Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Hooikoorts

21 maart 2017
hooikoorts

21 maart 2017

Zodra de lente in het land is, hebben heel wat mensen last van hooikoorts. Helaas is een pollenallergie niet te genezen. Maar met medicatie kunt u de vervelende symptomen wel verlichten.

Aandoening

Tal van mensen hebben last van hooikoorts, ook wel seizoensgebonden allergische rhinitis genoemd. De klachten worden uitgelokt door contact met pollen, het stuifmeel van grassen, planten en bomen dat tijdens de bloeiperiode rijkelijk in de lucht circuleert. Op zich zijn pollen niet gevaarlijk. Maar als uw lichaam denkt dat ze dat wel zijn, reageert uw immuunsysteem overdreven. Gevolg is dat de slijmvliezen van uw neus, sinussen en ogen ontsteken.

De term hooikoorts is wat misleidend, want er is helemaal geen sprake van koorts en de symptomen treden niet alleen in de zomer op, wanneer traditioneel het hooi wordt geoogst. Sommige bomen bloeien reeds in januari of februari. De eerste graspollen worden al in mei door de wind verspreid en er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven. Hooikoortslijders kunnen allergisch reageren op één of meer pollensoorten. Afhankelijk daarvan kan hun allergieseizoen van het vroege voorjaar tot de late herfst lopen. En zelfs als de blootstelling aan pollen voorbij is, ondervinden sommigen daar nog een tijdje de gevolgen van.

Bovendien zijn heel wat patiënten gevoelig voor zowel seizoensgebonden als niet seizoensgebonden allergenen. Allergische rhinitis kan namelijk ook worden veroorzaakt door niet seizoensgebonden allergenen. Sommige mensen hebben daardoor het hele jaar door neusklachten. Binnenshuis zijn vooral huisstofmijt en huisdieren een oorzaak van allergische rhinitis.

De klachten van allergische rhinitis verminderen vaak in de loop der jaren en duren zelden levenslang. Niettemin wegen ze bij sommigen zwaar op hun levenskwaliteit. Helaas is allergische rhinitis niet te genezen. Maar er bestaan wel manieren om het leed te verzachten, ook al kunnen die de klachten meestal niet volledig onderdrukken. Zoek daarom samen met uw arts naar de meest doeltreffende behandeling.


Afdrukken Versturen via e-mail