Dossier

Mondmaskers: onze tips & tricks

09 augustus 2022

Na bijna twee jaar pandemie zijn mondmaskers een deel geworden van ons dagelijks leven. Het virus blijft ons echter telkens weer voor verrassingen zetten, denk maar aan die nieuwe varianten. En daardoor blijven ook de richtlijnen over mondmaskers voortdurend veranderen. Wij zetten alle info nog eens op een rijtje.

Waarom worden mondmaskers aangeraden?

Het coronavirus verspreidt zich waarschijnlijk op drie manieren:

  • Via grote druppels die vrijkomen wanneer een besmette persoon hoest, niest, praat of uitademt;
  • Via minuscule druppeltjes die als een soort wolk in de lucht blijven zweven, zogenaamde ‘aerosoldruppeltjes’;
  • Via druppels die op oppervlakken terecht komen zoals deurklinken, tafels, toetsenborden, enz.. Door die oppervlakken met je handen aan te raken en vervolgens je mond, neus of ogen, zou je besmet kunnen geraken.

De eerste twee manieren zijn de voornaamste mogelijkheden van verspreiding, er zijn namelijk weinig overtuigende bewijzen dat besmetting via oppervlakten een essentiële rol speelt. Een mondmasker houdt de grote druppels tegen en vermindert de vorming van aerosoldruppels. 

Ik bescherm jou, jij beschermt mij

Als we hoesten, niezen, praten of zelfs gewoon uitademen, zijn de meeste druppels die vrijkomen redelijk groot. Van zodra ze in de lucht komen begint het water in deze druppels echter te verdampen, waardoor ze snel kleiner kunnen worden. Uiteindelijk blijven er hele kleine druppeltjes over, die als een soort wolk in de lucht blijven zweven, de zogenaamde "aerosoldruppeltjes". Zowel de grote druppels als de kleine aerosoldruppeltjes kunnen anderen besmetten. 

We dragen een mondmasker vooral om de grote druppels tegen te houden wanneer we hoesten, niezen, praten of uitademen, vooraleer ze kunnen verdampen tot kleinere aerosoldruppeltjes. Druppels tegenhouden wanneer ze je mond verlaten en redelijk groot zijn, is immers makkelijker dan voorkomen dat je kleinere aerosoldruppels inademt die door anderen verspreid worden. Denk maar aan een confetti-machine: het is makkelijker om de confetti te stoppen door een scherm vlak voor de machine neer te zetten, dan om te proberen alles en iedereen te beschermen tegen neerdwarrelende confetti. Door grote druppels tegen te houden zullen ook minder aerosoldruppels ontstaan en daalt de kans dat je anderen besmet. Vandaar dus de bewering dat je een mondmasker vooral draagt om anderen te beschermen, onder het motto ‘ik bescherm jou, jij beschermt mij’.  

Vals gevoel van veiligheid

Een mondmasker houdt dus vooral de grote druppels tegen vooraleer ze verdampen tot kleine aerosoldruppels, en beschermt op die manier vooral de anderen. Is zo’n mondmasker dan ook voldoende om te zorgen dat we zelf niet besmet worden? Jammer genoeg niet. Op het moment dat de druppels die anderen verspreiden tot bij jou geraken, zijn ze vaak al verdampt tot kleinere aerosoldruppels. En de meeste maskers houden die druppeltjes slechts gedeeltelijk tegen. Bovendien sluiten vele maskers ook niet naadloos aan op je gezicht. Het is dus niet omdat je zo’n masker draagt dat je het minder nauw mag nemen met de andere maatregelen. Social distancing en voldoende ventilatie blijven daarom esssentieel.