Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Bloeddrukverlagers of afweeronderdrukkende medicijnen? Stop je medicatie niet preventief

23 maart 2020

Er circuleren verontrustende berichten die melden dat patiënten die bloeddrukverlagers of afweeronderdrukkende medicijnen nemen een verhoogd risico zouden hebben op infectie met het COVID-19 virus. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze geruchten.

Via verschillende kanalen duiken de laatste dagen berichten op dat bloeddrukverlagers of afweeronderdrukkende medicijnen een nefaste impact zouden hebben op een infectie met het huidige coronavirus. Tot nog toe is er geen bewijs voor deze geruchten. Stop dus zeker je medicatie niet preventief. We leggen je even uit waar deze veronderstellingen op zijn gebaseerd.

Bloeddrukverlagers

ACE-inhibitoren en sartanen zijn veel gebruikte bloeddrukverlagers. Hun namen eindigen respectievelijk op -pril (bv. captopril) en -sartan (bv. valsartan). Deze medicijnen zorgen ervoor dat een bepaald eiwit (ACE2) vaker voorkomt op de celmembranen. Coronavirussen lijken dat specifiek eiwit nodig te hebben om de cellen te besmetten. Vandaar de hypothese dat patiënten die dergelijke medicijnen nemen meer vatbaar zouden zijn voor infectie met COVID-19 of meer complicaties zouden krijgen als ze besmet zijn.

Tot nu toe is er echter nog geen overtuigend wetenschappelijk bewijs voor deze veronderstelling. Hart- en vaatspecialisten raden daarom aan om zeker niet te stoppen met dergelijke bloeddrukverlagers. Dat zou kunnen leiden tot plotse hoge bloeddruk, hartproblemen, enz. Blijf je behandeling dus voortzetten zoals voorgeschreven. Als je toch ongerust bent, praat er dan over met je behandelende arts.

Afweeronderdrukkende medicijnen

Bij auto-immuunziekten zoals reuma, de ziekte van Crohn, psoriasis, enz. reageert het immuunsysteem overdreven tegen het eigen lichaam. Afweeronderdrukkende medicijnen (de zogenaamde immunomodulatoren) zoals cortisone, methotrexaat, biologische medicijnen (adalimumab, infliximab, enz.) remmen deze overdreven reactie. Loop je als patiënt dan meer kans op infectie met COVID-19 of heb je meer kans op complicaties van zodra je besmet bent?

Ook hier is momenteel onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Specialisten raden aan om de afweeronderdrukkende medicatie niet preventief stop zetten zolang je geen symptomen van COVID 19 infectie vertoont. Als je stopt met je medicatie, kan je een opstoot krijgen van je auto-immuunziekte, waardoor je weerstand zelfs verlaagt. Wie toch ongerust is of symptomen van een virale infectie vertoont, kan best overleggen met zijn dermatoloog, reumatoloog of gastroenteroloog.

User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in onze community  Voeding & gezondheid te stellen

 1 reacties

User name
PRESENT BRIGITTA
28/03/2020

Als bedrijven die niet cruciaal zijn openblijven dan gaat de verspreiding van covid19gewoon verder gaan. Er zijn altijd mensen die de regels niet te nauw nemen en ook ziek komen werken.. En mensen verraden elkaar niet door loyaliteit en angst voor represailles. Ge moet wel In U kot blijven maar mag wel gaan werken, je kan toch ook bij elkaar komen en de veiligheidsnormen respecteren? Ik respecteer alle normen maar loop een enorm risi o op het werk en ben bang dat ik besmet zal worden en het overdragen naar mijn schoonmoeder van 86, mijn kleinkind dat suiker heeft mijzelf (57jaar)en mijn man die al drie keer een zware longontsteking gehad heeft.
Dat moest me toch even van het hart!
Grjs