Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

De zin en onzin van voedingssupplementen voor meer weerstand en vitaliteit

09 april 2020
De zin en onzin van voedingssupplementen voor meer weerstand en vitaliteit

Aan voedingssupplementen worden allerlei heilzame eigenschappen toegeschreven. Ze zouden onder meer de vitaliteit opkrikken en het immuunsysteem versterken. Is dat zo? In ons dossier leggen we ze op de testbank om hun nut te onderzoeken, valse beloften te ontmaskeren en regelrechte risico’s op te sporen.

Wel populair, niet per se nodig

Voedingssupplementen zijn voedingsmiddelen die vooraf gedoseerd zijn in de vorm van capsules of gelules en die bestaan uit één of meerdere voedingsstoffen, planten of andere stoffen met een nutritioneel of fysiologisch effect. Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze helpen om de inname van bepaalde voedingsstoffen op peil te houden of eventuele tekorten aan te vullen.

Voedingssupplementen zijn overal zonder voorschrift te verkrijgen: in apotheken, supermarkten, gespecialiseerde winkels of op internet. Hun consumptie is verre van kleinschalig.

Na het onderzoek naar voedselconsumptie in 2014 en 2015 bij de bevolking van 3-64 jaar, kon het Belgische Wetenschappelijke Instituut voor Volksgezondheid (ISP) de inname van voedingssupplementen in België in kaart brengen.

Jouw vragen beantwoord

In dit dossier proberen we je een antwoord te geven op vragen waar je ongetwijfeld mee zit: