Dossier

Griep

05 april 2022
griep

Op zich is griep ongevaarlijk, tenzij er ernstige complicaties optreden. Tegen de koorts en pijn is paracetamol de eerste keuze. Risicopatiënten met een verhoogde kans op complicaties kunnen zich laten vaccineren tegen griep.

Aandoening

Je voelt je ellendig, hebt koorts, kampt met hoofdpijn en spierpijn. Misschien zit je ook met een droge hoest en heb je last van keelpijn en een loopneus. Heb je dan griep? Het gebeurt wel eens dat mensen van griep spreken terwijl het gewoon om een banale verkoudheid gaat. In dat geval zijn de symptomen nochtans veel minder erg: je hebt zelden koorts en indien toch, dan zeker geen hoge koorts, je hebt meestal geen hoofdpijn, geen pijn in spieren en gewrichten. Je voelt je hooguit niet lekker. Nog vaker wordt griep verward met een griepachtige aandoening. In dat geval zijn de symptomen wel identiek, maar de oorzaak is niet dezelfde.

Échte griep wordt namelijk door het griepvirus veroorzaakt. Er zijn drie types griepvirussen. Type A komt het meest voor, gevolgd door type B. Beide kunnen de jaarlijks terugkerende griepepidemie veroorzaken. Om de zoveel jaar kan type A tot een pandemie leiden, met wereldwijd veel meer zieken dan normaal. Type C is zeldzaam en de klachten zijn zeer mild. Griepachtige aandoeningen worden daarentegen veroorzaakt door andere luchtwegvirussen. Ook het coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt griepachtige symptomen.

Naar het dossier COVID-19

Je kunt besmet raken met griep door lucht in te ademen die besmette druppeltjes bevat, doordat personen met griep hebben gehoest, geniesd of zelfs gewoon gepraat. Ook onrechtstreeks kun je het virus oplopen, door een voorwerp aan te raken waarop besmette druppeltjes zijn terechtgekomen en je die binnenkrijgt wanneer je daarna met je handen aan je neus of mond komt. Of door fysiek contact met personen die griep hebben, als die bijvoorbeeld hun mond tijdens het hoesten afschermen en je daarna een hand geven, waarna je de besmetting via de neus of de mond opneemt. Een goede handhygiëne is dus belangrijk. Weet wel dat iemand die nog geen enkel griepsymptoom vertoont, toch al een of twee dagen besmettelijk kan zijn.

Op zich is griep onschuldig, tenzij er zich een ernstige complicatie voordoet. Vandaar dat er ook effectief mensen aan griep overlijden, althans aan de gevolgen van de complicatie. Daarom raadt men van overheidswege griepvaccinatie aan voor mensen die daar het meest kwetsbaar voor zijn.

Wil je graag weten hoe nuttig de middeltjes zijn die je in de apotheek gaat halen om je griepsymptomen te verlichten? Of wil je weten of er goedkopere alternatieven voor bestaan? Raadpleeg dan onze handige InforMED-app (of maak gebruik van onze databank geneesmiddelen).

Meer weten over de app InforMED