Dossier

Wat te doen tegen griep (influenza)?

20 september 2022
griep

Elk najaar opnieuw sluipt het griepseizoen België binnen. Het griepvirus is erg besmettelijk en tast de luchtwegen aan. De symptomen van griep of influenza kunnen erg lijken op die van covid-19 of van een gewone verkoudheid. Eens besmet, zit er niets anders op dan te rusten en uit te zieken.

Wat is griep?

Het gebeurt wel eens dat mensen van griep spreken terwijl het eigenlijk om een banale verkoudheid gaat. In dat geval zijn de symptomen nochtans veel minder erg: je hebt zelden koorts en indien toch, dan zeker geen hoge koorts, je hebt meestal geen hoofdpijn, geen pijn in spieren en gewrichten. Je voelt je hooguit niet lekker.

Nog vaker wordt griep verward met een griepachtige aandoening, veroorzaakt door andere luchtwegvirussen. Ook covid-19 (SARS-CoV-2) veroorzaakt griepachtige symptomen.

Drie types griepvirussen

Échte griep wordt door het griepvirus veroorzaakt. Er zijn drie types: types A en B komen het meest voor, type C is zeldzaam (en de klachten zijn zeer mild). Zowel type A als type B kunnen de jaarlijks terugkerende griepepidemie veroorzaken.

Om de zoveel jaar kan type A zelfs tot een pandemie leiden, met wereldwijd veel meer zieken dan normaal.

Griep, covid-19, verkoudheid of allergie, zo herken je het verschil

Besmetting

Je kunt besmet raken met griep door lucht in te ademen die besmette druppeltjes bevat, doordat personen met griep hebben gehoest, geniesd of zelfs gewoon gepraat.

Ook onrechtstreeks kun je het virus oplopen, door een voorwerp aan te raken waarop besmette druppeltjes zijn terechtgekomen en je die binnenkrijgt wanneer je daarna met je handen aan je neus of mond komt. Of door fysiek contact met personen die griep hebben, als die bijvoorbeeld hun mond tijdens het hoesten afschermen en je daarna een hand geven, waarna je de besmetting via de neus of de mond opneemt. Een goede handhygiëne is dus belangrijk.

Weet wel dat je toch al één of twee dagen besmettelijk kan zijn vóór je symptomen gaat vertonen.

Vaak gestelde vragen over griep

Typische symptomen van griep zijn (hoge koorts), hoofdpijn, en spier- en gewrichtspijn. Je zult je ook ellendig en verzwakt voelen, en mogelijk heb je last van een droge hoest. Mensen verwarren griep wel eens met een gewone verkoudheid, maar dan zijn de klachten minder ernstig.

Ga je met griepklachten naar de dokter, dan zal die normaal gezien alleen kijken naar je symptomen. Aangezien het ook een covid-19-besmetting kan zijn, zal je arts ook een pcr-test afnemen. Zowel het griep- als het coronavirus is erg besmettelijk; je arts zal je rust of thuiswerk voorschrijven.

Bij gezonde mensen gaat griep gewoonlijk vanzelf over, zonder complicaties. Medicatie zal je er niet sneller vanaf helpen, maar kan wel de symptomen verlichten. Paracetamol is daarbij eerste keuze. Antibiotica zijn uit den boze, die helpen niet bij een virale infectie.

Griep kan soms aanleiding geven tot complicaties. De meest voorkomende is een longontsteking. Het risico daarop is het grootst bij chronisch zieken en 65-plussers, maar ook met kleine kinderen, en dan zeker baby’s tot zes maanden, is het opletten geblazen.

Je kunt je voorbereiden op het jaarlijkse griepseizoen door je te laten vaccineren. Als je beschermd wilt blijven, moet je je wel elk jaar opnieuw laten vaccineren. Het griepvirus verandert immers elk jaar. Vaccinatie is vooral aanbevolen voor risicopersonen.

Zelfs wie gevaccineerd is, neemt het best enkele voorzorgsmaatregelen in acht: voldoende bewegen, evenwichtig eten, voldoende afstand houden tot anderen (en/of een mondmasker dragen) en een goede handhygiëne zijn effectief tegen zowel griep als andere virussen.

Nu het griepseizoen mogelijk gepaard gaat met een herfst- en/of wintergolf van coronabesmettingen, kunnen de richtlijnen voor vaccinatie enigszins anders zijn dan eerdere jaren. Wij zetten de laatste aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad op een rijtje.