Nieuws

Zo houd je het altijd veilig, ongeacht de maatregelen

25 maart 2021

Wat mag en wat niet? Geraak jij ook verloren in het kluwen van de steeds veranderende maatregelen? Wij geven je enkele praktische tips hoe je het zelf veilig kunt houden, ongeacht welke maatregelen van kracht zijn.

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus worden voortdurend verstrengd en dan weer versoepeld. Wij geven je enkele tips hoe je het, ongeacht welke maatregelen van kracht zijn, zelf altijd veilig houdt. We mogen immers al onze inspanningen van de afgelopen maanden niet zomaar overboord gooien. Zolang er nog onvoldoende mensen gevaccineerd zijn, zullen we ook de komende maanden nog de nodige solidariteit aan de dag moeten leggen om deze gezondheidscrisis te kunnen overwinnen.

  1. Bewaar zoveel mogelijk 1,5 m afstand: Het aantal nauwe contacten dat we mogen hebben, wijzigt geregeld naargelang de ernst van de epidemie. Een nauw contact is iemand die geen huisgenoot is, maar waarmee je wel langer dan 15 minuten de afstand van 1,5 meter niet hanteert, terwijl minstens één van beiden geen mondmasker draagt. Daarom lijkt het ons het verstandigst om indien mogelijk met iedereen die geen huisgenoot is die 1,5 meter te bewaren. Het is de eenvoudigste maar ook de belangrijkste manier om jezelf en anderen te beschermen. Probeer ook zoveel mogelijk buiten af te spreken of op goed verluchte plaatsen. Was je handen ook regelmatig met water en zeep of ontsmet ze met alcoholgel.

  2. Kun je geen afstand bewaren, draag dan een mondmasker: Sinds 1 oktober is het niet langer verplicht om buiten een mondmasker te dragen. De enige uitzondering hierop zijn extreem drukke plaatsen, waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Deze plaatsen worden bepaald door lokale autoriteiten. Ook hier gebruik je volgens ons echter beter zelf je gezond verstand. Merk je dat het ergens te druk is om 1,5 meter afstand te bewaren, geef dan zelf het goede voorbeeld door je mondmasker op te zetten. Een masker verkleint immers de afstand die virusdeeltjes kunnen overbruggen en zorgt ervoor dat er minder aerosolwolken ontstaan. Daarom is het zeker op drukke plekken aan te raden om anderen te beschermen.

  3. Respecteer de quarantainemaatregelen: Wie symptomen vertoont van covid-19, neemt uiteraard het best zo snel mogelijk contact op met zijn/haar arts voor een test. In afwachting van dat resultaat dien je uit voorzorg in isolatie te blijven. Blijkt de test positief, dan mag je ten vroegste na tien dagen (te beginnen vanaf de start van de symptomen) uit isolatie, op voorwaarde dat je minstens drie dagen geen koorts had en je ademhalingssymtomen verbeterd zijn. Ook wanneer een van je nauwe contacten (dus iemand waarmee je langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter in contact bent geweest zonder mondmasker) besmet blijkt met het coronavirus, moet je in quarantaine. Een negatieve test op dag 7, te tellen vanaf de dag na het laatste hoogrisicocontact, is vereist om de quarantaine te laten stoppen. Voor deze test moet je trouwens nog steeds bij een arts passeren. Een zelftest volstaat niet om je quarantaine op te heffen.