Nieuws

Veilig boodschappen doen tijdens coronacrisis? Het kan!

27 november 2020

Veilig boodschappen doen lijkt dezer dagen niet meer zo evident als voorheen. Met een aantal voorzorgsmaatregelen is het echter zeker geen onoverkomelijke zaak. We leggen je uit waar je best op let om jezelf en je geliefden zo goed mogelijk te beschermen.

Waarop letten bij je boodschappen?

Volgens de maatregelen van het Overlegcomité mag je individueel winkelen met één volwassene per winkelbeurt en dit gedurende maximaal 30 minuten. Het dragen van een mondmasker is daarbij verplicht. Belangrijk om te vermelden is dat voedingswinkels voldoende voorraden blijven aanleggen, dus hamsteren is niet nodig. Enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen is wel aangeraden.

Als je je boodschappen in de winkel koopt

Bewaar zoveel mogelijk afstand van andere mensen. Als men de algemene handhygiëne goed respecteert, is er geen reden om handschoenen te dragen. Probeer je boodschappen te doen op een minder druk moment. Neem een desinfecterende gel mee en gebruik het om je handen en de kar af te vegen voor en na het winkelen.

Betaal indien mogelijk contactloos. Lukt dat niet dan heeft elektronisch betalen de voorkeur. Let er wel op dat je na contact met het bancontact-toestel je handen het best opnieuw ontsmet. Betaal je toch met cash geld, vermijd dan elk rechtstreeks contact met de kassamedewerker.

Lees meer over betalen zonder de betaalterminal aan te raken

Als je je boodschappen thuis laat bezorgen

Zelfs als een supermarkt of magazijn regelmatig grondig wordt schoongemaakt, dan nog moet de bezorger dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen om jou niet te besmetten. Bezorgers zullen sowieso worden verplicht om vaak hun handen te reinigen, de algemene hygiënemaatregelen toe te passen en thuis te blijven van zodra ze zich ziek voelen. Toch blijft het aangewezen om direct contact te vermijden. Laat dus de artikels aan je voordeur afleveren en niet binnen. De meeste bedrijven passen dit reeds toe.

Reinig met water en zeep

De kans dat je via je eten wordt besmet met het coronavirus, is klein. Toch blijft een goede hygiëne onontbeerlijk als je met voeding omgaat. Het virus kan immers tijdelijk overleven op oppervlakken. Eenvoudig reinigen met water en zeep kan het coronavirus doden. Was niet-poreuze verpakkingen zoals plastic, glas en metaal dan eerst af vooraleer je ze opbergt. Ook je fruit en groenten spoel je best grondig met water en droog je met keukenpapier. Ook je groenten en fruit schillen, verhitten of gewoon enkele dagen laten liggen zijn veilige opties.

Is dat praktisch niet haalbaar, was dan zeker grondig je handen na het opbergen van alle verpakkingen, inclusief papieren dozen en boodschappentassen. Reinig ook het aanrecht en andere oppervlakken die je hebt aangeraakt met water en zeep.