Dossier

Suikers en zoetstoffen

26 juli 2022
Suikers en zoetstoffen

Suiker is een belangrijke bron van energie voor de goede werking van het lichaam. Maar bij overmatige consumptie - vooral door de verborgen suikers die de voedingsindustrie gebruikt - is het slecht voor de gezondheid. Hier zijn alle antwoorden op uw vragen over suikers en zoetstoffen.  

Alles weten over suiker

De laatste jaren lijkt suiker volksvijand nummer één te zijn geworden. Maar is en veroorzaakt het mee alle kwalen die ons teisteren zoals obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, enz. ?

In dit dossier leggen wij je alles uit wat je over suiker(s) moet weten en beantwoorden wij al jouw vragen over hoe je een gezonde, evenwichtige voeding kunt volgen en gezond kunt blijven.

1. Is suiker gevaarlijk voor je gezondheid ?

Ja, als je het misbruikt. Het gevaar schuilt niet zozeer in de suiker als wel in onze voedingsgewoonten: wij hebben de neiging te veel te snoepen (frisdranken, gebak, industrieel gebak, snoep, enz.) en te veel verwerkte industrieproducten te consumeren, die heel vaak verborgen suikers bevatten. Het is dit soort neigingen die schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Zoek hier uit hoeveel suikerklontjes je per dag eet

Als suiker niet onmiddellijk wordt verwerkt, kan het in het lichaam een voorraad aanleggen "voor later", zodat het beschikbaar is in geval van een tekort. Maar tekorten zijn nu zeldzaam in de westerse wereld... De voorraden stapelen zich dus op, wat (onder meer) het hormoon insuline nauwelijks bevalt.

Onder invloed van ons suikeroverschot gaat die insuline, essentieel voor een evenwichtige stofwisseling, jojoën. Bepaalde zoete producten met een hoge glycemische index doen de bloedsuikerspiegel (glycemie) stijgen.

de effecten van suiker op de gezondheid

hier is hoe je je dag kan ont-suikeren

 

2. Zijn er goede suikers? Zijn sommige beter?

Niet alle suikers kunnen over één kam geschoren worden. Sommige zijn nuttig, zelfs essentieel, vooral voor de hersenen, om te functioneren. Andere suikers moeten worden vermeden. Sommige rage-diëten zijn duidelijk suikervrij, zoals het low FODMAP's dieet of het ketogeen dieet. Hier is wat je daarover moet weten.

Vergelijk diëten

Er komen nieuwe suikers en siropen op de markt. Hun namen (kokosnoot, agave, ahorn...) kunnen bij de consument de indruk wekken dat ze "natuurlijker" zijn en dus minder schadelijk voor de gezondheid. Is exotische kokossuiker gezonder dan suiker uit onze Belgische bieten? Je zal verrast zijn door het antwoord... 

Kokosnoot, ahorn, agave... "Trendy" suikers

3. Waar zijn de verborgen suikers?

In dit dossier analyseren wij ook de verschillende soorten suikers die in levensmiddelen kunnen worden aangetroffen (glucose, fructose, lactose, enz.), en met name in industriële producten, waar hun benaming verschillende vormen kan aannemen.

De verschillende namen van de suiker

Wij helpen je om verborgen/toegevoegde suikers te vinden. Ogenschijnlijk gezonde voedingsmiddelen, die we niet zouden verdenken, zijn soms echte suikerbommen, zelfs als ze gezouten zijn (ketchup, saladedressings, enz.). En de jongsten zijn er niet immuun voor, vooral niet door de porties die zij aangeboden krijgen: zo krijgen kinderen en tieners zonder het te beseffen veel suikerklontjes binnen.

Al deze verborgen suikers dragen verraderlijk bij aan de onweerstaanbare aantrekkingskracht die sommigen van ons voelen voor suiker... Kunnen we verslaafd zijn aan suiker als aan een drug?

vind de verborgen suikers

4. Zijn zoetstoffen beter dan suiker?

Zoetstoffen, die "nep suikers", winnen steeds meer terrein. Er zijn nu veel verschillende zoetstoffen op de markt. Zijn zoetstoffen beter dan "echte" suiker? Laten we niet vergeten dat het in de eerste plaats voedingadditieven zijn.

We leggen de verschillende soorten zoetstoffen uit (aspartaam, sacharine of acesulfaam K, sorbitol...), of ze natuurlijk zijn of niet, welke vermeden moeten worden en hoe deze nepsuikers steeds meer hun deel van de koek in de industrie opeisen.  Het geval van steviolglycosiden is een beetje speciaal. We vertellen je alles wat je moet weten over stevia.

Tot slot, zijn zoetstoffen goed om af te vallen ? En hoe zit het met het verband met bepaalde vormen van kanker? Niet alle zoetstoffen zijn goed voor zwangerschap of borstvoeding.

zoetstoffen

Stevia.

5. Light, dieet, suikervrij.... Wat betekent het precies?

Hoe zit het ten slotte met de claims die we steeds vaker op gezoete producten zien, zoals "suikerarm" of de term "light", die op allerlei manieren wordt gebruikt? Voor zoete producten wordt een groot aantal voedings- en gezondheidsclaims gebruikt. Zoveel dat het moeilijk is betekenis te geven aan al deze boodschappen, die soms sterk op elkaar lijken. We hebben ze voor je ontcijferd.

Wat betekent licht ? Of gereduceerd suikergehalte ?

Heb je nog vragen over suiker, of over andere voedingsstoffen ? Aarzel niet om ons platform voor gezonde voeding regelmatig te bezoeken:

ONZE "GEZONDE VOEDING" DOSSIERS