Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Koorts door corona? Paracetamol is eerste keuze

18 maart 2020

Koorts en spierpijn zijn typische symptomen van COVID-19. De Franse minister van Volksgezondheid waarschuwde recent dat niet-steroïdale anti-inflammatore geneesmiddelen (NSAID’s) de infectie door het coronavirus kunnen verergeren. Neem liever paracetamol, maar ga niet hamsteren.

Het Franse geneesmiddelenagentschap (ANSM) waarschuwde reeds vorig jaar dat NSAID’s bij infecties ernstige complicaties in de hand kunnen werken. Op het moment van deze studie was echter nog geen sprake van COVID-19. We weten dus niet of NSAID's ook infecties met het coronavirus kunnen verergeren. Uit voorzichtigheid kies je bij (courante) infecties liever voor paracetamol.

Sinds dit nieuws bekend werd gemaakt, raakt paracetamol - in navolging van de mondmaskers en de handgels - echter snel uitverkocht in de Belgische apotheken. Ga dus geen geneesmiddelen hamsteren, dat is onverstandig en onnodig. Laat de pijnstillers aan de mensen die ze echt nodig hebben.

Naar ons coronadossier

Ernstige bijwerkingen

Een Franse studie rond ibuprofen en ketoprofen, de twee NSAID’s die het vaakst worden ingezet tegen koorts en pijn, maakt melding van 337 gevallen van verergering van infecties bij gebruik van ibuprofen en van 49 bij ketoprofen (sinds 2000).

Het gaat daarbij om ernstige infecties die resulteerden in een hospitalisatie, een blijvend restletsel (amputatie ...) of overlijden. Ze tasten de huid en de weke delen aan, al kan het ook gaan om bloedvergiftiging, longinfecties of neurologische infecties. En dat al na slechts twee of drie dagen behandeling. 

Speel op veilig

Sowieso raden wij aan om voorzichtig te zijn met het gebruik van NSAID's. Bij pijn en/of koorts en met name bij courante infecties zoals keelpijn, verkoudheid, oorontsteking, hoest, longinfectie en huidletsel kies je doorgaans beter voor paracetamol, zeker als je iets op eigen houtje neemt. Tot slot zijn NSAID’s te mijden bij waterpokken en gordelroos.

Laat je bij het kiezen van je geneesmiddelen leiden door onze databank.

Naar de databank geneesmiddelen

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in onze community  Voeding & gezondheid te stellen

 12 reacties

User name
PRESENT BRIGITTA
28/03/2020

Als bedrijven die niet cruciaal zijn openblijven dan gaat de verspreiding van covid19gewoon verder gaan. Er zijn altijd mensen die de regels niet te nauw nemen en ook ziek komen werken.. En mensen verraden elkaar niet door loyaliteit en angst voor represailles. Ge moet wel In U kot blijven maar mag wel gaan werken, je kan toch ook bij elkaar komen en de veiligheidsnormen respecteren? Ik respecteer alle normen maar loop een enorm risi o op het werk en ben bang dat ik besmet zal worden en het overdragen naar mijn schoonmoeder van 86, mijn kleinkind dat suiker heeft mijzelf (57jaar)en mijn man die al drie keer een zware longontsteking gehad heeft.
Dat moest me toch even van het hart!
Grjs

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Ieder heeft er inderdaad zijn eigen verantwoordelijkheid in. Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels. ^Bertrand

User name
GILBERT MARTIN
30/03/2020

vraagje, mag ik naar aveve rijden om zaaigoed te kopen,want mijn serre is mooi maar zonder zaad zal er niet veel groeien (afstand ong 10km enkel)

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Goeie vraag! Dit mag voorlopig niet omdat het over een niet-essentiële verplaatsing gaat. ^Bertrand

User name
MICHEL DE SCHEPPER
30/03/2020

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of gewoon negeren en handen wassen?

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Het is best om ook de voeding inderdaad te wassen met water en zeep zodat je het risico verder kan verkleinen. ^Wim

User name
MICHEL DE SCHEPPER
30/03/2020

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of
gewoon negeren en handen wassen?

User name
DIDIER LANGASKENS
31/03/2020

Volgens de viroloog Van Ranst, hoef je niet overbezorgd te zijn bij het winkelen. Over los fruit deelde hij mee deze goed af te spoelen en over verpakte voeding zei hij dat de kans bijzonder klein is dat daar het virus op zou aanwezig zijn. Handen wassen na het winkelen blijft natuurijk de hoogste prioriteit!

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Toch doe je het beter wel omdat het virus niet in je voeding zit, maar het wel even kan overleven op de voeding. Je vindt meer info in dit artikel dat we daarover publiceerden: https://bit.ly/3avxe3i ^Wim

User name
RENAAT ILIANO
31/03/2020

Er zijn heel wat verplichtingen in verband met de verspreiding van het coronavirus. Heel terecht ook al gaan ze soms wel heel ver. Begrijp niet waarom men niet iedereen verplicht om in de omgeving van andere personen (warenhuizen, winkels, enz) een mondmasker te dragen. Bij gebrek eraan zijn er andere mogelijkheden (sjaal, hoge kraag, desnoods zakdoek met elastiekjes). Mijn dochter, die geen naaister is, heeft zelf mondmaskers gemaakt. Ook al beschermd het drager ervan niet, het zou op zijn minst de verspreiding tegen gaan.

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

We hebben een interessant artikel gemaakt over het nut van de verschillende mondmaskers, ik geef je even de link mee: https://bit.ly/3bFYCvS ^Bertrand

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Dat heeft weinig zin omdat mondmaskers van niet erg nuttig zijn om een infectie met het coronavirus te voorkomen. Je handen wassen is veel effectiever. ^Bertrand