Dossier

Een gezonde vakantie ondanks corona? Volg onze tips!

29 juni 2020

Vakantie is een tijd om wat te ontspannen en te bekomen. Maar is het wel veilig om nu met vakantie te gaan? Waar moet je op letten om besmetting te voorkomen? Wij geven je een aantal tips en tricks.

Aan welke regels moet je je houden?

Het coronavirus is zeker nog niet weg. Hoe fijn het ook zou zijn om een vakantie te beleven zonder coronamaatregelen: dat is een utopie. Zelfs als je al besmet geweest bent, ben je niet met zekerheid beschermd tegen een nieuwe infectie. Dus waar je ook op vakantie gaat en wat je ook doet, de algemene maatregelen gelden altijd en overal:

 • Hou minstens 1,5 meter afstand tot anderen en vermijd drukke situaties.
 • Draag een mondmasker op plaatsen waar het verplicht is en op plaatsen waar je geen 1,5 meter afstand kan houden.
 • Spreek je af met anderen, probeer dit dan zoveel mogelijk te doen in de buitenlucht of op goed verluchte plaatsen.
 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje en gooi het weg in een afgesloten vuilbak. Heb je geen zakdoekje bij de hand, hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog.
 • Zorg voor een goede handhygiëne:
  - Water en zeep zijn eerste keuze.
  - Een desinfecterende gel moet een alcoholpercentage hebben tussen 60 en 95%.
  - Antibacteriële zepen en desinfecterende vochtige doekjes zijn volstrekt nutteloos.
 • Voel je je ziek of ben je in quarantaine, blijf dan thuis en ga zeker niet met vakantie. Zelf testen of je besmet bent voor je op vakantie vertrekt is momenteel nog niet aan de orde, zelfs niet met de snelle antigentesten.

Daarnaast gelden er specifieke maatregelen naargelang het land waar je op vakantie gaat. Deze vind je op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Deze maatregelen kunnen heel snel veranderen. Check daarom zowel voor als tijdens je reis regelmatig deze website.