Dossier

Voedingsadditieven

09 augustus 2022
additifs

Voor een consument is het onbegonnen werk om al die additieven in levensmiddelen (E420, E627, E234 ...) te ontcijferen. Waarvoor dienen ze? En zijn ze allemaal onschadelijk? Een stand van zaken.

Wat is een voedingsadditief?

Kleurstoffen, conserveringsmiddelen, antioxidanten, zoetstoffen, smaakversterkers, zuurmakers, kunstmatige aroma's, emulgatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen ... Additieven zijn natuurlijke of chemische stoffen die om technische of commerciële redenen aan levensmiddelen worden toegevoegd. Ze hebben zelf geen enkele voedingswaarde.

Sommige maken het uiterlijk en de textuur van voedsel aantrekkelijker, andere vergroten de houdbaarheid ervan. Soms worden ze ook gebruikt om de afwezigheid van duurdere ingrediënten te compenseren of om het gebruik van grondstoffen van lagere kwaliteit te maskeren. Af en toe kunnen ze bijwerkingen veroorzaken.

Je vindt ze onder meer in zogenaamde ultraverwerkte producten, kant-en-klare maaltijden, delicatessenproducten, industrieel brood, kruidenierswaren, bepaalde zuivelproducten, taarten en snoepjes.

Naar de beoordeling van additieven