Koopgids

Drankjes voor de boekentas

02 september 2021
Nutri-score evaluatie van de snack van een klein meisje (appel, water).

Wat geef je je kinderen mee in de boekentas om ze een hele schooldag lang goed te hydrateren? Om te weten welke dranken je, naast water, met een gerust hart kunt voorschotelen, kijk je naar de Nutri-Score.

Water blijft het best

Onze kleine spruiten drinken te weinig: 98 % van de zes- tot negenjarigen en 95 % van de tien- tot dertienjarigen drinken minder dan de aanbevolen anderhalve liter water per dag. Naast een te lage algemene inname drinken ze bovendien te veel frisdrank. Van de zes- tot negenjarigen drinkt 14 % dagelijks zulke dranken, die over het algemeen veel te veel suiker bevatten. In de categorie van tien tot dertien jaar loopt dit op tot bijna 20 %. 

Hoewel een sapje af en toe gerust kan, is het belangrijk dat je kinderen de smaak van zuiver water en melk gewoon worden. Zijn ze jonger dan twaalf, dan moeten ze in de eerste plaats kraantjeswater leren waarderen. Pas wanneer ze die smaak helemaal gewoon zijn, mag er worden afgewisseld. Stel dus niet altijd alternatieven voor, zelfs geen huisgemaakt gearomatiseerd water.

Welke dranken kun je, naast water, met een gerust hart voorschotelen aan je kinderen? Om die vraag te beantwoorden, kun je naar de Nutri-Score kijken. 

Voedingswaarden interpreteren, geen kinderspel

Het is helaas niet altijd eenvoudig om alle elementen van de voedingswaarde op een verpakking correct te interpreteren. Laat staan om die van alle drankjes op de markt met elkaar te vergelijken.

Door aan deze dranken een Nutri-Score toe te kennen, zie je in één oogopslag welke producten gezond zijn en welke veel minder. Dat is een beoordeling van de voedingswaarde van A tot E, die onder meer rekening houdt met het aantal calorieën, de hoeveelheid zout, vezels, verzadigde vetten en suikers. De berekening voor niet-zuiveldranken gebeurt wel ietsje anders (zie verder). 

De letter A op groene achtergrond geeft aan welke producten het best scoorden qua algemene voedingswaarde. Dat een product een E krijgt, betekent niet dat je het nooit mag drinken, wél dat je maat moet houden. Maar hoewel sommige drankjes een Nutri-Score B halen, gaat er niets boven plat of bruisend water, dat als enige niet-zuiveldrank een A haalt. We kunnen het niet genoeg zeggen: een drinkfles met water is het best. 

Naar de koopwijzer