Dossier

Hoe kun je voeding op de juiste manier bewaren ?

14 januari 2020
voeding besmetting

Waar moet je op letten wanneer je voedsel koopt en bewaart? Wat hoort in de koelkast thuis? En wat is het verschil tussen de "te gebruiken tot"- en de "ten minste houdbaar tot"-datum? Belangrijke informatie om een infectie of vergiftiging te vermijden.

Beter voorkomen dan genezen

Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en de darmen, veroorzaakt door een voedingsmiddel of een drank die besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Bij een voedselvergiftiging zijn het giftige stoffen (toxines) die ons ziek maken en niet de ziekteverwekkers zelf (bacteriën, virussen), ook al worden de toxines wel door bacteriën aangemaakt. In beide gevallen krijg je te kampen met misselijkheid en braken, meestal zonder koorts, en dat al enkele uren na consumptie van de besmette voeding.

Om een voedselinfectie of –vergiftiging te voorkomen, kun je een aantal maatregelen nemen. Welke voedingsmiddelen laat je het best liggen in de winkel? Ben je wel hygiënisch genoeg in de keuken? Hoe kun je voedsel op de correctie manier bereiden en bewaren?