Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Het coronavirus en je gezondheid: veelgestelde vragen

28 april 2020

Het coronavirus is nu ook in België aan een opmars toe. Paniek is niet nodig, maar het correct opvolgen van de maatregelen die de Belgische gezondheidsautoriteiten aanbevelen is noodzakelijk. Burgerzin is het beste wapen om de verspreiding van de aandoening onder controle te houden en ervoor te zorgen dat ons gezondheidssysteem niet overbelast geraakt.

Wat moet je weten over corona

Wat is het nieuwe coronavirus?

Het nieuwe coronavirus, dat SARS-CoV-2 werd gedoopt, behoort tot de familie van coronavirussen, die infecties kunnen veroorzaken gaande van een onschuldige verkoudheid tot ernstige ziekten (denk maar aan de SARS- en MERS-coronavirussen die enkele jaren geleden opdoken). De uitbraak van het nieuwe virus startte eind 2019 in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Vandaar verspreidde het virus zich in een sneltempo over de hele wereld.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

De meest voorkomende symptomen van een infectie met het nieuwe coronavirus zijn hoge koorts, hoesten en ademnood. Bij een radiologisch onderzoek vinden artsen tekenen van een ernstige longaantasting. Vooral bij personen met een verzwakt immuunsysteem (ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten of longaandoeningen) kan dit fataal worden. Andere klachten treden soms al op in een eerder stadium van de ziekte, nog voor de ademhalingsklachten. Het gaat dan onder andere om vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn of pijn achter de ogen, waterige diarree zonder duidelijke oorzaak, verlies van geur of smaak, en verlies van eetlust.

Hooikoorts of corona?

Beschaamd om te niezen in de supermarkt of je er met tranende ogen en een loopneus te vertonen? Veel kans dat je vies wordt bekeken als ‘vermoedelijk besmet met het coronavirus’. Onterecht, want deze symptomen zijn immers veel kenmerkender voor hooikoorts dan voor COVID-19. Wij zetten ze nog eens op een rijtje:

  Covid-19 Hooikoorts
Hoesten Vaak (droge hoest) Soms
Kortademigheid Soms -
Niezen - Vaak
Loopneus, jeukende neus Zelden Vaak
Keelpijn Soms Soms (kriebel in keel)
Koorts Vaak -
Vermoeidheid Soms Soms
Hoofdpijn Soms Soms
Spierpijn Soms -
Diarree Zelden -
Jeukende tranende ogen - Vaak
Verlies van geur of smaak Vaak Soms

Wil je meer weten over hooikoorts en hoe je de symptomen ervan kan verlichten, raadpleeg dan ons dossier.

Hoe herken ik het coronavirus?

Als je je ziek voelt, meer dan 38° C koorts hebt, hoest, keelpijn of andere ademhalingsklachten ontwikkelt, neem je best telefonisch contact met de huisarts. Maar ook bij andere klachten zoals verlies van geur of smaak, extreme vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, pijn achter de ogen of diarree, raadpleeg je het best je arts. Ga niet onaangekondigd naar de wachtzaal of naar spoed, om te vermijden dat je andere personen besmet. De arts zal beoordelen of er voor jou een test op COVID-19 nodig is en welke maatregelen nodig zijn.

Heb je een ander medisch probleem? Aarzel niet om een arts te bellen. Medische hulp uitstellen uit vrees voor besmetting kan immers leiden tot ernstige complicaties.

Welke maatregelen kan ik treffen?

Besmetting met SARS-CoV-2 gebeurt via druppeltjes in de lucht wanneer besmette mensen hoesten of niezen. Wetenschappers zijn het er nog niet over eens of de kleine druppeltjes die vrijkomen wanneer een besmette persoon praat of uitademt ook anderen kunnen besmetten. De FOD Volksgezondheid adviseert de bevolking om volgende voorzorgsmaatregelen te nemen, welke grotendeels dezelfde zijn als diegene die je ook tegen de gewone griep beschermen:

 • Respecteer nauwgezet alle maatregelen van de overheid om elk niet-essentieel sociaal contact te vermijden. Door nu allemaal onze verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we mensenlevens redden.
 • Vermijd nauw contact met personen met symptomen van luchtwegaandoeningen;
 • Vermijd om handen en kussen te geven;
 • Hanteer een goede handhygiëne (oa. handen regelmatig wassen met water en zeep);
 • Moet je zelf niezen of hoesten, bedek dan je mond en neus met een wegwerpzakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand, hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog;
 • Probeer erop te letten je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen; 
 • Blijf thuis als je ziek bent en neem eventueel paracetamol tegen koorts en pijn, maar ga geen geneesmiddelen hamsteren;
 • Het dragen van mondmaskers is op bepaalde publieke plaatsen verplicht of sterk aanbevolen. 
 • Wegwerphandschoenen zijn niet nuttig als je ze niet correct gebruikt en gevens zelfs een vals gevoel van veiligheid.

Bestaan er medicijnen tegen het coronavirus?

Neen, er is op dit moment geen geneesmiddel tegen het coronavirus waarvan de werkzaamheid en veiligheid bewezen is. 

Wereldwijd werken onderzoekers momenteel wel aan vaccins en geneesmiddelen om het coronavirus te bestrijden, vaak ook met belastinggeld. Het is belangrijk dat deze middelen voor iedereen die ze nodig heeft beschikbaar en betaalbaar zijn. Daarom roepen wij overheden op om voorwaarden te stellen aan publiekgefinancierd onderzoek.

Zit je ziek thuis, kies dan voor paracetamol om koorts en pijn te bestrijden. Niet-steroïdale anti-inflammatore geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen en ketoprofen, kunnen bij infecties immers ernstige complicaties in de hand werken.

Er is geen enkel bewijs dat medische hulpmiddelen zoals ViruProtect Coldspray je beschermen tegen het coronavirus. Bovendien hebben wij onze bedenkingen bij de veiligheid van dit product. Hetzelfde geldt voor homeopathie. CBD olie, essentiële oliën en Chinese kruidenmengsels.

Neem je bloeddrukverlagers of afweeronderdrukkende medicijnen? Stop je medicatie dan zeker niet preventief.

Wat kan ik doen om mijn weerstand te verbeteren?

Het internet puilt uit van de tips om je te wapenen tegen het coronavirus en je weerstand te boosten. Maar wat is er zinvol en wat niet?

 • Voedingssupplementen, vitaminen en mineralen:
  Voor de meeste mensen zijn voedingssupplementen overbodig. In principe krijgt een gezonde persoon alle nodige vitaminen en mineralen binnen via zijn dagelijkse voeding. Wie gezond en gevarieerd eet, hoeft dus niet zijn toevlucht te nemen tot supplementen. Bovendien is er vaak onvoldoende bewijs dat dergelijke supplementen ook effectief het immuunsysteem versterken. Geloof dus niet blindelings de claims van de fabrikant!

  Meer over de zin en onzin van voedingssupplementen voor meer weerstand en vitaliteit vind je terug in ons dossier.

  Voor meer informatie over vitaminen en mineralen en in welke voedingsmiddelen je ze kunt vinden, kun je terecht in dit dossier
 • Aanpassingen in levensstijl
  Sommige eenvoudige tips helpen wel om je immuunsysteem te wapenen tegen het coronavirus.
 1. Eet gevarieerd en evenwichtig. Geef de voorkeur aan verse producten, en eet veel groenten en fruit. Vermijd overmatig alcoholgebruik. Probeer ook eens een aantal gezonde (minder bekende) alternatieven voor je vertrouwde basisproducten. Bestel je liever online en ben je op zoek naar een alternatief voor de online supermarkt, dan geven we je alvast wat ideeën voor enkele gezondige (en vaak duurzame) alternatieven.
 2. Vermijd stress, want dit maakt je vatbaarder voor (luchtweg)infecties en allerhande andere aandoeningen. Alles wat je helpt om te ontspannen (vb. ademhalingsoefeningen) is dus een aanrader. Dagelijks gaan wandelen, joggen of fietsen helpt je te ontspannen en zorgt er bovendien voor dat je voldoende vitamine D aanmaakt. Heb je nood aan psychische hulp, wacht dan niet te lang om hulp te zoeken. Heel wat psychologen bieden tele- en onlinebegeleiding, die in sommige gevallen ook terugbetaald wordt.
 3. Zorg dat je voldoende en regelmatig slaapt.

Kunnen coronavirussen overleven en besmettelijk blijven op vaste en droge oppervlakken, op voedselverpakkingen?

Volgens een recente studie overleeft het nieuwe coronavirus in labo-omstandigheden 3 uur in fijne druppeltjes in de lucht, 24 uur op karton en 2 tot 3 dagen op plastic of metalen oppervlakken; op koper was het virus na 4 uur niet meer levensvatbaar.

Het gaat hier echter om labo-omstandigheden, waar je experimenteert onder ideale condities. In werkelijkheid heb je te maken met temperatuurschommelingen, luchtvochtigheid en andere omstandigheden die zo’n virus geen goed doen. In labo-situaties zien we dat het aantal virusdeeltjes daalt naarmate de tijd vordert. Hoe minder virus teruggevonden wordt, hoe lager het risico op besmetting. Dus het niet is omdat enkele viruspartikels in labocondities nog konden gedetecteerd worden na 2 tot 3 dagen dat je daar dan ook ziek kan van worden. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Uit voorzorg respecteer je het best de algemene hygiënische voorzorgsmaatregelen, zoals de handen wassen met water en zeep (of het gebruik van gel op alcoholbasis in afwezigheid van zeep en water) nadat je verpakkingen hebt aangeraakt, bijvoorbeeld na het winkelen. Probeer zo weinig mogelijk je mond, ogen en gezicht aan te raken. Reinig eventueel de betrokken oppervlakken (zoals aanrecht en tafel) met water en zeep.

Hoe kan het coronavirus geïnactiveerd worden?

Het genetisch materiaal van coronavirussen is bedekt met een laag vet (de lipidelaag), waardoor ze gevoelig reageren op stoffen die vet oplossen zoals alcoholen, zeep of afwasmiddelen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat deze producten het virusoppervlak beschadigen en het virus inactief maken. Daarom dat handen wassen met zeep zo’n goede voorzorgsmaatregel is om besmetting te voorkomen, en dat alcohol (minimum 60%) en javel aangeraden worden om vaak gebruikte oppervlakken te ontsmetten.

We weten nog niet op welke temperatuur het SARS-CoV2-virus geïnactiveerd wordt. Maar we weten dit wel voor andere virussen uit de familie van coronavirussen (MERS, SARS). Verhitten tot 60°C lijkt voldoende om dergelijke virussen te doden. Anses, het Franse voedselagentschap, adviseert om je eten te verhitten tot 63°C gedurende vier minuten.

Kan je via voedingsmiddelen besmet worden met het coronavirus?

De kans is klein. Momenteel is er namelijk geen bewijs dat voedsel een infectiebron zou kunnen zijn voor het coronavirus, bevestigt het Europees Voedselagentschap (EFSA). Ervaringen met eerdere uitbraken van verwante coronavirussen, zoals de SARS- en MERS-coronavirussen, toonden aan dat er geen besmetting plaatsvond via voedingsmiddelen. Op dit moment is er dan ook geen bewijs dat het SARS-CoV-2 virus in dit opzicht anders is.

Ook het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) benadrukt dat het virus zich van persoon tot persoon verspreidt - voornamelijk via ademhalingsdruppels van mensen via niezen, hoesten of uitademen - en dus niet via besmet voedsel of geïmporteerde producten.

Toch blijft een goede hygiëne onontbeerlijk als je met voeding omgaat. Het virus kan immers tijdelijk overleven op oppervlakken, dus ook op voedingsmiddelen. Als je twijfels hebt over bepaalde groenten of fruit (omdat je vreest dat iemand erop geniest of gehoest heeft) die je rauw opeet en je meer zekerheid wil, kun je schillen, verhitten of grondig spoelen met water en drogen met keukenpapier. Een andere optie is om het voedingsmiddel in kwestie niet onmiddellijk te consumeren, gezien het virus in de beste omstandigheden maar enkele dagen aanwezig blijft en de kans op besmetting via deze weg nog kleiner wordt hoe langer je wacht. Handen wassen bij het bereiden en algemene hygiëne in de keuken blijven het belangrijkst.

Kan het coronavirus worden overgedragen via borden en bestek?

Wanneer een besmet persoon niest of hoest op bestek of servies, dan kan het virus enige tijd overleven op deze oppervlakken. Wanneer er vervolgens (on)rechtstreeks contact is tussen deze oppervlakken en de slijmvliezen (mond, keel of ogen) van een gezond iemand, kan ook deze persoon besmet raken.

Deel daarom geen bestek of servies met besmette personen. Gebruik warm water en afwasmiddel om af te wassen, of laat de vaatwasser (mét vaatwasmiddel) draaien op 60°C of hoger. 

Kun je besmet raken via besmet bevroren voedsel? 

De eerder bekende coronavirussen SARS en MERS zijn bestand tegen afkoelende omstandigheden en kunnen tot twee jaar in bevroren toestand besmettelijk blijven bij -20°C. Tot dusver is er echter geen bewijs van infectie voor COVID-19 door voedselconsumptie, inclusief bevroren voedsel. Het advies is om de algemene hygiënevoorschriften voor het bereiden van voedsel strikt toe te passen.

Kunnen coronavirussen van dieren op mensen worden overgedragen?

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) benadrukt dat hoewel dieren in China de waarschijnlijke bron van de eerste infectie waren, het virus zich van persoon tot persoon verspreidt - voornamelijk via ademhalingsdruppels van mensen via niezen, hoesten of uitademen. Tot nog toe bestaat er geen enkel bewijs dat huisdieren hun baasjes kunnen besmetten met het nieuwe coronavirus. Er is dan ook geen enkele reden om je huisdier weg te brengen naar een asiel. Sinds het uitbreken van de epidemie zijn er enkele zeldzame gevallen waarbij het virus werd overgedragen van mens op dier. Het wetenschappelijk comité van het FAVV bevestigt echter dat het risico beperkt is.

Bij wijze van voorzorgsmaatregelen laat je je beter niet likken door je huisdier, kom je liever niet aan zijn neus, en deel je geen voeding. Een goede handhygiëne blijft ook onmisbaar.

GAIA, de vereniging die opkomt voor dierenrechten, heeft een gratis nummer in het leven geroepen voor al jouw vragen over huisdieren in tijden van corona en quarantaine: 0800 53 335

Bekijk ook hun FAQ over dit onderwerp.

Er is op dit moment ook geen enkel bewijs dat het nieuwe coronavirus kan overgedragen worden op mensen via muggen, teken of andere insecten of spinachtigen.

Waar vind ik meer informatie?

Zoek je online meer informatie over het coronavirus, kijk dan met een kritische blik naar de bron. Er circuleren intussen al verscheidene valse nieuwsberichten, zoals de bewering dat het virus een smoesje zou zijn om de schade aangericht door 5G-straling te verdoezelen. .
Op de website van de FOD Volksgezondheid vind je steeds betrouwbare informatie over COVID-19. Je vindt er ook de antwoorden op veelgestelde vragen. Wie met vragen zit kan ook telefoneren naar: 0800/14689. Uiteraard kun je ook op onze website terecht voor correcte informatie.

Onze experts staan klaar voor jou

Heb je zorgen door het coronavirus? Zijn je reisplannen in de war gestuurd? Maak je je zorgen over je krediet? Je leest meer over je rechten in ons dossier met veelgestelde vragen over je geld en je rechten.

Naar de veelgestelde vragen 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

211 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020

Sinds er meer mondmaskers worden gedragen zijn meer mensen bewust van het feit dat er een virus is en dat we elkaar moeten/kunnen beschermen.
Er zullen altijd mensen zijn die alleen aan eigen ongemak denken, maar door overal geconfronteerd te worden met maskers, doen ook meer mensen aan social distancing e.d.
Dat is geen direct nut, maar indirect heeft het wel voordelen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

Beste helaas ervaar ik het omgekeerde.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020
, Gereageerd:

En de cijfers aangaande het toenemend aantal besmettingen spreken voor zich, heel wat mensen nemen het blijkbaar niet zo nauw met de veiligheidsmaatregelen. Naast een goede handhygiëne en het bewaren van de nodige afstand is het dragen van een mondmasker een essentieel onderdeel om coronabesmettingen te beperken. Meer info over onze tips en tricks lees je in ons dossier via de link: https://bit.ly/31a3C9J  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

heel fijn reactie

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2020

geen probleem met het dragen van mondmasker in drukke straten en wlnkels,zal mij aan de regels houden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Ik ben eerlijk - in de mondmasker voel ik me als een schaap die voor zuurstof moet betalen (dus boetes betalen), en in de masker zelf kan ik niet ademen en wordt ik slecht van. Mijn gezondheid (en van andere mensen) moet dus kapot uit "voorzorg" dat de maskers misschien ergens een bepaalde rol kunnen spelen (dat geen enkele studie bewijst) voor het virus dat maar 1 van zo veel virussen op de aarde is. We kunnen ons niet opsluiten van alle virussen in de wereld, in plaats daarvan moeten we onze immuunsystemen versterken. En met zuurstof te kort gaat dit NIET gebeuren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

ik hoop dat jij me niet besmet want de kans is zeer klein dat ik het overleef, dank u

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Ik deel jou mening volledig, wij worden een kudde schapen, gewoon omdat de een of andere wil dat wij in de rij lopen. Vandaag was ik de enige aan de schoolpoort zonder masker, in openlucht op afstand van andere mensen, het was precies of is was de virus, het begint erg te worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2020
, Gereageerd:

Ik ga gewoon als deel van de kudde meedoen met het dragen van een mondmasker. Net zoals ik met de auto, zoals de rest van de kudde, rechts blijf rijden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

Helemaal akkoord!

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Persoonlijk heb ik weinig vertrouwen in de verklaringen van virologen en overheid.
Bij het begin van corona verklaarde Marc Van Ranst en ook het WHO dat het dragen van een mondmasker zinloos was, het virus werd overgedragen door contact en grote druppels. Men raadde aan geen hand meer te geven, 1,5 m afstand te houden en veelvuldig handen te wassen. Aerosolen waren niet de oorzaak van de verspreiding van de besmettingen. Het WHO en onze virologen zijn pas van mening veranderd nadat een tweehonderdtal wetenschappers een gezamenlijk ondertekend schrijven naar het WHO hadden gestuurd om erop te wijzen dat aerosolen de belangrijkste oorzaak waren van de verspreiding. Had onze overheid in het bijzonder de minister van volksgezondheid de correcte informatie op grond van bestaand wetenschappelijk onderzoek bij het begin van de uitbraak aan de bevolking meegedeeld dan waren er wellicht een groot aantal minder slachtoffers gevallen.
Had men de leiding en verantwoordelijken van bejaarden en verzorgingstehuizen de raad gegeven bijzonder veel aandacht te schenken aan verluchting van de gebouwen, zoals zoveel als mogelijk vensters en deuren te openen, dan was niet gebeurt wat nu gebeurt is.
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft in 2010 een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd i.v.m. verspreiding en besmetting door het influenza virus, dit onderzoek is ook van toepassing voor corona. Daaruit blijkt dat besmetting via aerosolen 20 maal groter is dan besmetting door grote druppels.
Nu verklaren overheid en virologen dat dragen van een mondmasker niet onszelf beschermt we moeten het dragen om anderen te beschermen, het virus kan binnendringen langs de ene kant maar kan er niet uit via de andere kant, ...heel raar.
Een virus is 30 à 200 nm groot (1 nm = 1 miljoenste van 1 mm) enkel PFF 2 en PFF 3
zullen de drager beschermen. Bij het dragen van een gewoon mondmasker zullen de grote druppels worden tegengehouden de uitgeademde lucht en waterdamp met de aanwezige virussen van een besmet persoon zullen niet worden tegengehouden, gelet op de afmetingen van virussen is dit gewoon onmogelijk, eveneens de druk op het masker door de uitgeademde lucht is hier van belang.
Tot slot wil ik de artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers in ziekenhuizen danken voor de inspanningen die ze leveren en geleverd hebben tijdens deze moeilijke periode.
Op de plaatsen waar het verplicht is, draag ook ik een mondmasker maar zie er geheel het nut niet van in.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

ja, maar in het begin wist men weinig over corona, maar, zoals dat bij alle virussen gaat, hebben ook zij al bijgeleerd, dus een beetje begrip zou hier op zijn plaats zijn

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2020
, Gereageerd:

Ik deel u mening volledig, het is enkel bijzonder lastig om te zien hoe mensen door het lint gaan als je deze dingen nog maar aan haalt of bespreekbaar probeert te maken. Eveneens doe ik het voor de anderen die zich ongemakkelijk voelen en veel angst hebben door de vele verschillende bronnen van informatie. Zelf zegt men intuïtie dat er hier echt iets niet klopt. Eveneens met de cijfers word er zo gegoogeld... Dan wetende dat andere virussen veel dodelijker zijn dan deze covid vorm. Eveneens middelen die helpen worden in een slecht daglicht gezet en alle aandacht gaat naar vaccinaties.

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/09/2020
, Gereageerd:

Beste Nick, bedankt om klare wijn te schenken over wat je denkt. We hebben nood aan een tegenverhaal. Persoonlijk hink ik op twee gedachten. Ik zal mijn enerzijds-anderzijds verhaal presenteren. Misschien kan je het meenemen om een Heideggeriaanse Aufhebung te bewerkstelligen, om zo jouw gedachten naar een hoger niveau te tillen. Mondmaskers zijn niet zo effectief. Nick, ik ben het hier volmondig (ja, zelfs met een mondkapje op (humor moet kunnen, niet waar:-) (ook in tijden van crisis (zelfs als er teveel haakes worden gebruikt)))) mee eens. Anderzijds komen er heel wat nieuwe mondkapjes met leuk motiefje uit. Ik heb er gezien met ijsbeertjes, pinguings, gare rapen en - God betert - knalgroene wasknijpers. Ik vind dit heel leuk. Ik heb dan ook een aanvraag ingediend om deze rijke traditie erkend te zien als Unesco Werelderfgoed, nu Aalst Caranaval op schandalige wijze uit de boot is gevallen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/10/2020
, Gereageerd:

Een masker beschermd ook tegen andere virussen, het griepvirus om er maar 1 te noemen. Niemand draagt het voor zijn plezier.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Het is belachelijk te stellen dat onderzoeken ethisch niet verantwoord zijn. Indien men bvb met vrijwillig(ste)ers werkt, die op zich geen andere aandoeningen hebben, dan is het perfekt mogelijk om een dubbel blind wetenschappelijk experiment op te zetten, dat door anderen voor herhaling vatbaar is.Het is totaal onbegrijpelijk dat na negen maanden hier nog altijd geen resultaten van bekend zijn.
Baat het niet, het schaadt niet is een totaal onwetenschappelijk uitgangspunt. Men kan dan even goed een koptelefoon verplichten. Misschien komt het virus via de oren binnen en bereikt het de longen via de buis van Eustachius enz...
Overigens ben ik zeker dat een mondmasker helemaal niet helpt. Ik zou graag nog leven als men binnen 10 of 15 jaar de geïllustreerde geschiedenis van vandaag zal schrijven. Dan pas zal blijken hoe hopeloos belachelijk wij ons gemaakt hebben.
Frans

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Helemaal akkoord mijnheer Gevaert, bekijk de video maar eens via de onderstaande link.
Het ganse gedoe bekeken door een nuchtere wetenschapper.
www.youtube.com/watch

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Voor de zoveelste keer. Kan iemand mij vertellen waarom wij er nooit iets van hoorden. Volgens het r.i.v.m (Nederland) waren er in de winter van 2014 op 2015 op 21 weken ruim 65000 doden als gevolg van het toenmalig griepvirus (influenza).Nu gaat alles op slot voor een fractie van dit aantal doden. Waarom? bedankt voor uw reactie waarvan ik veronderstel dat die er niet komt!

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/09/2020
, Gereageerd:

Beste Charles, ik heb je vragen even voorgelegd aan onze experten. Ze hebben het jaarlijkse rapport van het Nederlandse RIVM ivm influenza in het seizoen 2014-2015 nagelezen en komen tot de volgende vaststelling. 

De griepepidemie in de winter 2014-2015 duurde 21 weken en was langer en zwaarder dan de voorgaande jaren. Het klopt echter niet dat er ruim 65,000 doden waren als gevolg van influenza. Er waren tijdens die 21 weken 65,103 doden in totaal, maw als gevolg van om het even welk oorzaak (kanker, ongeval, hart- en vaatziekten, enz.). Het aantal doden in Nederland als gevolg van influenza in de winter 2014-2015 wordt op basis van oversterfte geschat op 8,608.

Het aantal doden als gevolg van corona ligt volgens de officiële cijfers van de Nederlandse overheid momenteel op 6,267, maar volgens berekeningen op basis van de oversterfte door het Centraal Bureau voor de Statistiek, zou dit aantal 50% tot 100% hoger liggen dan de officiële cijfers. Dit komt omdat in Nederland alleen positief geteste overleden personen geregistreerd worden als coronadoden (terwijl er tijdens de eerste maanden van de epidemie veel te weinig testen beschikbaar waren). Tijdens de eerste 11 weken van de corona-epidemie lag de geschatte oversterfte ten gevolge van covid-19 tussen 8,593 en 11,691. Dat is dus minstens evenveel doden op 11 weken door covid-19 in 2020 als door griep op 21 weken tijdens het seizoen 2014-2015.

Daarbij is het heel belangrijk om te beseffen dat het aantal overlijdens door corona en het aantal ziekenhuisopnames en intensive care opnames véél hoger geweest zou zijn zonder alle maatregelen die genomen zijn, zoals de lockdown, afstand houden, testen, mondmaskers, contactonderzoek, enz. 

Het gebrek aan kennis van vele aspecten van covid-19, gecombineerd met de hogere mortaliteit en besmettelijkheid en het feit dat er nog geen vaccin of doeltreffende behandeling bestaat en er nog weinig groepsimmuniteit is, maakt dat de overheid uit voorzorg vaak kiest voor de meest voorzichtige oplossing. Bij het begin van de lockdown was die oplossing ‘alles op slot’ omdat we op dat moment zeker nog nauwelijks kennis hadden over het SARS-CoV-2 virus. Naarmate we meer leren over het virus kunnen de maatregelen verfijnd worden zonder in te boeten aan veiligheid. Mvg, ^An

 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

Aan iedereen die hier de domme reacties geven, lees eerst aandachtig wat hierboven staat

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2020
, Gereageerd:

Waarom wordt hier voortgegaan op de cijfers van 2014-2015 terwijl de griep epidemie van 2017-2018 véél erger was? Bovendien kunnen de PCR testen corona NIET detecteren en worden mensen nodeloos bang gemaakt. Overal komt de waarheid stilaan naar boven. Bereid jullie maar al voor op een class action.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Hoi Charles kijk hier eens op, de cijfers op deze site zijn niet gemanipuleerd,
www.sciensano.be/.../cijfers
een 500.000 mensen in belgie krijgen griep, 1 op 1000 krijgt complicaties en moeten naar het ziekenhuis, (dit zijn er dan 500) sterft staat daar niet bij.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

....... Het blijft bizar en wie zich daar geen vra

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

....... Het blijft bizar en wie zich daar geen vra

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/08/2020

Ik voer ondertussen al een week actie tegen die onzinnige mondmaskerdracht en tegen de blinde willekeur waarmee de burgemeester me dit kan opleggen. Het doet me enorm deugd dat er nuance wordt gebracht in deze saga door een credibele organisatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

bedankt om andere mensen in gevaar te brengen

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2020
, Gereageerd:

Wat doet u daarvoor precies? Ik zie dat er meer en meer mensen daartegen moeten protesteren, hun opinie aan de overheid laten weten want dit
1) neemt onze zuurstof van ons af waardoor we allemaal ziek gaan worden binnenkort omdat onze cellen niet genoeg zuurstof krijgen - dan zal er sprake zijn van zogenaamde "2de golf"
2) ik heb tot nu toe GEEN onderzoeken gevonden die bewijzen dat de mondmaskers tegen de virus wel helpen (wel onderzoeken met omgekeerde resultaten)
3) als alle mensen blijven zwijgen, worden nog de mondmaskers voor de kleine kinderen op school op verplicht... dit is al gedaan voor de middelbare scholen en arme kinderen, die zo naar school moeten - studeren en zuurstof te kort hebben voor hun hersenen, hoe moeten ze dan studeren? Gaat dit dan over STUDEREN? Gaat dit dan over SOCIALISEREN als ze op zo'n afstand van elkaar moeten zijn? 2 kinderen in China zijn al gestorven tijden de turnles die ze in de maskers moesten doorbrengen? Excuseer, maar dan is het best voor de kids om thuis via de computer te studeren, en veiliger ook...

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/08/2020
, Gereageerd:

Ik heb onder meer mails verstuurd aan virologen, team WilmesI, gouverneurs.
Daarnaast heb ik mijn facebook account opnieuw geactiveerd. Met de idee, ik moet er over spreken, dat is de enige macht die ik heb. Ik ervaar twee maatregelen als dermate traumatiserend dat zwijgen en afwachten geen optie voor me is. Wel zoeken op Annemie Heylen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/08/2020
, Gereageerd:

Hier is nog een mooie initiatief, ga ik ook een brief schrijven naar mijn mutualiteit www.vaccinatieschade.be/.../lezersbrief-vertaald en hier nog een link www.vaccinatieschade.be/.../brief-aan-alle-mutualiteiten-en-verzekeringen

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/08/2020

Ikzelf zal binnenkort starten met de fabricatie van een soort " touchless" verstuiver/vernevelaar
die de handen volledig zal vernevelen met een disinfecterende alcohol minimaal 70%. De dosis hiervan kan door de klant bepaald worden van 1 tot 3cc per "mist". Ik kreeg al reacties waarop men mij er op wees dat de minimale hoeveelheid 3cc MOET zijn. Ik vind hier echter niks van terug...enkel dat de alcohol minstens 70% moet zijn. Advies ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2020

Een mondmasker met klepje en filter mag deze gebruikt worden zonder in de fout te gaan?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Een klepje zit meestal enkel in filters om jezelf te beschermen . FFP2 of FFP3 . De bedoeling van het huidige mondkapjesbeleid is om je medemens te beschermen met de goedkoopste en meest voorhanden zijnde maskers ... Als je een masker met klepje gebruikt adem je uit door het klepje en heeft dit eigenlijk hetzelfde effect als zou je geen masker dragen . Als je inademt daarentegen worden zo goed als 99 procent van alles virussen tegen gehouden en bescherm je dus wel perfect jezelf ... Maar deze maskers worden dus eigenlijk alleen gebruikt om besmette mensen te gaan verzorgen ... Niet om je medemens te beschermen omdat jij mogelijks zelf besmet bent met Covid-19

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Volgens mijn zwager die aan het OCMW werkt, mag dat wel zolang er een filter in het klepje verwerkt zit.
Of was het juist omgekeerd ? 1 van de 2 alvast.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Mijn verzekeraar van het medisch sociaal secretariaat beweert dat optie 1 noch optie 2 juridisch steek houdt als je paragraaf 3.89 van het ministerieel besluit eens deftig ontleedt. Jullie kunnen bazelen tot mijn tante nonneke wieltjes heeft maar verzekeringtechnisch valt van dit hout geen pijl te snijden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/07/2020

Hallo,

Ik zit met veel vragen in mijn hoofd over de mondmaskers...

Hoe wettelijk is het om ze te verplichten in Belgie? Wat zegt de Grondwet en de andere wetten daarover?

Zijn er onderzoeken die bewijzen dat mondmaskers tegen de virus helpen? Indien ja - waar kan ik ze vinden? Tot nu toe heb ik er geen gevonden...

Zijn er onderzoeken die bewijzen dat de mondmaskers veilig zijn? Je ademt met de CO2 in plaats van de zuurstof. Als ik nu eentje aandoe om in de supermarkt binnen te mogen, ben ik direct niet goed en kan niet ademen, ik neem zo snel mogelijk iets mee en loop rap naar buiten. Ik geloof niet dat dit gezond voor mij is. En wat dan voor de mensen die daarmee de hele dag verplicht zijn om te werken?

Ik heb op internet een beetje gelezen wat gebeurt er als je te weinig zuurstof krijgt en dit noemt Hypoxie die gevolgen voor het hele lichaam brengt, hier kan je een beetje van lezen:

nl.wikipedia.org/.../Hypoxie_(medisch)

Ik zit dus met de vraag - wat zal na een tijdje met ons allemaal gebeuren. Als het lichaam niet genoeg zuurstof krijgt, er zijn er bijna geen contacten tussen de mensen, wordt ons immuunsysteem verzwakt, het wordt niet meer getraind door de virussen...

Zal dan de tweede golf van de nieuwe virus komen? En wat zullen de gevolgen zijn voor verzwakte immuunsystemen met zuurstof te kort op lange termijn?

Wat zeggen de wetten daarover?

Zijn we allemaal verplicht om deze richtlijnen te volgen als dit voor ons allemaal niet gezond is?

Graag juridische advies - hoe dit in de wetten vermeld staat.

Alvast bedankt voor de informatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Dina, eindelijk iemght die te valle het berijk besefd va accuute zuurstafnood. Ik perseenlijk hab r noh geen lasd von Ander vonden mar min verzekeringsagend von het medoesch sociool secreterieet zin buirvrauw kloegde dat ook al an. Hou het vei......lh.. Di. Na

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2020
, Gereageerd:

Zelfs al zou het niet mogen volgens de grondwet...dan nog mogen we hopen dat de mensen hun gezond verstand gebruiken. Wat een idiote opmerkingen... Al eens gedacht aan de mensen die voor hun job quasi constant een mondmasker moeten dragen, ook in niet-coronatijden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2020
, Gereageerd:

Wanneer men gaat werken waar het dragen van een mondmasker verplicht is, dan betreft het een vrije keuze. Nu wordt het dragen van een mondmasker in bepaalde omstandigheden door de overheid verplicht. En dit nadat Marc Van Ranst aan het begin van de uitbraak verklaard had dat dragen van een masker zinloos was.Tot op heden is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een gewoon mondmasker besmettingen voorkomt. Gelet op de afmetingen van virussen en de inefficiëntie van het materiaal van een gewone mondmaskers vrees ik dat er geen positief wetenschappelijk bewijs zal volgen.Door het voortdurend in en uitademen door het materiaal van het masker wordt het masker vochtig.
Door de druk die ontstaat bij uitademen wordt de vochtige lucht samen met de virussen door het masker gedrukt indien de drager besmet is. Bij PFF2 en PFF3 maskers gaat de ingeademde lucht door het speciaal geweven materiaal van het masker, de uitgeademde lucht gaat via het terugslagklepje naar buiten, deze maskers sluiten ook zeer goed aan op het aangezicht. Dat een gewoon masker verspreiding van grote druppels tegengaat is duidelijk, wanneer men wetenschappelijke publicaties naleest van besmettingen door virussen die via de luchtwegen in het lichaam terechtkomen dan stelt men vast dat dit overwegend gebeurt door aerosolen die gedurende lange tijd in de lucht blijven zweven. Wanneer de overheid toch overtuigd is dat het dragen van een mondmasker werkelijk de verspreiding voorkomt waarom beperkt men dan het aantal personen in winkels, bij kerkdiensten, waarom geen massabijeenkomsten met maskerplicht ? Welk nut had het verbieden van niet noodzakelijke verplaatsingen, verspreiding via voetzolen, fietsbanden of uitlaat van een auto ?
De overheid heeft nutteloze maatregelen getroffen die de economie enorme schade heeft berokkend en heeft sommige noodzakelijke maatregelen NIET getroffen waardoor er in de verzorgingstehuizen veel slachtoffers zijn gevallen. Mevrouw de minister van volksgezondheid had niet alleen moeten zeggen " BLIJF IN UW KOT " ze had erbij moeten zeggen " ZET UW RAMEN EN DEUREN ZOVEEL ALS MOGELIJK OPEN " zeker in de verzorgingstehuizen waar de dodelijke slachtoffers gevallen zijn. U had als arts MOETEN weten mevrouw de minister wat een corona virus is en hoe het zich overwegend verspreid. We moesten onze handen wassen en afstand houden, over voldoende verluchten hebt u nog mijnheer Marc Van Ranst gesproken aan het begin van de uitbraak, met de vele slachtoffers in België tot gevolg.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/07/2020

Hallo,

Ik zit met veel vragen in mijn hoofd over de mondmaskers...

Hoe wettelijk is het om ze te verplichten in Belgie? Wat zegt de Grondwet en de andere wetten daarover?

Zijn er onderzoeken die bewijzen dat mondmaskers tegen de virus helpen? Indien ja - waar kan ik ze vinden? Tot nu toe heb ik er geen gevonden...

Zijn er onderzoeken die bewijzen dat de mondmaskers veilig zijn? Je ademt met de CO2 in plaats van de zuurstof. Als ik nu eentje aandoe om in de supermarkt binnen te mogen, ben ik direct niet goed en kan niet ademen, ik neem zo snel mogelijk iets mee en loop rap naar buiten. Ik geloof niet dat dit gezond voor mij is. En wat dan voor de mensen die daarmee de hele dag verplicht zijn om te werken?

Ik heb op internet een beetje gelezen wat gebeurt er als je te weinig zuurstof krijgt en dit noemt Hypoxie die gevolgen voor het hele lichaam brengt, hier kan je een beetje van lezen:

nl.wikipedia.org/.../Hypoxie_(medisch)

Ik zit dus met de vraag - wat zal na een tijdje met ons allemaal gebeuren. Als het lichaam niet genoeg zuurstof krijgt, er zijn er bijna geen contacten tussen de mensen, wordt ons immuunsysteem verzwakt, het wordt niet meer getraind door de virussen...

Zal dan de tweede golf van de nieuwe virus komen? En wat zullen de gevolgen zijn voor verzwakte immuunsystemen met zuurstof te kort op lange termijn?

Wat zeggen de wetten daarover?

Zijn we allemaal verplicht om deze richtlijnen te volgen als dit voor ons allemaal niet gezond is?

Graag juridische advies - hoe dit in de wetten vermeld staat.

Alvast bedankt voor de informatie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2020

Ik heb net mijn “Community Mask” in de apotheek afgehaald. Er staat dat die conform is aan NBN/DTD S 65-001:2020. In dit document staat wel in punt 5.6 “aanbevelingen voor onderhoud” dat de maskers op 60° in de wasmachine moeten bestaand zijn (en zo staat het trouwens ook op maakjemondmasker.be).
Maar in de bijsluiter van de Community Mask staat er wassen “à la main, température 30° celsius maximum”
Dus conclusie: deze masker is niet conform !!
Hoe kan dat? Hebben jullie daarmee bij de testen rekening gehouden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Mooie Maya. Wat had ik graag een plausibel antwoord verzonnen op uw terechte verzuchting. Ik ben helaas in slaap gevallen halverwege uw uitmuntend betoog waardoor zelfs uw vraagstelling mij even ontglipt momenteel. Mea maxima culpa. De Jean

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2020

Ik had graag toch geweten welke maskers, de merken, die jullie getest hebben. Nu blijft het vaag en weten we nog altijd niet welke de beste maskers zijn. Ga ik nog naar de apotheker of koop ik ze in de supermarkt maar welke??? Bij andere testen gebruiken jullie steeds de merken, hier niet? Waarom? Er wordt gesproken over percentage van filterefficiëntie en luchtefficiëntie maar bij aankoop is dit niet zo makkelijk.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020

Toen ik mijn stoffen mondmasker geschonken door de regering ging afhalen bij de apotheker, werd ik geïnformeerd dat dit mondmasker 30 wasbeurten aankon indien gewassen volgens voorschrift : wassen aan 30° C, goed spoelen en na drogen nog 3 dagen laten liggen alvorens opnieuw te gebruiken.
Die 30°C lijken mij niet onlogisch, want ik denk, zo op het zicht, dat de buitenstof synthetisch weefsel is en de binnenstof licht opgeruwd breisel. Wellicht is dit de reden waarom men dit masker na wassen pas na 3 dagen opnieuw mag gebruiken.
Voor zover gekend overleeft het covid-19 virus maximaal 72 uur. En dus is het mondmasker opnieuw veilig voor gebruik. Toch?
Indien het correct is dat het covid-19 virus maximaal 72 uur kan overleven zonder contact met menselijke of dierlijke cellen, dan vraag ik me af waarom niet wasbare maskers ( zoals bv. de klassieke chirurgische) voor particulier gebruik niet na 3 dagen opnieuw gebruikt kunnen worden. Met richtlijnen zoals in uw TA dossier beschreven zal het op hygiënisch vlak wel super in orde zijn, maar wat een afvalberg brengt dit met zich mee. Amper een paar geleden moest de consument gesommeerd worden om de afvalberg te verkleinen. Allicht wordt dit dan weer voer voor een volgende campagne.
Is het dus echt wel absoluut nodig om per dag zoveel maskers weg te werpen?
Kan daar niet in gerecycled worden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Nu maak je me toch wat ongerust Jacques.
Heb de mijne handgewassen en laten drogen op een prima wasrek gekocht in de aldi van de sint-Denijsestraat in Kortrijk.
Maar ik moet je waarschijnlijk niet vertellen hoe rap die droog was met de hitte van tegenwoordig.
Om een lang verhaal kort te maken, ik deed die 24 u ipv 72 u later aan toen ik boterhamworst kocht bij slager Luc. (steun liever lokale slager dan renmans) En daar stond veel volk. Van contact tracing bij de slager is nog geen sprake. Als dat maar goed afgelopen is.

Wat de afvalberg betreft, dacht ik - ik weet, het is misschien een gek idee - om sommige maskers te recycleren als hygienisch verband.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020

Bij ons op 't werk niet verplicht. Heb het er moeilijk mee maar wat doe je eraan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020
, Gereageerd:

Vind dit zeer eigenaardig. Kan je voldoende afstand houden van je collega's? min. 1,5m? Zoniet, is een mondmasker verplicht. Kan de firma geen veiligheid garanderen qua afstand of mondmasker, dien je zelfs thuis te blijven, zo dacht ik dat het medegedeeld werd. Ik zou hierover eens goed informeren als ik van u was. Volgens mij is dit tegen de regels.

werk.belgie.be/.../Generiekegids_light.pdf

werk.belgie.be/.../veilig-aan-het-werk-tijdens-de-coronacrisis-generieke-gids-versie-2-en

https://werk.belgie.be/nl

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020

Het oorspronkelijke opzet van de lock-down was om de piek af te vlakken zodat de intensive care units niet zouden overrompeld worden. Dat is geslaagd. Mensen worden nog wel besmet maar veel minder ernstig ziek want in de zomer hebben we meer vitamine D. Waarom dan nu de teugels wat meer lossen zodat er groepsimmuniteit ontstaat want anders ga je naar een tweede zware piek in het griepseizoen. Op een vaccin is het nog minstens 1 jaar wachten. Zet daarom niet alleen in op besmetting voorkomen maar ook op verhogen van de weerstand door vitamine D verstrekking door de overheid en op omkeren van insulineresistentie. Zo vermijdt je ARDS dé hoofdoorzaak van covid19 sterfte.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/07/2020

Welke mondmaskers zijn de beste prijs-kwaliteit?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Moet het niet zijn : de beste kwaliteit, Tessa ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/07/2020

Welke mondmaskers zijn de beste prijs-kwaliteit?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Zie vorige vraag.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/06/2020

Het is frappant hoe dom mensen kunnen reageren ! Ze zien het COVID-19 al snel als iets politiek , waarom mag dit niet en waarom dat niet ... Ik kan je als hulpverlener van 1 ding 100 procent zekerheid verschaffen ! Het virus discrimineert niet , het ziet ons allemaal even graag . Het heeft liefst dat je dichtbij komt , of dat je veel dingen aanraakt ... Want het virus is lui ... Dus hou afstand en was je handen , blijf met je handen af van wat je niet echt moet aanraken , ook niet aan plaatsen op je lichaam die een toegangspoort kunnen zijn voor het virus... Vb je gezicht , neus , mond , ogen... Zorg dat als dit niet mogelijk is dat je een masker draagt om anderen e beschermen en een FFP 2 om jezelf beter te beschermen ... Draag het correct , ook je neus hoort IN dat masker en niet erboven . En even een sigaretje nee spijtig ... Kan NIET , En desinfecteer de plaatsen , of was de plaatsen die je hebt aangeraakt ... Dat is de basis en niks anders ... Zo moeilijk kan dat niet zijn , maar als ik het haantjes en kippe gedrag zie van zowel jongeren als ouderen en alles er tussen in en het gedrag van bezoekers en rokers ... Dan denk ik stop met applaudisseren voor de zorg sector want jullie menen het toch niet ... Ook het tot agressieve gedrag af bij de ingang van winkels tegen de mensen die alles in goede banen moeten leiden vind ik dikwijls beneden alle pijl en altijd heel egoïstisch!

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

Prachtig Bart, hopelijk gaan nu vele ogen open
Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020
, Gereageerd:

Dat er momenteel zulke draconische maatregelen zijn komt mede door personen zoals u die altijd zullen vinden dat het nooit streng genoeg is en moet gehandhaafd worden tot er een vaccin is ( ook al is dit in 2023 ) . Er heerst zo een mentaliteit van : ik moet het een ganse dag dragen , wel dan iedereen ook ! Ben je bang , onzeker , ongerust : wel , zet dan twee mondmaskers boven elkaar op maar stop met voor anderen te beslissen .

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2020
, Gereageerd:

bedankt om rekening te houden met anderen, hopelijk besmet je me niet

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020
, Gereageerd:

Dit vind ik mooi gesproken. Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Sinds de uitbraak heb ik onmiddellijk een masker gedragen en afstand gehouden. Ook tegen mijn moeder (op leeftijd) heb ik gehamerd dat ze dit moet blijven doen. Tot op vandaag doen we dit nog altijd en zelfs als ik bij haar op bezoek kom of met haar in de wagen zit om boodschappen te doen, verplichten wij onszelf om maskers te dragen. Dit is onze verantwoordelijk tegenover de maatschappij maar zoals gezegd: velen vegen hun voeten eraan. Dat maakt het zo jammer en kan de virus sneller wegsmelten. Toch heb ik ook problemen met de mondmaskers. Testaankoop geeft een duidelijke uitleg maar zoals bij andere testen, zetten ze geen merken erbij of wat dan ook. Hoe weet ik dan of ik een juiste chirurgische masker heb aangekocht. Testaankoop blijft met hun testen hier zeer vaag over....

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/07/2020
, Gereageerd:

e gewone man in de straat krijgt GEEN chirurgische mondmaskers. ie zijn voorbehouden voor... medisch personeel.
Elke doek, sjaal etc is even effectief als de mondmaskers die je kunt kopen.
En dikwijls veel beter uit te wassen. ;-)
Met de mondmaskers voorkom (in beperkte mate) je dat je anderen besmet.
Het beschermd JOU niet. Eens het airborn is dringt het in alles door.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Wil je hiermee zeggen, Patrick, dat de overheid ons als het ware op zelfmoordmissie stuurt, telkens we boterhamworst bij de lokale slager willen kopen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/06/2020

Welke mondmaskers zijn de beste?

Community