Nieuws

Supermarkt te druk? Dit zijn de alternatieven

20 maart 2020

Te druk in de supermarkt en onlinebestellingen volgeboekt? Wij maakten een lijst met enkele handige alternatieven. Probeer eens een maaltijdbox, een automaat bij de boer, of om groenten en fruit vooraf te bestellen bij je buurtwinkel.

Doordat heel wat mensen de supermarkt momenteel liever mijden, is het bijzonder druk bij onlinesupermarkten zoals Carrefour en Delhaize. Bestellen via Collect & Go van Colruyt is zelfs niet meer mogelijk. Vind jij het ook veiliger om de komende dagen of weken je boodschappen online te bestellen of maaltijden thuis te laten bezorgen? Dan bestaan er ook minder bekende alternatieven om gezonde voeding te kopen. Een overzicht.

Maaltijdboxen

Maaltijdboxen besparen tijd en leren je nieuwe ingrediënten en recepten kennen. Voor wie al langer twijfelde, kan het nu het uitgelezen moment zijn om ze eens uit te proberen. Wij lieten recent onze leden een aantal maaltijdboxen testten, en sommigen vonden dat ze niet genoeg vlees en te veel groenten bevatten.

De geteste maaltijdboxen beloven dan ook gezonde en evenwichtige gerechten. Ze zijn praktisch, maar wel duur. De rest van onze bevindingen lees je in ons artikel.

Rechtstreeks bij de boer

Nog verser kan het niet. In Vlaanderen en Brussel kun je op de website www.rechtvanbijdeboer.be opzoeken waar jij in de buurt lokale producten kunt kopen. Je vindt er hoevewinkels met groenten- en fruit, hoeveslagerijen, webwinkels met lokale producten en automaten zoals aardappelautomaten, melkautomaten en nog vele andere handig opgelijst.

Korteketeninitiatieven bieden duidelijk tal van voordelen op economisch, ecologisch en sociaal vlak, en bestaan in heel wat verschillende vormen. Tot nog toe bleven zulke initiatieven toch enigszins beperkt tot een (weliswaar groeiende) nichemarkt. De huidige omstandigheden kunnen een goede motivatie zijn om te onderzoeken welk initiatief of verkooppunt uit je buurt bij je past. 

Bij deeleenkoe.be of deeleenvarken.be koop je samen met anderen online een koe of varken. Wanneer het dier volledig verkocht is, wordt het vlees in gelijke pakketten verdeeld om daarna gratis thuis geleverd te worden.

Wil je weten welke seizoensgroenten en -fruit nu lokaal verkrijgbaar zijn? Onze groenten- en fruitkalender biedt raad.

Via een platform of app

Heel wat apps en platformen bieden technische ondersteuning om online te bestellen en betalen bij je lokale handelaar. Jij bestelt en betaalt via de app of het platform, en in de winkel of het restaurant in de buurt wordt je bestelling klaargezet. Soms kun je thuis laten leveren, in andere gevallen moet je je bestelling zelf afhalen. 

Enkele voorbeelden uit het aanbod:

  • Too good to go is een app die voedselverspilling probeert tegen te gaan. Je kunt niet kiezen wat er precies in je pakket zit, maar doorgaans krijg je een mooie korting.
  • Deliveroo, Takeaway.com en Uber Eats zijn platformen waar je je maaltijd bestelt en aan huis laat leveren. Lees meer over onze enquête over maaltijden aan huis.
  • MyOrder van maaltijdchequeverdeler Edenred geeft een lijst van mogelijkheden om maaltijden online te bestellen, af te halen in je buurt en te betalen met je maaltijdcheques.
  • Op Slagersonline en Bakkersonline vind je respectievelijk slagers en bakkers uit de buurt, waar je kunt bestellen en betalen met onder andere Bancontact, Payconiq, Ticket Restaurantcheques, Paypal.

Bij de handelaar uit je buurt

Verschillende handelaars en restaurants nemen zelf initiatief om bestellingen telefonisch, via hun website of zelfs Facebook Messenger aan te nemen. Sommigen leveren ook gratis aan huis. Zo zijn er marktkramers die speciale groenten-en fruitpakketten aan huis leveren, een mooi initiatief.

Ga op zoek op de websites, facebookpagina’s en instagramberichten van winkels uit je buurt of vraag eens na bij vrienden en familie of ze tips hebben. Neem eventueel contact op met de winkelier of restaurantuitbater om af te spreken hoe de betaling en het afhalen van de bestelling kan verlopen.

Koop gezonde voeding en respecteer de hygiënemaatregelen 

Laat je niet leiden door paniek om grote voorraden ongezonde voeding in huis te halen. Het is belangrijk om gezond en evenwichtig te eten, dus veel groenten en fruit en minder ultrabewerkte voedingsmiddelen op je bord.

Hou ook steeds rekening met de speciale hygiënemaatregelen: handen regelmatig wassen en afstand houden. Meer tips over hoe je veilig boodschappen kunt doen, lees je hier.  

User name

Deelnemen aan de discussie

Deel je mening of stel je vraag in de groep Voeding en voedingsupplementen van onze community  Voeding & gezondheid .

 7 reacties

User name
LILITH KENIS
28/03/2020

Ik ben op Vrijdag 20 Maart bij Albert Heijn geweest in de Walemstraat in Berchem (Antw) en er was zoveel volk dat er minstens 5 à 6 mensen in één rayon stonden en de rayons zijn erg kort daar, het was behoorlijk moeilijk om mensen te ontwijken. Ze leiden mensen naar hun self-kassa's en daar staat een jong meisje die haar best doet om de kassa's te ontsmetten, maar het is te druk en sommige klanten stappen al naar een pas vrij gekomen kassa, terwijl zij nog bezig is een kassa af te kuisen.
Afgelopen Donderdag 26 Maart was ik in Aldi in de Covelierstraat in Berchem-Antwerpen en daar was er ook veel te veel volk. Vaak bleven mensen op een hoopje voor een bepaalde rayon staan; ik had echt schrik, mensen deden geen moeite om elkaar te ontwijken en zetten vaak nog hun karretjes in de weg zodat je amper door kon. Ik stond stijf van de schrik/stress toen ik daar buiten kwam. Hier stond wel iemand bij de ingang die alle karretjes ontsmette, dat vond ik een heel goede zaak. Maar de limieten per winkel worden zeker niet gerespecteerd, jammer genoeg.
Gezien ik een alleenstaande ben van 62 jr is elke shopping beurt voor mij een heel erg schrikwekkende ervaring geworden. Ook al maak ik gebruik van latex handschoenen en zo, de caissières dragen plastic handschoenen die HUN beschermen, maar ons niet. Ze nemen alles vast van klantenkaarten en artikelen over geld en dan krijg je van hen je klantenkaart terug, of soms je bankkaart als ze die voor één-of-andere reden uit het machientje moesten halen. Het is echt angstwekkend.

User name
DANIELLE DELCART
30/03/2020

Ik kwam woensdag van Zaventem en dus 14 dagen in quarantaine. Spontaan meldden zich vrienden en buren aan om mijn boodschappen te doen. Ze zetten ze voor de deur, bellen aan en ik betaal hen met een overschrijving.

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Mooi, super om dit te lezen! ^Wim

User name
GILBERT MARTIN
30/03/2020

wij winkelen nu zolang het corona virus baas is in de colruyt via het collect en go systeem

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Heb je geen problemen ondervonden tot nu toe? We weten van verschillende consumenten dat ze hun bestelling niet konden plaatsen. ^Bertrand

User name
BERT DAELEMANS
30/03/2020

Ik probeer het te vermijden om naar de winkel te gaan, ik vind dit nog steeds zeer risicovol. Als ik ga werken en niet thuiswerk zoals nu, dan ga ik 1 keer per week naar de supermarkt te gaan. Nu probeer ik maar om de 10 dagen te gaan winkelen, enkel voor brood moet ik dan af en toe tussendoor naar de bakker. Het idee om ergens in een rij te gaan staan met enkel een karretje tussen mij en andere mensen doet me huiveren! Het lijkt momenteel ook alsof iedereen de hele dag niets anders te doen heeft dan naar de supermarkt te gaan. Daarom ga ik nu niet meer naar mijn vertrouwde winkel, maar naar een supermarkt die relatief nieuw is en die niet populair was en is, zelf was ik er voor de corona maatregelen ook nooit binnen geweest ...

User name
PATRICIA JORDAENS
30/03/2020

Ik probeer mijn boodschappen te beperken tot 1x per week. Eerst maak ik een boodschappenlijst en terwijl ik gewoonlijk naar verschillende winkels ga omdat ik een voorkeur heb voor een bepaald product ga nu slechts naar 1 winkel.

Community

Voeding

community

Gerelateerde discussies