Nieuws

Zilverwater tegen corona? Blijf eraf!

12 mei 2020
argentyn 23

Er zijn geen studies die aantonen dat dit dure goedje je enige vorm van bescherming biedt. Wie het gebruikt, loopt wél een risico op bijwerkingen, zoals zilververgiftiging. De huid kleurt dan grijsblauw.

Aan colloïdaal zilver, ook wel zilverwater genoemd, worden al jaar en dag heilzame effecten toegeschreven. Op de website van apotheek Optiphar lezen we: “zilver is een zeer effectief antibioticum, dat u helpt bij het voorkomen van verschillende ziekten. Het bestrijdt meer dan 650 virale en bacteriële ziekten, werkt preventief op ontstekingen en kent geen bijwerkingen.” Ook apotheek Viata looft het antivirale en immuunstimulerend effect. 

De afgelopen maanden maakten sommige verkopers volop reclame voor dit goedje via sociale media. Ze beweren of suggereren dat het ook bescherming biedt tegen COVID-19.

  • Heb je angst dat je lichaam niet genoeg weerstand heeft nu met de corona die achter het hoekje loert ?”, klinkt het bij SOSproduits.be op Facebook. “Bescherm je zo veel je kan en help een handje met de homeopathische druppels op basis van colloïdaal zilver”. 
  • Volgens Institut Katharos is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat zilver het coronavirus uitschakelt.

Op het etiket van deze producten staat duidelijk vermeld: “voor uitwendig gebruik”. Toch lezen we op sommige websites (zie screenshots onderaan) dat je het goedje, na wat gorgelen of onder de tong houden, moet inslikken. 

Goedkoop is zilverwater alleszins niet. Voor een klein flesje ben je gauw enkele tientallen euro’s kwijt.

Is colloïdaal zilver een aanrader? Neen!

PureSaffraan, nog een verkoper die op sociale media reclame maakt voor zilverwater, geeft het zelf toe in een disclaimer: “er is geen wetenschappelijk bewijs dat zilverwater corona doodt”. 

Klopt! Meer zelfs: er zijn geen studies die aantonen dat het innemen van dit middel je tegen eender wat beschermt. 

Volgens sommige verkopers is er geen risico op bijwerkingen, maar dat klopt niet. De voornaamste gekende bijwerking is zilververgiftiging. De huid kleurt dan grijsblauw. Er zijn nog meer bijwerkingen gemeld, maar wegens gebrek aan onderzoek heeft men daar geen goed zicht op. 

Het risico op bijwerkingen wordt volgens fabrikanten beïnvloed door de kwaliteit van het product. Maar daar wringt net het schoentje: er is amper kwaliteitscontrole

Geen medicijn en geen supplement

In tegenstelling tot wat sommige verkopers doen uitschijnen, is colloïdaal zilver geen medicijn en geen erkend voedingssupplement (colloïdaal zilver is in Europa verboden in voedingssupplementen). Deze producten moeten dus niet aan de strenge eisen voor geneesmiddelen voldoen. En ook niet aan de minder strenge eisen voor voedingssupplementen. 

Vandaar dat er op het etiket “voor uitwendig gebruik” moet staan. Dat houdt sommige verkopers helaas niet tegen om met medische indicaties en gezondheidsclaims te strooien en mensen aan te sporen om het goedje in te slikken of zelfs te inhaleren. In principe is dat bij wet verboden. 

Gezondheidaanhuis.nl lost dat als volgt op en schrijft: “Spijtig genoeg mogen wij in het kader van de Europese wetgeving i.v.m. gezondheidsclaims niet vermelden aan de consument waar Argentyn 23 van Energetica Natura op toegepast kan worden. Wij mogen u hier wel telefonisch over te woord staan.” … Neen, Gezondheidaanhuis.nl, valse claims verkopen aan de telefoon is óók verboden!

Ook geen medisch hulpmiddel dat je mag inslikken

Op de verpakking van de meeste van deze producten (zoals Argentyn 23) staat géén CE-label, wat betekent dat deze middelen ook niet aan de zeer magere kwaliteitsvereisten van medische hulpmiddelen voldoen.

De fabrikant van zilverwater van Crystal beweert op zijn website dat zijn product wél een medisch hulpmiddel is, eentje van klasse 1 (de laagste risicoklasse). Zelfs al zou dit kloppen (wij twijfelen hieraan en hebben het geneesmiddelenagentschap gecontacteerd om dit te controleren), dan wil dat nog niet zeggen dat dit middel veilig is om in te slikken. In deze categorie van medische hulpmiddelen horen thuis: krukken, kompressen, rolstoelen, verbanden …

Op zijn website licht de fabrikant toe dat hij het product zo heeft geregistreerd omdat het niet meer mag aangeboden worden als voedingssupplement met een dosis van één tot vier theelepeltjes vier keer per dag enige minuten onder de tong voordat men het doorslikt. Sluw, want daarmee suggereert hij uiteraard dat je dit middel wél als voedingssupplement moet gebruiken.

Stop met die claims!

We hebben het FOD Volksgezondheid en het geneesmiddelenagentschap alvast aangeschreven om duidelijkheid te vragen over het statuut van deze producten en om bovenvermelde praktijken aan te klagen. 

Verkopers van dit product vragen we met aandrang om alle valse beweringen van hun website te verwijderen en dit product niet te promoten als voedingssupplement of medicijn. Aan de overheid de vraag om streng op te treden tegen verkopers die hardleers blijken.