Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Het coronavirus en je gezondheid: veelgestelde vragen

19 november 2020
iStockphoto.com/FangXiaNuo

Het coronavirus circuleert jammer genoeg nog steeds in ons land. Het correct opvolgen van de coronamaatregelen is het beste wapen om de verspreiding van het virus tegen te gaan en ervoor te zorgen dat ons gezondheidssysteem niet overbelast geraakt.

Wat moet je weten over corona

Wat is het nieuwe coronavirus?

Het nieuwe coronavirus, dat SARS-CoV-2 werd gedoopt, behoort tot de familie van coronavirussen, die infecties kunnen veroorzaken gaande van een onschuldige verkoudheid tot ernstige ziekten (denk maar aan de SARS- en MERS-coronavirussen die enkele jaren geleden opdoken). De uitbraak van het nieuwe virus startte eind 2019 in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Vandaar verspreidde het virus zich in een sneltempo over de hele wereld.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

De hoofdsymptomen van COVID-19 zijn hoest, ademnood, pijn op de borst en verlies van geur of smaak. Andere mogelijke symptomen zijn koorts, spierpijn, vermoeidheid, keelpijn, hoofdpijn of verlies van eetlust. Bij ouderen komen ook waterige diarree, acute verwardheid en plotse val regelmatig voor. Heb je één van de hoofdsymptomen of minstens twee andere symptomen, ga dan in isolatie en contacteer telefonisch je arts voor een test. Ga niet onaangekondigd naar de wachtzaal of naar spoed, om te vermijden dat je andere personen besmet.

COVID-19 leidt echter niet bij iedereen tot symptomen. Vooral bij personen met een verzwakt immuunsysteem (ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten of longaandoeningen) kan de infectie leiden tot ernstige ademhalingsproblemen, hospitalisatie en soms overlijden. Een aanzienlijk deel van de besmette personen vertoont daarentegen geen of nauwelijks symptomen, maar kan het virus wel verspreiden. Daarom dat we er van moeten uitgaan dat iedereen mogelijkerwijze besmet is en het virus kan verspreiden.  

COVID-19, griep, verkoudheid of allergische rhinitis?

Heb je keelpijn of een loopneus, dan denk je meteen: ik heb het. Maar COVID-19, griep, een eenvoudige verkoudheid en allergische rhinitis hebben veel overlappende symptomen. Deze eenvoudige tabel kan je helpen om de verschillen makkelijker te herkennen. Toch kan je niet op basis van de symptomen alleen weten of het om COVID-19 gaat of niet. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd een arts.

COVID-19 Griep Verkoudheid Allergische rhinitis
Symptomen variëren van mild tot zeer ernstig Symptomen ontstaan abrupt Symptomen ontstaan geleidelijk Symptomen schommelen naargelang van de omgeving
Koorts Vaak Vaak Zelden -
Hoest Vaak (droog) Vaak (droog) Soms Soms
Verlies van geur of smaak Plots Zelden Soms Soms
Kortademigheid Soms - - Zelden
Niezen - - Vaak Vaak
Lopende, verstopte of jeukende neus Zelden Soms
Vaak Vaak
Keelpijn Soms Soms
Vaak Soms (kriebel)
Vermoeidheid Soms
Vaak Soms Soms
Hoofdpijn Soms
Vaak Zelden Soms
Spierpijn Soms
Vaak Soms -
Diarree Soms
Soms (vooral bij kinderen)
- -
Jeukende, tranende ogen - - Soms Vaak

Heb je geen COVID-19 maar toch last van koorts, hoest of keelpijn, raadpleeg dan ons dossier met praktische tips bij dergelijke kwalen.

Heb je een ander medisch probleem? Aarzel niet om een arts te bellen. Medische hulp uitstellen uit vrees voor besmetting kan immers leiden tot ernstige complicaties.

Kan ik zelf testen of ik besmet (geweest) ben?

Er bestaan verschillende soorten testen om na te gaan of je besmet bent of besmet geweest bent met SARS-CoV-2.

 • Diagnostische testen:
  • Een moleculaire test of PCR test: Een neus- of keelswab wordt afgenomen door een gezondheidswerker. Vervolgens wordt in het labo genetisch materiaal van het virus opgespoord. Dit is de test die standaard uitgevoerd wordt in de triagecentra.
  • Een antigeentest: Een neus- of keelswab wordt afgenomen door een gezondheidswerker. Vervolgens worden eiwitten (ook wel ‘antigenen’ genoemd) van het virus opgespoord, ofwel in het labo met behulp van speciale apparatuur, ofwel met een soort teststrookje waar je na enige tijd het resultaat kan aflezen. In dat laatste geval spreekt men van een snelle antigenentest. Zo’n snelle test kan je momenteel dus nog niet zelf afnemen en aflezen, en bovendien is zo’n test minder betrouwbaar dan een PCR test.

 • Serologische testen:
  Bij deze test worden antistoffen (ook wel antilichamen genoemd) tegen SARS-CoV-2 opgespoord in je bloed. Die bloedafname gebeurde oorspronkelijk door een gezondheidswerker, gevolgd door analyse en interpretatie van de resultaten in een labo. Sinds 19 september zijn er echter ook serologische zelftesten beschikbaar in ons land. Na een vingerprik breng je een druppel bloed aan op een soort teststrookje en na enige tijd kun je zelf het resultaat aflezen, net als bij een zwangerschapstest. Deze test vertelt je echter alleen of je in het verleden besmet bent geweest met coronavirus, maar niet of je momenteel besmet bent.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Over de manier waarop het coronavirus zich verspreidt, bestaat nog veel onzekerheid. Dit zou kunnen op drie verschillende manieren:

 • Via grote druppels die vrijkomen wanneer een besmette persoon hoest, niest, praat of uitademt;
 • Via minuscule druppeltjes die als een soort wolk in de lucht blijven zweven, de zogenaamde ‘aerosoldruppeltjes’;
 • Via druppels die op oppervlakken zoals klinken, tafels, toetsenborden, enz. terecht komen. Door die oppervlakken aan te raken met je handen en vervolgens je mond, neus of ogen aan te raken, zou je besmet kunnen geraken.

Het is echter nog niet duidelijk hoe vaak mensen besmet worden via deze routes. Daarom moeten we maatregelen nemen om besmetting via elk van deze drie manieren te verminderen:

 • Vermijden om grote druppels in te ademen door voldoende afstand te houden en een mondmasker te dragen wanneer afstand houden niet mogelijk is;
 • Een mondmasker dragen om aerosolvorming te verminderen en vermijden dat aerosolwolken blijven hangen in gesloten ruimten door goed te ventileren (ramen minstens twee keer tien minuten openzetten om de binnenlucht te verversen);
 • Een goede handhygiëne respecteren en potentieel besmette oppervlakken ontsmetten.

Welke maatregelen kan ik treffen?

 • Respecteer nauwgezet alle maatregelen van de overheid of wees nog strikter dan aanbevolen. Door allemaal onze verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we mensenlevens redden;
 • Vermijd elk niet-essentieel sociaal contact: bewaar zo veel mogelijk 1,5 meter afstand met iedereen die geen huisgenoot is. Het is de eenvoudigste maar ook de belangrijkste manier om jezelf en anderen te beschermen. Spreek je toch af met anderen, doe dat dan zoveel mogelijk buiten of op goed verluchte plaatsen.
 • Hanteer een goede handhygiëne (oa. handen regelmatig wassen met water en zeep);
 • Moet je zelf niezen of hoesten, bedek dan je mond en neus met een wegwerpzakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand, hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog;
 • Probeer erop te letten je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen;
 • Blijf thuis als je ziek bent en neem eventueel paracetamol tegen koorts en pijn;
 • Draag een mondmasker waar het verplicht is en waar je geen 1,5 meter afstand kan houden.
 • Wegwerphandschoenen zijn niet nuttig als je ze niet correct gebruikt en geven zelfs een vals gevoel van veiligheid.
 • De meeste luchtreinigers bieden weinig bescherming tegen het coronavirus. Goed ventileren door ramen en/of deuren regelmatig open te zetten is een eenvoudigere en goedkopere manier om de binnenlucht regelmatig te verversen;
 • Respecteer de geldende quarantainemaatregelen;
 • Vermijd nauwe contacten wanneer je terugkeert uit vakantie.

Bestaan er medicijnen of vaccins tegen het coronavirus?

Er bestaat nog geen wondermiddel tegen COVID-19, dat zieke patiënten plotsklaps gezond zou maken of zou voorkomen dat ze anderen besmetten. Het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft wel 2 geneesmiddelen (voorwaardelijk) goedgekeurd die een meerwaarde kunnen bieden bij besmette personen met ernstige symptomen die extra zuurstof nodig hebben, namelijk de virusremmer remdesivir en het corticosteroide dexamethason.  

Wereldwijd werken onderzoekers momenteel aan vaccins en geneesmiddelen om het coronavirus te bestrijden. Verschillende kandidaat-vaccins zitten ondertussen in de laatste fase van het onderzoek. Dit onderzoek gebeurde vaak ook met belastinggeld. Het is belangrijk dat deze middelen voor iedereen die ze nodig heeft beschikbaar en betaalbaar zijn. Daarom roepen wij overheden op om voorwaarden te stellen aan publiekgefinancierd onderzoek.

Zit je ziek thuis, kies dan voor paracetamol om koorts en pijn te bestrijden. Niet-steroïdale anti-inflammatore geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen en ketoprofen, kunnen bij infecties immers ernstige complicaties in de hand werken.

Er is geen enkel bewijs dat medische hulpmiddelen zoals ViruProtect Coldspray je beschermen tegen het coronavirus. Bovendien hebben wij onze bedenkingen bij de veiligheid van dit product. Hetzelfde geldt voor homeopathie. CBD olie, essentiële oliënChinese kruidenmengsels en zilverwater.

Neem je bloeddrukverlagers of afweeronderdrukkende medicijnen? Stop je medicatie dan zeker niet preventief.

Wat kan ik doen om mijn weerstand te verbeteren?

Het internet puilt uit van de tips om je te wapenen tegen het coronavirus en je weerstand te boosten. Maar wat is er zinvol en wat niet?

 • Voedingssupplementen, vitaminen en mineralen:
  Voor de meeste mensen zijn voedingssupplementen overbodig. In principe krijgt een gezonde persoon alle nodige vitaminen en mineralen binnen via zijn dagelijkse voeding. Wie gezond en gevarieerd eet, hoeft dus niet zijn toevlucht te nemen tot supplementen. Bovendien is er vaak onvoldoende bewijs dat dergelijke supplementen ook effectief het immuunsysteem versterken. Geloof dus niet blindelings de claims van de fabrikant!

  Meer over de zin en onzin van voedingssupplementen voor meer weerstand en vitaliteit vind je terug in ons dossier.

  Voor meer informatie over vitaminen en mineralen en in welke voedingsmiddelen je ze kunt vinden, kun je terecht in dit dossier
 • Aanpassingen in levensstijl
  Sommige eenvoudige tips helpen wel om je immuunsysteem te wapenen tegen het coronavirus.
 1. Eet gevarieerd en evenwichtig. Geef de voorkeur aan verse producten, en eet veel groenten en fruit. Vermijd overmatig alcoholgebruik. Probeer ook eens een aantal gezonde (minder bekende) alternatieven voor je vertrouwde basisproducten. Bestel je liever online en ben je op zoek naar een alternatief voor de online supermarkt, dan geven we je alvast wat ideeën voor enkele gezonde (en vaak duurzame) alternatieven.
 2. Vermijd stress, want dit maakt je vatbaarder voor (luchtweg)infecties en allerhande andere aandoeningen. Alles wat je helpt om te ontspannen (vb. ademhalingsoefeningen) is dus een aanrader. Dagelijks gaan wandelen, joggen of fietsen helpt je te ontspannen en zorgt er bovendien voor dat je voldoende vitamine D aanmaakt. Heb je nood aan psychische hulp, wacht dan niet te lang om hulp te zoeken. Heel wat psychologen bieden tele- en onlinebegeleiding, die in sommige gevallen ook terugbetaald wordt. Een overzicht van de verschillende hulpverleners vind je hier.
 3. Zorg dat je voldoende en regelmatig slaapt.

Kunnen coronavirussen overleven en besmettelijk blijven op vaste en droge oppervlakken, op voedselverpakkingen?

Volgens een labostudie overleeft het nieuwe coronavirus 3 uur in fijne druppeltjes in de lucht, 24 uur op karton en 2 tot 3 dagen op plastic of metalen oppervlakken; op koper was het virus na 4 uur niet meer levensvatbaar.

Het gaat hier echter om labo-omstandigheden, waar je experimenteert onder ideale condities. In werkelijkheid heb je te maken met temperatuurschommelingen, luchtvochtigheid en andere omstandigheden die zo’n virus geen goed doen. In labo-situaties zien we dat het aantal virusdeeltjes daalt naarmate de tijd vordert. Hoe minder virus teruggevonden wordt, hoe lager het risico op besmetting. Dus het is niet omdat enkele viruspartikels in labocondities nog konden gedetecteerd worden na 2 tot 3 dagen dat je daar dan ook ziek kan van worden. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Voorlopig zijn er uit het dagelijks leven weinig aanwijzingen van infecties via besmette oppervlakken, maar we kunnen dit niet uitsluiten.

Daarom respecteer je uit voorzorg het best de algemene hygiënische voorzorgsmaatregelen, zoals de handen wassen met water en zeep (of het gebruik van gel op alcoholbasis in afwezigheid van zeep en water) na het aanraken van gemeenschappelijke voorwerpen of oppervlakken. Probeer zo weinig mogelijk je mond, ogen en gezicht aan te raken. Reinig eventueel de betrokken oppervlakken (zoals aanrecht en tafel) met water en zeep.

Hoe kan het coronavirus geïnactiveerd worden?

Het genetisch materiaal van coronavirussen is bedekt met een laag vet (de lipidelaag), waardoor ze gevoelig reageren op stoffen die vet oplossen zoals alcoholen, zeep of afwasmiddelen. Deze producten beschadigen het virusoppervlak en maken het virus inactief. Daarom dat handen wassen met zeep zo’n goede voorzorgsmaatregel is om besmetting te voorkomen, en dat alcohol (minimum 60%) en javel aangeraden worden om vaak gebruikte oppervlakken te ontsmetten.

Daarnaast wordt SARS-CoV-2 geïnactiveerd door een hoge temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de tijd die nodig is om het virus te inactiveren. Na vijf minuten op 70°C of 30 minuten op 56°C werden in labo-omstandigheden geen viruspartikels meer teruggevonden.

Kan je via voedingsmiddelen besmet worden met het coronavirus?

De kans is klein. Momenteel is er namelijk geen bewijs dat voedsel een infectiebron zou kunnen zijn voor het coronavirus, bevestigt het Europees Voedselagentschap (EFSA). Ervaringen met eerdere uitbraken van verwante coronavirussen, zoals de SARS- en MERS-coronavirussen, toonden aan dat er geen besmetting plaatsvond via voedingsmiddelen. Op dit moment is er dan ook geen bewijs dat het SARS-CoV-2 virus in dit opzicht anders is.

Ook het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) benadrukt dat het virus zich van persoon tot persoon verspreidt - voornamelijk via ademhalingsdruppels van mensen via niezen, hoesten of uitademen - en dus niet via besmet voedsel of geïmporteerde producten.

Toch blijft een goede hygiëne onontbeerlijk als je met voeding omgaat. Het virus kan immers tijdelijk overleven op oppervlakken, dus ook op voedingsmiddelen. Als je twijfels hebt over bepaalde groenten of fruit (omdat je vreest dat iemand erop geniest of gehoest heeft) die je rauw opeet en je meer zekerheid wil, kun je schillen, verhitten of grondig spoelen met water en drogen met keukenpapier. Een andere optie is om het voedingsmiddel in kwestie niet onmiddellijk te consumeren, gezien het virus in de beste omstandigheden maar enkele dagen aanwezig blijft en de kans op besmetting via deze weg nog kleiner wordt hoe langer je wacht. Handen wassen bij het bereiden en algemene hygiëne in de keuken blijven het belangrijkst.

Kan het coronavirus worden overgedragen via borden en bestek?

Wanneer een besmet persoon niest of hoest op bestek of servies, dan kan het virus enige tijd overleven op deze oppervlakken. Wanneer er vervolgens (on)rechtstreeks contact is tussen deze oppervlakken en de slijmvliezen (mond, keel of ogen) van een gezond iemand, kan ook deze persoon besmet raken.

Deel daarom geen bestek of servies met besmette personen. Gebruik warm water en afwasmiddel om af te wassen, of laat de vaatwasser (mét vaatwasmiddel) draaien op 60°C of hoger. 

Kun je besmet raken via besmet bevroren voedsel? 

De eerder bekende coronavirussen SARS en MERS zijn bestand tegen afkoelende omstandigheden en kunnen tot twee jaar in bevroren toestand besmettelijk blijven bij -20°C. Tot dusver is er echter geen bewijs van infectie voor COVID-19 door voedselconsumptie, inclusief bevroren voedsel. Het advies is om de algemene hygiënevoorschriften voor het bereiden van voedsel strikt toe te passen.

Kunnen coronavirussen van dieren op mensen worden overgedragen?

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) benadrukt dat hoewel dieren in China de waarschijnlijke bron van de eerste infectie waren, het virus zich van persoon tot persoon verspreidt - voornamelijk via ademhalingsdruppels van mensen via niezen, hoesten of uitademen. Tot nog toe bestaat er geen enkel bewijs dat huisdieren hun baasjes kunnen besmetten met het nieuwe coronavirus. Er is dan ook geen enkele reden om je huisdier weg te brengen naar een asiel. Sinds het uitbreken van de epidemie zijn er enkele zeldzame gevallen waarbij het virus werd overgedragen van mens op dier. Het wetenschappelijk comité van het FAVV bevestigt echter dat het risico beperkt is.

Bij wijze van voorzorgsmaatregelen laat je je beter niet likken door je huisdier, kom je liever niet aan zijn neus, en deel je geen voeding. Een goede handhygiëne blijft ook onmisbaar.

GAIA, de vereniging die opkomt voor dierenrechten, heeft een gratis nummer in het leven geroepen voor al jouw vragen over huisdieren in tijden van corona en quarantaine: 0800 53 335

Bekijk ook hun FAQ over dit onderwerp.

Er is op dit moment ook geen enkel bewijs dat het nieuwe coronavirus kan overgedragen worden op mensen via muggen, teken of andere insecten of spinachtigen.

Waar vind ik meer informatie?

Zoek je online meer informatie over het coronavirus, kijk dan met een kritische blik naar de bron. Er circuleren intussen al verscheidene valse nieuwsberichten, zoals de bewering dat het virus een smoesje zou zijn om de schade aangericht door 5G-straling te verdoezelen. .
Op de website van de FOD Volksgezondheid vind je steeds betrouwbare informatie over COVID-19. Je vindt er ook de antwoorden op veelgestelde vragen. Wie met vragen zit kan ook telefoneren naar: 0800/14689. Uiteraard kun je ook op onze website terecht voor correcte informatie.

Onze experts staan klaar voor jou

Heb je zorgen door het coronavirus? Zijn je reisplannen in de war gestuurd? Maak je je zorgen over je krediet? Je leest meer over je rechten in ons dossier met veelgestelde vragen over je geld en je rechten.

Naar de veelgestelde vragen 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

269 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/06/2021

Als "antistoffen" geen zekerheid bieden op bescherming...
1) waarom test men dan voor wat voor allergie of ziekte dan nog.op die aanwezigheid van antistoffen?
2) wat is dan het nut van het zogenaamde (want geen) vaccin, dat ervoor moet zorgen dat "het lichaam antistoffen maakt? (En van vaccinatie tout court?)
3) waarom mag de mens vooral NIET weten hoe hij zijn eigen en efficiënte immuunsysteem kan versterken?
Kortom....hoeveel laat men zich graag wijsmaken

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Kathleen, de coronavaccins roepen nog steeds vele vragen op, waar men niet steeds een antwoord op heeft. Toch kunnen we hier spreken van voortschrijdend inzicht wanneer wetenschappelijk onderzoek bijkomende informatie verschaft. Er zijn tal van goede redenen om je te laten vaccineren tegen COVID-19. Als je zelf behoort tot een risicogroep wil je wellicht vooral jezelf beschermen. Maar je kan je ook laten vaccineren uit solidariteit met zorgverleners die al maanden onder zware druk staan of om de kwetsbare personen in de samenleving te beschermen. En voorts zijn de coronavaccins ook de manier om na lange tijd terug te kunnen keren naar ons oude leven van voor de pandemie.

Zoals in onze online module (monbilanvaccin) te bekijken valt zijn er inderdaad neveneffecten verbonden aan het gebruik van de COVID-19 vaccins. Echter, dit geldt evenzeer voor alle medicatie die momenteel op de markt is. Ja, zelfs een “eenvoudige” paracetamol zorgt voor bijwerkingen.

In onze tool kan je de voor- en nadelen van vaccinatie en niet-vaccinatie checken. Het is een complex gegeven waar ook individuele factoren en medische geschiedenis een belangrijke rol spelen: https://www.test-aankoop.be/gezond/gezondheidszorg/preventie/bereken-zelf/mijnvaccinbalans ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/05/2021

Goede dag! Ik hoop dat jullie allemaal en jullie families veilig zijn? De Covid-19 situatie wordt echt het ergst over de hele wereld, we bidden allemaal tot de almachtige God om ons te sterkten, zodat we in leven kunnen blijven om te getuigen, ik bracht goed nieuws waar iedereen van kan profiteren en help ook het voorrecht, als je een goed vriendelijk persoon bent, die ook de wereld een betere plek willen maken om te leven , nu selecteert de vrijmetselarijmaatschappij de vriendelijkste mensen die geïnteresseerd zijn om lid te worden van de samenleving, en het goede deel is dat de vrijmetselarijmaatschappij ze niet in slechte dingen betrekken, ze zijn niet zoals de illuminati-samenleving, de vrijmetselarijmaatschappij gelooft in God, ze zijn gegroepeerd van mensen die samenkomen om mensen en anderen te evalueren oorspronkelijke toestand,zodra je lid wordt van de vereniging hebben ze zittend bedrag van voordeel dat we u als het nieuwe lid worden gegeven, en u moet 10% van het voordeel gebruiken om het voorrecht te helpen, en de geloofsbrieven aan de heerschappij te topen, ik dring er bij u op aan als u interesse heeft, vind het officiële contactadres hieronder, u kunt een van de gelukkige willekeurige zijn, iedereen heeft een stuk goed nieuws in zich, het goede nieuws is dat u niet weet hoe geweldig u kunt zijn! Hoeveel je kunt liefhebben! Wat je kunt bereiken! En wat je potentieel is, blijf sterk, sta op, heb een stem. XXXXXXXXXXXXXXXXX

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2021
, Gereageerd:

Beste blogger Margaret, ik heb je gegevens omwille van de privacy regeling verwijderd, uiteraard blijft het recht op vrije meningsuiting bestaan en kan je nog steeds je opmerkingen posten in onze communities, met respect voor onze regels. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/05/2021

Heel fijn om dit gegeven te horen over luchtreinigers. Erg nuttig!

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/05/2021

In een artikel van Knack op 18 mei (interview met prof Bert Blocken / KU Leuven) wordt geponeerd dat luchtreinigers net wél efficient zijn om de aerosolpartikels te filteren. Zal TA haar stelling in het kader van de huidige stand van de wetenschap herzien?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/05/2021
, Gereageerd:

Knack 12 mei, sorry

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/05/2021

Komt er ook een test (of is die er al) voor luchtreinigers? Niet met het oog op het filteren van virussen of zo maar algemeen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/05/2021
, Gereageerd:

Dag Hilde, de luchtreinigers die op de markt verkrijgbaar zijn, bevatten doorgaans ventilatoren en filters. De meest doeltreffende toestellen bevatten een HEPA-filter (HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air). Ze kunnen binnen een hulp zijn om pollen of stofdeeltjes te filteren en zo personen met allergieën of astma te helpen. We hebben jammer genoeg geen test van luchtreinigers (ook niet gepland), wel kan je ons artikel hierover raadplegen via deze link: https://bit.ly/2VsAu9Q  en voor meer info anders ook in ons artikel verschenen in Test Gezond nr148 van 2018. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/04/2021

Ik zou wel graag een lucht reiniger kopen ..omdat ik nu al 3 keer op korte tijd heel fel hoest en adem problemen heb ..heb geen Corona ..en daarom denk ik dat het misschien aan de lucht hier binnen licht..verluchten doe ik elke dag tot 3 keer

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2021

Onze regeringsleiders laten de wensen over en zeker deze van de regering Willemes II. Denken niet aan het welzijn van de burgers. Magie De Block, door haar laattijdig nemen van besluit veroorzaakte ettelijke doden. Regering Willemes II en De Croo heeft ons tal van beperkingen opgelegd gewoon omdat ze uitsluitend de symptonen wensen te behandelen uit vrees om geen plaats meer te hebben in ziekenhuizen.Taak dat de regering onderhanden had moeten nemen was preventief en hoe we onze immuniiteit hoog hadden kunnen houden of verhogen i.p.v uitsluitend symptonen te willen behandelen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021

Hallo iedereen,
Ging deze topic niet over Luchtreinigers?? Ik dacht van wel.
Er is een topic voor de covid 19
Mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/02/2021

Ik zoek in België gemaakte mondmaskers, FFP2, omdat ik er vetroewen in heb. 10 à 20 st. . Geen Chinese!

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/01/2021

Zijn onze beleidsmakers wel goed geïnformeerd? Of is er zo overdreven positie ingenomen en geïnvesteerd dat er geen weg terug is zonder gezichtsverlies en MOET er experimenteel gevaccineerd worden? Een experimenteel vaccin op zo'n grote schaal uitrollen is potentieel zeer gevaarlijk! Nochtans een steeds groter wordende groep gerenommeerde Dr. professoren en dokters zowel in Amerika als dichter bij huis (NL) concluderen dat het veiliger en efficiënter is om bekende en veilige geneesmiddelen in te zetten. Helaas ze roepen in de woestijn. Deze wetenschappers hebben niet stil gezeten, enkele generische geneesmiddelen werden in wetenschappelijke studies met succes dubbelblind getest en heel effectief en veilige bevonden. Helaas onderzoekstechnisch kregen deze niet dezelfde behandeling als andere geneesmiddelen (is de vaccin-lobby (te) sterk?). Nochtans is genezen van cruciaal belang voor mensen met een verhoogd risico en patiënten met milde klachten en verder ter voorkoming van overbelasting van de ziekenhuizen. Ik lanceer hier geen loze praat verifieer maar, Bron in USA www.americasfrontlinedoctors.com/the-stand-the-truth-about-the-covid-19-vaccine.html of ook nog een groep dokter specialisten, Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC) ,met spreekvoerder dr. Pierre Kory die in het Amerikaanse parlement van Amerika met tranen in de ogen getuigd en gesmeekt heeft opdat de studies en conclusies zouden bestudeerd en toegepast worden. Dit is allemaal (en nog veel meer) terug te vinden op deze dokters websites, Bron in NL = zelfzorgcovid19.nl/.../ Of luister naar een zeer ervaren maker van vaccins de NL Prof. Dr. Theo Schetters https://youtu.be/aWrZxCx6L6g Als TA zo voor duurzaamheid staat dan zou TA voluit achter deze dokters moeten staan die tot geweldige bevindingen gekomen zijn op dit gebied. Of is deze vaccin-lobby zo machtig dat niemand durft…? Veel dokters hebben al hun job verloren of werden bedreigd. In België kwam onlangs het nieuws dat de orde van geneesheren strenge maatregelen zal nemen tegen dokters die hen zouden durven tegen te spreken. Zijn dokters nog langer een vrij beroep? Worden ze niet herleid tot de bedienden van een farmaceutische industrie die zijn tentakels spreidt tot ver in onze maatschappij en politiek bestel? De invloed van de farmaceutische industrie creëert uiteindelijk een ongelijk speelveld. Zo ontstaat een politiek met twee maten en gewichten, waar de remedies met generische medicijnen niet op dezelfde wijze gehoord en beoordeeld worden. En dus moeten deze moedige dokters steeds met nieuwe studies hetzelfde bewijzen. Telkens wordt hun studie in vraag gesteld. Eens moet dit stoppen, het is niet langer ethisch verantwoord, het steeds opnieuw opstarten van nieuwe dubbelblind testen. Maar uiteindelijk zal men de bevindingen niet kunnen tegenhouden… wel vertragen. En alsnog slaagt dan de farmaceutische industrie in hun opzet, die nu eerste en vooral de experimentele vaccins willen verkopen, later zien ze wel. Misschien onder het motto: mensen die onderliggende ziekten hebben sterven van Covid-19 en mensen die sterven van het experimentele vaccin sterven van de onderliggende ziekten, toch…?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021
, Gereageerd:

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021
, Gereageerd:

Ben het 100% met je eens en op termijn zullen deze Dokters gelijk krijgen, maar zolang mensen blindelings- door angst gevoed - blijven vertrouwen in wat de (afhankelijke ) media ons dagelijks meldt, vrees ik dat het nog niet voor morgen is.
Dat meer en meer mensen twijfels heeft bij de vaccins, minder dan 35% is nog bereid zich te laten vaccineren, is geruststellend.
U spreekt over generische medicatie, over welke hebt u het dan ?
Laat ons blijven geloven dat het gezond verstand zal winnen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Avant toutes choses, si chaque citoyen respectait la distanciation et le port du masque, ainsi que de ne pas sortir de son entourage immédiat, sauf pour les actes de la vie, cela irait déjà beaucoup mieux.
Chacun se doit de respecter l'autre en se protégeant, mais cela est une utopie pour les personnes qui vivent dans un monde égoïste et qui croient que ça n'arrive qu'aux autres.
L'hygiène des masques est très importante. Dès le départ de la pandémie, nous avons pris des mesures d'éloignement avec notre entourage, nous avons annulé toutes les visites médicale de routine, et acheté des masques de protection en tissus dans lequel nous ajoutons un papier filtre. Ce masque avec filtre est utilisé pour une durée maximum de trois heures et ensuite le masque est vidé de son filtre, le filtre est détruit et le masque tissus est lavé en lave linge a une température de 60° minimum.
Chaque fois que nous devons sortir ou rencontré des personnes nous portons un masque et nous respectons la distanciation la plus longue possible et surtout nous nous désinfectons le plus souvent possible les mains et tout ce qui aurait pus être en contact avec une personne, une chose, un objet, ou un lieu.
Nous sortons de notre domicile le moins possible, uniquement des sorties pour des choses essentielles. Mon épouse et moi avons 66 ans et je suis diabétique de type 2. Avec mon épouse nous n'avons subit aucun contrôle covid, nous avons simplement respecté "l'autre", et nous n'avons jamais été confronté aux symptôme du covid, nous avons pris la décision de nous faire vacciner, dès que cela sera possible.
En respectant simplement les mesures en vigueurs il est possible d'éviter cette pandémie et de vivre presque normalement, même si nos trois enfants, beaux enfants, et sept petits enfants nous manquent et que nous ne pouvons les voir que de manière lointaine ni les serrer dans nos bras. En conclusion je dirais que TOUS LES MASQUES sont bons, a condition de les adapter à la situation dans laquelle vous vous trouvez et à vos possibilités financières.
RESPECTEZ L'AUTRE ET VOUS AVEZ BEAUCOUP DE CHANCES D'ÊTRES RESPECTE PAR L'AUTRE.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/01/2021

Beste,
Ik heb heel veel vragen over het zogenaamde "vaccin" en aangezien u in uw laatste artikel in Test Gezond" over Corona zegt dat er bijna de helft van de bevolking twijfelt om zich te laten vaccineren vraag ik me af waarom we daar NOOIT iets van horen op de verschillende zenders!! Een klok heeft altijd 2 geluiden heeft mijn moeder me geleerd... sedert het begin van de epidemie horen we er maar 1....dat is ongezond en dat lijkt op hersensspoeling
Leven we nog in een democratie??? Er MOET gevaccineerd worden!!! Zelf weet niemand echt wat er kan gebeuren met die "vaccin" die volgens heel veel wetenschappers wereldwijd in werkelijkheid een genetische therapie is! Waarom mag onze stem niet gehoord worden?
Ik reken dus op u om onze rechten als burger te verdedigen en om informatie te krijgen in de vorm van een debat op de verschillende zenders met wetenschappers en specialisten die misschien niet denken zoals de politici en Dhr Van Ranst het willen maar die wel die 50 % mensen vertegenwoordigen van wie binnenkort de mond gesnoerd en de rechten geschonden zullen worden als we niet doen wat die politici zeggen.... Leve de democratie!! Trouwens die politici worden door ons betaald en ze zouden naar ons moeten luisteren...
Ik wil ook nog terugkomen op uw analyse over supplementen. Er zijn wel heel veel studies (zelf in de Lancet) die bewijzen dat bepaalde vitamines in de winter wel helpen. Het zijn de vitamine D, C en zink. Er zijn zelfs studies die aangetoond hebben dat 80 % van de mensen die in de kliniek belandden door Covid een tekort aan vitamine D had! En er zijn Covid patiënten die door hoge dosis vitamine C vlug genezen zijn.
mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2021
, Gereageerd:

Volledig gelijk Martine, maar niemand van Testaankoop zal de ballen hebben om dit te erkennen! ... momenteel is dit gevaarlijke materie om een uitspraak over te doen. Deel je rijke bron van informatie met
je geliefden zou ik zeggen en volg je hart en gezond verstand want op de overheid moet je niet rekenen!
Testaankoop doet goed werk maar in dit verhaal moet ze volledig in de pas lopen met de overheid.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021
, Gereageerd:

Herinner jij je nog dat we ooit op reis gingen, en als we dan naar Afrika, Zuid Amerika of Azië wilden dan ging iedereen naar het Tropisch Instituut om zich te laten inenten tegen gele koorts, difterie, tetanus, hepatitis A en B ... dat deden we allemaal zonder vragen te stellen want we wilden immers op reis. De kans dat we die ziekten kregen was trouwens minimaal...En als we in malaria gebied kwamen slikten we pillen, die overigens best wel wat bijwerkingen hadden...
Nu is er een serieuze pandemie en de kans dat je ziek wordt is aanzienlijk zeker gezien onze ongezonde levensstijl. Gelukkig is er nu een vaccin, met minder bijwerkingen dan andere medicijnen ( lees maar eens de bijsluiter van paracetamol...). Maar we zijn bang want je weet het niet écht en stel je eens voor dat ...
Het Covid-19 vaccin is echter niet in een paar maanden ontwikkeld maar heeft een voorgeschiedenis van vele jaren en gebruikt technieken die men al lang kende !
Dus diegenen die twijfelen of erger ontkennen, gebruik je verstand

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/02/2021
, Gereageerd:

De vaccins waarover u het heeft zijn na jarenlange trials van 10 à 15j goedgekeurd nadat hun werking voldoende veilig en effectief is gebleken.
En toch blijft Europa hier mordicus een EXPERIMENTEEL VACCIN verdedigen. De vaccins hebben van het EMA slechts een toestemming gekregen voor één jaar. Ze zitten nog nog in de experimentele fase tot respectievelijk 2023-2024 om de lange termijn werking te kunnen opvolgen. Men weet niet eens of het werkt, hoelang het werkt en men kan nog altijd besmet worden en anderen besmetten. Het vaccin mag NIET toegediend worden (onbeperkt in de tijd) aan AL WIE (man/vrouw) zwanger is of wenst te worden omdat men NIET WEET of er veranderingen in het DNA gaan gebeuren die worden overgedragen OP VOLGENDE GENERATIES. Het covid-19 vaccin is niet ontwikkeld volgens de traditione formules. Het is een mRNA’vaccin’ dat ingrijpt in ons DNA en werd nog nooit eerder bij mensen gebruikt (dierenproeven zijn alvast faliekant afgelopen). Dagelijks worden meer en meer bijwerkingen gemeld en werd voor het AstraZeneca vaccin al aangeraden om het niet voor personen boven 55 jaar te gebruiken. Zwitserland weigert goedkeuring van ditzelfde vaccin.
Vaccins ontsnappen in ons land aan de geneesmiddelenwetgeving omwille van de hoogdringendheid waarmee ze in de regel zouden ter beschikking moeten komen. Maar gezien het patent op het virus als sinds 2015 bestaat, vervalt de reden om de wettelijke procedure naar conformiteit te ontwijken. Vandaar dat een consistente controle door de geneesmiddelenbewaking toch minstens zou moeten aantonen op welke manier een (schadelijke?) verandering wordt toegebracht aan het menselijk genoom.
De overheid verzwijgt cruciale informatie over het EXPERIMENTELE van heel deze vaccinatie. Wij zijn proefkonijnen.
En als het misloopt wijst de big pharma alle verantwoordelijkheid af.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021
, Gereageerd:

En ik ken ook een dokter die beweerde dat je met vitamine C heel oud kon worden. Hij dus niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2021

Ga de cijfers nakijken op de officiële sites, WHO, fod gezondheid, van de mensen die ziek worden door 'covid' (een virus dat nooit gedetecteerd of gefotografeerd werd), heeft 99,98 % geen enkel gevolg op korte en lange termijn.
Het vaccin geeft bij 60 @ 90% van de gevaccineerden geen bijwerking, de bijwerkingen en gevolgen van het vaccin, zijn volgens de bijsluiter, veel zwaarder dan de ziekte zelf.
Dr Fauci heeft een studie gepubliceerd over de gevolgen van het gebruik van mondkapjes, tijdens de Spaanse griep. Vraag naar de wetenschappelijke studies waar de gezondheid van gevaccineerde mensen vergeleken wordt, met mensen die nooit gevaccineerd werden. De overheid heeft hier alle gegevens over. Waarom publiceren ze dit niet?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021
, Gereageerd:

Dan had ik graag de cijfers die u aanhaalt en de bronnen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

why daarvoor weiger8ig zijn, wees maar zeker dat er genoeg mee getest is. en om het over griepvaccins te hebben die veranderen ieder jaar ook 1j wel meer als ander.
Maar vind erg dat nu den 1e nen 96jarige zal zijn.
En wat is het alternatief nog jaren als robotten leven? No thx alvast.
En regeringen hebbe no *** omt zo te zeggen. Ipv totaale boycot te doen op al wat van china komt. Nez hier laten ze hun nog maskers maken.
Beetje logica.?/!....

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020

Ik heb weinig vertrouwen in het vaccin dat op 8 maand is gecreëerd is dat normaal 10 jaar onderzoek voor nodig is,er zullen nog bijwerkingen bij zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/01/2021
, Gereageerd:

Welke coronavaccins er allemaal op de Belgische markt zijn / zullen zijn en wat we hiervan vinden lees je in ons uitgebreid dossier via volgende link: https://bit.ly/38zh0I8  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/12/2020

Wordt het vaccin ons niet te mooi voorgesteld?
Het is een oorlog op wereldschaal?
Hoe zit het met de mutatie van het virus?
Ik denk zo rap mogelijk laten inenten en afwachten wat het vaccin doet.
Ik denk dat de maatregelen nog enkele jaren nodig zullen zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/12/2020

Ik vertrouw de vaccin niet, gaat veel te snel om in productie te gaan. Het is meer een wedstrijd wie het snelste is!

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/12/2020
, Gereageerd:

Ik heb er vertrouwen in. Als je alles laat vallen om een vaccin te maken gaat zeker vlugger en men is ook niet van nul beginnen maar iedereen zijn mening daarover maar ik sta op de eerste rij als ik mag het risico op bijwerkingen neem ik er bij als het mijn leven kan redden

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/12/2020
, Gereageerd:

NEJM over het BNT162b2 mRNA Covid-19 vaccin
Geïncludeerde personen: personen ouder dan 16 jaar, waarvan 42% > 55 jaar (4% ≥ 75 jaar); bij 21% was er minstens één co-morbiditeit. Patiënten met een medische voorgeschiedenis van COVID-19 of met immuunstoornissen of behandeld met immunosuppressiva waren uitgesloten.
Vaccinatieschema: 2 doses met een interval van 21 dagen, intramusculair.
De studie was geblindeerd voor de studiepersonen en voor dezen die de evaluaties uitvoerden. De personen die het vaccin toedienden, waren niet geblindeerd.
Werkzaamheid (analyse na optreden van de eerste 170 COVID-19 gevallen)
De bescherming tegen symptomatische, PCR-bevestigde COVID-19 minstens 7 dagen na de tweede vaccindosis (primair eindpunt) bedroeg 95% [95%-BI van 90,3 tot 97,6]. Er waren 8 COVID-19 gevallen/18.198 personen in de COVID-19-vaccingroep versus 162 gevallen/18.325 personen in de placebogroep. Dit resultaat heeft betrekking op de personen zonder bewijs van eerdere of bestaande SARS-CoV2-infectie op het ogenblik van vaccinatie. De beschermingsgraad was gelijkaardig wanneer de personen met bewijs van eerdere of bestaande SARS-CoV2-infectie op het ogenblik van vaccinatie werden meegerekend (eveneens een primair eindpunt): bescherming van 94,6% (9 COVID-19 gevallen/19.965 personen in de COVID-19-vaccingroep versus 169 gevallen /20.172 personen in de placebogroep).
Subanalyse in functie van leeftijd, aanwezigheid van co-morbiditeit of obesitas wijst erop dat de beschermingsgraad in deze subgroepen vergelijkbaar is met de bescherming die werd gezien in de totale studiepopulatie. De studie heeft evenwel onvoldoende power om hierover zekerheid te geven.
Het aantal gevallen van ernstige COVID-19 was te klein om een uitspraak te doen over bescherming tegen ernstige COVID-19.
De resultaten suggereren enige bescherming na de 1ste dosis, maar ook hier kan geen conclusie worden getrokken.
Veiligheid (over een mediane follow-up van 2 maanden na de 2de dosis; primair eindpunt)
Lokale reacties traden frequenter op bij de 16-55-jarigen, waren even frequent na de 1ste als na de 2de dosis, en verdwenen meestal binnen de 2 dagen. Pijn ter hoogte van de injectieplaats (hoofdzakelijk mild tot matig) was meest frequent: 66 à 88% (8 à 14% in de placebogroep). Roodheid en zwelling werden zelden gemeld.
Systemische reacties (vermoeidheid, hoofdpijn, koorts) traden frequenter op bij de 16-55-jarigen, waren frequenter na de 2de dan na de 1ste dosis, traden binnen de 2 dagen na de vaccinatie op, en verdwenen snel erna. Incidenties na de 2de dosis: vermoeidheid: 51% bij de > 55-jarigen en 59% bij de 16-55-jarigen (versus 17% resp. 23% in de placebogroep); hoofdpijn: 39% bij de > 55-jarigen en 52% bij de 16-55-jarigen (versus 14% resp. 24% in de placebogroep); koorts (orale temperatuur ≥38°C): 11% bij de > 55-jarigen en 16% bij de 16-55-jarigen (versus 0% resp. 1% in de placebogroep). Hoofdpijn en vermoeidheid na de 2de dosis werd bij 4% resp. 2% als ernstig beschouwd. Lymfadenopathie was zeldzaam: 0,3% (versus

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/12/2020

Als ik het goed voorheb is er gisteren een rechtszaak - aangespannen door 20 wetenschappers over de terugtrekking van het Corman-Drosten paper - voorgekomen. Is er iemand die weet of deze info juist is en indien zo, wat het resultaat was ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2021
, Gereageerd:

Klopt, er is een retractiion paper ingediend door Dr Peter Borger en anderen. Er is nog geen gevolg aan gegeven, ze moeten het zogenaamd allemaal nog uitgebreid onderzoeken.... Terwijl de peer-review van de Corman-Drosten.... efkes op max 24 uur gefikst was (een wereldrecord).

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/11/2020

HEPA filters kunnen inderdaad virussen en bacteriën uit de lucht filteren, als ze van het juiste type zijn. Er bestaan namelijk verschillende types HEPA filters. Fotokatalytische filters zijn heel wat efficiënter en wanneer ze dan ook werken op basis van zichtbaar licht in plaats van uv-licht bieden ze extra voordelen.
kijk op www.nanohub.be

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020
, Gereageerd:

Dag Lieven, volgens onze experten zijn HEPA -filters enkel in labo -omstandigheden werkzaam tegen virussen, doch niet in de praktijk van het dagdagelijkse leven. Bovendien trekken specialisten tot op heden nog steeds de werkzaamheid van luchtreinigers in de strijd tegen het coronavirus in twijfel. Deze toestellen zouden wel hun nut bewezen hebben bij een ziekte die zich enkel via de lucht verspreidt, hetgeen niet het geval is bij Covid-19.  

Een luchtreiniger kan een hulpmiddel zijn maar in geen geval een barrière tegen het coronavirus en zo'n toestel is zeker geen vervanging van de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen zoals oa het regelmatig wassen van de handen en het dragen van een masker. Luchtreinigers kunnen je dus een vals gevoel van veiligheid geven en dat is uiteraard niet de bedoeling ... 

Wij raden de aankoop van zo'n toestellen af, je kan beter je woning regelmatig verluchten en dit kost minder geld. Meer info vind je in ons dossier via de link : https://bit.ly/2VsAu9Q  . ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/01/2021
, Gereageerd:

Er zijn inderdaad verschillende types van filters op de markt en niet alle zijn even effectief.
Actieve filters – die niet alleen bacteriën en virussen opvangen – halen allergenen, pollen, VOC’s, schimmels maar ook bacteriën en virussen uit de omgevingslucht en gaan bovendien de lucht desinfecteren. Bij de fotokatalytische reactie op basis van WO3 ontstaan geen schadelijke stoffen. De filters dienen niet gereinigd of vervangen te worden. Er lopen op vandaag tests in Italië om niet alleen op laboschaal de efficiëntie te meten, maar om ook in bijvoorbeeld klaslokalen het effect van de nanohub filters te analyseren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/11/2020

Met mijn startup (www.abel.care) hebben we zo'n antilichaamtest op de markt gebracht. Het gaat niet over een sneltest, maar over een labo-test. Als iemand een test koopt, krijgt die persoon thuis een kit geleverd waarmee je zelf enkele druppeltjes bloed kan afnemen. Met een retourenveloppe stuur je dat staal naar het labo, waar het onderzocht wordt op antilichamen. Eens de resultaten beschikbaar zijn, krijg je een mailtje. Het duurt iets langer dan een gewone sneltest, maar is wel een stuk betrouwbaarder.

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2020
, Gereageerd:

Beste Ella, zoals je aangeeft gaat het hier over een serologische test, maw een test die aangeeft of je antilichamen tegen SARS-CoV-2 in je bloed hebt, waaruit je dus enkel kan afleiden of je besmet bent geweest met het virus. Jouw test staat niet op de lijst met aanbevolen testen van het FAGG: https://www.fagg.be/sites/default/files/content/belgian_validation.xlsx . Bovendien vinden onze experten op de website van je firma geen duidelijke informatie over de diagnostische waarde van de test. Er ontbreekt maw een heleboel info over de manier waarop dit onderzoek is uitgevoerd en over de specificiteit, positieve predictieve waarde, negatieve predictieve waarde, enz. Zonder al die info en keuring door het FAGG zouden we mensen eerder afraden om hier geld aan te besteden. En dan hebben we het nog niet gehad over de privacy van je gegevens bij dit soort test... ^An

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies