Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Het coronavirus en je gezondheid: veelgestelde vragen

17 maart 2020

Het coronavirus is nu ook in België aan een opmars toe. Paniek is niet nodig, maar het correct opvolgen van de maatregelen die de Belgische gezondheidsautoriteiten aanbevelen is noodzakelijk. Burgerzin is het beste wapen om de verspreiding van de aandoening onder controle te houden en ervoor te zorgen dat ons gezondheidssysteem niet overbelast geraakt.

Wat moet je weten over corona

Wat is het nieuwe coronavirus?

Het nieuwe coronavirus, dat COVID-19 werd gedoopt, behoort tot de familie van coronavirussen, die infecties kunnen veroorzaken gaande van een onschuldige verkoudheid tot ernstige ziekten (denk maar aan de SARS- en MERS-coronavirussen die enkele jaren geleden opdoken). De uitbraak van COVID-19 startte eind 2019 in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Vandaar verspreidde het virus zich in een sneltempo naar vele andere landen.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

De symptomen van een infectie met het nieuwe coronavirus zijn hoge koorts, hoesten en ademnood. Bij een radiologisch onderzoek vinden artsen tekenen van een ernstige longaantasting. Vooral bij personen met een verzwakt immuunsysteem (ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen) kan dit fataal worden.

Niet-steroïdale anti-inflammatore geneesmiddelen (NSAID’s), die vaak ingenomen worden tegen koorts en pijn, zouden de infectie door het coronavirus kunnen verergeren. Hou het dus bij paracetamol.

Hoe herken ik het coronavirus?

Als je je ziek voelt, meer dan 38° C koorts hebt, hoest, keelpijn of andere ademhalingsklachten ontwikkelt, neemt best telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Ga niet onaangekondigd naar de wachtzaal of naar spoed, om te vermijden dat je andere personen besmet. De arts zal beoordelen of er voor jou een test op COVID-19 nodig is en welke maatregelen nodig zijn.

Welke maatregelen kan ik treffen?

Besmetting met COVID-19 gebeurt via druppeltjes in de lucht wanneer besmette mensen hoesten of niezen. Daarom adviseert de FOD Volksgezondheid de bevolking om volgende voorzorgsmaatregelen te nemen, welke grotendeels dezelfde zijn als diegene die je ook tegen de gewone griep beschermen:

 • Respecteer nauwgezet alle maatregelen van de overheid om elk niet-essentieel sociaal contact te vermijden. Door nu allemaal onze verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we mensenlevens redden.
 • Vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen;
 • Vermijd om handen en kussen te geven;
 • Hanteer een goede handhygiëne (oa. handen regelmatig wassen met water en zeep);
 • Moet je zelf niezen of hoesten, bedek dan je mond en neus met een wegwerpzakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand, hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog;
 • Probeer erop te letten je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen; 
 • Blijf thuis als je ziek bent en neem eventueel paracetamol tegen koorts en pijn, maar ga geen geneesmiddelen hamsteren;
 • Het dragen van mondmaskers op publieke plaatsen heeft geen meerwaarde; het wordt enkel aangeraden voor verzorgend personeel en laboratoriumpersoneel die in contact komen met patiënten met het coronavirus;
 • Zelf mondmaskers maken en doneren is een mooi initiatief, maar hou er wel rekening mee dat zulke chirurgische maskers enkel geschikt zijn voor (mogelijk) besmette patiënten en niet voor zorgverleners;
 • Personen of bedrijven die toch nog respiratoire maskers met de code FFP2, FFP3 of N95 in hun bezit hebben, worden opgeroepen deze maskers af te geven aan het onthaal van een ziekenhuis in de buurt.

Wat kan ik doen om mijn weerstand te verbeteren?

Het internet puilt uit van de tips om je te wapenen tegen het coronavirus en je weerstand te boosten. Maar wat is er zinvol en wat niet?

 • Voedingssupplementen, vitaminen en mineralen:
  Voor de meeste mensen zijn voedingssupplementen overbodig. In principe krijgt een gezonde persoon alle nodige vitaminen en mineralen binnen via zijn dagelijkse voeding. Wie gezond en gevarieerd eet, hoeft dus niet zijn toevlucht te nemen tot supplementen. Bovendien is er vaak onvoldoende bewijs dat dergelijke supplementen ook effectief het immuunsysteem versterken. Jammer genoeg is het voor gezondheidsclaims op voedingssupplementen met planten vaak nog niet duidelijk of deze al dan niet wettelijk toegelaten zijn. Geloof dus niet blindelings de claims van de fabrikant!

  Meer over de zin en onzin van voedingssupplementen voor meer weerstand en vitaliteit vind je terug in ons dossier.

  Voor meer informatie over vitaminen en mineralen en in welke voedingsmiddelen je ze kunt vinden, kun je terecht in dit dossier.
 • Er is geen enkel bewijs dat medische hulpmiddelen zoals ViruProtect Coldspray je beschermen tegen het coronavirus. Bovendien hebben wij onze bedenkingen bij de veiligheid van dit product.
 • Het coronavirus kan tijdelijk overleven op oppervlakken. Deel daarom geen bestek of servies, was regelmatig de handen (o.a. nadat je boodschappen hebt gedaan) en volg de algemene hygiënevoorschriften in de keuken. Virussen zijn gevoelig voor hitte, dus eet liever geen rauw vlees en verhit je eten grondig.
 • Aanpassingen in levensstijl
  Sommige eenvoudige tips helpen wel om je immuunsysteem te wapenen tegen het coronavirus.
 1. Eet gevarieerd en evenwichtig. Geef de voorkeur aan verse producten, en eet veel groenten en fruit. Vermijd overmatig alcoholgebruik.
 2. Vermijd stress, want dit maakt je vatbaarder voor (luchtweg)infecties en allerhande andere aandoeningen. Alles wat je helpt om te ontspannen (vb. ademhalingsoefeningen) is dus een aanrader.
 3. Zorg dat je voldoende en regelmatig slaapt.

Kunnen coronavirussen overleven en besmettelijk blijven op vaste en droge oppervlakken, op voedselverpakkingen?

Hoe stabiel coronavirussen blijven, hangt af van verschillende factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid en oppervlaktecondities, evenals van de specifieke virusstammen en de hoeveelheid virus. Over het algemeen zijn menselijke coronavirussen niet bijzonder stabiel op droge oppervlakken. Na enkele uren tot dagen worden ze vanzelf inactief. Heel specifieke termijnen hebben we nog niet voor COVID-19.

Uit voorzorg respecteer je het best de algemene hygiënische voorzorgsmaatregelen, zoals de handen wassen met water en zeep (of het gebruik van gel op alcoholbasis in afwezigheid van zeep en water) nadat je verpakkingen hebt aangeraakt, bijvoorbeeld na het winkelen. Probeer zo weinig mogelijk je mond, ogen en gezicht aan te raken. Reinig eventueel de betrokken oppervlakken (zoals aanrecht en tafel) met water en zeep.

Kan het coronavirus worden overgedragen via borden en bestek in kantines en andere plaatsen waar mensen samen eten?

Wanneer een besmet persoon niest of hoest op bestek of servies, dan kan het virus enige tijd overleven op deze oppervlakken. Wanneer er vervolgens (on)rechtstreeks contact is tussen deze oppervlakken en de slijmvliezen (mond, keel of ogen) van een gezond iemand, kan ook deze persoon besmet raken.

Kunnen we het virus doden door af te wassen?

Het genetisch materiaal van coronavirussen is bedekt met een laag vet (de lipidelaag), waardoor ze gevoelig reageren op stoffen die vet oplossen zoals alcoholen, zeep of afwasmiddelen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat deze producten het virusoppervlak beschadigen en het virus inactief maken, zeker wanneer je de vaatwasser laat draaien op 60°C of hoger.

Kun je besmet raken via besmet bevroren voedsel? 

De eerder bekende coronavirussen SARS en MERS zijn bestand tegen afkoelende omstandigheden en kunnen tot twee jaar in bevroren toestand besmettelijk blijven bij -20°C. Tot dusver is er echter geen bewijs van infectie voor COVID-19 door voedselconsumptie, inclusief bevroren voedsel. Het advies is om de algemene hygiënevoorschriften voor het bereiden van voedsel strikt toe te passen.

Kunnen coronavirussen van dieren op mensen worden overgedragen?

In theorie is het mogelijk dat geïnfecteerde dieren via hun ademhaling of uitscheidingen coronavirussen in de omgeving uitstoten. Bij nauw contact zouden dieren dus mensen kunnen besmetten. Het is nog niet precies bekend of dieren een bron van infectie zijn geweest voor de epidemie in China, maar het nieuwe virus lijkt heel erg op een coronavirus dat vleermuizen infecteert.

Hoogstwaarschijnlijk speelde er tussen de mens en de vleermuis nog een tussengastheer mee, zoals een huisdier of wild dier, maar zeker weten we dat nog niet. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) benadrukt dat hoewel dieren in China de waarschijnlijke bron van de eerste infectie waren, het virus zich van persoon tot persoon verspreidt - voornamelijk via ademhalingsdruppels van mensen via niezen, hoesten of uitademen.

Waar vind ik meer informatie?

Zoek je online meer informatie over het coronavirus, kijk dan met een kritische blik naar de bron. Er circuleren intussen al verscheidene valse nieuwsberichten.
Op de website van de FOD Volksgezondheid vind je steeds betrouwbare informatie over COVID-19. Je vindt er ook de antwoorden op veelgestelde vragen. Wie met vragen zit kan ook telefoneren naar: 0800/14689. Uiteraard kun je ook op onze website terecht voor correcte informatie.

Reis annuleren?

Heb je een reis geboekt en wil je deze annuleren omwille van de COVID-19 uitbraak? Dat kan natuurlijk altijd, maar hoogstwaarschijnlijk zul je wel annuleringskosten moeten betalen. Je leest er meer over in ons dossier met veelgestelde vragen voor reizigers.

Naar het dossier met informatie voor reizigers


User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in onze community  Voeding & gezondheid te stellen

 1 reacties

User name
PRESENT BRIGITTA
28/03/2020

Als bedrijven die niet cruciaal zijn openblijven dan gaat de verspreiding van covid19gewoon verder gaan. Er zijn altijd mensen die de regels niet te nauw nemen en ook ziek komen werken.. En mensen verraden elkaar niet door loyaliteit en angst voor represailles. Ge moet wel In U kot blijven maar mag wel gaan werken, je kan toch ook bij elkaar komen en de veiligheidsnormen respecteren? Ik respecteer alle normen maar loop een enorm risi o op het werk en ben bang dat ik besmet zal worden en het overdragen naar mijn schoonmoeder van 86, mijn kleinkind dat suiker heeft mijzelf (57jaar)en mijn man die al drie keer een zware longontsteking gehad heeft.
Dat moest me toch even van het hart!
Grjs