Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Verkoudheid

27 september 2021
verkoudheid

Een verkoudheid gaat na enkele dagen vanzelf over. Medicijnen helpen je er niet sneller vanaf. Ze kunnen hoogstens vervelende symptomen verlichten.

Aandoening

Iedereen heeft wel eens een verkoudheid te pakken, vooral tijdens de wintermaanden. Deze banale infectie van de bovenste luchtwegen is niet te verwarren met de griep. De oorzaak en de symptomen zijn immers verschillend.

Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door het rhinovirus of coronavirus (niet te verwarren met SARS-CoV-2, de ziekteverwekker van Covid-19). Dat verspreidt zich zowel via speekseldeeltjes als via besmette voorwerpen. Je kunt dus net zo goed aangestoken worden door met een verkouden persoon te praten als door dezelfde voorwerpen aan te raken. Meestal wordt een verkoudheid eenvoudigweg doorgegeven door de handen te schudden. Als die vervolgens in contact komen met de mond, neus of ogen, kan het virus ons lichaam binnendringen. Een verkoudheid krijg je dus niet door koude temperaturen of door met natte haren buiten te lopen.

Wondermiddeltjes bestaan niet, maar je kunt het leed wel enigszins verzachten. En daar is niet noodzakelijk medicatie voor nodig.