Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Niet alle mondmaskers zijn te vertrouwen

23 juni 2020

Heel wat mondmaskers voldoen niet aan de Belgische normen, zo blijkt uit onze tests. Bovendien kan de toevoeging van een filter er net voor zorgen dat een stoffen mondmasker niet meer conform is, terwijl het dat zonder filter wél was. Sowieso hou je beter 1,5 meter afstand, óók als je een mondmasker draagt.

Omwille van het tekort aan mondmaskers in ons land werd aangeraden om herbruikbare stoffen exemplaren te gebruiken. Uit onze tests blijkt echter dat deze mondmaskers niet allemaal voldoen qua bescherming en/of draagcomfort, en ook de wegwerpmaskers van bij de apotheker die als chirurgische mondmaskers worden verkocht, halen de wettelijke normen meestal niet. De wegwerpmaskers die je in de supermarkt koopt, komen nog het best uit de vergelijking.

Vier op de tien stoffen maskers schoten tekort

Een goed mondmasker moet aan drie criteria voldoen: het moet goed aanpassen aan neus en kin, het moet zoveel mogelijk druppeltjes tegenhouden (filterefficiëntie) én je moet nog steeds comfortabel kunnen ademen wanneer je het draagt (luchtweerstand). 

De limieten voor de filterefficiëntie verschillen naargelang van het type masker. Voor een chirurgisch masker (vooral te koop in de apotheek) ligt die norm op 95 %, voor de herbruikbare stoffen maskers en de comfortmaskers voor eenmalig gebruik (vooral te koop in de supermarkt) ligt de aanbevolen norm op 70 %.

Bij de tien herbruikbare stoffen maskers die we hebben getest, varieerde de filterefficiëntie van 47,4 % tot 93,7 %. Twee exemplaren, nota bene aangekocht bij de apotheker, filterden onvoldoende (minder dan 70 %). Bij een ander masker zaten de elastieken niet stevig genoeg vast en kwam de neusbrug los. Nog een masker bleek na één wasbeurt al niet meer conform. De mondmaskers die werden verspreid door de overheid, bleken wel oké.

Naast mondmaskers hebben we ook vijf aparte filters getest, waaronder de filters die de overheid gebruikt, alsook een koffiefilter en keukenpapier. Deze kunnen wel de filterefficiëntie verbeteren, maar maken het erg moeilijk om nog comfortabel te ademen. Een filter is dus niet per se een toegevoegde waarde, zeker niet wanneer je al over een conform stoffen mondmasker beschikt. Enkel keukenpapier verhoogt de filterefficiëntie zonder de ademhaling te bemoeilijken.

Verkocht als chirurgisch, maar zijn het niet

Van de vijf "chirurgische maskers" (zo vermeld op het kassaticket) die we kochten in de apotheek, bleek slechts één mondmasker daadwerkelijk van het chirurgische type te zijn. Enkel dat masker voldoet qua filterefficiëntie (minstens 95 %) en luchtweerstand. 

De laagste filterefficiëntie in onze test lag op 66 %, geeneens genoeg voor een herbruikbaar masker, laat staan voor een chirurgisch. Teleurstellend voor wie denkt in de apotheek de meest kwaliteitsvolle mondmaskers te vinden, zoals 53 % van de respondenten uit onze recente enquête. 

De vier wegwerpmaskers uit de supermarkt bleken daarentegen allemaal conform. Drie van de vier bleken zelfs van chirurgische kwaliteit te zijn en dus voor 95 % te filteren.

Dat zowel herbruikbare maskers als wegwerpexemplaren duurder zijn in de (internet)apotheek dan in de supermarkt, maakt het kwaliteitsverschil des te frappanter. Gemiddeld is een herbruikbaar mondmasker maar liefst 2,5 keer duurder in de apotheek. Voor wegwerpmaskers is het prijsverschil minder uitgesproken. In de supermarkten betaal je zo'n 63 cent voor één mondmasker, bij de grote internetapotheek gemiddeld 95 cent. Terwijl de prijzen in de supermarkten grotendeels hetzelfde zijn, variëren ze sterker bij de apothekers.

Meer nood aan kwaliteitscontrole

Onze resultaten bewijzen dat de overheid beter moet toezien op de verkoop van mondmaskers. Wij willen meer overheidscontroles op de kwaliteit en de certificatie van verkochte mondmaskers, en meer dwingende kwaliteitsnormen voor fabrikanten. Momenteel zijn deze normen immers enkel een aanbeveling, geen verplichting.

Daarnaast heeft de consument recht op correcte en duidelijke informatie over het type masker dat hij aankoopt en over de kwaliteit ervan. Het type masker moet duidelijk worden vermeld op de verpakking (en het kassaticket), net als de filterefficiëntie en de luchtweerstand.

Herbruikbare maskers moeten een label dragen met het aantal wasbeurten zonder kwaliteitsverlies. Tot slot vragen wij een maximumprijs voor mondmaskers, een eis die wordt ondersteund door het merendeel (82 %) van de Belgen.

Aangezien niet elk mondmasker evengoed beschermt, blijft het aangeraden om zoveel mogelijk een afstand van 1,5 meter te bewaren tot andere mensen, zelfs wanneer je een mondmasker draagt. Ook een goede handhygiëne blijft onmisbaar. In ons dossier lees je wanneer het zinvol of zelfs verplicht is om een mondmasker te dragen, en hoe je dat correct doet.

Naar ons dossier mondmaskers

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

148 reacties

User name
28/03/2020
PRESENT BRIGITTA

Als bedrijven die niet cruciaal zijn openblijven dan gaat de verspreiding van covid19gewoon verder gaan. Er zijn altijd mensen die de regels niet te nauw nemen en ook ziek komen werken.. En mensen verraden elkaar niet door loyaliteit en angst voor represailles. Ge moet wel In U kot blijven maar mag wel gaan werken, je kan toch ook bij elkaar komen en de veiligheidsnormen respecteren? Ik respecteer alle normen maar loop een enorm risi o op het werk en ben bang dat ik besmet zal worden en het overdragen naar mijn schoonmoeder van 86, mijn kleinkind dat suiker heeft mijzelf (57jaar)en mijn man die al drie keer een zware longontsteking gehad heeft.
Dat moest me toch even van het hart!
Grjs

User name Moderator
31/03/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Ieder heeft er inderdaad zijn eigen verantwoordelijkheid in. Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels. ^Bertrand

User name
07/04/2020
RAPHAEL BAPTIST , Gereageerd:

De opmerking was voor bedrijven, niet voor winkels.
In bedrijven moet je de 1,5 m respecteren, en handen wassen en niezen/hoesten richtlijnen. Als bedrijven dit niet kunnen garanderen, moet het theoretisch gesloten worden.

User name
14/04/2020
EMMY BROUHON , Gereageerd:

Wat is er dan zo essentieeel aan een krantenwinkel? En aan AVEVE die geen van dat alles is?

User name Moderator
22/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Sowieso gaat de overheid vrijdag 24 april communiceren over het verdere verloop van een gefaseerde uitstap uit de gedeeltelijke lockdown maatregelen en het eventuele verlichten van de veiligheidsmaatregelen. Misschien zullen veel meer bedrijven open kunnen gaan, mits het respecteren van de nodige regels (sociale afstand, goede handhygiëne, ...). Over de prioriteit en de keuze van winkels beslist de overheid in samenspraak met de Nationale Veiligheidsraad, maar ook hierbij wordt steeds rekening gehouden met de gezondheid en het beheersen van de coronacrisis. De bedoeling is om een evenwicht te vinden tussen het langzaam heropstarten van de economische activiteiten en het onder controle houden van het gezondheidsrisico dat we met z'n allen lopen. 

User name
22/04/2020
JOSE ONGENA , Gereageerd:

Ook wij hebben ons diezelfde bedenking gemaakt i.v.m. de levensnoodzakelijkheid van krantenwinkels. Officiële instanties zullen je zeker niet openbaren wat de bedoeling is van deze maatregel en de journalisten en de media hebben ook nog nooit die vraag gesteld naar de logica achter deze krantenwinkelmaatregel. Je weet toch dat het journalisten die graag hun job behouden geboden is geen 'ambetante vragen' stellen. Wij hebben alleszins ernstige vermoedens.
Over het feit dat aveve-winkels ook bij 'de gelukkigen' waren zogezegd omdat ze dierenvoeding verkopen, heeft alles te maken met de invloed van belangrijke lobbygroepen... je weet toch wel dat de Boerenbond een hele lange arm heeft!!!

User name
28/04/2020
LUDO GRAULS , Gereageerd:

Mensen moeten geïnformeerd worden, en daar zijn kranten voor. Er staat ook een sudoku en kruiswoordraadsel in, zodat mensen de verveling kunnen doden. De overlijdensberichten zijn ook belangrijk, tot 14 pagina's in HBVL. Er zijn ook mensen die iets hebben aan de Story en de Dag Allemaal, maar dat zullen de intelligentsten onder ons niet begrijpen.

User name
24/04/2020
Jaws , Gereageerd:

Emmy, hoogste inkomst van de meeste krantenwinkels is van de sigaretten, blijkbaar is dit essentieel voor sommigte. Denk ook dat de belasting hier op nog steeds welkom is bij de overheid.

User name
28/04/2020
LUDO GRAULS , Gereageerd:

Bij Aveve verkoopt men alles voor de thuisbakker, en nu bakt zowat iedereen zelf zijn brood. Als je op d bakfora kijkt zie dat het aantal leden x 100 is gegaan op 1 maand tijd. Bloem is haast niet te vinden, en gist al helemaal niet. Dus goed dat Aveve open is.

User name
06/05/2020
ROBERT VANDEBORNE , Gereageerd:

Vanthemse

User name
25/06/2020
PATRICK OP DE BEECK , Gereageerd:

CORONA is een BIOWARFARE wapen dat stukjes AIDS DNA bevat. Volledig KUNSTMATIG!
Is perfect op 5 dagen te genezen na de eerste symptomen. (zie mijn post).
ALLEEN... wilt men wel ? ( Minder pensioenlasten en zorglast door de oudere bevolking uit te roeien )
Toont de falende structuur(op alles) in België aan.

User name
30/03/2020
GILBERT MARTIN

vraagje, mag ik naar aveve rijden om zaaigoed te kopen,want mijn serre is mooi maar zonder zaad zal er niet veel groeien (afstand ong 10km enkel)

User name Moderator
31/03/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Goeie vraag! Dit mag voorlopig niet omdat het over een niet-essentiële verplaatsing gaat. ^Bertrand

User name
01/04/2020
THIERRY BRACKMAN , Gereageerd:

Gilbert. Misschien kan je naar de winkel om wat voorgebakken koffiekoeken uit de dieprvries of honden- of kattenvoer. En terwijl je daar toch bent, breng dan maar wat zaad mee. Zo bespaar je tijd in 'samenkomst', onnodige extra verplaatsing. gebruik gewoon je verstand (afstandhouden, niet onnodige aanraken, wassen/ontsmetten). een idee?

User name
07/04/2020
RAPHAEL BAPTIST , Gereageerd:

Gilbert, gezien "niet-essentiële" verplaatsingen niet gespecifiëerd werden in de wettekst, kan je idd om dierenvoeder gaan, en zaden erbij kopen, maar ook gewoon het zaad apart kopen.
(Als je zaad voor groenten is die je later gaat verorberen, lijkt me dit essentiëel voor jou).

User name
30/03/2020
MICHEL DE SCHEPPER

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of gewoon negeren en handen wassen?

User name Moderator
31/03/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Het is best om ook de voeding inderdaad te wassen met water en zeep zodat je het risico verder kan verkleinen. ^Bertrand

User name
02/04/2020
ELS JACQUEMIJN , Gereageerd:

Groenten en fruit wassen met zeep??

User name
07/04/2020
RAPHAEL BAPTIST , Gereageerd:

inderdaad. Of met ethanol van min 60%.
Of gewoon schillen voor gebruik.

User name Moderator
15/04/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Zelfs met schillen moet je opletten, altijd best eventjes je fruit en groenten wassen als je ze gekocht hebt. ^Bertrand

User name
21/04/2020
HERMAN PEPERMANS , Gereageerd:

Pertinente opmerking waar ik het volledig mee eens ben.

User name
30/03/2020
MICHEL DE SCHEPPER

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of
gewoon negeren en handen wassen?

User name
31/03/2020
DIDIER LANGASKENS , Gereageerd:

Volgens de viroloog Van Ranst, hoef je niet overbezorgd te zijn bij het winkelen. Over los fruit deelde hij mee deze goed af te spoelen en over verpakte voeding zei hij dat de kans bijzonder klein is dat daar het virus op zou aanwezig zijn. Handen wassen na het winkelen blijft natuurijk de hoogste prioriteit!

User name Moderator
31/03/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Toch doe je het beter wel omdat het virus niet in je voeding zit, maar het wel even kan overleven op de voeding. Je vindt meer info in dit artikel dat we daarover publiceerden: https://bit.ly/3avxe3i ^Bertrand

User name
31/03/2020
RENAAT ILIANO

Er zijn heel wat verplichtingen in verband met de verspreiding van het coronavirus. Heel terecht ook al gaan ze soms wel heel ver. Begrijp niet waarom men niet iedereen verplicht om in de omgeving van andere personen (warenhuizen, winkels, enz) een mondmasker te dragen. Bij gebrek eraan zijn er andere mogelijkheden (sjaal, hoge kraag, desnoods zakdoek met elastiekjes). Mijn dochter, die geen naaister is, heeft zelf mondmaskers gemaakt. Ook al beschermd het drager ervan niet, het zou op zijn minst de verspreiding tegen gaan.

User name Moderator
31/03/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

We hebben een interessant artikel gemaakt over het nut van de verschillende mondmaskers, ik geef je even de link mee: https://bit.ly/3bFYCvS ^Bertrand

User name
14/04/2020
KARINE MICHIELS , Gereageerd:

Pagina over ontmaskers weg ?

User name Moderator
15/04/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Ze bestaat nog steeds, ik geef even het nieuwe adres mee: https://bit.ly/2VzMciq ^Bertrand

User name Moderator
31/03/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Dat heeft weinig zin omdat mondmaskers van niet erg nuttig zijn om een infectie met het coronavirus te voorkomen. Je handen wassen is veel effectiever. ^Bertrand

User name
29/04/2020
ALAIN CAMERLYNCK , Gereageerd:

Ik las op 27 april in Humo een artikel waarin viroloog Marc Wathelet geïnterviewd werd. De man heeft 10 jaar ervaring met onderzoek specifiek naar Coronavirussen. Hij beweert dat Coronavirussen niet alleen via hoesten en niezen verspreid worden, maar ook via praten en zelfs gewoon door te ademen (!). Die virusdeeltjes zouden meegedragen worden met microscopisch kleine vochtdruppeltjes die iedereen voortdurend uitademt (denk aan de waas die verschijnt op een koud venster als je er dichtbij uitademt). Hij voert als overtuigend bewijs aan dat 80 % van de besmettingen gebeurt door mensen die nog geen ziektesymptomen vertonen, niet hoesten, niet niezen en geen loopneus hebben dus.
Bij pleit vurig voor een algemene mondmasker draagplicht, zowel in gesloten ruimten met meerdere mensen, als buiten op bijvoorbeeld drukke winkelstraten. De 1,5 m afstand is volgens hem niet voldoende. Een door een besmet iemand uitgeademde wasem kan lang genoeg blijven hangen bij de pasta om u, die 5 minuten later je pastakeuze maakt, te besmetten. Als die (onbewust) besmette persoon een masker draagt, dan is de kans op overdracht op de pasta kiezende medemens veel en veel kleiner.

User name
01/04/2020
RUDOLF WILMOTS

En hoe zit het met handschoenen als je gaat winkelen, zijn die nuttig? De winkelkarretjes worden soms ontsmet?? soms niet.

User name Moderator
01/04/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Als je de algemene handhygiëne goed respecteert is er geen reden om handschoenen te dragen. Hier vind je meer inof over veilig boodschappen doen: https://bit.ly/3dKSxjw ^Bertrand

User name
04/04/2020
ANNELIES HOLEMANS

Ik ben 65 jaar, woon alleen en heb 2 zonen. Mag ik bezoek ontvangen van mijn kinderen (apart) om bv eens te gaan wandelen? Zij wonen op 15-20km afstand.

User name Moderator
07/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

We kunnen begrijpen dat het niet eenvoudig moet zijn als je alleenstaand bent maar nIet-essentiële verplaatsingen zijn momenteel niet toegestaan. Dus op bezoek gaan bij een familelid (bv met de auto) om recreatief te wandelen en als die persoon tot de risicogroep behoort is eigenlijk niet toegelaten. Best nog even afwachten dus tot ze de maatregelen wat versoepelen, we zijn goed bezig  ! Als je zonen onderweg zouden onderschept worden door de politie zou het kunnen dat er een boete wordt gegeven vermits er al voldoende hieromtrent werd gesensibiliseerd. 

User name
21/04/2020
i. , Gereageerd:

als ze mantelzorger zijn mag het wel.mijn dochter is mantelzorgster van me woont hier niet ver vandaan en mag komen om boodschappen te doen,wat te wandelen met me ...

User name Moderator
22/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Inderdaad, als mantelzorger kan het wel! Maar dus niet om op bezoek te gaan naar een familielid en dan een wandeling te maken, dat is een niet-essentiële verplaatsing.  Vrijdag 24 april wordt er weer gecommuniceerd door de overheid over het verdere verloop van de gefaseerde uitstap uit de gedeeltelijke lockdown. We gaan dan te weten komen of er o.a. ook een versoepeling van de maatregelen ivm verplaatsingen inzit. ^An

User name
05/04/2020
JOZEF TRAPPENIERS

Ok, ontsmetten met chloor(verdunning) maar hoe? Ik lees in andere artikels dat de (chloor)vloeistof er 5 minuten moet opblijven en daarna afgespoeld moet worden met water. Moeilijk bij klinken, schakelaars, afstandsbediening, toetsenbord e.a.m. hoe doe je het dan, zodat het toch effectief is? Gewoon op een doekje en over het object wrijven, in spuitbus, nat spuiten en afwrijven? Mvg.

User name Moderator
22/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Om bepaalde 'verdachte' oppervlakken te ontsmetten raden we inderdaad het gebruik van alcohol (min 60°) of javel/bleekwater aan. Als je bijvoorbeeld terugkomt van een zeldzame activiteit buitenshuis of is iemand uit je gezin besmet of mogelijk besmet, dan moet je desinfecteren. Je kan deze producten aanbrengen op een doekje (eventueel achteraf uit te wassen op 60° indien herbruikbaar) en dan kan je zo gericht ontsmetten. Je zou het kunnen verstuiven (al dan niet geconcentreerd) maar dan heb je een breder bereik met het risico dat je misschien bepaalde materialen beschadigt. Of je kan een wattenstaafje drenken in de vloeistof om zo bepaalde oppervlakken te reinigen. Er zijn verschillende manier om te ontsmetten maar best is wel om hierbij handschoenen te gebruiken en een veiligheidsbril want het zijn geen onschuldige producten.  En achteraf niet vergeten om goed te verluchten ! ^An

User name
05/04/2020
PHILIP DEBBAUT

als risico patiënt( verlaagde weerstand door medicatie) kreeg ik advies om mondmasker te dragen bij contact derden,, dat is makkelijk gezegd, maar geraak r maar eens aan, deze tijd

User name Moderator
07/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Inderdaad dat is niet eenvoudig, misschien kan je huisarts je hierbij op weg helpen ?  Zelfgemaakte mondmaskers zijn in jouw geval niet echt aan te raden vermits ze voor jou geen bescherming bieden.

Veel sterkte nog en verzorg jezelf goed! ^An

User name
12/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Beter laat dan nooit maar ik lees met spijt uw terechte verzuchting Philip. Kon je ondertussen een mondmaskertje bekomen Philippe? Indien je nog steeds mondmaskerloos bent Philip, geef gerust een seintje. Ik heb wel een voorraadje maskertjes ter beschikking. Zelf gebreide trouwens. Best wel even wassen he Phillip, want ze werden al gedragen maar de mensen die ze droegen, wel ja, laat het ons erop houden dat ze ze niet meer nodig hebben nu Philip. Hou je taai. #samentegencorona

User name
07/04/2020
LOUIS MEULEMAN

waarom spreekt men steeds over social distancing er zijn veel oudere mensen die dit niet begrijpen waarom niet in het Nederlands mijn buurvrouw van 86 jaar vroeg me vorige week of dit een ander virus was ik heb haar dan uitgelegd dat dit afstand bewaren betekend

User name Moderator
23/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

We kunnen het inderdaad evengoed hebben over het respecteren van de sociale afstandsmaatregel. 

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Mooi gebaar Louis.
Als we allen ons spreekwoordelijk steentje in de rivier verleggen, kunnen we samen deze vreselijke ziekte bestrijden.
Blijf gezond, Louis.

User name
07/04/2020
KENNIS

Wie beweert dat mondmaskers geen nut hebben, heeft er duidelijk niet lang of helemaal nooit een gebruikt.
Die mensen hebben geen idee hoe dikwijls je onbewust lippen, neus en ogen aanraakt.
Een viroloog, een expert dus, vertelde dat de meerderheid van besmettingen gebeurt door contact van de hand met het gelaat. Langs alle kanten wordt dat contact afgeraden.

Maar welk middel, ander dan een mondmasker, is nu bij uitstek geschikt om rechtstreeks hand-mond-neus contact te verhinderen als dat aangewezen is?

User name
07/04/2020
NORMA CAMPOMIZZI , Gereageerd:

Ik ben het met je eens! Waarom zouden die mondmaskers dan in zoveel landen verplicht worden? Dat zijn heus geen idioten. Ik denk dat het hier niet wordt gewenst omdat die je gezicht bedekken en vooral omdat ze voor de medische sector moeten dienen. Wacht maar tot we de lockdown gaan versoepelen, dan gaat het gebruik ervan aangeraden worden. Hoe kan je anders het volk terug loslaten? Kijk maar eens wat er vandaag gebeurd is met het heropenen van de stortplaatsen! Iedereen tegelijkertijd erheen.

User name
14/04/2020
KARINE MICHIELS , Gereageerd:

Ok, ik vind ook dat mondmaskers nuttig zijn en zouden moeten aangemoedigd worden vanaf dat men buitenkomt, niemand weet immers of hij/zij is besmet.

User name Moderator
15/04/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

We hebben niks tegen mondmaskers op zich. Het probleem is dat ze een vals gevoel van veiligheid kunnen geven, waardoor sommigen het minder nauw gaan nemen met de maatregelen voor handhygiëne en social distancing. Dan zijn we natuurlijk nog slechter af. ^Bertrand

User name
21/04/2020
FRANCOIS JADOT , Gereageerd:

Ik vind ook dat het aangeraden is van mondmaskers te dragen wanneer je in winkels boodschappen doe en handschoenen draag. Als je in de gangen van een warenhuis een andere klant kruist sta je niet meer op 1,5m van elkaar, maar op 0,50m en de mondmaskers beveiligt je wel voor 50%, maar die moeten eerst uitgedeeld worden willen we ze aan doen

User name
07/04/2020
GEORGES PUTTEMANS

Ik vind heel de situatie onrechtvaardig en sterk overdreven.
Er zijn in het verleden veel dodelijker griep virussen geweest maar het leven ging gewoon door.
Nu wordt er angst gezaaid en angst is ook slecht voor de gezondheid, daar kan een mens ook ziek van worden.
Dit is een gecreëerde angst oorlog en de super rijken en farmaceutische bedrijven zullen er nog rijker van worden
Dit in een politiek spel waar China hoopt te winnen op het Westen en overmorgen bij wijze van spreken zitten we in een communistisch regime.
Goed dat Test Aankoop zegt hoe virussen worden overgedragen (hoesten en niezen) en een ziek persoon blijft binnen.
Welke normale leider sluit zijn eigen volk op en beroofd hun van alle vrijheden???
Ben bijna 72 so what?

User name
16/04/2020
JURN GYSEN , Gereageerd:

Amen

User name
21/04/2020
i. , Gereageerd:

juist hier is in procent het sterfte cijfer heel hoog in andere landen zoals nederland zijn alle winkels open en werken er heel veel bedrijven en minder sterfte cijfer!

User name
07/04/2020
JOZEF HEYLEN

Ik heb enkele FFP2 maskers van 3M gekocht vorig jaar voor schuurwerken voor het schilderen. Zijn deze eveneens geschikt? Ze zijn volgens de bijlage geschikt voor fijn stof.
Als ik verder zoek op internet zijn FFP2 maskers wel geschikt voor bacteriën maar niet voor virussen. Hiervoor moet men een FFP3 masker gebruiken. Ze zijn wel niet erg handig: als je je veel inspant en snel ademt komt de lucht er langs de zijkanten uit, ook al zit er een terugslagklepje in.

User name Moderator
23/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Het klopt dat er FFP2 en FFP3 maskers bestaan met en zonder uitademventiel.

Maskers met ventiel beschermen diegene die het masker draagt, maar niet de anderen in hun omgeving, omdat de uitgeademde lucht niet gefilterd wordt. Deze maskers zijn dus inderdaad niet geschikt voor (vermoedelijk) besmette personen. Belangrijk is dat FFP2 en FFP3 maskers sowieso voorbehouden moeten blijven voor zorgpersoneel in ziekenhuizen en labo’s, en dat (vermoedelijk) besmette personen chirurgische maskers moeten dragen.

FFP2 maskers met ventiel kunnen wel gebruikt worden door zorgverstrekkers in ziekenhuizen op de covid-19 afdeling, aangezien zij in direct contact staan met besmette patiënten. De uitgeademde lucht hoeft dus niet gefilterd te worden, aangezien de patiënten reeds besmet zijn. ^An

User name
07/04/2020
YVO MAST

Kan ik een masker hergebruiken na 72 uitvogelen nadat ik het met een ontsmettingsmiddel heb behandeld?

User name Moderator
15/04/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Over welk soort masker hebben we het hier ajb? ^Bertrand

User name
21/05/2020
LILITH KENIS , Gereageerd:

Wat bedoel je met 72 uitvogelen?

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Hahaha stoute Lilith. "Uitvogelen"

User name
07/04/2020
RAPHAEL BAPTIST

Respiratoire maskers filteren NIET de uitgeademde lucht wanneer ze een klepje hebben (zorgt voor makkelijker uitademen maar laat ook virussen door). Deze maskers zijn NIET geschikt voor besmette personen?

User name
07/04/2020
MARCEL THONON

als er infecties plaatsvinden wanneer het medisch personeel zich onvoldoende beschermt, is dat dan schuldig verzuim .

User name
07/04/2020
LUC CALLENS

Chirurgische maskers mogen gebruikt worden door verzorgende aan huis o.a. kinesisten bij patiënten die besmet zijn met COVID-19, maar beschermen een gezonde hulpverlener niet tegen COVID-19? Ik begrijp niet waarom er dan geen respiratoir masker moet gebruikt worden door de verzorgende?

User name
08/04/2020
ANTON VAN DER MEIJDEN

Met chirurgisch masker bedoelt u daarmee alle andere maskers ? bv. FFFP1 etc. ( gekocht in doehetzelf zaken).
Het gepresenteerde schema is vlgs mij incompleet !

User name Moderator
15/04/2020
Bertrand | Moderator , Gereageerd:

Alleen FFP2, FFP3 en N95 mondmaskers zijn effectief, op voorwaarde dat ze correct gebruikt worden en goed aansluiten. Alle andere mondmaskers zijn dat niet, hopelijk brengt dit wat meer duidelijkheid. ^Bertrand

User name
11/04/2020
PAUL VANDENBROUCKE

Opmerking: er bestaan ffp 2of ffp3 maskers met ventiel en zonder. Deze met ventiel beschermen de mensen die ze dragen maar niet de anderen: bij uitademen of niezen gaat de klep van de ventiel gewoon open en wordt er dus niet gefilterd. Graag bevestiging.....

User name
12/06/2020
Jef Voetstaps , Gereageerd:

Een Nuttige tip: Ik draag mijn mondmasker met een duikbril. Mensen vergeten dat corona ook via de ogen naar binnen kan sluipen. Covid-19 is een gemene, drieste sluipmoordenaar. Mensen wapen U hiertegen.

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Juist Voetstaps.
Ik droeg ook een duikbril. Zo'n ouderwetse met snorkel en pingpongbal.
Een jonge snaak meende mij hiermee te moeten uitlachen.
Benieuwd hoeveel hij nog zal lachen als hij aan een beademingsmachine ligt.
Niet dat Ik die kerel dat toewens, maar moeten we niet allen samwerken om die onzichtbare massamoordenaar te bestrijden?

User name
12/06/2020
Jef Voetstaps , Gereageerd:

Spot en hoon is wereld's loon, jammer maar waar.

User name
12/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Voetstaps en van steenbrugge. Jullie zijn pioniers en ik voel me als een dwerg op jullie schouders. Overmorgen zag ik in de suprabazar in hulste ook een oude man met snorkel en duikbril. En badmuts ook. Ik was geïnteresseerd en informeerde bij de man naar het wel en wee. Blijkt extreem goede bescherming te bieden tegen die smerige sluipschutter. Blijkbaar zou de snorkel jou betere lucht doen inademen vermits het met de luchtkwaliteit hetzelfde is als met het speervangen: hoe hoger hoe beter. Lang verhaal kort : ik draag nu ook sinds morgen een zwembril met snorkel en voel nu al na 1 dag duidelijk het verschil. Wel nog 1 waarschuwing : goed jullie snorkeltje ontsmetten als je uit de winkel komt. #wegmetdesluipmoordenaar
#samenvoorcorona

User name
12/06/2020
Jef Voetstaps , Gereageerd:

Ik ben blij dat ik op dit forum medestanders vind. Als je met mondmasker en duikbril over straat loopt, kijken de mensen je raar aan. En neem het van mij aan: ogen kunnen priemen als dolken in jouw hart.

User name
13/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Heden morgen in de carrefour in petegem een mevrouw gezien met duikbril, snorkel en zwemvliezen. Volgens mij deed ze het om de draak te steken met al die mensen die wel verstandig met het coronagebeuren omgaan. Ze verdient een saflette. Tenzij er iemand van mijn TAForumvrienden informatie zou hebben over het nut van zwemvliezen in de bestrijding van dit coronamonster?

User name
14/04/2020
MARC VAN AELST

Ik draag al genoeg bij via mijn dochters. Ik heb mijn jongste op een IC-corona en mijn oudste op 'sterilisatie' waar nu alle smerige afwas samenkomt. Ondertussen blijven de verantwoordelijke en blunderende ministers hun 10.000 per maand opstrijken.Het verantwoordelijke vet varken komt zelfs niet meer buiten. Ga het geld bij die *** zoeken !!!!

User name
21/04/2020
i. , Gereageerd:

amen

User name
13/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Marc, een vraagje : het verantwoordelijke vet varken, je bedoelt mevrouw de Block? Je zegt dat ze haar verantwoordelijkheid neemt maar noemt haar onmiddellijk daarna een vet varken, ik bespeur enig ongenoegen van uw zijde, maar daarna benadrukt u opnieuw dat ze het goede voorbeeld geeft door niet meer buiten te komen. Tenzij jullie in jouw dorp natuurlijk liefkozend zwaarlijvige dames vette varkens noemen. Wij noemen die Gezonde Eterkes, Marc. Hou je goed en ik zie enorm uit naar een volgende boodschap van u, uiteraard gelardeerd met pikante en pittige uitspraken uit uw dorp hé Marc

User name
19/04/2020
MATHIEU BROUWERS

Ondanks alle info over maskers ontbreekt er nog meer info hierover.
1- Er bestaan blijkbaar 3 soorten chirurgische maskers, namelijk type I,
type II en Type IIR. Welke worden in de apotheken verkocht?
2- Hoelang mag je één masker dragen en hoe moet je er mee omgaan?
3- Kan men gebruikte maskers desinfecteren en hergebruiken? Op welke manieren kan dat en welke maskers wel en welke niet?

User name
20/04/2020
MARCEL THONON

vandaag chirurgische mondmaskers gaan kopen bij de apotheker.
1.5 euro per stuk... zoprecies een beetje veel. Een doos van 100 kostte drie maanden geleden 8.5 euro. Dit zijn inflatiepraktijken of woekerpraktijken. Hij kon trouwens de herkomst niet garanderen, en de kwaliteit ook niet...

User name Moderator
22/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Deze wanpraktijken kan je bij ons rapporteren via het meldpunt dat we hiervoor gecreëerd hebben want we willen dit inderdaad aan de kaak stellen. Ik geef je graag de link ernaar toe mee: https://www.test-aankoop.be/coronaform/form .Twijfel dus niet om dit te melden ! ^An

User name
21/04/2020
IVAR HERMANS

Recent verscheen het bericht dat de bekende viroloog-bioloog Luc Montagnier (Nobelprijswinnaar 2008 voor de ontdekking van het HIV-virus ivm AIDS) DNA van HIV had aangetroffen in het SARS-CoV-2 'coronavirus', waaruit hij dan concludeert dat SARS-CoV-2 toch niet van natuurlijke oorsprong kan zijn, maar door mensen gemaakt.
Graag uw visie wat dit betreft.

User name
21/04/2020
GEORGES PUTTEMANS

Dit is gewoon een georganiseerde angst oorlog. De maatregelen brengen veel meer schade en slachtoffers, ook op lange termijn, dan het virus zelf. De media zaait terreur en vervalst de cijfers. Bekijk gewoon het aantal doden in dezelfde periode van vorig jaar of 2018 en nu ! Ze liggen lager maar elke dag angst angst angst. Wordt is wakker allemaal aub en neem uw rechtmatige vrijheid terug op of blijven jullie een kudde bange schapen ? De overheid beschermt U niet ze misbruiken U en genieten van de macht die ze kunnen uitoefenen.
De farmaceutische industrie en Bill Gates zullen hier rijker van worden. Doe opzoekingen
Dank U

User name
29/04/2020
ANTON VAN DER MEIJDEN , Gereageerd:

Bill Gates en echtgenote schoven 40 miljard uit hun liefdadigheids potje naar corona bestrijding, Ik denk dat zij daar rijker van geworden zijn.

User name
29/04/2020
ANTON VAN DER MEIJDEN , Gereageerd:

“NIET” rijker is bedoeld in bovenstaande tekst.

User name
21/04/2020
MARC GOOVAERTS

Ik krijg vooral angst wanneer de maatregelen versoepeld zullen worden en mensen zich nog minder gedisciplineerd zullen gaan gedragen.
Een gewoon mondmasker zou alleen ervoor zorgen dat je anderen niet of minder besmet.
Maar zelf ben ik 61, met chronische pancreatitis en diabeet. Wanneer de winkels terug vol zullen lopen, wil dat zeggen dat ik zelf mijn gewone boodschappen (ik ben alleenstaande) niet meer zal durven doen zonder extra-beschermend masker. Waar er nu al voor de mensen in de zorg te weinig van zijn.
Of moeten alle risicogroepen dan in de vergeetput van hun eigen kot blijven ?

User name
22/04/2020
LOUIS MEULEMAN

Het is nu nog niet mogelijk om te bewijzen dat de straling schadelijk is door het gebruik van G5 maar dit was vroeger ook het geval met asbest met het gekende resultaat veel doden wereld wijd

User name
22/04/2020
HUGO LEFEBURE

Het primaire 5G dat nu uitgerold wordt , zit op 3.6 Ghz. Deze frequentie zit tussen de frequenties die uit de WIFI-router ( 2.4 en 5 Ghz) komen en dus bekend en voorlopig zeer veilig zijn . Echter het toekomstige latere secundaire 5 G-net komt op 26 Ghz. Deze millimetergolven op 26 Ghz gaan slechts 10 meter ver. Daarom zij er extra antennes nodig op bushaltes en verlichtingspalen voor de latere zelfrijdende autos en bussen. Deze millimetergolven worden gehinderd door regen en het bladerdek van dikke bomen.Daarom moeten dikke bomen met veel bladeren verdwijnen uit de lanen en straten.

User name
22/04/2020
HUGO LEFEBURE

Het primaire 5G dat nu uitgerold wordt , zit op 3.6 Ghz. Deze frequentie zit tussen de frequenties die uit de WIFI-router ( 2.4 en 5 Ghz) komen en dus bekend en voorlopig zeer veilig zijn . Echter het toekomstige latere secundaire 5 G-net komt op 26 Ghz. Deze millimetergolven op 26 Ghz gaan slechts 10 meter ver. Daarom zij er extra antennes nodig op bushaltes en verlichtingspalen voor de latere zelfrijdende autos en bussen. Deze millimetergolven worden gehinderd door regen en het bladerdek van dikke bomen.Daarom moeten dikke bomen met veel bladeren verdwijnen uit de lanen en straten.

User name
22/04/2020
HUGO LEFEBURE , Gereageerd:

5G-net wordt gefaseerd uitgerold . Eerst de gekende en voorlopig zeer veilige frequentie van 3.6 Ghz. Later de - nu nog experimentele - 26 Ghz - frequentie. Dit zijn millimeter-golven die niet ver rijken : 5 tot 10 meter. Deze toekomstige millimetergolven op 26 Ghz zullen nodig zijn om de toekomstige complexe toepassingen mogelijk te maken , want de nu voorlopig primaire 5G- frequentie kan in de toekomst een te zware stralingslast veroorzaken als er geen uitwijkmogelijkheden zijn.

User name
12/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Excuseer Hugo maar uw zin daarom moeten dikke bomen... doet me serieus pijn aan het hart hoor. Kan er geen 5g netwerk worden gefabriceerd dat juist baat heeft van dikke bomen met veel bladeren? Want ik voorzie ook massa 's hinder van grote mensen met een dikke krullebolle.... Wat zullen we daar mee doen dan? Laten verdwijnen is geen optie want dat gaat opvallen en voor je het weet gaan mensen erover roddelen. Hup Hugo, terug naar de tekentafel jij en bedenk een beter functionerend 5g netwerk. Ik zal het van dichtbij volgen

User name
22/04/2020
NADIA JACOBS

en wat met de maskers uit plexi glas?

User name
22/04/2020
ANNIE PEETERS

enerzijds zullen mondmaskers hun nut wel hebben, vooral voor degenen die vatbaarder en zwakker zijn,anderzijds is het misschien beter dat zoveel mogelijk mensen in contact komen met het virus, de meeste mensen hebben er weinig of geen last van maar zijn wel immuun achteraf, wat uiteindelijk het virus laat verdwijnen

User name
22/04/2020
MAJA REIMERS

Handgels en ontsmettingsmiddel voor winkelkarretjes
Als ik nu in de winkels binnenga en de walm van de ontsmettingsmiddelen voor de winkelkarretjes in mijn neus krijg moet ik niezen. Kan het dat de synthetische parfums in deze middelen allergische reacties veroorzaken? Werd dat al eens onderzocht? Kunnen die geuren niet wat minder straf gedoseerd worden?

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Beste Maja.
In de ALDI in Kortrijk, gebruiken ze een rozenparfum. Ik vind het best wel aangenaam, moet ik zeggen.
Geen idee of het synthetisch is of niet.
Ik vraag het eens na en laat het je wel weten.
In ieder geval moet ik er niet van niezen.

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Mooie Maya.
Intussen nagevraagd. Ik ken de gerant persoonlijk.
Ik moet je helaas teleur stellen. Het is synthetisch. Althans in de ALDI van de Sint-Denijsestraat. Geen idee of dit ook het geval is in de ALDI aan Bouwcentrum Pottelberg.
Die gerant, die ik ken uit het kwiscircuit, vertrouwde me toe dat de ontsmetting niet nationaal geregeld is, maar dat elke winkel die afzonderlijk moet bestellen. Maar hou dit laatste voor jezelf. Het werd mij vertrouwelijk meegedeeld.

User name
13/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Beste Maya. Nee, we hebben dit nog niet onderzocht omwille van de heel eenvoudige reden dat u de eerste bent die dit euvel online meldt. Ik heb deze morgen wereldwijd collega academici bijeen geroepen voor een conf call, en enkel in Tadjikistan had professeur emmomomalia sumoniospotropoulos in de wandelgangen iets horen waaien over synthetische parfums die mogelijk allergische reacties kunnen zouden geven. Collega Bas Rijkebussel van de unif in Groningen vroeg me of ik misschien mogelijkerwijs meer informatie kon opsnorren om dit uit te diepen. Ik repliceerde.... Nauw Bas, ik mag toch Bas zeggen hé, ik zei nauw Bas, dat vind ik wel een heel hypothetische vraag, waarop Bas antwoordt... Ja. Maar stel je nauw maar es voor dat het niet hypothetisch was. Ah, maar dan wel hoor zei ik. Collega Heinz Sammer van de hogeschool Asunción (Duitse naam in Paraguay... Rarara hoe die daar ooit terecht gekomen is, doch dit geheel terzijde Maya) zag wel iets in uw suggestie om die geuren wa minder straf te doseren. Ik heb net met Gianotti, hoofd van het cern in Genève, gebeld en zij leggen om 16h43 de deeltjesversneller lhc stil en gaan alle operationele mensen inzetten om uw suggestie in de realiteit om te zetten. Daarenboven worden alle phd en doctorandi die zich vandaag bezig houden met fundamenteel onderzoek naar antimaterie en de super symmetry vanaf maandag toegevoegd aan de pas opgerichte werkgroep. Zij zullen een theoretisch kader bouwen.
Je ziet beste Maya,een directe oplossing kan ik je op dit eigenste moment nog niet aanbieden, maar ik kan je met de grootste stelligheid verzekeren dat we er de klok rond mee bezig zijn.
Bedankt en hou je gezond

User name
23/04/2020
AIME FRODURE

Sorry dat ik niets steun ik ben mantel verzorger en mijn vrouw ook en vele anderen ook wij worden daarvoor niet betaald wij nemen ook risico's wat met ons ???

User name
23/04/2020
AIME FRODURE , Gereageerd:

wel een antwoord AUB want ik krijg het nergens .

User name
28/04/2020
JOZEF DE WINTER

Ik heb een ffp2 masker van voor de corona crisis en gebruik dit alleen maar om te gaan winkelen (om de 8 à 10 dagen). Ik laat het na gebruik in de auto liggen zonder er iets aan te doen. De auto zelf gebruik ik niet buiten het winkelen. Ik ga ervan uit dat de levensduur van het corona virus de 8 dagen niet overschrijdt en dat hergebruik dus safe is, of niet? (en indien niet, waarom niet?).

User name
29/04/2020
JOZEF DE WINTER , Gereageerd:

Ik heb de indruk dat de moderators van TA nog steeds in volle lockdown zitten....

User name
28/04/2020
KATTY VAN DAMME

Hallo ik heb wel een vraagje ik werk op school we moeten altijd ontsmetten en bijna alles wel met handschoenen aan en ontsmetten middel in het water met een vot is dat allemaal goed dat we doen groetjes

User name
01/05/2020
JAMAL BORAHSASAR

De gemiddelde prijs aangegeven in dit artikel zijn reeds achterhaald. De prijzen liggen momenteel veel hoger. Voor chirurgische maskers wordt reeds 1,5 EUR per stuk gevraagd in de apothekers en dus geen 0,10 cent. De beste prijs na 10 apothekers te hebben bezocht was 5 stuks voor 6 EUR. Ook de FFP2 maskers zijn veel duurder dan hier wordt aangegeven.

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Heb je dus 10 euro nafte verreden, Jamal, om uit te vlooien waar een masker 1 euro goedkoper is?

User name
02/05/2020
JURN GYSEN

SAMEN komen we er door. Ze kunnen verdorie nog geen regering vormen en dan durven ze met zoiets afkomen. Moeten wij naar die omhooggeblazen, incompetente, constant ruziënde zakkenvullers luisteren?! En dan nog boetes van min. €130 als we te ver uit ons kot komen. Ik denk dat de meeste mensen genoeg gezond verstand hebben om met deze situatie om te gaan, de schrik is er nu wel helemaal ingepeperd.

User name
13/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Een boete van min 130 eur Jurn? Wordt die dan verrekend als je aan het bellen bent in de wagen? 150 eur boete. Ja, maar ik kwam es te ver uit mijn kot en heb nog een saldo van 130 eur. Ok, das dan 20 eur boete en we zijn effen.
Graag een woordje uitleg Jurn

User name
05/05/2020
MARTIN MEIRE

Als je werkgever je een mondmasker bezorgt , kan hij dan eisen dat je een werk , die dichter dan 1.5 m bij elkaar is , moet uitvoeren ???

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Terecht vraag Martin.
Mijn eerste reactie zou zijn van niet.
Als ik er grondiger over nadenk, durf ik te stellen : zeker niet.
We hebben elk maar 1 leven en daar moeten we niet mee dobbelen

User name
05/05/2020
MIEKE NAESSENS

Waarom draagt het personeel in mijn colruyt geen mondmaskers? Dat geeft mij een onveilig gevoel. Ze vullen ook per 2 rekken aan zonder mondmaskers terwijl ze met elkaar praten en je moeite hebt om veilig langs hen te passeren. Ook aan de kassa babbelt de kassierster "over"mijn kar. In de Lidl is alles veel veiliger.
En ivm mondmaskers: mannen met baarden kunnen dat toch ook niet op een goede manier opzetten?

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Juist Mieke.
Hoewel, in de Albert Heijn in Harelbeke zag ik een bebaarde medewerker die zijn mondmasker toch oordeelkundig droeg

User name
12/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Dat klopt als een bus! Ik zag die man die u bedoelt en hij droeg zijn mondmaskers onberispelijk. Hij heeft zich wel geschoren ondertussen, dus dat scheelt natuurlijk de spreekwoordelijke slok op de borrel. En het kan ook zijn dat ik hem verwar met de kassierster van het delhaizeke in wachtebeke. Enfin. Bebaarde mannen moeten en zullen hun masker onberispelijk dragen of zich scheren. Einde discussie

User name
12/06/2020
Jef Voetstaps , Gereageerd:

Beste Jean, ik twijfel niet aan de oprechtheid en doorleefdheid van jouw opvatting. Je overschrijdt - me dunkt - niet alleen een ethische, maar ook een juridische grens. Mannen met baarden hebben ook rechten. Corona of niet, discriminatie is niet toegelaten. Ik ben ervan overtuigd dat je het niet zo bedoelt.

User name
12/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Meneer Voetstaps. Ik volg u half en half. Vanuit uw theoretisch kader hebt u overschot van gelijk. Discriminatie kunnen we Nooit tolereren. Maar ik vraag u oprecht : wat als een dierbaar iemand het leven laat omdat een baardman (of baardvrouw... U ziet dat ook gender discriminatie mij vreemd is) zijn mondmaskertje fout had geparkeerd op zijn neus. Nu stel ik de vraag opnieuw voetstaps : scheren of niet? Ik dacht het wel he Voetstaps. Ik dacht het wel

User name
12/06/2020
Jef Voetstaps , Gereageerd:

Mijnheer Dupuis, soms moeten we van ons hart een steen maken. Ook in benarde coronatijden is de rechtstaat van kracht. De afweging veilgheid versus fundamentele mensenrechten doet veel inkt vloeien. Maar samen met een volgehouden inspanning kunnen we tegelijk de rechten van de baardpersoon (m/v/x) vrijwaren en de gezondheidscrisis het hoofd bieden. Hoe moeilijk ook, ik weiger een ander standpunt in te nemen. Ik hoop mijn kleinkinderen later op opgeheven hoofd recht in de ogen kunnen kijken. Laat ons niet het pad van de duisternis, maar het pad van het licht bewandelen. Deus vult.

User name
05/05/2020
MARC GOOVAERTS

- Als oudere en diabeet zal ik mij pas gerust voelen met een respiratoir masker hoor.
Die zijn precies moeilijker te maken dan bv een auto...
- In andere landen geldt een maximumprijs van bv 50 eurocent. Hoe kunnen dan hier supermarkten die gaan verkopen aan één euro en beweren dat ze er geen winst op maken ?
- Apothekers steigeren omdat supermarkten maskers zouden verkopen...
Ze hebben met stevige prijzen eerst van de situatie even stevig van de situatie geprofiteerd.
En zij zouden tenminste uitleg geven ? Dat heb ik bij geen enkele apotheek meegemaakt.
Onder het scherm doorschuiven en incasseren...

User name
05/05/2020
PATRICK OP DE BEECK

Waarom wordt er niet gecommuniceerd dat acetylcysteine EG voorkomt dat je in het ziekenhuis doordat het de slijmen oplost en je perfect kunt blijven ademen?

EX-covid-19 patient op 5 dagen genezen.

User name
12/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Dag Patrick. Ik heb me over uw vraag zelf al menig uur het hoofd gebroken. Klopt als een bus hoor wat u zegt jij hebt er kijk op. Ik denk persoonlijk dat we niet mogen wachten op de communicatie maar zelf de knuppel ter hand moeten nemen en hem in het hoenderhok knallen. We kunnen natuurlijk ook via testaankoop de klacht formuleren

User name
06/05/2020
GEORGES PUTTEMANS

Ik ga beginnen met cijfers:
- 1957 Aziatische griep meer dan 1M doden
- 1968 Spaanse griep ongeveer 1M doden
- 2020 volgens HLN wereldwijd 244000 doden, dat is ongeveer 0,032% van de wereldbevolking.
99% van de overlijdens had onderliggende ziektes en gemiddelde leeftijd is 79,6 jaar
Elk jaar sterven er mensen aan de griep. Op dit moment zijn er ineens geen griep cijfers ter beschikking.
De cijfers van CBS worden van het net gehaald.
In alle voorgaande jaren ging het leven gewoon verder voor iedereen die gezond was en ook voor zij die genezen en dat is de overgrote meerderheid.
Vraag: waarom moeten er miljoenen werklozen gecreëerd worden nu voor een griep?
Waarom moeten landen failliet gaan door het stilleggen van de economie voor een griep?
Waarom moet elk gezonde persoon worden opgesloten en totaal van zijn vrijheid beroofd wat een fundamenteel mensenrecht is?
Ja, maar als men dat allemaal niet doet ben je egoïst en hou je geen rekening met de medemens.
Wie is hier de egoïst?
Zij die bang zijn en een ander de schuld geven en niet naar de enorme schade kijken die deze lockdown veroorzaakt?
- oudere eenzaam opgesloten.
- oudjes in rusthuizen die hun kinderen en kleinkinderen niet meer kunnen zien en ziek worden van verdriet.
- doktersbezoek, tandarts, kinesist allemaal verboden.
- vrienden bezoek verboden, enz enz.
En dit allemaal voor 0,032% van de bevolking.
Zweden waar het leven gewoon doorgaat heeft de minste slachtoffers dus heel dit gedoe met ook veel faillissementen tot gevolg werkt niet.
Ondertussen wordt de kleine club van super rijken miljoenen rijker sinds deze lockdown.
En dat zijn onder andere de Rockefellers en Bill Gates.
Deze laatste is een top verkoper heeft nooit universitaire studies gedaan kent ook niks van computers maar is de eigenlijke baas van het WHO en heeft enorme kapitalen in de farmaceutische industrie.
Hij wordt nu al door verschillende landen gesponsord via zijn foundation voor ontwikkelen van een vaccin.
Een vaccin tegen griep bestaat niet, zelfs voor HIV(irus) bestaat nog geen vaccin en een griep virus is nog veel kleiner en muteert constant.
Ondanks het feit dat het virus bijna zo goed als verdwenen is houd men de paniek aan met het verplicht dragen van mondmaskers in tram en bus.
Zien jullie nu echt niet in dat dit een paniek oorlog is georkestreerd door de Bill gates-en en co ?
Eind vorig jaar werd heel dit scenario op computer modellen getest en in januari dit jaar stuntelig losgelaten op de politieke leiders.
De gezondheidszorg werd decennia lang onder gefinancierd maar nu zijn het ineens helden.
Ondertussen gaan grote testen door met 5G waarvan niet bewezen is dat het veilig is, zeker niet het Chinese systeem dat hetzijne wereldwijd wil doordrukken
Ik kan nog veel schrijven en bewijzen aanhalen of links toevoegen maar ik ga eindigen met:
"Open uw ogen voor Bill Gates ze sluit".
Want men wil een zgn nieuwe maatschappij creëren erger dan het communisme.
Wordt wakker aub.


User name
06/05/2020
GEORGES PUTTEMANS

Ik ga beginnen met een paar cijfers:
- 1957 Aziatische griep meer dan 1M doden
- 1968 Spaanse griep ongeveer 1M doden
- 2020 volgens HLN wereldwijd 244000 doden, dat is ongeveer 0,032% van de wereldbevolking.
99% van de overlijdens had onderliggende ziektes en gemiddelde leeftijd is 79,6 jaar
Elk jaar sterven er mensen aan de griep. Op dit moment zijn er ineens geen griep cijfers ter beschikking.
De cijfers van CBS worden van het net gehaald.
In alle voorgaande jaren ging het leven gewoon verder voor iedereen die gezond was en ook voor zij die genezen en dat is de overgrote meerderheid.
Vraag: waarom moeten er miljoenen werklozen gecreëerd worden nu voor een griep?
Waarom moeten landen failliet gaan door het stilleggen van de economie voor een griep?
Waarom moet elk gezonde persoon worden opgesloten en totaal van zijn vrijheid beroofd wat een fundamenteel mensenrecht is?
Ja, maar als men dat allemaal niet doet ben je egoïst en hou je geen rekening met de medemens.
Wie is hier de egoïst?
Zij die bang zijn en een ander de schuld geven en niet naar de enorme schade kijken die deze lockdown veroorzaakt?
- oudere eenzaam opgesloten.
- oudjes in rusthuizen die hun kinderen en kleinkinderen niet meer kunnen zien en ziek worden van verdriet.
- doktersbezoek, tandarts, kinesist allemaal verboden.
- vrienden bezoek verboden, enz enz.
En dit allemaal voor 0,032% van de bevolking.
Zweden waar het leven gewoon doorgaat heeft de minste slachtoffers dus heel dit gedoe met ook veel faillissementen tot gevolg werkt niet.
Ondertussen wordt de kleine club van super rijken miljoenen rijker sinds deze lockdown.
En dat zijn onder andere de Rockefellers en Bill Gates.
Deze laatste is een top verkoper heeft nooit universitaire studies gedaan kent ook niks van computers maar is de eigenlijke baas van het WHO en heeft enorme kapitalen in de farmaceutische industrie.
Hij wordt nu al door verschillende landen gesponsord via zijn foundation voor ontwikkelen van een vaccin.
Een vaccin tegen griep bestaat niet, zelfs voor HIV(irus) bestaat nog geen vaccin en een griep virus is nog veel kleiner en muteert constant.
Ondanks het feit dat het virus bijna zo goed als verdwenen is houd men de paniek aan met het verplicht dragen van mondmaskers in tram en bus.
Zien jullie nu echt niet in dat dit een paniek oorlog is georkestreerd door de Bill gates-en en co ?
Eind vorig jaar werd heel dit scenario op computer modellen getest en in januari dit jaar stuntelig losgelaten op de politieke leiders.
De gezondheidszorg werd decennia lang onder gefinancierd maar nu zijn het ineens helden.
Ondertussen gaan grote testen door met 5G waarvan niet bewezen is dat het veilig is, zeker niet het Chinese systeem dat hetzijne wereldwijd wil doordrukken
Ik kan nog veel schrijven en bewijzen aanhalen of links toevoegen maar ik ga eindigen met:
"Open uw ogen voor Bill Gates ze sluit".
Want men wil een zgn nieuwe maatschappij creëren erger dan het communisme.
Wordt wakker aub.
- 1957 Aziatische griep meer dan 1M doden
- 1968 Spaanse griep ongeveer 1M doden
- 2020 volgens HLN wereldwijd 244000 doden, dat is ongeveer 0,032% van de wereldbevolking.
99% van de overlijdens had onderliggende ziektes en gemiddelde leeftijd is 79,6 jaar
Elk jaar sterven er mensen aan de griep. Op dit moment zijn er ineens geen griep cijfers ter beschikking.
De cijfers van CBS worden van het net gehaald.
In alle voorgaande jaren ging het leven gewoon verder voor iedereen die gezond was en ook voor zij die genezen en dat is de overgrote meerderheid.
Vraag: waarom moeten er miljoenen werklozen gecreëerd worden nu voor een griep?
Waarom moeten landen failliet gaan door het stilleggen van de economie voor een griep?
Waarom moet elk gezonde persoon worden opgesloten en totaal van zijn vrijheid beroofd wat een fundamenteel mensenrecht is?
Ja, maar als men dat allemaal niet doet ben je egoïst en hou je geen rekening met de medemens.
Wie is hier de egoïst?
Zij die bang zijn en een ander de schuld geven en niet naar de enorme schade kijken die deze lockdown veroorzaakt?
- oudere eenzaam opgesloten.
- oudjes in rusthuizen die hun kinderen en kleinkinderen niet meer kunnen zien en ziek worden van verdriet.
- doktersbezoek, tandarts, kinesist allemaal verboden.
- vrienden bezoek verboden, enz enz.
En dit allemaal voor 0,032% van de bevolking.
Zweden waar het leven gewoon doorgaat heeft de minste slachtoffers dus heel dit gedoe met ook veel faillissementen tot gevolg werkt niet.
Ondertussen wordt de kleine club van super rijken miljoenen rijker sinds deze lockdown.
En dat zijn onder andere de Rockefellers en Bill Gates.
Deze laatste is een top verkoper heeft nooit universitaire studies gedaan kent ook niks van computers maar is de eigenlijke baas van het WHO en heeft enorme kapitalen in de farmaceutische industrie.
Hij wordt nu al door verschillende landen gesponsord via zijn foundation voor ontwikkelen van een vaccin.
Een vaccin tegen griep bestaat niet, zelfs voor HIV(irus) bestaat nog geen vaccin en een griep virus is nog veel kleiner en muteert constant.
Ondanks het feit dat het virus bijna zo goed als verdwenen is houd men de paniek aan met het verplicht dragen van mondmaskers in tram en bus.
Zien jullie nu echt niet in dat dit een paniek oorlog is georkestreerd door de Bill gates-en en co ?
Eind vorig jaar werd heel dit scenario op computer modellen getest en in januari dit jaar stuntelig losgelaten op de politieke leiders.
De gezondheidszorg werd decennia lang onder gefinancierd maar nu zijn het ineens helden.
Ondertussen gaan grote testen door met 5G waarvan niet bewezen is dat het veilig is, zeker niet het Chinese systeem dat hetzijne wereldwijd wil doordrukken
Ik kan nog veel schrijven en bewijzen aanhalen of links toevoegen maar ik ga eindigen met:
"Open uw ogen voor Bill Gates ze sluit".
Want men wil een zgn nieuwe maatschappij creëren erger dan het communisme.
Wordt wakker aub

User name
13/05/2020
WILFRIED PRENEN , Gereageerd:

Beste mijnheer Puttemans
u haalt percentages en beweringen aan. Kunt u ook uw bronnen bekend maken aub, vooral dan waar u beweert dat 99% van de overlijdens te wijten is aan onderliggende aandoeningen.
Alvast bedankt

User name
25/06/2020
PATRICK OP DE BEECK , Gereageerd:

Kijk even in de statistieken : België nr°1 in de wereld met het hoogst aantal CORONADODEN /100.000 inwoners.
In België wordt ge niet genezen maar wordt ge uitgebuit tot ge dood zijt door de Pharmaindustrie als ge iets serieus hebt. GELD en nog eens GELD, niet voor de arme verpleegkundigen maar wel voor dokters en specialisten.
In het buitenland hebt ge beter gezondheidszorg (zie OOST kant van europa ex- communisme), CUBA, Vietnam, ...) daar ben je van nierstenen vanaf in 1 dag ZONDER operatie, herstellen ze je rug (ARTROSE) ZONDER operatie als nieuw. En goedkoper.
Corona heeft de mensen met de waarheid geconfronteerd dat de gezondheidszorg in Belgie DUUR is en ONEFFICIENT. Politiekers als Marc van Ranst en Maggie de Block zwaaien de plak, maar hebben geen kaas gegeten van gezondheidszorg. WEL van snoepreisjes. EEN ALGEHELE REORGANISATIE IS DRINGEND.
ASIË heeft met SARS zijn les geleerd, de Westerse wereld NIET.

User name
12/06/2020
Jef Voetstaps , Gereageerd:

Beste Georges, bedankt voor jouw omstandig en met passie gebracht verhaal. Zoals een oud Chinees spreekwoord zegt: Als de sneeuwbal van de berg valt, parkeerwachter let op jouw leesbril.

User name
06/05/2020
Fatoma Ferroudji

Ik wens iedereen het allerbeste toe in deze moeilijke tijd

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Dank voor deze mooie woorden, Fatuma

User name
12/06/2020
Jef Voetstaps , Gereageerd:

Beste Fatoma, jouw woorden voelen aan als een warm deken op afgekoeld lichaam. Dank hiervoor

User name
12/05/2020
Walter Franssen

Meer geld is niet altijd een oplossing. Je blijft dan in dezelfde gebaande paden lopen. Ga anders denken en kijk eens naar deze video. https://vimeo.com/416993023

User name
16/05/2020
CHRISTINE VANDERHAUWAERT

Ik begrijp niet waarom het niet verplicht is mondmasker te dragen in de winkels!!??

User name
12/06/2020
Jef Voetstaps , Gereageerd:

Beste Christine, Als consumerende consument deel ik jouw bezorgdheid. Een tranendal is het, Het besef dat er met levens wordt gespeeld, dringt maar niet door. Telkens ik de winkel met een kar binnenga, trillen mijn handen als een espenblad, zweet parelt van mijn voorhoofd en vraag ik mij luidop af: Waarom?, waarom toch?! Ik verkies daarom enkel een cornetto van de ijskar te eten.

User name
18/05/2020
birgit christensen

Hallo, hier staat duidelijk dat de FFP2 en FFP3 maskers met een ademventiel zowel bij het in- en uitdamen beschermen. Maar bijvoorbeeld op de site van het ziekenhuis in Mechelen, wordt er gezegd, dat die enkel bij het inademen beschermen, en dat de uitgeademde lucht dan niet gefiltreerd is. Dit is niet correct dan. Zij verbieden zelfs patienten deze maskers op te zetten. Maar sorry ervoor, ik als gewone burger wil mijzelf ook beschermen tegen besmetting, niet enkel om anderen niet te besmetten! Dit is heel erg. En zogezegd gene maskers voorradig, maar je kan ze geoon online bestellen, en met de nodige goedkeuring

User name
18/05/2020
birgit christensen

Hier staat dat de maskers met ademventiel beschermen zowel bij het in- en uitademen. Ik wil dus zoveel mogelijk zelf zo een masker dragen, wil mijzelf ook beschermen tegen besmetitting, niet enkel tegen anderen besmetten. In het ziekenhuis in Mechelen wordt er gesschreven op hun site, dat de FFP2 en FFP3 maskers met ademventiel niet beschermen bij het uitademen! Dit is wel liegen en de mensen voor de zot houden. Geen voorraad? Je kan ze eenvoudig online bestellen, met keurmerk en alles! Wat betekent dit?

User name
18/05/2020
birgit christensen

Hier staat dat de maskers met ademventiel beschermen zowel bij het in- en uitademen. Ik wil dus zoveel mogelijk zelf zo een masker dragen, wil mijzelf ook beschermen tegen besmetitting, niet enkel tegen anderen besmetten. In het ziekenhuis in Mechelen wordt er gesschreven op hun site, dat de FFP2 en FFP3 maskers met ademventiel niet beschermen bij het uitademen! Dit is wel liegen en de mensen voor de zot houden. Geen voorraad? Je kan ze eenvoudig online bestellen, met keurmerk en alles! Wat betekent dit?

User name
12/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Birgit, klapt ter mij niet van. Het ziekenhuis in Mechelen, daar is het laatste woord nog niet over gezegd hoor.... Gewoon doen! Als we online kopen al niet meer mogen vertrouwen dan mag de laatste voor mijn part het licht uitdoen hoor. Houdu

User name
20/05/2020
JOZEF VAN DE WEGHE

Ik kan het niet begrijpen dat er nog mensen zijn die on- line middelen kopen tegen eender welke kwaal. Zij zijn de oorzaak van de bloei van de criminelen.
Zo gezond mogelijke voeding met mate en weinig of geen suiker en schadelijke vetten. Bewegen zonder overdrijven.
Tot slot vertrouwen in de wetenschap.
Jozef

User name
12/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Beste Jozef. Er zijn hier heel wat lieden die enorm veel weten en hun opgedane kennis met ons willen delen. Maar ik zag het nimmer zo éloquent geformuleerd. Gefeliciteerd en dank voor de tips!

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Dikke 2

User name
21/05/2020
LILITH KENIS

Kunnen jullie ook nagaan, hoeveel supermarkten hun prijzen ongehoord de hoogte in gejaagd hebben tijdens de lockdown? Als voorbeeld waren de aardappelen die ik normaal aan 2,95 euro voor 2,5kg kocht bij Carrefour (Gr Stwg) plots opgeslagen naar 4,99 Euro en dat terwijl de berichten in het nieuws verschenen dat aardappelen op de velden bleven liggen en de prijs gezakt was naar 1 Euro voor 1.000 Kg... Maar het zijn niet de aardappelen, alle groenten zijn plots 3 tot 4 keer zo duur en ingeblikte groenten ook. Ik ben niet de enige die klaagt dat mijn rekening plots 3x het bedrag is, wat ik vroeger betaalde.

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Lieve Lilith.
Terechte opmerking.
Pure schande dat ze in deze tijden van rampspoed de rechtgeaarde consument zo bij de bok zetten

User name
03/06/2020
ANNITA ROBYN

Op t werk moeten we alle oppervlakken, deurklinken enz grondig ontsmetten. Heb die verstuivers en hun label eens grondig gelezen en tot mijn verbazing stond er op vermeld, dat deze puur bacteriële ontsmetting is, terwijl corona een virus is...Heeft dat eigenlijk dan wel nut allemaal?

User name
12/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Niets van aantrekken Annita. Gewoon gaan met die banaan! Uw ontsmettingsmiddel is bacterieel en die eten het liefst van al kleine virusjes

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Beste Jean Dupuis.
Ik besef terdege dat mijn opmerking van secundair belang is.
Maar is de uitdrukking niet : "gaan met die framboos"?

User name
12/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Meneer van steenbrugge, u kan wel eens gelijk hebben. Ik kan het helaas niet onmiddellijk verifiëren want ik heb geen internet

User name
12/06/2020
Jef Voetstaps , Gereageerd:

Toeval wil dat ik omtrent dit onderwerp mijn doctoraat heb geschreven. Raar maar waar is dit een onderwerp met een lange voorgeschiedenis en moet het gezegd zijn een grote gevoeligheid. In de vroege tot late middeleeuwen was er enkel sprake van 'gaen mett die fraembose'. Etymologisch valt dit te verklaren. De framboos, ook bezongen door de minnestreel, was het symbool van energie en doorzettingsvermogen. Vanaf de renaissance en zeker vanaf de nieuwe tijd kwam Europa in contact met andere werelddelen. De banaan begon aan een stijle opmars. De framboos raakte zowaar in verdrukking in het moedercontinent. In het schipperskwartier in Amsterdam spraken de matrozen steeds vaker over Gaan met die banaan, wat toenertijd een vulgaire connotatie had. Vandaar spreidde de uitrdrukking gaan met die banaan als een lopend vuurtje. Ook onder de Afrikaner in Zuid-Afrika is deze zegswijze bijzonder populair geworden. Het doodsvonnis van de framboos was getekend.

User name
09/06/2020
ROBERT NOBEN

Ik heb een mail in mijn box gehad, waarin aangehaald word dat er in verschillende handels zaken (limburg) ontsmettingen gebeuren met aangelengde producten dus geen minimum van 70% alcohol. misschien is het fake nieuws dat er met fake producten word ontsmet?

User name
12/06/2020
THOMAS VAN STEENBERGE , Gereageerd:

Beste Robert.
Bedankt om dit aan te klagen. Ik hoop van harte dat dit fake news is. Met de gezondheid mag niet gesjacherd worden.

User name
12/06/2020
Jef Voetstaps , Gereageerd:

Duistere krachten zijn aan het werk. Fake News gaat tegenwoordig zeer ver. Een lokale krant van Lovenjoel verklaarde in haar editie van 1/4/2019 dat jagers enkel met een roze tweeloop mogen schieten. Dit bleek achteraf niet te kloppen. Jagers waren niet tevreden, maar ook de lokale LGBTQ-beweging was niet tevreden. Waarom ligt roze nog steeds gevoelig.
Opletten, een gevaarlijke wereld daarbuiten.

User name
12/06/2020
JEAN DUPUIS , Gereageerd:

Moh is da fake news? Bedankt voor de info Voetstaps. Ik ga terstond mijn geweer ter hand pakken en mijne loop ne keer goed onder handen nemen

User name
10/06/2020
M. DESSEILLES

Masquons-nous pour nous protéger les uns les autres!
Mon masque simple protège les autres.
Donc les autres doivent porter un masque pour me protéger.
Etant donné que plusieurs personnes ne portent pas de masque,
je suis obligé de porter un FFP2 pour me protéger aussi moi-même!
MON MASQUE PROTEGE L'AUTRE.
RESPECTONS-NOUS & MASQUONS-NOUS!
(Ces consignes son plus importantes que d'apprendre à bien mettre son masque)

User name
10/06/2020
DOMINIQUE HAUWEL

Bien le bonjour à l'équipe Test Achats, et merci pour votre travail effectué. Je suis en parfait accord avec une imposition d'un prix maximum pour les masques. Si la France ou d'autres pays peuvent le faire, je ne comprends pas pourquoi ce ne serait pas le cas de la Belgique. De plus, il est vrai que j'attends toujours celui qui a été promis en pharmacie par la Belgique. Par ailleurs je finis par douter des compétences (même commerciales) des ministères (ou autres) en charge des commandes de maques, car je viens encore de lire qu'une nouvelle commande serait à nouveau non conforme ! Devront-nous attendre que la pandémie soit terminée ? Très bonnes journée. D.H.

User name
13/06/2020
ROEL PHILIPPETH

Mondmaskers koop je in een apotheek. Dan ben je zeker van de kwaliteit. Wij (apothekers) geven wetenschappelijk onderbouwd advies, maar de overheid mag ook iets doen. Let op! Wij bepalen de prijs niet! En verdienen er niets op! De prijzen zijn veel te hoog! Maar laat u niet misleiden door goedkope supermarkt brol en betaal liever iets meer voor een betrouwbaar en door farmaceutische firma s getest materiaal. Zij zijn de enige die betrouwbare testen kunnen doen.

User name
14/06/2020
JEAN DUPUIS

Dag testaankoop.
Er werd heel wat onzin verkocht omtrent 2e verblijven. Hoe zit het nu met een financiële compensatie? Tot op heden mocht ik geen euro ontvangen. Ik woon in een kast van een kasteel in Keerbergen en bezit een penthouse in Knokke Zoete als 2e verblijf. Maar wat met mijn villa met zwembad aan de côté d azzurrrre ? En kan ik ook compensatie krijgen voor mijn appartementsblok in Malaga en mijn 28ha bouwgrond in de residentiële wijk villa fiorito in Buenos Aires? Ik gaf net voor corona opdracht om een optrekje te bouwen in het midden van mijn plantages in Zuid-Afrika ook en vermits de opdracht getekend werd op 7 januari meen ik juridisch recht te hebben op een vergoeding. De ruwbouw staat er.
Graag jullie mening

User name
25/06/2020
YVES VANBEGIN

Gisteren vernam ik via de radio dat testaankoop de test gedaan heeft van verschillende maskers waaronder deze van de regering bestelt via een Luxemburgse firma. Maa r zijn deze ook getest op het zilver dat in de stof verwerkt zit? Op radio 2 hoorde ik onze toxicoloog Professor TYTGAT spreken dat deze bij het veelvuldig wassen zouden vrijkomen en dit zou niet ideaal zijn.
Hoe gevaarlijk is dat voor de gezondheid.?

En waarom mag deze firma afwijken van het lastenboek waarin vermeld staat dat ze moeten gewassen worden op 60 graden?

Wij moeten als burgers de belgische economie steunen door bij hen te kopen en de regering koopt mondmaskers bij een buitenlandse firma ?

User name
27/06/2020
JACK ROSSEEL

Welke mondmaskers zijn de beste?

User name
27/06/2020
BART VAES

Het is frappant hoe dom mensen kunnen reageren ! Ze zien het COVID-19 al snel als iets politiek , waarom mag dit niet en waarom dat niet ... Ik kan je als hulpverlener van 1 ding 100 procent zekerheid verschaffen ! Het virus discrimineert niet , het ziet ons allemaal even graag . Het heeft liefst dat je dichtbij komt , of dat je veel dingen aanraakt ... Want het virus is lui ... Dus hou afstand en was je handen , blijf met je handen af van wat je niet echt moet aanraken , ook niet aan plaatsen op je lichaam die een toegangspoort kunnen zijn voor het virus... Vb je gezicht , neus , mond , ogen... Zorg dat als dit niet mogelijk is dat je een masker draagt om anderen e beschermen en een FFP 2 om jezelf beter te beschermen ... Draag het correct , ook je neus hoort IN dat masker en niet erboven . En even een sigaretje nee spijtig ... Kan NIET , En desinfecteer de plaatsen , of was de plaatsen die je hebt aangeraakt ... Dat is de basis en niks anders ... Zo moeilijk kan dat niet zijn , maar als ik het haantjes en kippe gedrag zie van zowel jongeren als ouderen en alles er tussen in en het gedrag van bezoekers en rokers ... Dan denk ik stop met applaudisseren voor de zorg sector want jullie menen het toch niet ... Ook het tot agressieve gedrag af bij de ingang van winkels tegen de mensen die alles in goede banen moeten leiden vind ik dikwijls beneden alle pijl en altijd heel egoïstisch!