Nieuws

Wegwerpmaskers blijven te duur

09 oktober 2020
masque jetable et euros

Nu er opnieuw meer coronabesmettingen opduiken, is het belangrijker dan ooit om de barrièremaatregelen te respecteren en in het bijzonder om steeds een mondmasker te dragen wanneer de social distancing niet mogelijk is. Gebruik je wegwerpbare maskers, dan kan de maandelijkse kost al snel oplopen tot enkele tientallen euro's, zo blijkt uit ons onderzoek.

De pandemie die sinds maart in ons land woedt, brengt ook gevolgen met zich mee voor het huishoudbudget. De aankoop van alcoholgel en mondmaskers is daarin natuurlijk een belangrijke factor. Als je bijvoorbeeld 2 wegwerpmaskers per dag gebruikt, kan je maskerrekening al snel enkele tientallen euro's per maand bedragen. Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven voor de consument. Naast de wegwerpmaskers die vaak uit China komen, zijn er ook kwalitatieve herbruikbare maskers die in België worden geproduceerd tegen redelijke prijzen, zoals het DeltriGex-masker dat onlangs het TA Approved-label kreeg.

Wegwerpmaskers veel duurder dan wasbare maskers

Een snelle analyse van de marktprijzen uitgevoerd op 7 oktober op de websites van sommige supermarkten leert ons dat je voor wegwerpmaskers tussen €0,54 /stuk (Albert Heijn) en € 0,70/stuk (Brico) betaalt. Ter vergelijking: bij enkele grote onlineapotheken schommelen de prijzen tussen € 0,50 /stuk en € 1,20 /stuk. De gemiddelde prijs ligt daar rond de 75 cent. Uiteraard kan de kwaliteit en het comfort van de maskers per model en leverancier verschillen. Maar alle maskers in onderstaande tabel zijn wegwerpmaskers die niet herbruikbaar zijn. In de meeste gevallen worden ze verkocht in verpakkingen van 20 of 50. Uitzonderlijk, zoals bij Albert Heijn, kun je ze per 10 kopen.

Gebruik je één masker per dag, dan zit je na 25 dagen al aan een budget dat varieert van €13,50 (Albert Heijn) tot €18,75 (gemiddelde prijs in de apotheek). Ter vergelijking, voor een DeltriGex (Deltrian) masker dat 25 keer kan worden gebruikt, betaal je € 2,64 per masker (verkocht per pakje van 5 voor de prijs van € 13,18, verzendkosten meegerekend). Dit is amper een vijfde van de prijs van de goedkoopste maskers in de supermarkten. En, als je zorgvuldig zoekt op het net of in je favoriete winkel, kun je wellicht nog goedkopere stoffen maskers vinden. Maar controleer altijd of hun kwaliteit gegarandeerd is.

  Eenheidsprijs Aantal exemplaren per doos Totale prijs
Albert Heijn  € 0,54 10 € 5,40
Carrefour € 0,57 20 € 10,40
Delhaize € 0,59 50 € 29,55
 Colruyt € 0,59 50 € 29,55
Hubo € 0,64 50 € 31,90
Kruidvat € 0,65 20 € 12,99
Brico € 0,70 50 € 34,99

Prijzen verzameld op 7 oktober op de sites van de verschillende winkels (exclusief eventuele verzendkosten).

Gemiddelde prijzen iets lager maar nog steeds te hoog

Zoals uit bovenstaande tabel blijkt, zijn de prijsverschillen tussen de supermarkten relatief klein. In vergelijking met de prijzen van voor de zomer zijn de prijzen voor wegwerpmaskers zeer licht gedaald. Op 15 juni betaalde je in de supermarkt gemiddeld 64 cent voor een wegwerpmasker. De daling is groter bij de grote onlineapotheken, waar de gemiddelde prijs voor de zomer nog 95 cent was.

Wegwerpmaskers veel goedkoper in Frankrijk

Vergelijken we de prijzen van wegwerpmaskers in België met die elders in Europa, dan zien we, aan de hand van analyses van onze collega's van consumentenorganisaties, dat de prijzen in het buitenland vaak veel lager liggen: 40 cent in Portugal, 30 cent in Denemarken, of zelfs 20 of zelfs 10 cent in Frankrijk. Kortom, de Belgische consument blijft te veel betalen voor wegwerpmaskers. We mogen ook niet vergeten dat 82% van de Belgische gezinnen onze vraag naar een maximumprijs voor mondmaskers ondersteunen.

Naar ons dossier mondmaskers