Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Corona: drastische maatregelen om levens te redden

17 maart 2020

In heel Europa zijn drastische maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. ‘Social distancing’ en ‘flatten the curve’ zijn buzzwoorden. Maar wat betekent dit? En wat is het nut van deze drastische maatregelen?

Het coronavirus is heel besmettelijk: het verspreidt zich via kleine druppels die vrijkomen wanneer een besmet persoon niest of hoest. Via die druppeltjes komt het virus terecht in de lucht, op voorwerpen en oppervlakken. Wie die druppeltjes inademt of via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus.

Exponentiële stijging

Eén besmette persoon zal 2 tot 3 andere personen besmetten, die op hun beurt 2 tot 3 andere personen besmetten. Het aantal besmette personen stijgt daarom in een razendsnel tempo. De curve die het aantal besmette personen weergeeft in de tijd zal daarom exponentieel stijgen.
Na verloop van tijd zijn er echter ook mensen die genezen. Deze personen hebben antilichamen tegen het virus aangemaakt, waardoor ze niet meer opnieuw besmet kunnen worden en ook andere personen niet meer kunnen besmetten. De grafiek met het aantal besmette personen zal dan beginnen afvlakken, en uiteindelijk ook weer dalen. 

Zorgsector onder druk

Het virus zal dus vanzelf weer uitdoven, waarom zijn dan al deze maatregelen nodig? Omdat onze ziekenhuizen, en dan vooral de diensten intensieve zorgen met een beperkt aantal beademingstoestellen, de enorme toevloed aan besmette personen niet zullen aan kunnen. Zonder ingrijpende maatregelen zal de maximale capaciteit van onze ziekenhuizen overschreden worden. De artsen zullen dan niet meer alle patiënten kunnen helpen, en zullen moeten kiezen wie ze proberen in leven te houden en wie niet.

Hou je aan “social distancing”

Het risico op besmetting verkleint door ‘social distancing’: hiermee bedoelt men alle maatregelen om het contact tussen personen te verminderen, zoals meer dan een meter afstand houden van elkaar, alle niet-essentiële sociale contacten vermijden, enz. Hoe minder contact, hoe minder kans dat je iemand zal besmetten. Het doel is dus om de besmettingen meer te spreiden in de tijd. Als er minder mensen ziek worden op heel korte tijd, kunnen onze ziekenhuizen hopelijk beter omgaan met de toevloed van patiënten, waardoor ze meer patiënten kunnen redden. Het doel is dus om de grafiek met besmette personen af te vlakken, om onder de maximale capaciteit te blijven die onze ziekenhuizen aan kunnen. Vandaar dus de uitdrukking ‘flatten the curve’.

BRON: https://theconversation.com/uk

Daarom is het dus extreem belangrijk dat we de social distancing maatregelen correct opvolgen. Laten we allemaal samen onze verantwoordelijkheid nemen om de overbelasting van ons gezondheidssysteem te beperken en op deze manier mensenlevens te redden.

User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in onze community  Voeding & gezondheid te stellen

 12 reacties

User name
PRESENT BRIGITTA
28/03/2020

Als bedrijven die niet cruciaal zijn openblijven dan gaat de verspreiding van covid19gewoon verder gaan. Er zijn altijd mensen die de regels niet te nauw nemen en ook ziek komen werken.. En mensen verraden elkaar niet door loyaliteit en angst voor represailles. Ge moet wel In U kot blijven maar mag wel gaan werken, je kan toch ook bij elkaar komen en de veiligheidsnormen respecteren? Ik respecteer alle normen maar loop een enorm risi o op het werk en ben bang dat ik besmet zal worden en het overdragen naar mijn schoonmoeder van 86, mijn kleinkind dat suiker heeft mijzelf (57jaar)en mijn man die al drie keer een zware longontsteking gehad heeft.
Dat moest me toch even van het hart!
Grjs

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Ieder heeft er inderdaad zijn eigen verantwoordelijkheid in. Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels. ^Bertrand

User name
GILBERT MARTIN
30/03/2020

vraagje, mag ik naar aveve rijden om zaaigoed te kopen,want mijn serre is mooi maar zonder zaad zal er niet veel groeien (afstand ong 10km enkel)

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Goeie vraag! Dit mag voorlopig niet omdat het over een niet-essentiële verplaatsing gaat. ^Bertrand

User name
MICHEL DE SCHEPPER
30/03/2020

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of gewoon negeren en handen wassen?

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Het is best om ook de voeding inderdaad te wassen met water en zeep zodat je het risico verder kan verkleinen. ^Wim

User name
MICHEL DE SCHEPPER
30/03/2020

Hallo,
Wanneer ik boodschappen doe, neem ik voorverpakte en niet voorverpakte (bv. groenten en fruit) artikelen mee. Die kunnen dus al aangeraakt zijn door andere (eventueel besmette personen). Hoe ga ik daarmee om? Ontsmetten of afkuisen met een bepaald product, of
gewoon negeren en handen wassen?

User name
DIDIER LANGASKENS
31/03/2020

Volgens de viroloog Van Ranst, hoef je niet overbezorgd te zijn bij het winkelen. Over los fruit deelde hij mee deze goed af te spoelen en over verpakte voeding zei hij dat de kans bijzonder klein is dat daar het virus op zou aanwezig zijn. Handen wassen na het winkelen blijft natuurijk de hoogste prioriteit!

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Toch doe je het beter wel omdat het virus niet in je voeding zit, maar het wel even kan overleven op de voeding. Je vindt meer info in dit artikel dat we daarover publiceerden: https://bit.ly/3avxe3i ^Wim

User name
RENAAT ILIANO
31/03/2020

Er zijn heel wat verplichtingen in verband met de verspreiding van het coronavirus. Heel terecht ook al gaan ze soms wel heel ver. Begrijp niet waarom men niet iedereen verplicht om in de omgeving van andere personen (warenhuizen, winkels, enz) een mondmasker te dragen. Bij gebrek eraan zijn er andere mogelijkheden (sjaal, hoge kraag, desnoods zakdoek met elastiekjes). Mijn dochter, die geen naaister is, heeft zelf mondmaskers gemaakt. Ook al beschermd het drager ervan niet, het zou op zijn minst de verspreiding tegen gaan.

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

We hebben een interessant artikel gemaakt over het nut van de verschillende mondmaskers, ik geef je even de link mee: https://bit.ly/3bFYCvS ^Bertrand

User name Moderator
Bertrand | Moderator
31/03/2020

Dat heeft weinig zin omdat mondmaskers van niet erg nuttig zijn om een infectie met het coronavirus te voorkomen. Je handen wassen is veel effectiever. ^Bertrand