Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Veilig boodschappen doen tijdens coronavirus? Het kan!

19 maart 2020

Veilig boodschappen doen lijkt dezer dagen niet meer zo evident als voorheen. Met een aantal voorzorgsmaatregelen is het echter zeker geen onoverkomelijke zaak. We leggen je uit waar je best op let om jezelf en je geliefden zo goed mogelijk te beschermen.

Waarop letten bij je boodschappen?

Volgens de laatste maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad is de toegang tot de supermarkten beperkt tot 1 persoon per 10 vierkante meter. Daarenboven mag een klant maximaal 30 minuten in de winkel blijven. Deze voorschriften gelden alvast zeker tot en met 5 april. Belangrijk om te vermelden is dat voedingswinkels gewoon open blijven. Hamsteren is dus niet nodig. Enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen is wel aangeraden.

Als je je boodschappen in de winkel koopt

Bewaar zoveel mogelijk afstand van andere mensen. Als men de algemene handhygiëne goed respecteert, is er geen reden om handschoenen te dragen. Probeer je boodschappen te doen op een minder druk moment. Neem een desinfecterende gel mee en gebruik het om je handen en de kar af te vegen voor en na het winkelen.

Betaal indien mogelijk contactloos. Lukt dat niet dan heeft elektronisch betalen de voorkeur. Let er wel op dat je na contact met het bancontact-toestel je handen het best opnieuw ontsmet. Betaal je toch met cash geld, vermijd dan elk rechtstreeks contact met de kassamedewerker.

Lees meer over betalen zonder de betaalterminal aan te raken

Als je je boodschappen thuis laat bezorgen

Zelfs als een supermarkt of magazijn regelmatig grondig wordt schoongemaakt, dan nog moet de bezorger dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen om jou niet te besmetten. Bezorgers zullen sowieso worden verplicht om vaak hun handen te reinigen, de algemene hygiënemaatregelen toe te passen en thuis te blijven van zodra ze zich ziek voelen. Toch blijft het aangewezen om direct contact te vermijden. Laat dus de artikels aan je voordeur afleveren en niet binnen. De meeste bedrijven passen dit reeds toe.

Reinig met water en zeep

De kans dat je via je eten wordt besmet met het coronavirus, is klein. Toch blijft een goede hygiëne onontbeerlijk als je met voeding omgaat. Het virus kan immers tijdelijk overleven op oppervlakken. Eenvoudig reinigen met water en zeep kan het coronavirus doden. Was niet-poreuze verpakkingen zoals plastic, glas en metaal dan eerst af vooraleer je ze opbergt. Ook je fruit en groenten spoel je best even met water (en als je helemaal op veilig wil spelen eventueel ook met zeep). Ook je groenten en fruit verhitten of gewoon enkele dagen laten liggen zijn veilige opties.

Is dat praktisch niet haalbaar, was dan zeker grondig je handen na het opbergen van alle verpakkingen, inclusief papieren dozen en boodschappentassen. Reinig ook het aanrecht en andere oppervlakken die je hebt aangeraakt met water en zeep.

User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in onze community  Voeding & gezondheid te stellen

 1 reacties

User name
LILITH KENIS
28/03/2020

Ik ben op Vrijdag 20 Maart bij Albert Heijn geweest in de Walemstraat in Berchem (Antw) en er was zoveel volk dat er minstens 5 à 6 mensen in één rayon stonden en de rayons zijn erg kort daar, het was behoorlijk moeilijk om mensen te ontwijken. Ze leiden mensen naar hun self-kassa's en daar staat een jong meisje die haar best doet om de kassa's te ontsmetten, maar het is te druk en sommige klanten stappen al naar een pas vrij gekomen kassa, terwijl zij nog bezig is een kassa af te kuisen.
Afgelopen Donderdag 26 Maart was ik in Aldi in de Covelierstraat in Berchem-Antwerpen en daar was er ook veel te veel volk. Vaak bleven mensen op een hoopje voor een bepaalde rayon staan; ik had echt schrik, mensen deden geen moeite om elkaar te ontwijken en zetten vaak nog hun karretjes in de weg zodat je amper door kon. Ik stond stijf van de schrik/stress toen ik daar buiten kwam. Hier stond wel iemand bij de ingang die alle karretjes ontsmette, dat vond ik een heel goede zaak. Maar de limieten per winkel worden zeker niet gerespecteerd, jammer genoeg.
Gezien ik een alleenstaande ben van 62 jr is elke shopping beurt voor mij een heel erg schrikwekkende ervaring geworden. Ook al maak ik gebruik van latex handschoenen en zo, de caissières dragen plastic handschoenen die HUN beschermen, maar ons niet. Ze nemen alles vast van klantenkaarten en artikelen over geld en dan krijg je van hen je klantenkaart terug, of soms je bankkaart als ze die voor één-of-andere reden uit het machientje moesten halen. Het is echt angstwekkend.