Nieuws

Koorts door corona? Paracetamol is eerste keuze

18 maart 2020

Koorts en spierpijn zijn typische symptomen van COVID-19. De Franse minister van Volksgezondheid waarschuwde recent dat niet-steroïdale anti-inflammatore geneesmiddelen (NSAID’s) de infectie door het coronavirus kunnen verergeren. Neem liever paracetamol, maar ga niet hamsteren.

Het Franse geneesmiddelenagentschap (ANSM) waarschuwde reeds vorig jaar dat NSAID’s bij infecties ernstige complicaties in de hand kunnen werken. Op het moment van deze studie was echter nog geen sprake van COVID-19. We weten dus niet of NSAID's ook infecties met het coronavirus kunnen verergeren. Uit voorzichtigheid kies je bij (courante) infecties liever voor paracetamol.

Sinds dit nieuws bekend werd gemaakt, raakt paracetamol - in navolging van de mondmaskers en de handgels - echter snel uitverkocht in de Belgische apotheken. Ga dus geen geneesmiddelen hamsteren, dat is onverstandig en onnodig. Laat de pijnstillers aan de mensen die ze echt nodig hebben.

Naar ons coronadossier

Ernstige bijwerkingen

Een Franse studie rond ibuprofen en ketoprofen, de twee NSAID’s die het vaakst worden ingezet tegen koorts en pijn, maakt melding van 337 gevallen van verergering van infecties bij gebruik van ibuprofen en van 49 bij ketoprofen (sinds 2000).

Het gaat daarbij om ernstige infecties die resulteerden in een hospitalisatie, een blijvend restletsel (amputatie ...) of overlijden. Ze tasten de huid en de weke delen aan, al kan het ook gaan om bloedvergiftiging, longinfecties of neurologische infecties. En dat al na slechts twee of drie dagen behandeling. 

Speel op veilig

Sowieso raden wij aan om voorzichtig te zijn met het gebruik van NSAID's. Bij pijn en/of koorts en met name bij courante infecties zoals keelpijn, verkoudheid, oorontsteking, hoest, longinfectie en huidletsel kies je doorgaans beter voor paracetamol, zeker als je iets op eigen houtje neemt. Tot slot zijn NSAID’s te mijden bij waterpokken en gordelroos.

Laat je bij het kiezen van je geneesmiddelen leiden door onze databank.

Naar de databank geneesmiddelen