Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Griep

08 maart 2018
griep

08 maart 2018

Op zich is griep ongevaarlijk, tenzij er ernstige complicaties zijn. Tegen de koorts en pijn is paracetamol de eerste keuze. Virusremmers zoals Tamiflu hebben een risico op ernstige bijwerkingen, terwijl hun nut zeer omstreden is. Ook het nut van Oscillococcinum of kruidenpreparaten op basis van echinacea om de symptomen te verlichten is niet bewezen.

Aandoening

U voelt zich ellendig, hebt koorts, kampt met hoofdpijn en spierpijn. Misschien zit u ook met een droge hoest en hebt u last van keelpijn en een loopneus. Hebt u dan griep? Het gebeurt wel eens dat mensen van griep spreken terwijl het gewoon om een banale verkoudheid gaat. In dat geval zijn de symptomen nochtans veel minder erg: u hebt zelden koorts en indien toch, dan zeker geen hoge koorts, u hebt meestal geen hoofdpijn, geen pijn in spieren en gewrichten. U voelt zich hooguit niet lekker. Nog vaker wordt griep verward met een griepachtige aandoening. In dat geval zijn de symptomen wel identiek, maar de oorzaak is niet dezelfde.

Griep wordt namelijk door het griepvirus veroorzaakt.  Er zijn drie types griepvirussen. Type A komt het meest voor, gevolgd door type B. Beide kunnen de jaarlijks terugkerende griepepidemie veroorzaken. Om de zoveel jaar kan type A tot een pandemie leiden, met wereldwijd veel meer zieken dan normaal. Type C is zeldzaam en de klachten zijn zeer mild.

U kunt besmet raken met griep door lucht in te ademen die besmette druppeltjes bevat, doordat personen met griep hebben gehoest, geniesd of zelfs gewoon gepraat. Ook onrechtstreeks kunt u het virus oplopen, door  een voorwerp aan te raken waarop besmette druppeltjes zijn terechtgekomen en u die binnenkrijgt wanneer u daarna met uw handen aan uw neus of mond komt. Of door fysiek contact met personen die griep hebben, als die bijvoorbeeld hun mond tijdens het hoesten afschermen en u daarna een hand geven, waarna u de besmetting via de neus of de mond opneemt. Een goede handhygiëne is dus belangrijk. Weet wel dat iemand die nog geen enkel griepsymptoom vertoont, toch al een of twee dagen besmettelijk kan zijn.

Op zich is griep onschuldig, tenzij er zich een ernstige complicatie voordoet. Vandaar dat er ook effectief mensen aan griep overlijden, althans aan de gevolgen van de complicatie. Daarom raadt men van overheidswege griepvaccinatie aan voor mensen die daar het meest kwetsbaar voor zijn, namelijk chronisch zieken, 65-plussers en zwangere vrouwen.


Afdrukken Versturen via e-mail