Dossier

Moet je geloven wat op etiketten staat?

09 maart 2023

Het etiket van een product geeft veel informatie. Maar niet elk etiket is betrouwbaar. In de schappen van de supermarkt wemelt het van misleidende en zelfs valse claims op voedselverpakkingen. Vind je dat choquerend? Wij ook.

Wat staat er op het etiket?

Een etiket bevat veel informatie:

  • De benaming van het product;
  • Zijn lijst van ingrediënten;
  • Een vermelding van de voedingswaarde;
  • De bewaarcondities;
  • De vervaldatum;
  • Enz.

Deze informatie en hun betekenis vind je in ons dossier over hoe je een etiket leest:

Hoe ontcijfer je een etiket?

Hoe herken je een misleidend etiket?

Een etiket bevat vaak ook:

  • Voedingsclaims zoals “rijk aan calcium”, “rijk aan vezels”, enz., die vallen onder de Europese verordening nr. 1924/2006;
  • Gezondheidsclaims zoals “calcium is nodig voor het behoud van een normale botstructuur”. De gezondheidsclaims moeten wetenschappelijk worden beoordeeld door de EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) en op Europees niveau door de Europese Commissie en de lidstaten worden goedgekeurd voordat ze worden gebruikt;
  • De Europese verordening nr. 432/2012 bevat meer dan 2500 gezondheidsclaims die zijn beoordeeld door de EFSA en die wetenschappelijk zijn bewezen en zijn toegelaten voor levensmiddelen;
  • Marketingclaims.

Deze claims zijn volledig optioneel en zijn beloftes die aan de consumenten worden gemaakt op de verpakking van een product.

Voorbeelden van misleidende voedseletiketten

Hoewel deze beweringen in sommige gevallen correct zijn en de consument willen informeren, zijn sommige naar onze mening misleidend, andere ronduit onwettig. Ze willen je laten geloven dat het product in kwestie gezonder is dan het in werkelijkheid is.

Lees: Leugens op etiketten

Een product moet eerlijk zijn over wat het beweert te zijn

Hoewel claims kunnen helpen om een bewustere keuze te maken, zijn ze alleen relevant als ze op gezonde producten staan. Helaas blijkt uit onze analyse opnieuw dat deze claims op veel weinig gezonde producten voorkomen. Wij vinden dit uiteraard misleidend voor de consument.

De regels rond etiketteringsclaims zijn naar onze mening te soepel. Fabrikanten maken hier misbruik van en plaatsen claims op ongezonde producten.

Lees: Een product moet eerlijk zijn over wat het zegt

Wat kan de consument doen?

Wellicht heb je jou al door een van deze claims laten verleiden tot een bepaald pak koekjes in plaats van een ander. Heb je er genoeg van om voor de gek te worden gehouden? Wij geven je enkele tips om dit de volgende keer te vermijden.

Lees: Wat kan de consument doen?