Hypoxie die gevolgen voor het hele lichaam brengt, hier kan je een beetje van lezen:

nl.wikipedia.org/.../Hypoxie_(medisch)

Ik zit dus met de vraag - wat zal na een tijdje met ons allemaal gebeuren. Als het lichaam niet genoeg zuurstof krijgt, er zijn er bijna geen contacten tussen de mensen, wordt ons immuunsysteem verzwakt, het wordt niet meer getraind door de virussen...

Zal dan de tweede golf van de nieuwe virus komen? En wat zullen de gevolgen zijn voor verzwakte immuunsystemen met zuurstof te kort op lange termijn?

Wat zeggen de wetten daarover?

Zijn we allemaal verplicht om deze richtlijnen te volgen als dit voor ons allemaal niet gezond is?

Graag juridische advies - hoe dit in de wetten vermeld staat.

Alvast bedankt voor de informatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Dina, eindelijk iemght die te valle het berijk besefd va accuute zuurstafnood. Ik perseenlijk hab r noh geen lasd von Ander vonden mar min verzekeringsagend von het medoesch sociool secreterieet zin buirvrauw kloegde dat ook al an. Hou het vei......lh.. Di. Na

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2020
, Gereageerd:

Zelfs al zou het niet mogen volgens de grondwet...dan nog mogen we hopen dat de mensen hun gezond verstand gebruiken. Wat een idiote opmerkingen... Al eens gedacht aan de mensen die voor hun job quasi constant een mondmasker moeten dragen, ook in niet-coronatijden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2020
, Gereageerd:

Wanneer men gaat werken waar het dragen van een mondmasker verplicht is, dan betreft het een vrije keuze. Nu wordt het dragen van een mondmasker in bepaalde omstandigheden door de overheid verplicht. En dit nadat Marc Van Ranst aan het begin van de uitbraak verklaard had dat dragen van een masker zinloos was.Tot op heden is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een gewoon mondmasker besmettingen voorkomt. Gelet op de afmetingen van virussen en de inefficiëntie van het materiaal van een gewone mondmaskers vrees ik dat er geen positief wetenschappelijk bewijs zal volgen.Door het voortdurend in en uitademen door het materiaal van het masker wordt het masker vochtig.
Door de druk die ontstaat bij uitademen wordt de vochtige lucht samen met de virussen door het masker gedrukt indien de drager besmet is. Bij PFF2 en PFF3 maskers gaat de ingeademde lucht door het speciaal geweven materiaal van het masker, de uitgeademde lucht gaat via het terugslagklepje naar buiten, deze maskers sluiten ook zeer goed aan op het aangezicht. Dat een gewoon masker verspreiding van grote druppels tegengaat is duidelijk, wanneer men wetenschappelijke publicaties naleest van besmettingen door virussen die via de luchtwegen in het lichaam terechtkomen dan stelt men vast dat dit overwegend gebeurt door aerosolen die gedurende lange tijd in de lucht blijven zweven. Wanneer de overheid toch overtuigd is dat het dragen van een mondmasker werkelijk de verspreiding voorkomt waarom beperkt men dan het aantal personen in winkels, bij kerkdiensten, waarom geen massabijeenkomsten met maskerplicht ? Welk nut had het verbieden van niet noodzakelijke verplaatsingen, verspreiding via voetzolen, fietsbanden of uitlaat van een auto ?
De overheid heeft nutteloze maatregelen getroffen die de economie enorme schade heeft berokkend en heeft sommige noodzakelijke maatregelen NIET getroffen waardoor er in de verzorgingstehuizen veel slachtoffers zijn gevallen. Mevrouw de minister van volksgezondheid had niet alleen moeten zeggen " BLIJF IN UW KOT " ze had erbij moeten zeggen " ZET UW RAMEN EN DEUREN ZOVEEL ALS MOGELIJK OPEN " zeker in de verzorgingstehuizen waar de dodelijke slachtoffers gevallen zijn. U had als arts MOETEN weten mevrouw de minister wat een corona virus is en hoe het zich overwegend verspreid. We moesten onze handen wassen en afstand houden, over voldoende verluchten hebt u nog mijnheer Marc Van Ranst gesproken aan het begin van de uitbraak, met de vele slachtoffers in België tot gevolg.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/07/2020

Hallo,

Ik zit met veel vragen in mijn hoofd over de mondmaskers...

Hoe wettelijk is het om ze te verplichten in Belgie? Wat zegt de Grondwet en de andere wetten daarover?

Zijn er onderzoeken die bewijzen dat mondmaskers tegen de virus helpen? Indien ja - waar kan ik ze vinden? Tot nu toe heb ik er geen gevonden...

Zijn er onderzoeken die bewijzen dat de mondmaskers veilig zijn? Je ademt met de CO2 in plaats van de zuurstof. Als ik nu eentje aandoe om in de supermarkt binnen te mogen, ben ik direct niet goed en kan niet ademen, ik neem zo snel mogelijk iets mee en loop rap naar buiten. Ik geloof niet dat dit gezond voor mij is. En wat dan voor de mensen die daarmee de hele dag verplicht zijn om te werken?

Ik heb op internet een beetje gelezen wat gebeurt er als je te weinig zuurstof krijgt en dit noemt Hypoxie die gevolgen voor het hele lichaam brengt, hier kan je een beetje van lezen:

nl.wikipedia.org/.../Hypoxie_(medisch)

Ik zit dus met de vraag - wat zal na een tijdje met ons allemaal gebeuren. Als het lichaam niet genoeg zuurstof krijgt, er zijn er bijna geen contacten tussen de mensen, wordt ons immuunsysteem verzwakt, het wordt niet meer getraind door de virussen...

Zal dan de tweede golf van de nieuwe virus komen? En wat zullen de gevolgen zijn voor verzwakte immuunsystemen met zuurstof te kort op lange termijn?

Wat zeggen de wetten daarover?

Zijn we allemaal verplicht om deze richtlijnen te volgen als dit voor ons allemaal niet gezond is?

Graag juridische advies - hoe dit in de wetten vermeld staat.

Alvast bedankt voor de informatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2020

Ik heb net mijn “Community Mask” in de apotheek afgehaald. Er staat dat die conform is aan NBN/DTD S 65-001:2020. In dit document staat wel in punt 5.6 “aanbevelingen voor onderhoud” dat de maskers op 60° in de wasmachine moeten bestaand zijn (en zo staat het trouwens ook op maakjemondmasker.be).
Maar in de bijsluiter van de Community Mask staat er wassen “à la main, température 30° celsius maximum”
Dus conclusie: deze masker is niet conform !!
Hoe kan dat? Hebben jullie daarmee bij de testen rekening gehouden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Mooie Maya. Wat had ik graag een plausibel antwoord verzonnen op uw terechte verzuchting. Ik ben helaas in slaap gevallen halverwege uw uitmuntend betoog waardoor zelfs uw vraagstelling mij even ontglipt momenteel. Mea maxima culpa. De Jean

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2020

Ik had graag toch geweten welke maskers, de merken, die jullie getest hebben. Nu blijft het vaag en weten we nog altijd niet welke de beste maskers zijn. Ga ik nog naar de apotheker of koop ik ze in de supermarkt maar welke??? Bij andere testen gebruiken jullie steeds de merken, hier niet? Waarom? Er wordt gesproken over percentage van filterefficiëntie en luchtefficiëntie maar bij aankoop is dit niet zo makkelijk.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020

Toen ik mijn stoffen mondmasker geschonken door de regering ging afhalen bij de apotheker, werd ik geïnformeerd dat dit mondmasker 30 wasbeurten aankon indien gewassen volgens voorschrift : wassen aan 30° C, goed spoelen en na drogen nog 3 dagen laten liggen alvorens opnieuw te gebruiken.
Die 30°C lijken mij niet onlogisch, want ik denk, zo op het zicht, dat de buitenstof synthetisch weefsel is en de binnenstof licht opgeruwd breisel. Wellicht is dit de reden waarom men dit masker na wassen pas na 3 dagen opnieuw mag gebruiken.
Voor zover gekend overleeft het covid-19 virus maximaal 72 uur. En dus is het mondmasker opnieuw veilig voor gebruik. Toch?
Indien het correct is dat het covid-19 virus maximaal 72 uur kan overleven zonder contact met menselijke of dierlijke cellen, dan vraag ik me af waarom niet wasbare maskers ( zoals bv. de klassieke chirurgische) voor particulier gebruik niet na 3 dagen opnieuw gebruikt kunnen worden. Met richtlijnen zoals in uw TA dossier beschreven zal het op hygiënisch vlak wel super in orde zijn, maar wat een afvalberg brengt dit met zich mee. Amper een paar geleden moest de consument gesommeerd worden om de afvalberg te verkleinen. Allicht wordt dit dan weer voer voor een volgende campagne.
Is het dus echt wel absoluut nodig om per dag zoveel maskers weg te werpen?
Kan daar niet in gerecycled worden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Nu maak je me toch wat ongerust Jacques.
Heb de mijne handgewassen en laten drogen op een prima wasrek gekocht in de aldi van de sint-Denijsestraat in Kortrijk.
Maar ik moet je waarschijnlijk niet vertellen hoe rap die droog was met de hitte van tegenwoordig.
Om een lang verhaal kort te maken, ik deed die 24 u ipv 72 u later aan toen ik boterhamworst kocht bij slager Luc. (steun liever lokale slager dan renmans) En daar stond veel volk. Van contact tracing bij de slager is nog geen sprake. Als dat maar goed afgelopen is.

Wat de afvalberg betreft, dacht ik - ik weet, het is misschien een gek idee - om sommige maskers te recycleren als hygienisch verband.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020

Bij ons op 't werk niet verplicht. Heb het er moeilijk mee maar wat doe je eraan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020
, Gereageerd:

Vind dit zeer eigenaardig. Kan je voldoende afstand houden van je collega's? min. 1,5m? Zoniet, is een mondmasker verplicht. Kan de firma geen veiligheid garanderen qua afstand of mondmasker, dien je zelfs thuis te blijven, zo dacht ik dat het medegedeeld werd. Ik zou hierover eens goed informeren als ik van u was. Volgens mij is dit tegen de regels.

werk.belgie.be/.../Generiekegids_light.pdf

werk.belgie.be/.../veilig-aan-het-werk-tijdens-de-coronacrisis-generieke-gids-versie-2-en

https://werk.belgie.be/nl

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020

Het oorspronkelijke opzet van de lock-down was om de piek af te vlakken zodat de intensive care units niet zouden overrompeld worden. Dat is geslaagd. Mensen worden nog wel besmet maar veel minder ernstig ziek want in de zomer hebben we meer vitamine D. Waarom dan nu de teugels wat meer lossen zodat er groepsimmuniteit ontstaat want anders ga je naar een tweede zware piek in het griepseizoen. Op een vaccin is het nog minstens 1 jaar wachten. Zet daarom niet alleen in op besmetting voorkomen maar ook op verhogen van de weerstand door vitamine D verstrekking door de overheid en op omkeren van insulineresistentie. Zo vermijdt je ARDS dé hoofdoorzaak van covid19 sterfte.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/07/2020

Welke mondmaskers zijn de beste prijs-kwaliteit?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Moet het niet zijn : de beste kwaliteit, Tessa ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/07/2020

Welke mondmaskers zijn de beste prijs-kwaliteit?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Zie vorige vraag.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/06/2020

Het is frappant hoe dom mensen kunnen reageren ! Ze zien het COVID-19 al snel als iets politiek , waarom mag dit niet en waarom dat niet ... Ik kan je als hulpverlener van 1 ding 100 procent zekerheid verschaffen ! Het virus discrimineert niet , het ziet ons allemaal even graag . Het heeft liefst dat je dichtbij komt , of dat je veel dingen aanraakt ... Want het virus is lui ... Dus hou afstand en was je handen , blijf met je handen af van wat je niet echt moet aanraken , ook niet aan plaatsen op je lichaam die een toegangspoort kunnen zijn voor het virus... Vb je gezicht , neus , mond , ogen... Zorg dat als dit niet mogelijk is dat je een masker draagt om anderen e beschermen en een FFP 2 om jezelf beter te beschermen ... Draag het correct , ook je neus hoort IN dat masker en niet erboven . En even een sigaretje nee spijtig ... Kan NIET , En desinfecteer de plaatsen , of was de plaatsen die je hebt aangeraakt ... Dat is de basis en niks anders ... Zo moeilijk kan dat niet zijn , maar als ik het haantjes en kippe gedrag zie van zowel jongeren als ouderen en alles er tussen in en het gedrag van bezoekers en rokers ... Dan denk ik stop met applaudisseren voor de zorg sector want jullie menen het toch niet ... Ook het tot agressieve gedrag af bij de ingang van winkels tegen de mensen die alles in goede banen moeten leiden vind ik dikwijls beneden alle pijl en altijd heel egoïstisch!

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

Prachtig Bart, hopelijk gaan nu vele ogen open
Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Dat er momenteel zulke draconische maatregelen zijn komt mede door personen zoals u die altijd zullen vinden dat het nooit streng genoeg is en moet gehandhaafd worden tot er een vaccin is ( ook al is dit in 2023 ) . Er heerst zo een mentaliteit van : ik moet het een ganse dag dragen , wel dan iedereen ook ! Ben je bang , onzeker , ongerust : wel , zet dan twee mondmaskers boven elkaar op maar stop met voor anderen te beslissen .

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

bedankt om rekening te houden met anderen, hopelijk besmet je me niet

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020
, Gereageerd:

Dit vind ik mooi gesproken. Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Sinds de uitbraak heb ik onmiddellijk een masker gedragen en afstand gehouden. Ook tegen mijn moeder (op leeftijd) heb ik gehamerd dat ze dit moet blijven doen. Tot op vandaag doen we dit nog altijd en zelfs als ik bij haar op bezoek kom of met haar in de wagen zit om boodschappen te doen, verplichten wij onszelf om maskers te dragen. Dit is onze verantwoordelijk tegenover de maatschappij maar zoals gezegd: velen vegen hun voeten eraan. Dat maakt het zo jammer en kan de virus sneller wegsmelten. Toch heb ik ook problemen met de mondmaskers. Testaankoop geeft een duidelijke uitleg maar zoals bij andere testen, zetten ze geen merken erbij of wat dan ook. Hoe weet ik dan of ik een juiste chirurgische masker heb aangekocht. Testaankoop blijft met hun testen hier zeer vaag over....

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/07/2020
, Gereageerd:

e gewone man in de straat krijgt GEEN chirurgische mondmaskers. ie zijn voorbehouden voor... medisch personeel.
Elke doek, sjaal etc is even effectief als de mondmaskers die je kunt kopen.
En dikwijls veel beter uit te wassen. ;-)
Met de mondmaskers voorkom (in beperkte mate) je dat je anderen besmet.
Het beschermd JOU niet. Eens het airborn is dringt het in alles door.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Wil je hiermee zeggen, Patrick, dat de overheid ons als het ware op zelfmoordmissie stuurt, telkens we boterhamworst bij de lokale slager willen kopen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/06/2020

Welke mondmaskers zijn de beste?