Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Mondmaskers: onze tips & tricks

25 februari 2021

Mondmaskers duiken steeds vaker op en ook in de media worden ze veelvuldig opgevoerd. Jammer genoeg spreken de berichten hierover elkaar geregeld tegen. Wanneer is het zinvol of zelfs verplicht om een mondmasker te dragen? En welk soort masker draag je dan het best? En hoe gebruik je het correct? Wij zetten alle info op een rijtje.

Waarom worden mondmaskers aangeraden?

Over de manier waarop het coronavirus zich verspreidt, bestaat nog veel onzekerheid. Wat we zeker weten is dat het virus zich verspreidt via druppels die vrijkomen wanneer een besmette persoon hoest, niest of praat. Een mondmasker houdt deze druppels tegen. Daarom dat het dragen van een chirurgisch mondmasker tijdens de eerste maanden van de pandemie enkel werd aangeraden voor patiënten die (vermoedelijk) besmet waren en hun verzorgers thuis.

Daarnaast kunnen die druppels ook op oppervlakken zoals klinken, tafels, toetsenborden, enz. terecht komen. Door die oppervlakken aan te raken met je handen en vervolgens je mond, neus of ogen aan te raken, kan je in theorie eveneens besmet geraken. Daarom dat een goede handhygiëne zo belangrijk is. Het is echter nog niet duidelijk of en hoe vaak mensen op deze manier besmet worden.  

Ik bescherm jou, jij beschermt mij

Ondertussen weten we al veel meer over het virus dan bij de start van de pandemie. Terwijl we eerst dachten dat enkel wie symptomen vertoonde anderen kon besmetten, weten we nu dat je ook besmet kan zijn zonder symptomen te vertonen.

Bovendien weten we ook dat de grootte van de druppels heel belangrijk is. Als we hoesten, niezen, praten of zelfs gewoon uitademen, zijn de meeste druppels die vrijkomen redelijk groot. Van zodra ze in de lucht komen begint het water in deze druppels echter te verdampen, waardoor ze snel kleiner kunnen worden. Uiteindelijk blijven er hele kleine druppeltjes over, die als een soort wolk in de lucht blijven zweven, de zogenaamde "aerosoldruppeltjes". Van de grote druppels weten we zeker dat ze anderen kunnen besmetten. Van de kleine aerosoldruppeltjes weten we dat niet zeker. Maar de kans bestaat. 

Beide inzichten hebben ertoe geleid dat het dragen van een mondmasker sinds 4 mei aanbevolen en op bepaalde plaatsen zelfs verplicht is. We gaan er dan van uit dat we allemaal besmet kunnen zijn. En we dragen een mondmasker om de grote druppels tegen te houden wanneer we hoesten, niezen, praten of uitademen, vooraleeer ze kunnen verdampen tot kleinere aerosoldruppeltjes. En om ons er aan te herinneren dat we mond en neus niet mogen aanraken.

Een mondmasker vermindert dus het aantal grote druppels dat van een (mogelijk besmette) persoon wordt overgedragen naar de omgeving. Druppels tegenhouden wanneer ze je mond verlaten en redelijk groot zijn, is makkelijker dan voorkomen dat je kleinere aerosoldruppels inademt die door anderen verspreid worden. Denk maar aan een confetti-machine: het is makkelijker om de confetti te stoppen door een scherm vlak voor de machine neer te zetten, dan om te proberen alles en iedereen te beschermen tegen neerdwarrelende confetti. Vandaar dus de bewering dat je een mondmasker vooral draagt om anderen te beschermen, onder het motto ‘ik bescherm jou, jij beschermt mij’.  

Vals gevoel van veiligheid

Een mondmasker houdt dus vooral de grote druppels tegen vooraleer ze verdampen tot kleine aerosoldruppels, en beschermt op die manier vooral de anderen. Is zo’n mondmasker dan ook voldoende om te zorgen dat we zelf niet besmet worden? Jammer genoeg niet. Op het moment dat de druppels die anderen verspreiden tot bij jou geraken, zijn ze vaak al verdampt tot kleinere aerosoldruppels. En de meeste maskers houden die druppeltjes slechts gedeeltelijk tegen. Bovendien sluiten vele maskers ook niet naadloos aan op je gezicht. Het is dus niet omdat je zo’n masker draagt dat je het minder nauw mag nemen met de andere maatregelen. Een goede handhygiëne en social distancing blijven daarom esssentieel.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

4 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2021

Mij kosten die covid-producten niets want ik koop ze niet. Ik doe niet mee aan die coronahype!

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/03/2021

Hoe herken ik FFP2 maskers die voldoen aan de kwaliteitsnormen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2021
, Gereageerd:

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat maskers enig nut hebben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2021
, Gereageerd:

 De toepasselijke klasse (FFP1, FFP2 of FFP3) moet steeds vermeld worden, gevolgd door een enkele spatie en vervolgens:

  • "NR" als het gebruik van het filtrerende halfmasker beperkt is tot één werkdag (bijvoorbeeld: FFP3 NR) of;
  • "R" als het filterende halfmasker ter bescherming tegen deeltjes herbruikbaar is (bijvoorbeeld: FFP2 R).
  • Indien nodig, de letter D volgens de afdichtingseigenschappen (bijvoorbeeld: FFP3 NR D, FFP2 R D).  ^Bertrand