Nieuws

Hoog tijd voor uniformisering van voedingsporties

26 september 2016
Porties voedingsmiddelen

Er bestaan geen officiële aanbevelingen voor de porties van voedingsmiddelen, noch in België, noch in Europa. Fabrikanten kunnen dus zelf bepalen hoeveel een portie eigenlijk inhoudt. Hun definitie blijkt echter vaak onrealistisch of zelfs misleidend.

De vaagheid van de porties begint vanaf de vroege ochtend bij het ontbijt, zoals u in onze video kunt zien.

De fabrikant beslist...

Europa heeft nog steeds geen standaard portiegrootte voor voedingsmiddelen vastgelegd. Daarom hebben de fabrikanten binnen verschillende sectoren afspraken gemaakt over het gewicht per portie of verbruikseenheid. De ontbijtgranensector, bijvoorbeeld, oordeelt dat een portie overeenkomt met 30 g. Een volwassene eet echter gemakkelijk het dubbele of zelfs het driedubbele. Een kom van 30 g voorziet in 7% van de dagelijkse caloriebehoeften voor een volwassene. Dit percentage zou uiteraard moeten worden verdubbeld voor een kom met 60 g granen, wat een veel realistischere portie is. De door de fabrikanten aanbevolen porties op de verpakkingen zouden dus de reële consumptie beter moeten weergeven. Eventueel door middel van pictogrammen of huishoudelijke maten om de consument een beter beeld te geven.

Benaderende porties

Terwijl sommige sectoren afspraken hebben gemaakt, heerst in andere veel meer willekeur. Een opvallend voorbeeld is dat van de pizza's: bij het ene merk is de aanbevolen portiegrootte dubbel zo groot als bij het andere. 

Het meest misleidende geval is ongetwijfeld de zoete tussendoortjes, zoals chocoladerepen en individueel verpakte koekjes. Die vermelden vaak één reep of koekje als portie, maar het zullen enkelingen zijn die daadwerkelijk slechts één reep Kinder Bueno of twee reepjes KitKat eten! Dit is dus eigenlijk een vorm van intellectuele oneerlijkheid.

Wanneer komt er een echte portierichtlijn?

Voor een eerlijke en informatieve etikettering moeten de porties identiek, realistisch en niet misleidend zijn. Het gebrek aan een Europese reactie op de vraag mag België er niet van weerhouden om na te denken over officiële aanbevelingen. In Frankrijk, bijvoorbeeld, bestaat er een handleiding voor school- en collectieve maaltijden die de aanbevolen porties volgens de voedingsmiddelen en de leeftijd bepaalt. Een eerste stap in de goede richting en een voorbeeld om te volgen.

Onderneem actie met ons!

De fantasie van de fabrikanten gaat soms verder dan wat wij aan de kaak stellen. Hebt u andere voorbeelden van onlogische porties gevonden? Maak er een foto van en post ze op onze Facebook-pagina als een reactie op deze post.