Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Koopgids

Hoe kun je je boterham gezonder beleggen?

24 maart 2020

We zijn er ons steeds meer van bewust dat minder vlees eten goed is voor de planeet, de dieren, maar ook voor onze eigen gezondheid. Ook in het gamma vegetarisch of veganistisch broodbeleg is er een ruim aanbod. Wij gidsen je naar een gezonde keuze.

Welke alternatieven zijn er op de markt?

Vandaag is er meer keuze aan vegetarisch of veganistisch broodbeleg dan je zou denken. Kaas en eieren zijn bijvoorbeeld een prima vegetarisch alternatief.
Wil je graag een plantaardig alternatief, dan kun je kiezen voor een spread op basis van groenten, noten of peulvruchten. Of je kunt je brood uiteraard ook beleggen met fruit (bananen, aardbeien, perziken) of (gegrilde) groentjes.

Hoe gezond zijn dergelijke alternatieven?

Met stukjes vers fruit of een zelfgemaakte puree van gekookte of rauwe groentjes zit je uiteraard goed. Maar ook de andere alternatieven kunnen zonder enig probleem deel uitmaken van een gezond en evenwichtig eetpatroon, zolang je maar voldoende varieert.

Wat betreft kaas, kies je best voor een kaas met maximaal 20g vet per 100g. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld ricotta, mozzarella, cottage cheese, magere smeerkaas, zachte verse geitenkaas en harde kaas met 30+ vetgehalte. Harde kaas met 40+ vetgehalte en andere vetrijkere kazen zoals brie, leerdammer, abdijkazen en roomkaas eten we beter niet te vaak.

Let ook op het zoutgehalte van de kaas, feta en Brusselse kaas bijvoorbeeld hebben een hoger zout gehalte en genieten daarom ook niet de voorkeur.
Eieren vormen een ook een evenwichtige keuze bij de lunch, je kan ze gekookt eten maar ook onder de vorm van spiegeleitjes, roerei of omelet. In deze laatste kan je ook gemakkelijk extra groentjes incorporeren, een win-win. Er wordt aangeraden niet meer dan 6 eitjes per week te consumeren, inclusief toetjes op basis van eieren zoals cake, chocomousse en pannenkoeken.

Bron: www.gezondleven.be

Zijn alle vegetarische spreads gezond?

Helaas niet. Wij analyseerden 62 vegetarische spreads. Meer dan de helft daarvan kreeg een Nutri-Score C of D. De meeste bleken te veel zout, verzadigd vet te weinig vezels en/of fruit, groenten, peulvruchten, noten en koolzaat-, noten-, of olijfolie te bevatten. Gelukkig zijn er ook verscheidene goede leerlingen in de klas, welke dat zijn ontdek je in onze koopwijzer vegetarische spreads.

Naar de koopwijzer

Om al die spreads te evalueren, bekeken we de informatie op het etiket. Iets wat jij zelf dus ook zou kunnen doen. Maar het is helaas geen eenvoudige opdracht om alle elementen van de voedingswaarde op een verpakking correct te interpreteren. Door aan deze spreads een Nutri-Score toe te kennen, zie je in één oogopslag welke producten gezond zijn en welke veel minder. De letter A op groene achtergrond geeft aan welke producten het best scoorden qua algemene voedingswaarde, zij genieten de voorkeur. Dat een product een D of E krijgt, betekent niet dat je het nooit mag consumeren, wél dat je maat moet houden en de consumptie er van beperken. Dit wil zeggen niet te vaak en/of in kleine hoeveelheden eten.

Zijn vis en vlees dan sowieso te vermijden?

Absoluut niet. Onbewerkt gevogelte en vis (gebakken kipfilet, sardines, enz.) kunnen een evenwichtige keuze zijn voor een lunch, zolang je ’s avonds niet opnieuw vlees op het menu zet. Beperk je vleesconsumptie wel tot 1 maal per dag. At je al vlees bij je boterham, eet dan ’s avonds eens vegetarisch.
Charcuterie zoals salami of hesp zet je beter niet dagelijks op tafel: bewerkte vleeswaren zijn minder gezond.

Wat met zoet brood beleg zoals confituur en chocopasta?

Deze producten zijn vaak rijk aan suiker en/of verzadigd vet, ook deze smeren we dus beter niet dagelijks op onze boterham. Wat niet wil zeggen dat ze af en toe niet kunnen geconsumeerd worden, het is oké om op zondagochtend te genieten van je boterham of pistolet met choco.

Het is dus gewoon een kwestie van afwisseling.

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies