Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Betere terugbetaling psychologische hulp: mooi, maar we zijn er nog niet

05 augustus 2021
psycholoog

Vanaf september kunnen meer mensen bij een geconventioneerde psycholoog terecht voor betaalbare hulp. Een mooie stap vooruit. Maar er is méér nodig …

Op 1 september start een nieuwe RIZIV-conventie die psychologische zorg bij een geconventioneerde psycholoog betaalbaar zal maken voor een ruimere doelgroep.  Dus niet enkel voor mensen met bepaalde matige psychische problemen, zoals nu het geval is. Wat precies de voorwaarden zullen zijn, is nog niet duidelijk.

De concrete uitwerking is nog niet helemaal rond, maar we weten al dat het niet meer nodig zal zijn om eerst bij de huisarts langs te gaan voor een voorschrift. Een verandering die wij toejuichen. We klaagden al eerder aan dat die verplichte visite bij een arts een drempel voor sommige mensen.

“Ik ben voorzichtig positief. Dit lijkt een akkoord waar ik kan achterstaan, maar er is nog veel onduidelijk”, vertelde klinisch psychologe Annie van de Vijver ons (lees in TG 164 waarom ze de huidige regeling die nog tot 1 september loopt, maar niets vindt). 

De nieuwe arbeidsvoorwaarden voor de psychologen zullen een pak beter zijn dan de huidige. Dat gaat er wellicht voor zorgen dat méér psychologen zich conventioneren. Dat zal hopelijk zorgen voor minder geografische obstakels. Nu moeten sommige mensen meer dan 30 km afleggen vooraleer ze een geconventioneerde psycholoog vinden bij wie ze terechtkunnen, stelden wij vast in een recente mystery-enquête

Een ander positief punt is dat ook groepssessies onder deze conventie terugbetaald kunnen worden. 

 

Ja, maar … 

Toch is er ook een “maar”:

 • In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, gaat het hier niet om een akkoord van onbepaalde duur. De regeling is beperkt tot eind 2023. Dan zal er een grondige evaluatie gemaakt worden. 
 • Voor dit project maakt de federale overheid € 151 miljoen vrij. Dat is bijna vier keer meer dan het voorziene budget voor de huidige regeling. Maar is het genoeg? Dat is nog steeds een pak minder dan de € 300 miljoen die volgens sommige studies nodig zijn om eerstelijnshulp goed te organiseren. Wat zal er gebeuren als het voorziene budget sneller op is dan gehoopt?
 • Vorig jaar keurde het parlement een voorstel van resolutie goed om tegen 2030 12 % van het federale gezondheidsbudget in de geestelijke gezondheidszorg te investeren. Zelfs met de extra middelen die nu worden vrijgemaakt, zijn we nog steeds ver van dit doel verwijderd. “Dit betekent een verhoging met een half procentpunt, dus nog minstens 5,5 procentpunten te gaan”, berekende Peter Kraewinkels van Mentaalwijs (een beweging die ijvert voor een performante geestelijke gezondheidszorg waarin wij de consument mee vertegenwoordigen). We hopen dan ook dat de regering na deze inspanning niet op zijn lauweren zal gaan rusten en snel werk maakt van een concreet groeipad om tegen 2030 het vooropgestelde doel te behalen. 
 • Een uitgebreidere terugbetaling van klinisch psychologen, moet in onze ogen hand in hand gaan met de nodige opleiding en accreditering. Want we mogen ook de zorgkwaliteit niet uit het oog verliezen. Aan minister Vandenbroucke de vraag om ook op dit vlak de nodige maatregelen te treffen. 

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2021

Beter laat dan nooit, maar het budget is magertjes, zouden beter besparen op alles wat in de handen van de staat is, want managment, als die er al is vergooit geld aan diensten en mensen die niks bijdragen aan de maatschappij. 2miljard is beslist voor de heropbouw van de overstromingen, dus ik mag hopen dat voor die mensen die 11 euro die ze voor de psycholoog, die ze zeker kunnen gebruiken want alles is weg of kapot, komt van die heropbouw. En 2miljard? Liegen en bedriegen in de politiek, dat is het plan, maar 2 miljard hebben we niet, alleen maar schulden... Nederland staat 6miljard in positief, 1 reden. Alles is geprivatiseerd en weinig of geen belasting en voor de rijke ondernemers nog minder, maar wat de mensen niet snappen is dat een bedrijf ala amazon bv 5% belasting moet betalen, je daar meer op verdiend dan dat ze wegblijven of niet kunnen groeien en meer winstgevend te worden en zo meer geld te ontvangen. Alle grote namen onder de webshops werken niet voor of zijn niet gestationeerd in België. Geen amazon.be, dus geen btw, geen aliexpress in alipay, bol.com is gestationeerd in nederland, postnl levert 1 maal op een dag, bpost komt soms 3 keer voor 1 pakje op een dag? 3 lonen in plaats van 1 en is staatsbedrijf dus betaald door belastingsgeld en postnl privé, wie zou er meer winst maken denk je?

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2021

Goed begin.
Nu nog verder trekken naar psychotherapeuten, geschoolde gezondheidscoaches, osteopaten, ...
Maar zoals met alles in België, zal dit nog wel 20 jaar op zich laten wachten

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2021
, Gereageerd:

Volledig mee eens. Waarom beperken tot psychologen? Diploma zelf garandeert toch niet eo veel? Beter therapie-opleidingen en praktijkervaring inroepen om te accrediteren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/08/2021

Is het dan 11€ voor alle sessies of toch nog beperkt voor bvb.tot 9 sessies?

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2021
, Gereageerd:

Hallo Sonja, volgens onze experten van de dienst gezond is er wel een beperking: 

 • Psychologische zorg in de eerste lijn: interventies van korte duur en/of lage intensiteit die bijdragen tot het behoud of herstel van psychisch welzijn.
  Kinderen en adolescenten (-23 jaar) hebben recht op 10 individuele sessies of 8 groepssessies per periode van 12 maanden.
  Volwassenen (+15 jaar) hebben recht op 8 individuele sessies of 5 groepssessies.
 • Gespecialiseerde psychologische zorg: voor mensen die gespecialiseerde zorg nodig hebben vanwege een onderliggende psychische aandoening.
  Kinderen en adolescenten (-23 jaar) hebben recht op gemiddeld 10 individuele sessies (maximaal 20) of maximaal 15 groepssessies per periode van 12 maanden. Volwassenen (+15 jaar) hebben recht op gemiddeld 8 individuele sessies (maximaal 20) of maximaal 12 groepssessies.

 

Het aandeel van de patiënt in de prijs zal 11 euro per individuele sessie bedragen (4 euro als de patiënt recht heeft op onze verhoogde tegemoetkoming) en/of 2,5 euro per groepssessie. ^An