Nieuws

Corona: drastische maatregelen om levens te redden

17 maart 2020

In heel Europa zijn drastische maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. ‘Social distancing’ en ‘flatten the curve’ zijn buzzwoorden. Maar wat betekent dit? En wat is het nut van deze drastische maatregelen?

Het coronavirus is heel besmettelijk: het verspreidt zich via kleine druppels die vrijkomen wanneer een besmet persoon niest of hoest. Via die druppeltjes komt het virus terecht in de lucht, op voorwerpen en oppervlakken. Wie die druppeltjes inademt of via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus.

Exponentiële stijging

Eén besmette persoon zal 2 tot 3 andere personen besmetten, die op hun beurt 2 tot 3 andere personen besmetten. Het aantal besmette personen stijgt daarom in een razendsnel tempo. De curve die het aantal besmette personen weergeeft in de tijd zal daarom exponentieel stijgen.
Na verloop van tijd zijn er echter ook mensen die genezen. Deze personen hebben antilichamen tegen het virus aangemaakt, waardoor ze niet meer opnieuw besmet kunnen worden en ook andere personen niet meer kunnen besmetten. De grafiek met het aantal besmette personen zal dan beginnen afvlakken, en uiteindelijk ook weer dalen. 

Zorgsector onder druk

Het virus zal dus vanzelf weer uitdoven, waarom zijn dan al deze maatregelen nodig? Omdat onze ziekenhuizen, en dan vooral de diensten intensieve zorgen met een beperkt aantal beademingstoestellen, de enorme toevloed aan besmette personen niet zullen aan kunnen. Zonder ingrijpende maatregelen zal de maximale capaciteit van onze ziekenhuizen overschreden worden. De artsen zullen dan niet meer alle patiënten kunnen helpen, en zullen moeten kiezen wie ze proberen in leven te houden en wie niet.

Hou je aan “social distancing”

Het risico op besmetting verkleint door ‘social distancing’: hiermee bedoelt men alle maatregelen om het contact tussen personen te verminderen, zoals meer dan een meter afstand houden van elkaar, alle niet-essentiële sociale contacten vermijden, enz. Hoe minder contact, hoe minder kans dat je iemand zal besmetten. Het doel is dus om de besmettingen meer te spreiden in de tijd. Als er minder mensen ziek worden op heel korte tijd, kunnen onze ziekenhuizen hopelijk beter omgaan met de toevloed van patiënten, waardoor ze meer patiënten kunnen redden. Het doel is dus om de grafiek met besmette personen af te vlakken, om onder de maximale capaciteit te blijven die onze ziekenhuizen aan kunnen. Vandaar dus de uitdrukking ‘flatten the curve’.

BRON: https://theconversation.com/uk

Daarom is het dus extreem belangrijk dat we de social distancing maatregelen correct opvolgen. Laten we allemaal samen onze verantwoordelijkheid nemen om de overbelasting van ons gezondheidssysteem te beperken en op deze manier mensenlevens te redden.