Dossier

Alcoholgels

27 november 2020

Een goede handhygiëne is de beste manier om een besmetting met het coronavirus te proberen voorkomen. Desinfecterende gels hebben daarin een belangrijke plaats ingenomen. Wij zetten alles op een rijtje wat je erover moet weten.

Hoe werkt een alcoholgel?

Alcohol kan het buitenste membraan van een virus vernietigen, waardoor de levensvatbaarheid wordt aangetast. Om dat te kunnen doen moet het alcoholpercentage van zo’n desinfecterende gel tussen 60 en 95 % liggen.

Hoe meer alcohol, hoe doeltreffender

De Belgische overheid hanteert een minimumpercentage van 70 %. Producten op basis van alcohol die minder dan 70 % alcohol bevatten, kunnen echter wel worden toegelaten wanneer ze aan bepaalde werkzaamheidstesten voldoen. Andere vooraanstaande bronnen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie leggen de grens dan weer op 60 %.

Dit alcoholpercentage kan op het etiket onder verschillende benamingen terug te vinden zijn: alcohol denat, isopropanol, ethanol of 1-propanol.  

Hoe dan ook, hoe lager dat alcoholpercentage, hoe minder doeltreffend de gel. 60 % is ideaal om bacteriën te doden, maar algemeen wordt aangenomen dat er iets meer nodig is voor een virus. Producten met een lager percentage kunnen je dus wel bescherming bieden, maar om het virus te vernietigen zal er een langer contact nodig zijn tussen de gel en het virus. Wrijf daarom bij gels met een percentage tussen 60 en 70 % wat langer in je handen. 

Niet voor alle virussen en bacteriën

Zo’n desinfecterende gel kan uiteraard enkel dat buitenste membraan afbreken als het virus in kwestie ook daadwerkelijk zo’n omhulsel heeft. Het rotavirus, poliovirus en hepatitis A-virus hebben die bijvoorbeeld niet en zijn dus ongevoelig voor alcohol. De verspreiding van het Covid-19-virus (en ook het griepvirus) kunnen wél worden afgeremd met zulke gels.

Belangrijk om te weten is ook dat zulke gels je handen niet reinigen. Heb je vuile handen, dan blijven water en zeep vereist.

De werkzaamheid van zo’n gel valt en staat natuurlijk bij hoe je hem gebruikt. Daarom leggen we je verder in dit dossier uit hoe je zo’n gel moet gebruiken.

Daarnaast geven we je eveneens antwoord op volgende vragen: