Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Weg met misleidend fruit op etiketten

04 februari 2020
Misleidend fruit op voedingsetiketten

Heel wat verpakkingen beloven smaakexplosies van verse vruchten, terwijl het tussen de aroma’s en de kleurstoffen op de ingrediëntenlijst zoeken is naar sporen van echt fruit. Wij ontmaskerden tientallen bedriegers en eisen strengere regels.

Weg met misleidend fruit op etiketten

Het is een al te bekend scenario: verse vruchten in allerlei vrolijke kleurtjes spatten van de verpakking, maar wie de ingrediëntenlijst uitspit, vindt opvallend weinig van dat beloofde fruit terug. Fruit is immers een duur ingrediënt, dat zich gemakkelijk laat nabootsen door veel goedkopere aroma’s en kleurstoffen. U krijgt wel het smaakje en de geur, maar niet de voordelen van echt fruit.

Ziet eruit als fruit, maar is het niet

Meer dan 120 voedingsverpakkingen met afbeeldingen van fruit passeerden de revue, waaronder tientallen voorbeelden van misleiding. Heel wat producten vielen door de mand omdat ze minieme hoeveelheden fruit toevoegen als alibi voor de vele aroma’s en kleurstoffen, omdat ze exotisch fruit vervangen door goedkopere vruchten zoals appel, of zelfs omdat ze geen echt fruit bevatten maar het wel tonen op de verpakking.

Een etiket moet een identiteitskaart zijn waarop de consument in een oogopslag ziet welke ingrediënten een product bevat. Dat de ingrediëntenlijst correct en volledig is, betekent niet dat de verpakking als geheel niet misleidend kan zijn. De beloftes op de verpakking bieden immers te weinig houvast om in te schatten of een product al dan niet respectabele hoeveelheden écht fruit bevat. 

Niet zonder resultaat

Wij tikten in januari de betrokken fabrikanten, waaronder grote namen als Danonino, Fristi en Oasis, op de vingers voor deze misleiding. We dienden klacht in bij de FOD Economie, niet zonder resultaat. De FOD Economie geeft gelukkig gedeeltelijk gevolg aan onze klacht en heeft beslist Danone een proces-verbaal te sturen. Het bedrijf zal worden verplicht om de verpakking van Danonino, het vroegere Petit Gervais-kaasje, aan te passen. 

De kaasjes bevatten immers 0 % echt fruit en de smaak is volledig afkomstig van aroma’s, ondanks de suggestie op de verpakking en de website. Gezien het gaat om een product voor kinderen, zijn wij tevreden over deze beslissing, al zijn we ook teleurgesteld dat er voorlopig nog geen maatregelen worden getroffen tegen de andere overtreders.

De excuusaardbei als achterpoortje

Wanneer fruit in woord of beeld wordt weergegeven op de verpakking, moet volgens de wet het percentage ervan worden vermeld in de ingrediëntenlijst. Fabrikanten interpreteren deze regel echter in hun eigen voordeel door minieme hoeveelheden vruchtensappen of –puree toe te voegen aan het recept. Eén spreekwoordelijke aardbei volstaat al om de vrucht een plaatsje op de verpakking te geven, ook al werden smaak, geur en kleur voornamelijk gemanipuleerd.

Wij willen niet alleen dat de bestaande regels strenger worden toegepast zodat zulke achterpoortjes definitief worden gesloten, maar vinden het ook hoog tijd dat de overheid deze praktijken indijkt met meer concrete regels zoals specifieke richtlijnen met minimumpercentages voor bepaalde voedingscategorieën als vruchtenyoghurt en vruchtendranken.

Enkele sprekende voorbeelden op onze Pinokkio-producten: