Zogenaamde "artisanale" peperkoek Vondelmolen

[Update: 04 februari 2021]
Op deze peperkoek prijkt de vermelding "ambachtelijke traditie". Men zou dus verwachten een heerlijke honingkoek te verorberen op basis van traditionele ingrediënten. De smaakstoffen in de bereiding zijn echter allesbehalve ambachtelijk.
Wie heeft nog nooit een "artisanaal" product of producten "op grootmoeders wijze" gekocht om vervolgens te ontdekken dat het product vol zit met smaakstoffen, emulgators, bewaarmiddelen, verdikkingsmiddelen, kleurstoffen ...?
Maar lang niet alles is zomaar "artisanaal". Volgens de Belgische richtlijnen van 2017 moeten drie criteria gerespecteerd worden: de kwaliteit van de ingrediënten, het bereidingsproces en de productieschaal van het bedrijf.
Het voorbeeld van de peperkoek van Vondelmolen toont aan dat er nog heel wat werk aan de winkel is.
Wat kan er voor ons niet door de beugel?
Deze peperkoek bevat smaakstoffen, iets wat in grootmoeders recept ongetwijfeld ontbrak. De claim "ambachtelijke traditie" zet de klant dus op het verkeerde been.
Onze eisen
Op grond van de richtlijnen die de FOD Economie in 2017 opstelde rond het gebruik van de term "ambachtelijk", hebben we onze twijfels bij het ambachtelijke karakter van dit product.
Onze acties
In februari 2020 vroegen we de fabrikant schriftelijk om deze misleidende termen niet meer te gebruiken en zijn verpakking aan te passen.
Stand van zaken
- Na een telefoontje met de fabrikant vroegen we de mening van de FOD Economie over de aanwezigheid van synthetische aroma's in als artisanaal gekwalificeerde producten. De FOD Economie is van plan dit te onderzoeken.
- In december 2020 stelde de FOD Economie een proces-verbaal op tegen Vondelmolen en stuurde dat door naar het parket van Dendermonde. Wij volgen deze zaak op de voet en zijn zeer benieuwd hoe het Openbaar Ministerie deze leidraad zal interpreteren.