Dossier

Zo bewaar je voeding op de correcte manier

18 augustus 2023

18 augustus 2023

Waar moet je op letten als je voedsel koopt en bewaart? Wat moet op welke plaats in de koelkast? En wat is het verschil tussen de "te gebruiken tot"- en de "ten minste houdbaar tot"-datum? Wie zijn boodschappen op de juiste manier verwerkt, kan voedselvergiftiging of infecties vermijden.

Een voedselinfectie of -vergiftiging is een ontsteking van de maag en de darmen, veroorzaakt door een voedingsmiddel of drank die besmet is met een bacterie, virus, parasiet of toxines. In beide gevallen krijg je enkele uren na consumptie te kampen met misselijkheid, braken en diarree, meestal zonder koorts.

Wanneer zijn voedselinfecties gevaarlijk?

Om zo'n voedseltoxi-infectie te voorkomen, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen, zowel thuis als in de supermarkt én buitenshuis.

Tips voor het kopen en bewaren van voedsel

Waarop moet je letten bij het kopen van voedsel?

Als je boodschappen doet, dan doe je dat maar beter met de nodige zorg en aandacht. Wie op cruciale elementen zoals houdbaarheidsdata en bewaartemperaturen let, laat minder voedsel bederven en verkleint het risico op voedselvergiftiging en andere infecties aanzienlijk.

Ook als je buitenshuis eet, bij een kraampje, op een festival of in een snackbar of restaurant, zijn er bepaalde zaken waar je op moet letten om te voorkomen dat je ziek wordt.

Onze lijst met aandachtspunten

Waarop moet je letten bij het bewaren van voedsel?

Helaas zijn er nog steeds veel mensen die het verschil niet kennen tussen de "te gebruiken tot"- en de "ten minste houdbaar tot"-houdbaarheidsdata. Nochtans maken ze een groot verschil op hoe lang je een product kunt bewaren.

Etenswaren met een "ten minste houdbaar tot"-datum zijn immers minder bederfelijk en vervallen niet op deze datum, maar kunnen nog een tijdje veilig worden geconsumeerd.

Ontdek hoe lang je deze populaire producten veilig kunt eten

Welke producten horen in de koelkast thuis?

Koelkast: de ideale opslagplek voor bederfelijke producten

Veel mensen weten niet hoe ze etensrestjes het best bewaren. Wij geven enkele tips. Daarnaast hebben we ook een handig overzicht zodat je weet welke etenswaren in welke zone van de koelkast thuishoren voor optimale bewaring.

Zo deel je je koelkast optimaal in

Infecties en voedselvergiftiging voorkomen

Een goede hygiëne bij het maken en bewaren van voedsel

Als je zelf kookt, is het belangrijk dat je dat doet in een hygiënische omgeving. Maak je keuken regelmatig schoon om de verspreiding van bacteriën en besmetting met andere ziekmakers tegen te gaan. Denk daarbij niet alleen aan een proper aanrecht, maar ook aan je keukentoestellen en ander gereedschap.

Deze zaken hou je maar beter schoon

Aanbevolen voor jou

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte!

Registreer je