Test Aankoop helpt je gezonder te eten

Eén Belg op de vijf is niet bezig met gezonde voeding. Nochtans is de link tussen voeding en gezondheid al uitgebreid bewezen. Maar hoe weet ik zeker dat ik gezond eet? Hoe kies ik tussen alle (vaak tegenstrijdige) adviezen? En hoe plan ik die gezonde maaltijden in mijn overvolle agenda zonder mijn budget te overschrijden? Onze voedingsexperts geven advies.
Als we je zouden vragen of je eetpatroon een impact kan hebben op je gezondheid, zou je wellicht zonder enige aarzeling “ja” antwoorden. Dat lijkt evident. Tal van studies hebben dan ook de link tussen beide uitvoerig aangetoond. Als we trouwens onze laatste enquête daaromtrent mogen geloven (ingevuld door zowat 3 000 Belgen), heeft meer dan de helft van jullie zijn eetpatroon reeds aangepast.
Gewoontes aanpassen blijkt echter toch niet altijd eenvoudig. Bij diegenen die zelf denken niet gezond te eten – een gebrek aan motivatie buiten beschouwing gelaten (ongeveer de helft) - zijn de belangrijkste redenen gebrek aan tijd (43 %), extra kosten (40 %), gebrek aan informatie (14 %) en gebrek aan keuze in de winkel (13 %).
Wij geven je een leidraad
Aan je motivatie kunnen we helaas weinig doen. Maar je informatie verstrekken, producten vergelijken, de verhoudingen tussen prijs en kwaliteit bekijken en advies verlenen, dat zijn onze zaken waren wij dag in dag uit mee bezig zijn. Onze experts analyseren dagelijks vragen, schiften tegenstrijdige berichten, leggen valse claims bloot en testen ieder jaar een hele reeks producten. Maak dus gebruik van onze artikels en ons dossier. Ze zijn er om jou te helpen.
Een andere piste die wij voluit steunen: de Nutri-Score, die wij graag verplicht zouden zien op Europees niveau.
Vaste gasten op het menu
Een evenwichtig menu opstellen dat onze gezondheid ten goede komt, dat doen we door onze borden zo te vullen:
- Meer volkoren granen (brood, rijst, bulgur, quinoa, haver … ): In ons dossier "Volkoren is beter" vind je onze tips om meer volkoren granen te verwerken in je maaltijden en om niet in de valkuilen van de marketing te lopen.
- Meer groenten, fruit en peulvruchten: we leggen het hoe en het waarom van deze aanbeveling haarfijn uit in ons dossier "Meer veggie op uw bord" en bieden je in onze gratis gids "50 maal vegetarisch" enkele heerlijke recepten aan om ze concreet te maken.
- Meer noten en zaden: je vindt hier meer details over in ons dossier "Wat moet je eten om lang te leven?"
- Minder zout: Kies voor minder gezouten voedingsmiddelen en vermijd om steeds zout toe te voegen tijdens het koken. Informatie die je daarbij kan helpen vind je in ons dossier "Zout: niet meer dan 5 gram per dag".
- Minder vlees: Je vind de juiste plaats van vlees, vis, kip, eieren en peulvruchten - die deze minstens eenmaal per week zouden moeten vervangen - terug in ons dossier over de voedingsdriehoek.
- Betere vetten: Er bestaat, gelukkig maar, meer dan verzadigde vetten en omega 3. Je leest er alles over in ons dossier "Vetten en vetzuren in onze voeding".
- Veel minder suiker: Om je daarbij te helpen hebben wij een dossier "Suiker en zoetstoffen" waarin we je uitleggen hoe suiker overal aanwezig is en hoe het je het dus kunt vermijden. Maar omdat je je in het leven uiteraard ook wel eens een pleziertje mag gunnen, hebben we ook een dossier "Gezonde tussendoortjes".
Lukt dat wel met een beperkt budget?
Evenwichtig en gezond eten zonder de bank te breken, het kan niet alleen, we bewijzen het ook met onze praktische gids "Gezond eten voor weinig geld". Niet alleen ontdek je welke veranderingen je kunt doorvoeren om je gezin beter te doen eten, maar ook advies om je te organiseren, verspilling te vermijden, voedingswaren langer te bewaren enz. Daarbovenop krijg je ook een seizoenskalender voor groenten en fruit, en 50 recepten waarmee je voor minder dan € 5 per persoon al kunt imponeren. Ontdek hier de gids, samen met enkele recepten.
Wij ontmaskeren verkooppraatjes
Door uit te leggen hoe je etiketten kunt ontcijferen in ons dossier "Een eerlijk etiket" kun je gemakkelijker achterhalen welke verkooppraatjes kloppen en welke gebakken lucht zijn, zoals superfoods of wat wij Pinokkio-producten noemen. Ook in de berg diëten die elke lente onze media overspoelen, scheiden wij het kaf van het koren.
Wij blijven lobbyen voor correcte informatie
Tot slot blijven wij onvermoeibaar actie voeren. Niet alleen voor betere wetten ter bescherming van alle consumenten, maar ook voor een voedingsindustrie die correct moet informeren over de samenstelling van haar producten. Zo vechten wij al jaren voor de Nutri-Score, dat die verplicht zou worden voor fabrikanten. Steun onze inspanningen en onderteken onze petitie.