Is het gezond om minder vlees te eten?


Eiwitinname diversifiëren
Eiwitten zijn onmisbaar voor ons lichaam, omdat ze betrokken zijn bij onze groei, de aanmaak van cellen, enzymen en hormonen, alsook het onderhoud en herstel van weefsels. Ze zijn dus essentieel voor een gezonde werking van ons organisme.
We krijgen ze binnen via onze voeding. Ze kunnen van dierlijke (vlees, vis, zeevruchten, insecten, melk en zuivelproducten, eieren), microbiële of plantaardige (granen, peulvruchten, noten, zaden, algen, microalgen) oorsprong zijn.
Uit de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling blijkt dat de verhouding tussen de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten momenteel ongeveer 60/40 is. In het kader van een gezonde voeding moeten we deze verhouding gewoon omkeren. Deze verandering in de verhouding staat bekend als de 'eiwittransitie'.
Alternatieven voor vlees
De beste alternatieven voor vlees zijn peulvruchten en minder bewerkte vleesvervangers zoals tofu, tempeh, seitan (gemaakt van tarwegluten) en mycoproteïnen (champignonproteïnen, zoals bijvoorbeeld in Quorn®).
Eet minder vlees om gezond te blijven
Overmaat is slecht voor alles, zoals het gezegde luidt. Te veel vlees eten is natuurlijk niet goed voor je gezondheid (verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, enz.)
Om gezond te blijven, is het essentieel om een evenwichtig dieet te volgen dat aan al je voedingsbehoeften voldoet. Om dit te bereiken, moet je je voedselgroepen variëren en voldoende fruit en groenten eten.
We eten te veel vlees
Europeanen eten minstens vier keer te veel vlees in verhouding tot hun werkelijke behoeften en, zoals we al aangaven, heeft dit een negatieve invloed op onze gezondheid.
Om het aandeel vlees en dierlijke producten in je maaltijden te verminderen, is de meest voor de hand liggende oplossing om ze te vervangen door plantaardige alternatieven. Uiteraard maakt wat we eten deel uit van onze opvoeding en is het niet altijd makkelijk om veranderingen door te voeren: je bent misschien bang om het verkeerd te doen, om bepaalde voedingsstoffen te missen, enz. Maar wie zegt dat je een volledige ommezwaai van 180 graden moet maken? Terug naar boven
De voordelen van minder vlees eten
Vandaag wordt geschat dat de helft van de Belgen niet langer elke dag vlees of vis eet, en vele anderen zeggen dat ze vaker voor vegetarische maaltijden zouden willen kiezen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun consumptie van dierlijke eiwitten willen verminderen. Deze kunnen te maken hebben met gezondheid of voortkomen uit milieubewuste overwegingen..
Een positief effect op de gezondheid
Het verminderen van je vleesconsumptie (en dierlijke eiwitten in het algemeen) heeft een aantal voordelen:
- Het kan het risico op hart- en vaatziekten helpen verminderen: diëten die rijk zijn aan plantaardige eiwitten worden namelijk vaak geassocieerd met lagere cholesterol- en bloeddrukwaarden.
- Het kan je helpen je gewicht beter onder controle te houden: plantaardige eiwitten bevatten over het algemeen minder calorieën en meer vezels, wat de verzadiging bevordert.
Een positieve invloed op het milieu
Minder vlees eten heeft ook voordelen voor het milieu: het vermindert met name je ecologische voetafdruk, omdat de productie van plantaardige eiwitten vaak een kleinere impact heeft op het milieu dan die van dierlijke eiwitten.
Het kan ook een positieve invloed hebben op het dierenwelzijn, doordat de vraag afneemt naar producten uit de intensieve veehouderij, waar de leefomstandigheden van dieren vaak zorgwekkend zijn. Terug naar boven
Hoe eet ik minder vlees?
We raden een geleidelijke aanpak aan: probeer half-half te doen. Kies de helft van de week voor plantaardige maaltijden en de andere helft voor vlees, vis en/of zuivelproducten.
Je kunt er ook voor kiezen om de helft van de dierlijke eiwitten in elke maaltijd te vervangen door plantaardige eiwitten: bekijk onze half-half recepten voor spaghettisaus, chili con carne, Thaise kipcurry en shepherd's pie.
Het "half-half" principe
Het is aan jou om te beslissen hoe je "half-half" wilt doen. Hier zijn een paar voorbeelden:
- Kies om de dag voor een overwegend plantaardige warme maaltijd.
- Geef de voorkeur aan plantaardige maaltijden tijdens de eerste helft van de week.
- Halveer je portie vlees en vervang het door peulvruchten of een andere vleesvervanger, bijvoorbeeld spaghetti met gehakt en linzen.
- Slechts één maaltijd per dag met vlees? Kies dan voor een plantaardig gerecht bij de andere maaltijden van de dag.
- Varieer met gezond beleg. Besmeer de helft van je boterhammen met plantaardige producten.
Vervang vlees en vis door peulvruchten
Peulvruchten zijn lekker, veelzijdig, betaalbaar, snel en gemakkelijk te bereiden en hebben ook het voordeel dat ze lokaal en lang houdbaar zijn. Peulvruchten zijn bovenal goed voor je gezondheid:
- Ze zitten boordevol pectine, een stof die het slechte cholesterol (LDL) verlaagt, waardoor je beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.
- Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten. Daarom zijn ze een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief voor vlees. Kikkererwten, linzen, soja, witte bonen en bruine bonen zijn ideale eiwitbronnen.
Eet af en toe vleesvervangers
Kant-en-klare vleesvervangers zijn gemakkelijk te bereiden en kunnen een oplossing zijn om dierlijke eiwitten te vervangen. Maar gezien hun hoge verwerkingsgraad (zoals blijkt uit hun lange ingrediëntenlijst), is het raadzaam om ze slechts af en toe te overwegen.
Ontdek hoe je een gezonde, kant-en-klare vleesvervanger kiest
Terug naar boven