Nieuws

Vaccinatietool voor tieners: eerste resultaten zijn veelzeggend

11 augustus 2021

Onze vaccinatietool voor Belgen levert al meteen stof tot nadenken. Bijna 3 000 tieners deden de test om te achterhalen of ze nu eigenlijk een coronavaccin willen of niet. Bij de meesten is het antwoord niet eenduidig ja of nee. Er lijkt dus nood aan betere informatie. 

Slechts enkele dagen geleden lanceerden we een online-tool voor tieners die hen kan helpen te beslissen of ze zich willen laten vaccineren of niet. In die tool worden zowel individuele als collectieve argumenten voorgelegd met de vraag om ze een score te geven. We voorzien ook factchecks om de geldigheid van bepaalde argumenten te kaderen.

Twijfel blijft overheersen

Intussen zijn er al bijna 3 000 Belgen die de test deden, maar de resultaten tonen dat de grootste groep niet bestaat uit overtuigde "vaxxers" of "anti-vaxxers", maar wel uit... twijfelaars - ongeveer 2 op 3 behoort tot die laatste groep. Ons advies voor de twijfelaars: informeer je verder voor je een beslissing neemt. 

Lees ons dossier over coronavaccins

De resultaten lijken dus te bevestigen wat we eerder al aankaartten, namelijk dat er betere informatie nodig is over vaccinatie voor tieners.

Angst voor bijwerkingen versus angst voor besmetting

Het vaakst terugkerende argument om geen vaccin te nemen, is de angst voor ernstige bijwerkingen, gevolgd door de angst voor milde bijwerkingen. 

Degenen die wel een coronaprik willen doen dat voornamelijk omdat ze zelf niet besmet willen raken, maar ook de mogelijkheid om te reizen en naar festivals te gaan weegt zwaar door.

In Franstalig België wordt er opvallend meer naar het grotere plaatje gekeken. Franstalige Belgen vinden het meer dan Nederlandstalige Belgen belangrijk om zich te laten vaccineren met als achterliggende gedachte dat zo kan worden voorkomen dat het virus zich verder verspreidt of nieuwe varianten opduiken.

Doe de vaccinatietest

Ben je zelf tiener of ouder van een tiener en heb je de test nog niet gedaan? Check wat jouw resultaat is en als je daarna toch blijft twijfelen, is jezelf verder informeren en nadenken het beste wat je kunt doen.