Koopgids

Koopgids alcoholgels

27 november 2020

Hoewel water en zeep nog steeds de eerste keuze zijn voor een goede handhygiëne, kunnen ook ontsmettende alcoholgels je bescherming bieden tegen het coronavirus. Zolang ze voldoende alcohol bevatten en je ze juist gebruikt toch. Wij testten er 19 en zetten hier onze criteria op een rijtje.

In september 2020 testten wij 19 alcoholgels die we kochten in de supermarkt, apotheek en krantenwinkel. In het labo werd de alcoholconcentratie geanalyseerd en evalueerden we het etiket op basis van de wetgeving voor biociden. 30 vrouwen probeerden elke gel uit en gaven een beoordeling. In onze koopwijzer vind je alle resultaten.

Naar onze koopwijzer alcoholgels

Alcoholpercentage

In het algemeen wordt aangenomen dat desinfecterende middelen op alcoholbasis effectief zijn tegen bacteriën en virussen; het alcoholpercentage moet dan ook tussen 60 en 95 % liggen. De Belgische overheid hanteert een minimumpercentage van 70 %, verschillende andere vooraanstaande bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie leggen de grens wat lager, op 60 %. Toch geldt dat hoe lager dat percentage, hoe minder doeltreffend en hoe langer het contact tussen de gel en het virus moet zijn.

Als we de strenge regels van de overheid zouden hanteren, dus een minimumpercentage van 70 % alcohol, dan zijn 11 van de 19 geteste producten geslaagd. Drie andere strandden tussen 65 en 69,9 %, en nog eens vijf tussen 60 en 64,9 %. Zij krijgen daardoor een lagere score.

Gebruikerstest

Elke gel werd door 30 proefpersonen uitgetest. Ze vulden hiervoor een vragenlijst in. Daaruit puurden we enkele belangrijke conclusies:

 • Mercurochrome en Dettol werden het meest geapprecieerd.
 • Puressentiel kreeg de laagste score van onze proefpersonen.
 • Garnier valt op bepaalde punten (bv. kleverigheid, alcoholgevoel en resterende geur) het minst in de smaak.

Registratie als biocide

De 19 geteste producten staan allemaal op de tijdelijke of officiële lijst van de overheid. Het zijn dus allemaal geregistreerde biociden. 

Toch zijn er nog een paar alcoholgels op de Belgische markt die niet geregistreerd zijn als biocide. Deze producten testten we in onze eerste test. Het gaat om:

 • Ekoia: alcoholpercentage hoger dan 70 %.
 • F Cleansing handgel: alcoholpercentage hoger dan 70 %, etiket kan beter.
 • Igiene +: alcoholpercentage tussen 60 en 65 %. 

Etikettering

De wetgeving voor biociden vereist heel wat vermeldingen op het etiket. Slechts twee van de 19 geteste producten vermelden alle verplichte informatie. Qua etikettering is er dus nog veel werk aan de winkel. We brengen de overheid hiervan op de hoogte. Volgende zaken vielen ons op:

 • 4 producten vermeldden geen alcoholpercentage (in begrijpbare taal), nochtans een noodzakelijk element aangezien dat percentage houvast biedt over de werkzaamheid;
 • 11 producten vermeldden geen INCI-lijst met mogelijk allergene of schadelijke bestanddelen. Dit is niet verplicht voor biociden, maar wel waardevol voor consumenten;
 • 1 product vermeldde geen vervaldatum, nochtans verplicht;
 • 1 product bevatte geen informatie in het Nederlands;
 • 4 producten droegen geen gevarenpictogram, nochtans verplicht voor producten met ethanol;
 • 11 producten hadden geen notificatienummer of tijdelijke registratie, nochtans verplicht.

Ingrediënten

Alco Gel 80 droeg geen ingrediëntenlijst en de firma wilde ons deze ook niet bezorgen. We evalueerden voor dit criterium dus maar 18 producten.

Parfum

7 producten bevatten parfum, 11 producten niet.

Endocriene verstoorders

Er zijn geen endocriene verstoorders aanwezig.

(Mogelijk allergene) geurstoffen

Ons baserend op de Europese lijst van 25 geurstoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken, zijn er drie producten die zulke stoffen bevatten: Puressentiel en twee producten van Kruidvat Jojoba.

De twee gels van Kruidvat Jojoba (50 en 250 ml) bevatten butylphenyl methylpropional (BMHCA), dat voorlopig als onveilig wordt beschouwd in zowel producten die op de huid blijven als die worden afgewassen. Hoewel er over deze stof nog geen duidelijkheid is, bleek de stof uit studies op dieren schadelijk voor de voortplanting. Het kan ook de huid irriteren. De aanwezigheid van dit ingrediënt wordt doorgerekend in de eindscore.

Methanol

Volgens het Amerikaanse controleorgaan FDA zouden er steeds meer alcoholgels worden verkocht die methanol bevatten, een product dat giftig kan zijn bij huidcontact en dodelijk bij orale inname, en dus niet geschikt is voor gebruik in alcoholgels.

Onze Franse zusterorganisatie UFC heeft recent ook alcoholgels getest, onder meer op de aanwezigheid van methanol. Dat was gelukkig bij geen enkel product het geval. 

Prijs

Gemiddeld kosten de handgels uit onze test zo'n € 43 per liter, met een spreiding van € 12 tot € 100 per liter. De inhoud van de fles heeft invloed op de uiteindelijke prijs, omdat je voor kleinere verpakkingen meer betaalt per liter dan voor grote. Zo kosten flessen van minder dan 100 ml gemiddeld € 50/l, terwijl grotere flessen van 100 ml tot 300 ml € 39/l kosten.

Ook het merk en het verkooppunt verklaren de soms grote prijsverschillen. De merken die meestal in drogisterijen worden verkocht, zijn het goedkoopst (gemiddeld € 31/l). De merken uit de apotheek zijn daarentegen het duurst (gemiddeld € 55/l), maar liefst 77 % duurder dan de drogisterijmerken. In onze koopwijzer vind je de beste alcoholgels voor de beste prijs.

Sowieso betaal je op alcoholgels minder btw dan vroeger: naar aanleiding van de huidige coronacrisis werd het btw-tarief tot eind dit jaar verlaagd van 21 % naar 6 %.