Dossier

Alles wat je moet weten over coronazelftesten

26 november 2021

Nu de vierde golf ons land teistert en testcentra overspoeld worden met besmette personen, worden zelftesten alsmaar belangrijker. Op sommige plaatsen zijn ze sinds 20 november 2021 zelfs verplicht. Daarom zetten we alle info over zelftesten nog eens op een rijtje.

Wat is een diagnostische zelftest?

Diagnostische zelftesten testen of bepaalde eiwitten van het coronavirus (SARS-CoV-2) in je neusslijmvlies aanwezig zijn en dus of je momenteel besmet bent met het virus. Je mag ze dus niet verwarren met de serologische zelftesten. Die kun je gebruiken om na te gaan of er antilichamen tegen SARS-CoV-2 aanwezig zijn in je bloed, dus of je in het verleden besmet bent geweest met het virus.

Wat kan het voordeel zijn van een zelftest?

Een zelftest afnemen gaat sneller en is gemakkelijker dan je te laten testen in een testcentrum of bij een apotheker. Er is geen tussenkomst van een gezondheidswerker nodig. Je kunt de test zelf afnemen, op om het even welke locatie, en na ongeveer 15 minuten heb je het resultaat. Je hoeft dus niet meer te wachten op de analyse door een labo.

Een zelftest kan nuttig zijn om een mogelijke besmetting vroegtijdig bij jezelf op te sporen. Momenteel worden de testcentra overspoeld door mensen die zich moeten laten testen. In afwachting van een afspraak bij een testcentrum of een apotheker, kan je al een zelftest afnemen. Is die positief, dan is de kans groot dat je echt besmet bent en is het essentieel om de isolatieregels strikt te respecteren. Een zelftest mag echter niet gebruikt worden ter vervanging van een PCR test of snelle antigeentest in een testcentrum of bij de apotheker! Sinds 1 december kunnen gevaccineerde personen die een hoogrisicocontact gehad hebben een zelftest wel gebruiken vanaf dag 4 na het hoogrisicocontact, in afwachting van het resultaat van hun PCR test. Een dagelijkse negatieve zelftest is vereist om hun quarantaine te mogen stopzetten tot het negatieve resultaat van de PCR test bekend is.

Daarnaast kan een zelftest gebruikt worden als extra verdedigingslinie, om besmettingen op te sporen bij mensen zonder symptomen, bijvoorbeeld in dancings of discotheken, of voor je in contact komt met kwetsbare personen (vb. bezoek aan grootouders).

Wat kan het nadeel zijn van een zelftest?

Het belangrijkste risico van zelftesten zit in het gedrag van de burger bij een positief of negatief testresultaat. Een negatieve zelftest sluit niet helemaal uit dat je toch besmettelijk bent, dit noemen we de vals negatieven. Zelftesten zijn immers minder betrouwbaar dan PCR-testen. Daar bovenop komt het risico dat je de test niet correct uitvoert. Een negatieve test kan je dus een vals gevoel van veiligheid geven, waardoor je het minder nauw gaat nemen met de andere voorzorgsmaatregelen zoals mondmaskers, afstand houden, enz.., en anderen gaat besmetten. De kans op een vals negatief resultaat neemt toe naarmate er meer virus circuleert, zoals nu tijdens de vierde golf.

Omgekeerd is er ook een aanzienlijk risico op vals positieve testen, d.w.z. dat je testresultaat positief is terwijl je eigenlijk niet besmet bent. Dan moet je onmiddellijk in isolatie tot je resultaat hebt van de PCR-test. Dat betekent dat je enkele dagen in isolatie zult moeten gaan terwijl dat eigenlijk niet nodig was. Als dit herhaaldelijk gebeurt, bestaat de kans dat burgers na een positieve zelftest de isolatie niet (meer) zullen respecteren. Gevolg: het beoogde effect wordt niet bereikt of mogelijk zelfs het tegenovergestelde effect. Hoe meer het virus circuleert, zoals nu tijdens de vierde golf, hoe kleiner echter de kans op vals positieven.

Bovendien bestaat de kans dat burgers na een positief resultaat met een zelftest zich niet meer laten testen in een testcentrum, waardoor de contacttracing niet zal opgestart worden en de overheid ook minder zicht heeft op het aantal besmettingen.