Dossier

Hooikoorts

28 april 2022
hooikoorts

Zodra de lente in het land is, hebben heel wat mensen last van hooikoorts. Helaas is een pollenallergie niet te genezen. Maar met medicatie kun je de vervelende symptomen wel verlichten.

Aandoening

Tal van mensen hebben last van hooikoorts, ook wel seizoensgebonden allergische rinitis genoemd. De klachten worden uitgelokt door contact met pollen, het stuifmeel van grassen, planten en bomen dat tijdens de bloeiperiode rijkelijk in de lucht circuleert. Op zich zijn pollen niet gevaarlijk. Maar als je lichaam denkt dat ze dat wél zijn, reageert je immuunsysteem overdreven. Gevolg is dat de slijmvliezen van je neus, sinussen en ogen ontsteken.

De term hooikoorts is wat misleidend, want er is helemaal geen sprake van koorts en de symptomen treden niet alleen in de zomer op, wanneer traditioneel het hooi wordt geoogst. Sommige bomen bloeien reeds in januari of februari. De eerste graspollen worden al in maart of april door de wind verspreid en er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven. Hooikoortslijders kunnen allergisch reageren op één of meer pollensoorten. Afhankelijk daarvan kan "hun" allergieseizoen van het vroege voorjaar tot de late herfst lopen. En zelfs als de blootstelling aan pollen voorbij is, ondervinden sommigen daar nog een tijdje de gevolgen van.

Bovendien zijn heel wat patiënten gevoelig voor zowel seizoensgebonden als niet-seizoensgebonden allergenen. Allergische rinitis kan namelijk ook worden veroorzaakt door niet-seizoensgebonden allergenen. Sommige mensen hebben daardoor het hele jaar door neusklachten. Binnenshuis veroorzaken vooral huisstofmijt en huisdieren allergische rinitis.

De klachten van allergische rinitis beginnen vaak tijdens de tienerjaren en blijven meestal ook daarna nog aanwezig. Bij sommigen wegen ze zwaar op de levenskwaliteit. Helaas is allergische rinitis niet te genezen. Maar er bestaan wel manieren om het leed te verzachten, ook al kunnen die de klachten meestal niet volledig onderdrukken. Zoek daarom samen met je arts naar de meest doeltreffende behandeling.

Alles over allergie

Bijna één Belg op de vijf heeft last van een of andere vorm van allergie: voor huisstofmijt, katten of wespensteken, stuifmeel van grassen of bomen, voedingswaren als noten, koemelk of schaaldieren … In onze praktische gids Allergie genezen, voorkomen en behandelen leer je de achterliggende lichaamsprocessen kennen, maar ook hoe je verschillende allergieën kunt behandelen en voorkomen.

Meer weten over deze gids