Nieuws

Alles wat je moet weten over Eris/EG.5, de nieuwe subvariant van het coronavirus

12 september 2023
Eris, subvariant van het COVID-19 virus

Hoewel de pandemie ver achter ons lijkt te liggen, blijft het coronavirus muteren en nieuwe varianten creëren. Een van de nieuwste subvarianten is EG.5, die ook bekend staat als Eris en door de WHO als belangwekkend wordt beschouwd. Moeten we bang zijn voor deze nieuwkomer?

Hoe gevaarlijk is deze nieuwe subvariant van het coronavirus? Is hij besmettelijker of ernstiger dan zijn voorgangers? Waar verspreidt het virus zich en hoe kunnen we onszelf beschermen? Ontdek alles wat je moet weten over de subvariant EG.5 (Eris).

Wat is EG.5 en waarom de naam Eris?

Sinds de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) variant EG.5 als belangwekkend heeft bestempeld, ligt de naam Eris op ieders lippen en duikt hij op in alle media.

EG.5 werd voor het eerst geïdentificeerd in februari 2023 en is in feite een subvariant van Omikron. De variant heeft de bijnaam Eris gekregen, naar de Griekse godin van de verdeeldheid. Zaait hij echt onrust zoals zijn naam suggereert?

Zeker is dat het aantal ziektegevallen door de EG.5-subvariant wereldwijd toeneemt, waardoor de WHO landen vraagt om deze nieuwkomer goed in de gaten te houden.

Is Eris besmettelijker of ernstiger dan andere varianten van het coronavirus?

Volgens de WHO is er op dit moment geen bewijs dat de subvariant Eris ernstiger gevallen van Covid-19 veroorzaakt dan de andere varianten.

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat deze subvariant ziekmakender is dan eerdere Omikronvarianten: de symptomen bij infectie lijken vergelijkbaar. Er zijn echter aanwijzingen dat EG.5 zich gemakkelijker verspreidt dan de andere varianten die momenteel in omloop zijn.

Waar verspreidt EG.5 zich en hoe kunnen we ons beschermen?

Tot nu toe zijn infecties met de subvariant Eris gemeld in meer dan 50 landen, waaronder België, China, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan, Canada, Australië, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Portugal en Spanje.

Om jezelf te beschermen is het belangrijk om je te laten vaccineren tegen Covid-19, drukke plaatsen te vermijden of een mondmasker te dragen, voor voldoende ventilatie te zorgen, afstand te houden en je handen schoon te houden.

Zijn de nieuwe vaccins effectief tegen de subvariant Eris/EG.5?

Vergeleken met eerdere varianten heeft de EG.5-subvariant een nieuwe mutatie in de stekels die het virus gebruikt om ons lichaam binnen te dringen. Hierdoor wordt Eris minder goed herkend door de antilichamen die na een eerdere vaccinatie in ons bloed aanwezig zijn.

De nieuwe vaccins die dit najaar worden gebruikt, zijn gericht tegen de subvariant XBB1.5, die erg lijkt op EG.5. Daarom denken we dat ze een effectieve bescherming zouden moeten bieden tegen deze nieuwkomer. Hoewel ze nog moeten worden bevestigd, lijken de eerste studies bij dieren en mensen in ieder geval al in de goede richting te wijzen.