Nieuws

Niet alle mondmaskers zijn te vertrouwen

23 juni 2020

Heel wat mondmaskers voldoen niet aan de Belgische normen, zo blijkt uit onze tests. Bovendien kan de toevoeging van een filter er net voor zorgen dat een stoffen mondmasker niet meer conform is, terwijl het dat zonder filter wél was. Sowieso hou je beter 1,5 meter afstand, óók als je een mondmasker draagt.

Omwille van het tekort aan mondmaskers in ons land werd aangeraden om herbruikbare stoffen exemplaren te gebruiken. Uit onze tests blijkt echter dat deze mondmaskers niet allemaal voldoen qua bescherming en/of draagcomfort, en ook de wegwerpmaskers van bij de apotheker die als chirurgische mondmaskers worden verkocht, halen de wettelijke normen meestal niet. De wegwerpmaskers die je in de supermarkt koopt, komen nog het best uit de vergelijking.

Vier op de tien stoffen maskers schoten tekort

Een goed mondmasker moet aan drie criteria voldoen: het moet goed aanpassen aan neus en kin, het moet zoveel mogelijk druppeltjes tegenhouden (filterefficiëntie) én je moet nog steeds comfortabel kunnen ademen wanneer je het draagt (luchtweerstand). 

De limieten voor de filterefficiëntie verschillen naargelang van het type masker. Voor een chirurgisch masker (vooral te koop in de apotheek) ligt die norm op 95 %, voor de herbruikbare stoffen maskers en de comfortmaskers voor eenmalig gebruik (vooral te koop in de supermarkt) ligt de aanbevolen norm op 70 %.

Bij de tien herbruikbare stoffen maskers die we hebben getest, varieerde de filterefficiëntie van 47,4 % tot 93,7 %. Twee exemplaren, nota bene aangekocht bij de apotheker, filterden onvoldoende (minder dan 70 %). Bij een ander masker zaten de elastieken niet stevig genoeg vast en kwam de neusbrug los. Nog een masker bleek na één wasbeurt al niet meer conform. De mondmaskers die werden verspreid door de overheid, bleken wel oké.

Naast mondmaskers hebben we ook vijf aparte filters getest, waaronder de filters die de overheid gebruikt, alsook een koffiefilter en keukenpapier. Deze kunnen wel de filterefficiëntie verbeteren, maar maken het erg moeilijk om nog comfortabel te ademen. Een filter is dus niet per se een toegevoegde waarde, zeker niet wanneer je al over een conform stoffen mondmasker beschikt. Enkel keukenpapier verhoogt de filterefficiëntie zonder de ademhaling te bemoeilijken.

Verkocht als chirurgisch, maar zijn het niet

Van de vijf "chirurgische maskers" (zo vermeld op het kassaticket) die we kochten in de apotheek, bleek slechts één mondmasker daadwerkelijk van het chirurgische type te zijn. Enkel dat masker voldoet qua filterefficiëntie (minstens 95 %) en luchtweerstand. 

De laagste filterefficiëntie in onze test lag op 66 %, geeneens genoeg voor een herbruikbaar masker, laat staan voor een chirurgisch. Teleurstellend voor wie denkt in de apotheek de meest kwaliteitsvolle mondmaskers te vinden, zoals 53 % van de respondenten uit onze recente enquête. 

De vier wegwerpmaskers uit de supermarkt bleken daarentegen allemaal conform. Drie van de vier bleken zelfs van chirurgische kwaliteit te zijn en dus voor 95 % te filteren.

Dat zowel herbruikbare maskers als wegwerpexemplaren duurder zijn in de (internet)apotheek dan in de supermarkt, maakt het kwaliteitsverschil des te frappanter. Gemiddeld is een herbruikbaar mondmasker maar liefst 2,5 keer duurder in de apotheek. Voor wegwerpmaskers is het prijsverschil minder uitgesproken. In de supermarkten betaal je zo'n 63 cent voor één mondmasker, bij de grote internetapotheek gemiddeld 95 cent. Terwijl de prijzen in de supermarkten grotendeels hetzelfde zijn, variëren ze sterker bij de apothekers.

Meer nood aan kwaliteitscontrole

Onze resultaten bewijzen dat de overheid beter moet toezien op de verkoop van mondmaskers. Wij willen meer overheidscontroles op de kwaliteit en de certificatie van verkochte mondmaskers, en meer dwingende kwaliteitsnormen voor fabrikanten. Momenteel zijn deze normen immers enkel een aanbeveling, geen verplichting.

Daarnaast heeft de consument recht op correcte en duidelijke informatie over het type masker dat hij aankoopt en over de kwaliteit ervan. Het type masker moet duidelijk worden vermeld op de verpakking (en het kassaticket), net als de filterefficiëntie en de luchtweerstand.

Herbruikbare maskers moeten een label dragen met het aantal wasbeurten zonder kwaliteitsverlies. Tot slot vragen wij een maximumprijs voor mondmaskers, een eis die wordt ondersteund door het merendeel (82 %) van de Belgen.

Aangezien niet elk mondmasker evengoed beschermt, blijft het aangeraden om zoveel mogelijk een afstand van 1,5 meter te bewaren tot andere mensen, zelfs wanneer je een mondmasker draagt. Ook een goede handhygiëne blijft onmisbaar. In ons dossier lees je wanneer het zinvol of zelfs verplicht is om een mondmasker te dragen, en hoe je dat correct doet.

Naar ons dossier mondmaskers