Zo maak je een gezonde lunchbox vol leuke verrassingen
Hoe stel je een gezonde brooddoos samen, gevuld met lekker fruit en groenten die je kinderen zonder tegenzin zullen opeten ? Door ze een glimlach op hun gezicht te bezorgen wanneer ze hun brooddoos tijdens de lunch openen. Wij geven je enkele tips hoe je een lekkere lunch kunt pimpen, zonder ook maar één euro meer uit te geven.

Een mooi bereide maaltijd wekt de eetlust op en stimuleert het verlangen van onze smaakpapillen. Daarom beginnen we te watertanden bij TV-kookprogramma's waar chefs met elkaar de strijd aangaan om niet alleen het lekkerste te bereiden maar ook om het zo mooi mogelijk op een bord te dresseren. Dat hetzelfde effect zie je bij een mooi samengestelde brooddoos. « Het is een geweldige manier om een glimlach op het gezicht van je kind te toveren », zegt Véronique Demierbe, onze voedingexpert, « want vergeet niet dat we ook met onze ogen eten. »
Gourmetgroenten in de brooddoos
Als de inhoud van de brooddoos leuk is om te zien en zelfs grappig, zullen kinderen meteen gewonnen zijn ervan te proeven. Eten is geen spelletje, maar je mag het leven gerust af en toe wat opvrolijken. Vooral als het helpt om essentiële, maar soms gemeden, gezonde voedingsmiddelen zoals groenten mee in maaltijden op te nemen.
Versnij groenten en fruit tot bloemen of sterren, tot gekartelde schijfjes of tot stokjes die je gemakkelijk met de vingers kan eten, of op een tandenstoker in de vorm van een minibrochette : kerstomaatjes, meloenbolletjes gesneden en druiven tussen twee minibolletjes mozzarella.
Volkorenbrood in een mum van tijd verteerd
Hetzelfde scenario met het brood : gesneden in de vorm van een kat, een hart of een konijn, zal het volkoren/grijze brood ter vervanging van het witte brood gemakkelijker passeren.
Hiervoor kan je, behalve een schaar, ook een koekjessnijder gebruiken. Laat je fantasie de vrije loop, snuffel in je keukenlades om een of ander vergeten gebruiksvoorwerp te vinden en aarzel niet om, als je inspiratie tekort komt, beroep te doen op sociale netwerken zoals Instagram en Pinterest. Die staan vol leuke en gratis ideeën.
Grappige broodjes om mee naar school te nemen.
Wraps, pannenkoeken of tortilla's in de lunchbox
Wie zei dat brood een must in de brooddoos is ? Zeker niet onze experten, die zelf moeder zijn.
Denk bijvoorbeeld aan andere alternatieven zoals wrap, tortilla's, muffins of zelfgemaakte pannenkoeken - in combinatie met gezond beleg en vulling. Het enige wat je moet onthouden is dat je, net als bij brood, voor volkorenversies, die rijk aan vezels zijn, moet kiezen (in plaats van witte en geraffineerde versies die veel minder voedingswaarde hebben). Sommige supermarkten bieden ook kant-en-klare "tortillawraps" aan, verrijkt met groenten (wortel, rode biet).
Tortilla's voor de afwisseling van brood.
Groenten zonder het te beseffen
Een ander voordeel van deze alternatieven is dat je er "verborgen" groenten in kunt verwerken, bijvoorbeeld door courgettes en wortelen toe te voegen aan de basis van een pannenkoekenbeslag en goede vetten zoals olijfolie te gebruiken om ze te bakken.
Olijfolie: naar onze "Beste Kopen"
Op elkaar gelegde blaadjes ijsbergsla kunnen worden gebruikt als basis voor een koele vegetarische wrap die met een tandenstoker wordt vastgezet. Wraps doen het bijzonder goed met visvullingen zoals koningsgarnalen of gerookte zalm (bekijk onze tips voor het bewaren bij warm weer en zonder schoolkoelkast). Door bijvoorbeeld avocado toe te voegen, voorziet je het kind van extra goede vetten, alsook vitaminen (B9) en mineralen (kalium).
Nog een idee om voor een extra portie groenten te zorgen ? Gebruik een vegetarisch broodbeleg. Varianten op basis van peulvruchten, zoals hummus (kikkererwten), zijn ook een goede bron van plantaardige eiwitten.
Naar de koopwijzer "vegetarisch broodbeleg"
Restjes van de vorige dag kunnen ook worden gebruikt om een lunchtrommel te maken : pasta, rijst, couscous griesmeel, enz. kunnen gemakkelijk brood vervangen. Overgebleven kip kan tot een mayo kipsalade verwerkt worden om op de wrap te smeren.
Ten slotte helpen al deze kleine gebaren ook om voedselverspilling te voorkomen.
Terug naar "Beter eten op school"