Dossier

Peulvruchten, wat zijn dat?

01 maart 2022

Peulvruchten zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en zullen een belangrijke rol spelen in de "eiwitshift". Deze overgang naar een overwegend plantaardig in plaats van dierlijk dieet zal onze gezondheid goed doen, en tegelijkertijd de planeet ontlasten. Daarom moedigen wij de consumptie van plantaardige eiwitten aan.

Peulvruchten als plantaardig eiwit

Peulvruchten leveren in combinatie met granen een volwaardig eiwit en deze combinatie is daarmee een goede basis voor vleesvervanging. Een grotere consumptie van peulvruchten in de dagelijkse voeding kan bijdragen aan de algehele gezondheid en de duurzaamheid ten aanzien van de voedselvoorziening.

Witte bonen, spliterwten en koraallinzen: onze gezonde "bondgenoten".

Dankzij de veelzijdigheid van peulvruchten (als vezelrijke groente, eiwit- en zetmeelbron én bron van verschillende vitamines en mineralen) verdient het een eigen plaats in ons dagelijkse voedingspatroon.

Uit een studie van Gezondleven blijkt dat 1 op de 4 Vlamingen er niet in slaagt om één soort, laat staan meer, peulvrucht op te noemen. De zeer lage resultaten betekent alleszins dat de doorsnee Vlaming zeker niet aan een consumptie van éénmaal per week peulvruchten komt. 

Uit de laatste consumptiepeiling in België (2014) bleek dat 20% van de respondenten nooit peulvruchten eet en van de 80% die wel peulvruchten eet, stond dit minder vaak dan elke week op het menu.

Hoe vaak mag je peulvruchten eten?

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om wekelijks aandacht aan peulvruchten te besteden. In dit opzicht kunnen supermarkten een belangrijke rol spelen in het koopgedrag van de consument, aangezien de meesten van ons daar hun voedselinkopen doen. Onze overheden kunnen de consumenten ook helpen, zoals in het geval van de Green Deal Protein Shift onder leiding van de Vlaamse overheid (waarin wij als consumentenvereniging partner zijn) en het Plan voor de ontwikkeling van plantaardige eiwitten in Wallonië. 

Frequente vragen over peulvruchten

In dit dossier kijken we naar de volgende punten:

Kom meer te weten over plantaardige voeding en vleesvervangers in verschillende dossiers.