Koopgids

Hoe kun je je boterham gezonder beleggen?

02 september 2021
Set toasts (toast) op een aperitiefbord.

We zijn er ons steeds meer van bewust dat minder vlees eten goed is voor de planeet, de dieren, maar ook voor onze eigen gezondheid. Ook in het gamma vegetarisch of veganistisch broodbeleg is er een ruim aanbod. Wij gidsen je naar een gezonde keuze.

Welke alternatieven zijn er op de markt?

Vandaag is er meer keuze aan vegetarisch of veganistisch broodbeleg dan je zou denken. Kaas en eieren zijn bijvoorbeeld een prima vegetarisch alternatief.
Wil je graag een plantaardig alternatief, dan kun je kiezen voor een spread op basis van groenten, noten of peulvruchten. Of je kunt je brood uiteraard ook beleggen met fruit (bananen, aardbeien, perziken) of (gegrilde) groentjes.

Hoe gezond zijn dergelijke alternatieven?

Met stukjes vers fruit of een zelfgemaakte puree van gekookte of rauwe groentjes zit je uiteraard goed. Maar ook de andere alternatieven kunnen zonder enig probleem deel uitmaken van een gezond en evenwichtig eetpatroon, zolang je maar voldoende varieert.

Wat betreft kaas, kies je best voor een kaas met maximaal 20g vet per 100g. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld ricotta, mozzarella, cottage cheese, magere smeerkaas, zachte verse geitenkaas en harde kaas met 30+ vetgehalte. Harde kaas met 40+ vetgehalte en andere vetrijkere kazen zoals brie, leerdammer, abdijkazen en roomkaas eten we beter niet te vaak.

Let ook op het zoutgehalte van de kaas, feta en Brusselse kaas bijvoorbeeld hebben een hoger zout gehalte en genieten daarom ook niet de voorkeur.
Eieren vormen een ook een evenwichtige keuze bij de lunch, je kan ze gekookt eten maar ook onder de vorm van spiegeleitjes, roerei of omelet. In deze laatste kan je ook gemakkelijk extra groentjes incorporeren, een win-win. Er wordt aangeraden niet meer dan 6 eitjes per week te consumeren, inclusief toetjes op basis van eieren zoals cake, chocomousse en pannenkoeken.

 

Bron: www.gezondleven.be

Zijn kant-en-klare veggiespreads gezond?

Helaas niet. Veel kant-en-klare spreads bevatten veel zout en/of verzadigd vet, en niet zoveel vezels, groenten, peulvruchten en noten als we zouden willen. Gelukkig zijn er ook verscheidene goede leerlingen in de klas. Welke dat zijn, ontdek aan de hand van de Nutri-Score. Daarmee zie je in één oogopslag welke producten gezond zijn en welke veel minder.

Een groene A is enkel voor de producten die het best scoorden qua algemene voedingswaarde. Zij genieten de voorkeur. Spreads met Nutri-Score A of B bevatten niet te veel suiker, zout, verzadigd vet of calorieën en/of bevatten meer vezels, eiwitten en/of fruit, groenten, peulvruchten, noten en koolzaat-, noten-, of olijfolie. Dat een product een D of E krijgt, betekent niet dat je het nooit mag consumeren, wél dat je maat moet houden en de consumptie er van beperken. Dit wil zeggen niet te vaak en/of in kleine hoeveelheden. 

Staat er geen Nutri-Score op de verpakking, zoek dan naar een spreid met weinig zout en verzadigd vet.  

Zijn vis en vlees dan sowieso te vermijden?

Absoluut niet. Onbewerkt gevogelte en vis (gebakken kipfilet, sardines, enz.) kunnen een evenwichtige keuze zijn voor een lunch, zolang je ’s avonds niet opnieuw vlees op het menu zet. Beperk je vleesconsumptie wel tot 1 maal per dag. At je al vlees bij je boterham, eet dan ’s avonds eens vegetarisch.
Charcuterie zoals salami of hesp zet je beter niet dagelijks op tafel: bewerkte vleeswaren zijn minder gezond.

Wat met zoet brood beleg zoals confituur en chocopasta?

Deze producten zijn vaak rijk aan suiker en/of verzadigd vet, ook deze smeren we dus beter niet dagelijks op onze boterham. Wat niet wil zeggen dat ze af en toe niet kunnen geconsumeerd worden, het is oké om op zondagochtend te genieten van je boterham of pistolet met choco.

Het is dus gewoon een kwestie van afwisseling.