Verkoudheid, waar komt het vandaan

Verkouden zijn, het is voor veel mensen een jaarlijkse traditie. Een verkoudheid en de bijhorende symptomen gaan na enkele dagen vanzelf over. Medicijnen helpen je er niet sneller vanaf. Ze kunnen hoogstens vervelende symptomen verlichten.
Wat is een verkoudheid?
Een verkoudheid associëren we snel met snotteren en hoesten. Vaak is deze medische aandoening eerder vervelend, dan gevaarlijk. Maar we willen er graag zo snel mogelijk vanaf. Dit Testaankoop-dossier leert je de symptomen van een verkoudheid te herkennen en preventief op te treden op basis van enkele vragen:
- Wat is een verkoudheid?
- Welk virus veroorzaakt een verkoudheid?
- Hoe genees je van een verkoudheid?
- Kan je een verkoudheid vermijden?
Iedereen heeft wel eens een verkoudheid te pakken, vooral tijdens de wintermaanden. Deze banale infectie van de bovenste luchtwegen is niet te verwarren met de griep. De oorzaak en de symptomen zijn immers verschillend. Afhankelijk van de symptomen - koorts, keelpijn of een verstopte neus - zal je je verkoudheid behandelen naar jouw klachten, al dan niet met medicatie.
Welk virus veroorzaakt een verkoudheid?
Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door het rhinovirus of coronavirus (niet te verwarren met SARS-CoV-2, de ziekteverwekker van Covid-19). Dat verspreidt zich zowel via speekseldeeltjes als via besmette voorwerpen. Je kunt dus net zo goed aangestoken worden door met een verkouden persoon te praten als door dezelfde voorwerpen aan te raken. Meestal wordt een verkoudheid eenvoudigweg doorgegeven door de handen te schudden. Als die vervolgens in contact komen met de mond, neus of ogen, kan het virus ons lichaam binnendringen. Het ziekteverloop van een verkoudheid kan je dus niet aan koude temperaturen of met natte haren buiten lopen toeschrijven.
Hoe genees je van een verkoudheid?
Wondermiddeltjes tegen een verkoudheid bestaan niet, maar je kunt het leed wel enigszins verzachten, en daar is niet noodzakelijk medicatie voor nodig. Je laten onderzoeken door een huisarts heeft weinig zin, aangezien de hulpmiddelen vaak niet op voorschrift te verkrijgen zijn.
Kan je een verkoudheid vermijden?
Net zoals bij de griep zal je nooit 100% preventief kunnen optreden tegen een verkoudheid of snotneus. Wel is het belangrijk om te weten als consument welke preventieve maatregelen effectief werken en welke meer op verzinsels lijken.