Dossier

No junkfood 4 kids

27 september 2021
No junk food 4 kids

Animatiefiguren en kinderidolen op voedselverpakkingen maken kinderen een makkelijke prooi voor de fabrikanten. En de wetgever doet daar weinig aan. Het wordt hoog tijd dat hier verandering in komt.

Junkfood en marketing

Te veel reclame voor junkfood

Het aantal kinderen met overgewicht neemt toe. Maar hoe ouder een kind met obesitas wordt, hoe kleiner de kans dat zijn overtollige kilo's spontaan verdwijnen. Om hun figuur terug te krijgen, geen wonder, moeten ze dus bewegen en gezond eten. Helaas zorgt kindermarketing ervoor dat kinderen ongezond eten. Ze worden veel vaker blootgesteld aan reclame voor voedingsmiddelen waarvan de consumptie moet worden beperkt.

Voedingsfabrikanten aarzelen overigens niet om de aandacht te trekken door de verbeelding van dit jonge publiek aan te spreken. Kinderen zijn immers heel beïnvloedbaar en gemakkelijk te verleiden. Alles kan: door het gebruik van animatie- en sportfiguren, spelletjes op de achterkant van de doos enz. Daarnaast maken ze reclame via kanalen die populair zijn bij dit publiek: natuurlijk op tv, maar ook via sociale media (YouTube, Instagram en Facebook). 

 

Kinderen = ideaal marketingdoelwit

Het probleem is dat kinderen op jonge leeftijd nog niet in staat zijn om het commerciële doel van marketing te begrijpen. Voor de fabrikanten van vandaag is dat mooi meegenomen: kinderen spelen een grotere rol bij de aankoopbeslissingen van hun ouders dan vroeger. En een jonge consument die zijn hart verloren heeft aan een bepaald merk, heeft meer kans om dat merk op latere leeftijd nog steeds trouw te blijven.

Bovendien is aangetoond dat kinderen producten met een bekend figuur op de verpakking lekkerder vinden dan producten zonder. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) bevestigt dit ook: de promotie van vet-, suiker- en zoutrijke voedingsmiddelen leiden ertoe dat kinderen dit soort producten verkiezen boven gezondere alternatieven.

Onze analyse over snacks

Onze experts hebben een honderdtal snacks onder de loep genomen, waaronder een reeks koekjes, zuivelproducten, vruchtenmoes, maar ook sapjes en drankjes voor kinderen.
Uit onze analyse blijkt dat de meeste van deze snacks ultraverwerkte producten zijn, meestal met een Nutri-Score D of E, en dat sommige van deze producten grote hoeveelheden suiker, vet of zout bevatten. Kortom, een voedselramp.

Op de volgende pagina's vind je verschillende voorbeelden: