Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Gevraagd: een eerlijk etiket

08 augustus 2017
De wet van het etiket

08 augustus 2017

Laat u zich wel eens leiden door die heerlijk ogende aardbei op het etiket van een yoghurt? Of misschien kiest u wel voor een bepaalde truffelolie, net omdat er een grote truffel staat afgebeeld? Maar zulke elementen zetten u meer dan eens op het verkeerde spoor! Welke valkuilen zijn er? En vooral, waar moet u dan wél naar kijken?

Inleiding

Op ieder voorverpakt voedingsproduct prijkt in ons land een verplicht etiket, een soort van “identiteitskaart” zeg maar. Hierop staan een aantal specifieke eigenschappen vermeld, zoals de ingrediënten, de voedingswaarde, de houdbaarheidsdatum, de bewaarinstructies … Aan de hand daarvan kunt u nagaan of een bepaald product al dan niet aan uw wensen en behoeften voldoet.

Etiket ontcijferd

Europa legde een aantal jaren geleden een reeks aspecten vast die verplicht op dat etiket moeten worden vermeld:

  • Eerst en vooral moet er informatie over de identiteit (benaming, producent, gewicht …) en de samenstelling van het product worden vermeld. 
  • Daarnaast zijn er ook een aantal elementen met betrekking tot de bescherming van de gezondheid van de consument die niet mogen ontbreken (allergenen, bewaaradvies, ontdooide voeding …). 
  • Tot slot moet ook de voedingswaarde zichtbaar worden aangeduid. 

Op die manier kunt u producten op een gegronde basis met elkaar vergelijken. 

Verderop in dit dossier verschaffen we u de nodige uitleg bij al deze verplichte onderdelen, zodat u in een oogopslag elk etiket kunt ontcijferen. Althans zo zou het moeten kunnen. In het verleden stelden we echter al meermaals vast dat de wettelijk verplichte informatie moeilijk te vinden is: kleine lettertjes en weggeduwd op de zijkant, onderkant of achterkant van de verpakking.

Laat u niet misleiden

De informatie die op zo’n etiket wordt geplaatst, mag alleszins op geen enkele manier misleidend zijn. Het moet de kenmerken van het voedingsmiddel correct weergeven. Toch stelden wij in het verleden al meermaals vast dat voedingsetiketten u soms op het verkeerde spoor zetten doordat de producent de wetgeving in zijn voordeel interpreteert of doordat verkoopspraatjes op de voorzijde van de verpakking uw aandacht afleiden van de nuttige, wettelijk verplichte informatie. Denk maar aan de afbeelding van een heerlijke aardbei op een “aardbeienyoghurt” waar amper aardbei in blijkt te zitten… Om u voor zulke valkuilen te behoeden, leggen wij op de volgende pagina enkele veel gebruikte technieken bloot.

Problemen in de kijker

Om korte metten te maken met zulke misleidende technieken zijn er striktere controles en regels nodig. Wij blijven ijveren voor vooruitgang op dat vlak. Mocht u in tussentijd zelf problemen ontdekken met een bepaald product, aarzel dan zeker niet om er ons van op de hoogte te brengen. Dat kan heel eenvoudig door een foto te maken van het product in kwestie en dat als een reactie te plaatsen bij ons fotoalbum op Facebook.