Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Water en zeep als het kan, handgel als het moet

04 maart 2020

Een goede handhygiëne is de beste (en ook enige) manier om een besmetting met het coronavirus te proberen voorkomen. Maar wat houdt dat nu exact in? En is een desinfecterende gel daarbij een vereiste? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Eerste keuze is water en zeep

Om een besmetting van het coronavirus (en uiteraard ook andere infecties) te voorkomen, is een goede handhygiëne van cruciaal belang. Was je handen daarom geregeld grondig (gedurende 40 à 60 seconden) met water en zeep. Doe dit zeker na het hoesten of niezen, na een toiletbezoek, voor je gaat eten en wanneer je in contact komt met een ziek persoon.

Hoewel de desinfecterende gels als zoete broodjes over de toonbanken vliegen, is het belangrijk om te weten dat deze enkel nuttig zijn wanneer het niet mogelijk is om je handen te wassen met water en zeep. Zulke gels drogen je huid immers fel uit. Water en zeep blijven daarom eerste keuze.

Let op het alcoholpercentage

 

Goed om te weten is dat zulke desinfecterende gels pas effectief zijn tegen bacteriën en virussen als ze het alcoholpercentage tussen 60 % en 95 % ligt. Dit kan op het etiket onder verschillende benamingen terug te vinden zijn: alcohol denat, isopropanol, ethanol, 1-propanol of propaan 2-ol. Ook wanneer je een huisgemaakte handgel koopt, moet deze een etiket hebben waarop je het percentage terugvindt. Belangrijk om te weten is dat zulke gels je handen niet reinigen. Heb je vuile handen, dan blijven water en zeep vereist. De bovenstaande gels bevatten allemaal het benodigde percentage alcohol.

Verder is het uiteraard ook belangrijk dat je de gel correct gebruikt.

  • Neem een beetje desinfecterende gel (ongeveer 3 ml).
  • Wrijf je handpalmen tegen elkaar.
  • Wrijf je rechterhandpalm over je linkerhandrug en omgekeerd.
  • Breng je handpalmen daarna naar elkaar en haak al wrijvend je vingers in elkaar.
  • Breng de achterkant van je rechtervingers in je linkerhandpalm en wrijf deze heen en weer.
  • Herhaal met je andere hand.
  • Wrijf met de duim van iedere hand in de palm van je andere hand.
  • Draai tot slot met de vingertoppen van in de palm van de andere hand.

Antibacteriële zepen helpen niet

Naast de desinfecterende handgels vonden wij in de winkelrekken ook nog vier vloeibare antibacteriële zepen. Wij hebben hier sterk onze twijfels bij. In de ingrediëntenlijst vonden we immers geen enkele stof tussen die antibacterieel zou werken. Hij lijkt dus eerder op een verkoopspraatje …

Maar zelfs mochten ze wél doen wat ze zouden moeten doen, dan nog bieden deze zepen je geen bescherming tegen het coronavirus. Het gaat hier immers om een virus en geen bacterie.

Desinfecterende vochtige doekjes volstrekt nutteloos

Hoewel ze vaak met die intentie worden gebruikt, kunnen vochtige doekjes je handen niet desinfecteren. Zelfs als ze al alcohol en antibacteriële ingrediënten bevatten, is de concentratie hiervan aanzienlijk lager dan in desinfecterende gels, waardoor ze dus ook veel minder effectief zijn. Daarbij komt nog dat de milieu-impact van zulke doekjes niet te onderschatten is. Laat deze dus links liggen.

User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in onze community  Voeding & gezondheid te stellen

 12 reacties

User name
PRESENT BRIGITTA
28/03/2020

Als bedrijven die niet cruciaal zijn openblijven dan gaat de verspreiding van covid19gewoon verder gaan. Er zijn altijd mensen die de regels niet te nauw nemen en ook ziek komen werken.. En mensen verraden elkaar niet door loyaliteit en angst voor represailles. Ge moet wel In U kot blijven maar mag wel gaan werken, je kan toch ook bij elkaar komen en de veiligheidsnormen respecteren? Ik respecteer alle normen maar loop een enorm risi o op het werk en ben bang dat ik besmet zal worden en het overdragen naar mijn schoonmoeder van 86, mijn kleinkind dat suiker heeft mijzelf (57jaar)en mijn man die al drie keer een zware longontsteking gehad heeft.
Dat moest me toch even van het hart!
Grjs

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Ieder heeft er inderdaad zijn eigen verantwoordelijkheid in. Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels. ^Bertrand

User name
GILBERT MARTIN
30/03/2020

vraagje, mag ik naar aveve rijden om zaaigoed te kopen,want mijn serre is mooi maar zonder zaad zal er niet veel groeien (afstand ong 10km enkel)

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Goeie vraag! Dit mag voorlopig niet omdat het over een niet-essentiële verplaatsing gaat. ^Bertrand

User name
MICHEL DE SCHEPPER
30/03/2020

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of gewoon negeren en handen wassen?

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Het is best om ook de voeding inderdaad te wassen met water en zeep zodat je het risico verder kan verkleinen. ^Wim

User name
MICHEL DE SCHEPPER
30/03/2020

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of
gewoon negeren en handen wassen?

User name
DIDIER LANGASKENS
31/03/2020

Volgens de viroloog Van Ranst, hoef je niet overbezorgd te zijn bij het winkelen. Over los fruit deelde hij mee deze goed af te spoelen en over verpakte voeding zei hij dat de kans bijzonder klein is dat daar het virus op zou aanwezig zijn. Handen wassen na het winkelen blijft natuurijk de hoogste prioriteit!

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Toch doe je het beter wel omdat het virus niet in je voeding zit, maar het wel even kan overleven op de voeding. Je vindt meer info in dit artikel dat we daarover publiceerden: https://bit.ly/3avxe3i ^Wim

User name
RENAAT ILIANO
31/03/2020

Er zijn heel wat verplichtingen in verband met de verspreiding van het coronavirus. Heel terecht ook al gaan ze soms wel heel ver. Begrijp niet waarom men niet iedereen verplicht om in de omgeving van andere personen (warenhuizen, winkels, enz) een mondmasker te dragen. Bij gebrek eraan zijn er andere mogelijkheden (sjaal, hoge kraag, desnoods zakdoek met elastiekjes). Mijn dochter, die geen naaister is, heeft zelf mondmaskers gemaakt. Ook al beschermd het drager ervan niet, het zou op zijn minst de verspreiding tegen gaan.

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

We hebben een interessant artikel gemaakt over het nut van de verschillende mondmaskers, ik geef je even de link mee: https://bit.ly/3bFYCvS ^Bertrand

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Dat heeft weinig zin omdat mondmaskers van niet erg nuttig zijn om een infectie met het coronavirus te voorkomen. Je handen wassen is veel effectiever. ^Bertrand