Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Slapeloosheid

22 juli 2020
slaap

Hebt u systematisch moeite om de slaap te vatten of komt u niet toe aan een goede nachtrust? Grijp dan niet meteen naar slaap- of kalmeermiddelen. Er bestaan wel degelijk betere en eenvoudige alternatieven.

Aandoening

Slapen is een diepere vorm van rust die spontaan volgt op ontspanning en noodzakelijk is om lichamelijk en geestelijk te herstellen. Maar liefst 43% van de Belgen slaapt echter slecht en bij 10 tot 15% van de volwassenen is dat chronisch. Slaapproblemen zoals slapeloosheid of slaapapneu zorgen voor een slaaptekort, wat dan weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, verminderde prestaties op het werk, depressiestoornissen

Slapeloosheid

Slapeloosheid is een verstoring van de duur en/of de kwaliteit van het slaapproces met een negatieve invloed op het functioneren overdag. Stelselmatig een slaaptekort hebben of slecht inslapen is nadelig voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De meeste mensen die aan slapeloosheid lijden, kunnen moeilijk inslapen. Andere vallen wel snel in slaap, maar worden meerdere keren per nacht wakker en kunnen dan niet meer inslapen of worden vroeg in de ochtend wakker.

Mogelijke oorzaken zijn spanningen, problemen, lichamelijke pijn, hoge bloeddruk, zwangerschap, de leeftijd, een te warme kamertemperatuur enz. Een volle of lege maag kan het inslapen bemoeilijken en alcohol verstoort de slaapstructuur. Ook geluiden of een partner met slaapproblemen kunnen uw slaap verstoren, zelfs als u er niet door gewekt wordt. Omgekeerd heeft regelmatige lichamelijke inspanning een gunstig effect, aangezien dit de diepe slaap verlengt.

Slaapapneu

Sommige mensen die snurken, stoppen met ademen tijdens hun slaap. Als die adempauzes langer dan 10 seconden duren, spreekt men van apneu. Treden ze meer dan 5 maal per uur op, dan is er sprake van een slaapapneusyndroom. De adempauzes veroorzaken slaapstoornissen, waardoor men opstaat met een gevoel van kortademigheid en/of vermoeidheid. Na een tijdje kan slaapapneu leiden tot ongecontroleerd inslapen overdag.