Nieuws

Onze tips om je coronakilo’s kwijt te raken

Door de lockdowns zitten sommigen opgezadeld met een paar extra coronakilootjes. Geen paniek of schuldgevoel! Je staat er niet alleen voor. We willen je helpen om je gezondheid terug in topvorm te krijgen. Op die manier kan je optimaal genieten als alles terug mag en kan. Hierbij enkele tips.

04 februari 2021
Onze tips om je coronakilo’s kwijt te raken

 

Stress, de verlokkingen van de koelkast als je telewerkt aan de keukentafel, de koude en donkere winterdagen, de ontmoediging door het gebrek aan perspectief tijdens deze pandemie waar geen einde aan lijkt te komen ... Er zijn duizend-en-een (goede) redenen om te eten sinds het coronavirus zijn intrede deed. Of om slecht of te veel te eten. Het resultaat is dat de cijfers op onze weegschaal sinds enkele maanden door het dak gaan. Onderzoeken in diverse landen tonen vergelijkbare resultaten: bijna de helft van ons is twee tot drie kilo bijgekomen.

Leer jezelf opnieuw gezonde gewoontes aan

Het goede nieuws is dat dit geen onoverkomelijke opdracht is: die paar kilo’s kunnen zo weer verdwijnen als we opnieuw goede gewoontes aannemen en gezond gaan eten. Het enige wat je moet doen is in actie komen en wel meteen, zowel letterlijk als figuurlijk. Want een groot deel van die enkele honderden grammen (dat klinkt beter dan kilo’s, vind je ook niet?) heeft deels te maken met de lockdown en dus met een gedwongen zittend leven (dus dat is niet onze fout). Als we weer beginnen te bewegen, te wandelen of minimale lichamelijke activiteiten uit te voeren (wie zei er hier ‘sporten’?), dan schiet ons metabolisme weer in gang en wordt het evenwicht hersteld tussen de energie die we opnemen en verbruiken. Neem daarbij enkele tips van onze gezondheidsexperts in acht en die rondingen zijn al gauw weer een verre nachtmerrie.

  • Geef jezelf de tijd. Het is nooit een goed idee om snel gewicht te willen verliezen. Vooral omdat je dan het risico loopt dat die er zo weer aan vliegen (het jojo-effect). Op een gezonde manier afvallen vraagt tijd en vooral volharding zodat je ook je gezondheid duurzaam verbetert. Want het volstaat niet om je calorieën te beperken, je moet ook iets doen aan die gewoontes die je overgewicht veroorzaken. Stel jezelf de (juiste) vraag: hoe kan ik mezelf motiveren om gezonder te leven? Begin met één goed voornemen (bijvoorbeeld de Nutri-Score gebruiken als je winkelt), in plaats van meteen tien dingen te willen veranderen. Heb je zin om het dit jaar eens anders aan te pakken? Probeer dan eens een ‘plantaardige’ levensstijl. In onze handige gids "50 vegetarische recepten" vind je inspiratie voor elke dag.

Ik wil evenwichtiger eten

  • Eet gevarieerd. Zet meer volkoren graanproducten (rijst, pasta, bulgur, quinoa) en aardappelen op je boodschappenlijstje: deze vezelrijke voeding geeft je duurzame energie, waardoor je minder snel honger krijgt. Groenten en fruit bevatten ook veel vezels en minder calorieën: de ideale voeding voor een gezond lichaam! Natuurlijk moet je wel letten op de aanbevolen hoeveelheden: fruit is gezond, maar een smoothie bevat bijvoorbeeld minder vezels en vaak meer dan vier porties fruit, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene maar 250 gram bedraagt. Kinderen en 65-plussers kunnen wel meer fruit op hun menu zetten. Geef ook de voorkeur aan vis en mager vlees (kip, kalkoen) en halfvolle of magere zuivelproducten. Beperk het gebruik van vetstoffen op je boterham en tijdens het koken. Veel mensen schrappen een deel vetten op hun menu weglaten omdat ze energierijker zijn dan andere macronutriënten (9 kcal/g tegenover 4 kcal/g voor koolhydraten en eiwitten). Maar we hebben ze wel nodig om correct te kunnen functioneren, vooral goede vetten (omega 3, 6 en 9). Dankzij vetstoffen zijn we langer verzadigd (zoals bij vezels) en hebben we bovendien minder last van problemen met constipatie.

Ik wil meer weten over vetten

Lees meer tips om coronakilo’s kwijt te raken op de volgende pagina