Antwoord van expert

Hoe houd je je boterhammen lekker vers?

24 augustus 2022
je boterhammen lekker vers houden

Het schooljaar staat weer voor de deur, maar dat wil niet zeggen dat de zomer op zijn einde loopt en er ons geen zonnige dagen meer te wachten staan. Maar hoe bewaar je je boterhammen nu het best als het zo warm is ? Op school is er immers niet altijd een koelkast en je wilt niet dat je kinderen risico lopen om ziek te worden. Enkele praktische tips.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Nathalie De Cock
Voeding expert
Door de keuze van het broodbeleg aan te passen en/of een tas met koelelement mee te geven kan je ook het één en ander opvangen.

Veel ouders vinden het jammer dat er geen koelkasten zijn op school, want warme temperaturen zijn geen cadeau voor het lunchpakket van je kinderen. En tijdens de eerste en de laatste weken van het schooljaar zijn hoge temperaturen dan ook geen uitzondering.

Soms is het al een hele uitdaging om een brooddoos te vullen met lekkere dingen, en al helemaal als de warmte roet in het eten komt gooien en de boterhammen laat ‘zweten’. En dan hebben we het nog niet over de risico’s voor de gezondheid van je kinderen. Zo moet je opletten voor maagklachten, zeker bij bepaalde voedingsmiddelen die geen hoge temperaturen verdragen (préparé, charcuterie, vis enz.)

Ons dossier geeft je enkele basisprincipes mee over het bewaren van voedingsmiddelen :

Beter voorkomen dan genezen

Tips om boterhammen goed te bewaren 

  • Zodra het wat warmer wordt, laat je bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (rosbief, préparé, paté, gehaktballetjes, tonijn, garnalen, eieren die niet hardgekookt zijn) beter links liggen. Ze bederven erg snel en kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken. Ga liever voor een sneetje kaas (30+ vet) of verse smeerkaas.
  • Maak je boterhammen met kaas al de avond voordien klaar en leg ze daarna in de vriezer. Als je ze ‘s morgens dan in je brooddoos steekt, zijn ze tegen de middag ontdooid en heeft de kaas geen kans gekregen om te ‘zweten’.
  • Pindakaas (100 % pinda’s, zonder toegevoegd zout of toegevoegde suikers) en andere oliehoudende pasta’s (noten, amandelen, cashewnoten) zijn goed houdbaar. Smeer een fijn laagje op je boterham in de plaats van boter en beleg met een paar schijfjes komkommer.
  • Als het echt heel warm is, kan je een kleine koeltas met een koelelementje gebruiken (+/-  70 g, niet te zwaar dus, zodat je kind niet te veel moet sleuren) dat je ‘s morgens uit de vriezer haalt. Zo blijven de brooddoos en waterfles van je kinderen urenlang lekker fris.

Kleine koeltas met koelelementje

  • En uiteraard is het belangrijk om de brooddoos (en waterfles) elke dag af te wassen. Was je handen voor je de boterhammen smeert en zorg ervoor dat je ze op een schone plaats klaarmaakt, ook al is dat de hoek van de tafel – we weten wel dat ‘s morgens alles snel moet gaan. Houd tot slot altijd goed de houdbaarheidsdatum van de producten die je op de boterhammen smeert in de gaten.

HERINNERING OVER DE VERSCHILLENDE HOUDBAARHEIDSDATA