Nieuws

Weer meer bewegen na corona

16 augustus 2021
lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is gezond en goed voor je immuunsysteem. Maar voor veel patiënten die COVID-19 doormaakten, blijkt het knap lastig om (weer) in gang te schieten. Loop niet te hard van stapel en bouw je conditie rustig op, is de boodschap van de American College of Sports Medicine. 

Lichaamsbeweging heeft een positief effect op ons immuunsysteem. Bovendien vermindert het stress en het risico op chronische ziekten. De WHO raadt aan om minstens 150 minuten per week matig intensief te bewegen (of 75 minuten intensief), en twee keer per week spierversterkende oefeningen te doen, waarbij de belangrijkste spiergroepen (armen, benen, rug ...) aan bod komen.

Allemaal goed en wel, maar als je net hersteld bent van COVID-19 is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voor heel wat patiënten blijkt het heel moeilijk om (weer) meer beweging in hun leven in te bouwen, ook als je je niet of niet erg ziek voelde. Er is bovendien een risico op gezondheidsproblemen, vooral aan het hart, als je er te snel weer invliegt.

Hoe pak je meer bewegen na corona verstandig aan? De American College of Sports Medicine (ACSM) publiceerde onlangs enkele adviezen. 

Wat wij daaruit onthouden:

 

Minstens zeven dagen zonder symptomen

  • Ging de infectie gepaard met ernstige symptomen of lag je in het ziekenhuis met COVID-19? Raadpleeg dan zeker eerst een arts vooraleer je je aan matige (bv. snel stappen) of intensievere lichaamsbeweging waagt. Doe dat ook als je nog steeds klachten hebt of tijdens de infectie last had van je hart of je longen (zoals pijn aan de borst, kortademigheid, licht in je hoofd, een racende hartslag). 
  • Wacht met lichaamsbeweging tot de ziektesymptomen minstens zeven dagen volledig verdwenen zijn (noot: in sommige gevallen kan het nodig zijn om langer te wachten, melden andere bronnen)

 

Begin rustig en bouw traag op 

  • Start met lichte activiteiten waarbij je nog gemakkelijk kunt babbelen. Of: leg de lat op ongeveer 25 % van wat je gewoon was vóór je ziek werd qua afstand, snelheid en weerstand. 
  • Houd dit niveau minstens zeven dagen aan vooraleer je geleidelijk aan meer doet. Houd goed in de gaten dat er geen klachten opduiken, of eventuele klachten die je nog hebt niet verergeren. Aarzel niet om een stapje terug te zetten als het te zwaar aanvoelt.
  • Begin niet met joggen als je de afstand die je normaal aflegt niet eerst aan een vlot tempo kunt wandelen. Wissel vervolgens joggen af met wandelen (bijvoorbeeld drie minuten wandelen en één minuut joggen). Verleng geleidelijk de jogintervallen.

Naar ons dossier "Hardlopen: tips voor een veilige start"

  • Ook lichte weerstandsoefeningen (weerstand: laag of 25 % van wat je ervoor gewend was) start je best pas als je vlot kunt wandelen. 

Zit niet heel de dag

Sta geregeld op om bijvoorbeeld de was op te hangen, even rond te wandelen tijdens de reclame, de vuilzak buiten te zetten, de vaat te doen enz. Ook dat maakt een verschil. 

Enkele concrete ideetjes

Binnenactiviteiten: zet muziek op en wandel door je huis en de trap rustig op en af.  Dans op je favoriete muziek. Volg een filmpje of download een app met oefeningen. Gebruik waterflesjes als lichte gewichten …

Buitenactiviteiten: wandel of jog rustig in de buurt. Ga naar een park om daar wat oefeningen te doen. Doe een fietstochtje. Werk in de tuin of speel actieve spelletjes met je gezin, dat telt óók als beweging.