Nieuws

De uitdaging van deze 1 september: een "zero waste" brooddoos

29 augustus 2022
De uitdaging van deze 1 september: een ‘zero waste’ brooddoos

Waarom zou je dit schooljaar niet eens proberen om voor ‘zero waste’ te gaan? Hoe kun je een gezonde brooddoos samenstellen met zo min mogelijk voedselverspilling? Hier zijn enkele ideetjes om over na te denken en misschien zelf uit te proberen.

In de supermarkt kant-en-klare producten kopen om je boterhammen mee te beleggen en daarna in aluminiumfolie te steken dat je ‘s avonds weggooit, kiezen voor individueel verpakte snacks en kleine plastic flesjes water of brikjes fruitsap of melk die je gemakkelijk in een boekentas kan steken...

Het maakt ons drukke leven heel wat eenvoudiger, maar het is niet goed voor onze gezondheid (junkfood, kleine plastic deeltjes die in de vloeistof terechtkomen enz.) en onze planeet. In België alleen al produceren we jaarlijks zo’n 68 miljoen ton afval per jaar (2020). Oeps!

Onze tips tegen voedselverspilling

Gedaan met verspillen ! Wat als we de start van dit nieuwe schooljaar nu eens zouden gebruiken om betere keuzes te maken? Niet alleen over wat we op onze boterhammen smeren, maar ook over hoe we ze meenemen en voor welke drankjes en tussendoortjes we gaan. Een nieuwe levensstijl is ook interessant om onze koopkracht op te krikken in deze tijden van hoge inflatie.

Basiskit om ‘zero waste’ te gaan

Weg met aluminiumfolie en wegwerp plastic zakjes om je lunch in te steken – investeer liever in een basiskit van goede kwaliteit die jaren meegaat. Zo verminder je ook aanzienlijk je ecologische voetafdruk:

Een duurzame brooddoos + waterfles = de basis voor ‘zero waste’.

  • Een brooddoos die goed afsluit, bij voorkeur in roestvrij staal (vanaf € 20), dat is duurzamer dan plastic. Of ga voor een herbruikbaar stoffen lunchzakje (maar pas op: boekentassen hebben het soms hard te verduren en dan biedt een brooddoos meer bescherming).
  • Als je voor een wrap kiest in plaats van een boterham, kan je ‘bee’s wrap’ gebruiken (vanaf € 7). Dit is een ecologische verpakking die bestaat uit een doek met bijenwas, is makkelijk afwasbaar en je kan er rechtstreeks je eten op leggen.
  • Een roestvrijstalen waterfles (vanaf € 15) kan beter tegen een stootje en je drinken blijft er ook langer koel mee. Makkelijk te vullen met kraanwater, thuis of op school. Je kinderen kunnen ze ook personaliseren door er leuke stickers of hun naam op te plakken.
  • Een klein snackdoosje (als het van plastic is: liefst zonder bisfenol A) is ideaal voor groenten, fruit, zelfgemaakte koekjes of een salade met rijst of quinoa.
  • Je hebt ook enkele glazen bokalen nodig voor je losse producten (notenmengeling, gedroogd fruit) en kleine snacks. Die zijn best artisanaal gemaakt en niet in de fabriek.

Een kwestie van organisatie om tijd te winnen

Bang dat je drukke dagen nog drukker zullen worden? Voor de ‘zero waste’-filosofie heb je vooral een goede organisatie en nieuwe gewoonten nodig. Broodbeleg kan vooraf klaargemaakt worden, bijvoorbeeld met onze recepten voor kip- of tonijnsalade.

HUISGEMAAKTE KIP- EN TONIJNSALADE

‘Zero waste’-snacks kunnen ook van tevoren klaargemaakt worden, in het weekend bijvoorbeeld. Wanneer je kinderen ze door de week dan eten, zullen ze trots tegen hun vriendjes zeggen: « Ik heb dat gemaakt ! »

Een andere manier om voedselverspilling tegen te gaan, is om producten te kopen in snelverkoop. Is dat wel te vertrouwen ? Ja, als je je aan bepaalde criteria houdt.

GOED KOPEN IN SNELVERKOOP

Onze koopwijzers helpen je ook om dagelijks de beste voedingskeuzes te maken, bijvoorbeeld door de voorkeur te geven aan de voordeligste producten met het label ‘Beste Koop’. Een paar voorbeelden :