Dossier

De gezondheidsvoordelen van volkoren

20 oktober 2023
volkoren granen gezond

20 oktober 2023

Volkorenproducten zitten boordevol vezels en zijn bovendien rijk aan de vitamines B en E, mineralen zoals ijzer en magnesium, essentiële vetzuren en andere bioactieve stoffen met vaak antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Hoewel ze dus goed zijn voor onze gezondheid, eten we er te weinig van.

Volkorengranen zijn volledige en ongeraffineerde granen. In tegenstelling tot geraffineerde granen, waarbij de buitenste lagen en de kiem worden verwijderd, zijn volkorengranen nog altijd rijk aan alle natuurlijke voedingsstoffen van de volledige graankorrel.

Verschillende soorten volkorengranen

Een graankorrel bestaat namelijk uit drie delen: de zemel (de buitenste laag), de kiem (binnenin) en het meellichaam of endosperm (het grootste onderdeel).

Volkorenproducten of "volle granen" zijn gezond omdat ze gemaakt zijn met de volledige korrel, hetzij geplet, gebroken of gemalen, hetzij in de vorm van graanvlokken.

Voedingswaarde van volkorengranen

Volkorenproducten kunnen tot 75 % meer voedingstoffen bevatten dan producten op basis van bewerkte granen. De meest waardevolle delen zijn de kiem en de zemel, die heel wat belangrijke voedingsstoffen bevatten. 

Helaas eten wij vooral rijst, pasta en brood op basis van geraffineerde granen, waarbij de kiem en de zemel (die voor de bruine kleur zorgt) zijn uitgezeefd en enkel het meellichaam is behouden.

Lees alles over de verschillende soorten brood

Het raffineren maakt de textuur fijner en de kooktijd korter. Bovendien kun je geraffineerde bloem langer bewaren. Door de vetstoffen in volkorenbloem kan ze namelijk sneller ranzig worden. 

Die praktische voordelen wegen echter niet op tegen de gezondheidsvoordelen van volle granen. Ontdek hier hoe je meer volkorengranen in je maaltijden krijgt en hoeveel je ervan moet eten.

Aanbevolen voor jou