Nieuws

Zijn wegwerphandschoenen nuttig tegen corona?

20 april 2020

Meer en meer mensen gebruiken wegwerphandschoenen om niet in contact te komen met het coronavirus. Maar dit helpt enkel als je ze volgens heel strikte regels gebruikt, anders hebben ze geen enkele zin.

De laatste tijd zien we steeds vaker dat personeel en klanten van winkels en supermarkten wegwerphandschoenen dragen. Maar dat kan enkel de kans op besmetting met het coronavirus verkleinen als je ze correct gebruikt en verwijdert. De handen regelmatig wassen met water en zeep is veel belangrijker.

Nuttig voor gezondheidswerkers

Het nieuwe coronavirus verspreidt zich via druppels die vrijkomen wanneer je hoest of niest. Maar de druppels kunnen ook terechtkomen op klinken, tafels, toetsenborden ... en dus ook bijvoorbeeld op de handvaten van winkelkarren of diepvriezers in de supermarkt. Kom je daar als gezond persoon aan met je handen en raak je nadien je mond, neus of ogen aan (wat onbewust heel vaak gebeurt), dan kun je besmet geraken.

Als besmetting ook via de handen kan gebeuren, lijkt het logisch dat het dragen van wegwerphandschoenen de kans op besmetting kan verminderen. Voor verzorgers van (vermoedelijk) besmette personen en voor wie lichaamsmateriaal van besmette personen onderzoekt in het labo zijn wegwerphandschoenen daarom essentieel als beschermingsmateriaal. Maar hier geldt een uiterst belangrijke nuance: gezondheidswerkers weten hoe ze de handschoenen correct moeten gebruiken en verwijderen. Hetzelfde geldt trouwens voor mondmaskers.

Gezicht niet aanraken

Als je wegwerphandschoenen niet correct gebruikt, hebben ze geen echter enkel nut en geven ze zelfs een vals gevoel van veiligheid. Van zodra je met je handschoenen een (vermoedelijk) besmet oppervlak aanraakt, is er geen enkel verschil meer met de situatie zonder handschoenen. Alle voorwerpen die je vervolgens aanraakt worden mogelijkerwijze ook besmet. Ben je aan het winkelen met handschoenen aan, dan mag je dus absoluut niet aan je gezicht komen of aan voorwerpen die later in contact kunnen komen met je gezicht, zoals je bril of je telefoon.

Sommigen beweren dat handschoenen dragen hen helpt om beter te onthouden dat ze hun gezicht niet mogen aanraken. Als dat zo is en je er in slaagt om alle contact met je gezicht te vermijden, dan kunnen handschoenen inderdaad nuttig zijn ... als je ze ook correct verwijdert.

In de vuilnisbak

Nadat je ze correct hebt verwijderd, werp je de handschoenen in een gesloten vuilnisbak. Hergebruik ze zeker niet. Hetzelfde geldt trouwens voor gebruikte mondmaskers en zakdoeken. Er duiken de laatste tijd heel wat berichten op van mensen die deze laten rondslingeren op straat of op een parking van de supermarkt. Doe dat niet, anders riskeren diegenen die ze moeten opruimen om besmet te geraken.