Nieuws

De beste maatregelen voor een duurzamere winkelkar volgens de consument

27 oktober 2022
duurzaam voedsel in supermarkt

Hoewel je als consument je ecologische voetafdruk kunt verkleinen door de juiste keuzes in de supermarkt te maken, is er ook een belangrijke rol weggelegd voor supermarkten en overheden. We vroegen 1 110 consumenten naar hun mening over hoe supermarkten en overheden de milieu-impact van hun boodschappen kunnen verminderen.

Aangezien we het grootste deel van onze voeding in supermarkten kopen, hebben zij een grote verantwoordelijkheid over het koopgedrag van de consument. Door duurzaam voedsel toegankelijker te maken, kunnen we de impact op onze planeet verkleinen. Consumenten moeten uiteindelijk deze keuzes maken, maar supermarkten kunnen helpen.

Hoe kunnen supermarkten de consument ondersteunen? 

Supermarkten zouden meer duurzame alternatieven op voedingsmiddelen kunnen aanbieden en streven naar een duurzaam assortiment in de schappen. Ook zouden zij meer ambitieuze doelstellingen kunnen vaststellen om ontbossing tegen te gaan en voedselverlies en -verspilling zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast mogen zij meer transparant communiceren, monitoren en rapporteren... Het zijn allemaal voorbeelden van wat supermarkten kunnen doen om consumenten te helpen bij hun keuze voor een milieuvriendelijker winkelkarretje. 

De overheid speelt ook een rol bij het helpen van consumenten om over te schakelen op duurzamere levensmiddelen. Wat vinden de consumenten zelf? Welke maatregelen zijn wel of geen goed idee?

Wie heeft de grootste verantwoordelijkheid? 

In onze bevraging stelden wij consumenten ook de vraag wie volgens hen de meeste verantwoordelijkheid heeft om milieuvriendelijk winkelen gemakkelijker te maken. Volgens onze respondenten heeft de voedingsindustrie de grootste verantwoordelijkheid. Daarna volgen de regionale/federale autoriteiten en de Europese Unie. De supermarkten staan pas op de vierde plek. De consumenten zetten zichzelf op de één na laatste plek, net boven de boeren die de laagste verantwoordelijkheid zouden hebben. 

Het is vooral opvallend dat er een grote verdeeldheid bestaat over de verantwoordelijkheid van de consumenten zelf. Zo vindt 40 % van de respondenten zichzelf het minst verantwoordelijk, tegenover een 23 % die zichzelf juist het meest verantwoordelijk vindt. 

Benieuwd wat supermarkten allemaal doen om ons te helpen milieuvriendelijk te eten? Neem dan een kijkje op de website van Superlijst Milieu België.